Jump to content

kako islam a kako hriščanstvo gledaju na sljedeće?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zamisao ove teme je sljedeća:

Napiše se ime teme ili pitanja.

Musliman odgovori na to pitanje u kojem će obrazložiti stav islama ili gledište islama po tom pitanju.

hriščanin pravoslavni o stavu pravoslavnog hriščanstva po tom pitanju ili temi.

Hriščanin rimokatolik će napisati stav rimokatoličkog pravca u hriščanstvu po tom pitanju.

Napomena:Zabranjena je diskusija pripadnika jedne vjere o gledištu druge vjere o tom pitanju.Ovo je prilika za direktno upoznavanje, bez prepucavanja i pitanja drugog.Držimo se pravila ove teme da bi tema što ljepše i preglednije izgledala.

Bilo koju temu ili pitanje može bilo ko postaviti, a pripadnik određene vjere odgovara o tome samo u skladu sa njegovom vjerom.

Zamolio bih administraciju da svaki post koji ne bude u skladu sa pravilima ove teme se briše bez upozorenja!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest свештеник Иван

Вреди пробати али како је ово форум, мислим да ће овек постојати милион потпитања јер је и то смисао разговора а не класична протестантска прича где они "полемишу" са муслиманима, и то видимо на много видео снимака.

Волео бих да неко сними дискусију православног теолога и муслиманхког теолога, мислим да би било много занимљиво.

Оноса протестантима је очајно смешно.

Не знам Енизе, бреди покушати са темом, мада мислим да је унапред осуђена на пропаст. Али опет, вреди покушати.

Подели на овим сајтовима

Islam kaže o hriščanstvu:

1)Hriščanstvo predstavlja halku u lancu nebeskih religija.Hriščanstvo je religija koja je objavljena od Boga.

2)To je najbliža religija islamu.

3)Hriščani su kao vjernici najbliži nama muslimanima.

4)Dolaskom islama oni djelovi hriščanstva u vjerozakonu hriščanskom koji se razlikuju sa islamom su dokinuti islamskim propisima.Dok oni djelovi hriščanske vjere koji se slažu sa islamom su potvrđeni istim islamskim propisima.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Вреди пробати али како је ово форум, мислим да ће овек постојати милион потпитања јер је и то смисао разговора а не класична протестантска прича где они "полемишу" са муслиманима, и то видимо на много видео снимака.

Волео бих да неко сними дискусију православног теолога и муслиманхког теолога, мислим да би било много занимљиво.

Оноса протестантима је очајно смешно.

Не знам Енизе, бреди покушати са темом, мада мислим да је унапред осуђена на пропаст. Али опет, вреди покушати.

Hvala brate na podršci, ja sam i za otvoreni razgovor koji će ako treba biti i snimljen.Što se tiče ove teme samo da se ljudi drže pravila i vjeruj mislim da će uspjeti .Samo iskreno i trezvene glave.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Шта хришћанство мисли о исламу? Ево ово (не само о исламу већ о било чему што није садржај Христовох откривења):

"Али ако и ми, или анђео с неба јави вам јеванђеље другачије него што вам јависмо, проклет да буде!"

Галатима Прва, 1, 8

Наравно, прича о толеранцији и међусобном уважавању стоји. Ови стихови горе односе се на веру као такву, а не на однос према верницима. Свачију слободу треба поштовати (па и слободу муслимана), а своју веру чувати. Ту нема компромиса.

Подели на овим сајтовима

Ko je Bog u hriščanstvu, a ko, u islamu?

Kod nas je vjerovanje u Boga zasnovano na čistom monoteizmu.

Širk-pripisivanje Njemu nekoga ravnim je neoprostivi grijeh u islamu.

Jedna kratka kuranska sura objašnjava na najkraći mogući način ko je Bog u islamu:

Reci:"On je Allah-Jedan! Allah je utočiste svakom ! Nije rodio i rodjen nije, i niko Mu ravan nije ! " (Kur`an, Sura Ihlas);

Reci: "On je Bog, Jedan, Jedini, osim Allaha nema drugog boga."

Srž te izjave je sadrzana u jačini izraza: " U ime Boga (Allaha), Milostivog, Samilosnog. "

Skoro sva poglavlja (Sure) počinju sa tim riječima, koje spadaju u jedna od "Najljepših imena Boga" kojima se želi opisati Njegova osobina. Svih 99 imena ("Najljepša imena Boga") imaju istu vrijednost, neka od njih mogu istaknuti:

Svemoguči;

Sveznajuči;

Tvorac;

Vječni;

Mir;

Gospodar;

Po Kur'anu je Bog (Allah) covjeku sakriven i tajnovit, ali je istovremeno, Bog (Allah) ljudima "bliži od vratne krvne zile kucavice". (Kur`an, 50,16).

Covjek, kao bice koje je Bog stvorio, zna velicinu Boga, njegove Moci i njegove Milosti. Sudbina svijeta i covjeka ovisi od Boga (Allaha) i ne postoji ništa, šta se desava, bez Njegove volje. Ljudska pitanja kao što su odakle-kuda, život-smrt, dobro-loše, sreća-nesreća su Božije određenje.

Bogu (Allahu), stvoritelju svega, svijeta i čovjeka, koji je kroz svoje riječi sve stvorio, čovjek je dužan i obavezan izražavati svoje poštovanje. Ne obavljajuči tu dužnost, dužnost poštovanja i poštivanja, čovjek time okreće leđa Bogu (Allahu) i pred Njim postaje kriv.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Може ли ислам уопште одговорити "ко" је Бог? Питање "ко" односи се на личност, а не некакву непјмљиву "вишу силу". Дакле, Енизе, ко је Бог?

Подели на овим сајтовима

Како ван теме? Па зар питање о Богу није најважније у исламу и у хришћанству? О чему да причамо, о фудбалу, одбојци, скијању? klapklap

Подели на овим сајтовима

Како ван теме? Па зар питање о Богу није најважније у исламу и у хришћанству? О чему да причамо, о фудбалу, одбојци, скијању? klapklap

Pitanje se postavlja i za jednu a i za drugu religiju.A ne za islam.Stoga formulacija pitanja treba da bude takva.Ono što posatvljaš meni postavio  si i sebi.

ali odgovorit ću ti.

Bog u islamu je Allah.On je iznad razuma i nije opipljiv niti ga može ljudsko oko vidjeti niti ga ljudska ruka doatači.Ne mijenja se i ne pretvara iz božije prirode u ljudsku!On nije rođen niti je rodio, niko mu ravan nije.Kada hoće nešto da bude kaže budi  i ono biva!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Jeste da je ovo moje pitanje možda čudno, ali me već danima kopka, šta islamska religija kaže vezano za tzv."skidanje plača" kod male djece?

Ja znam stav pravoslavlja o ovom pitanju, ali možda ne bi bilo loše da oni koji su više upoznati sa vjerom daju podrobniji odgovor, od onog koji bih ja mogla da dam.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Хришћани, када је у питању Бог, разликују ово троје: личност, природу и енергију. Божија природа (одговор на питање ШТА је Бог) не несазнатљива. Бог се познаје као Личност - тако што ступаш у односе са Њим. Хришћанима се Бог и открива као Личност - као Отац (бити Отац значи постојати као личност). Есад, морао би да мало порадиш на схватању појма личности како би ти све ово било јасније. Када тосавладаш, онда ћеш моћи да схватиш (колико је то нашем уму могуће) како је то Бог Један, а ипак Тројичан. Не могу више о томе, доста смо о томе писали.

Што се тиче ислама, барем мени као теологу су ваши ставови о Богу познати. То нису никакви нови ставцови. Мухамед није свету објавио никакву новос у вези Бога. У Курану имаш свега помало - мало хришћанства, мало јудаизма, мало хришћанских јереси, мало јудејских јереси, мало хришћанскеи јеврејске Библије, мало неканонских списа које су и хришћани и Јевреји одбацили као неутентичне. Све је то Мухамед објединио у Курану. Кога интересује, нека прочита ову књигу:

Срђан Симић, Библијски и апокрифни текстови у Курану, Београд, Висока школа –

Академија Српске Православне Цркве за уметност и конзервацију, 2010.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...