Jump to content

Православна питалица

Препоручена порука

Одговор је делимично тачан, али заслужујеш одговор као и остали.

Када су освајачи исламске вероисповести дошли у те крајеве, Богородицу Љевишку су претворили у џамију. Како је забрањено приказивање ликова у исламу, они су све фреске прекрили малтером, а ово што видите је припрема за то "кречење". Ударали су клиновима по фрескама, да би малтер боље налегао.

Када је извршена рестаурација Богородице Љевишке негде у првој половини 20.тог века, испод малтера су се појавиле дивне иконе, али и трагови по њима које видите и на овој фресци.

Enize eto odgovora na sva tvoja pitanja

Kako da odgovorim  na ovo pitanje, a da ne budem proglašen ovim ili onim epitetom.Pitaš me za jednu crkvu ja te  ne pitam za šest stotina srušenih  džamija.Pitaš me za jednu crkvu ja te pitam za Beogradskesrušene džamije,Pitaš me za jednu crkvu a ja te ne pitam za one džamije na čijim su temeljima smetljišta, parkovi napravljeni.Pitaš me za jednu crkvu a ja te ne pitam za crkvu koju je neko napravio na muslimanskoj zemlji.

Koliko smo licemjerni, koliko smo spremni tuđu kulturu i toleranciju zloupotrebljavati.Zamisli se malo ako imaš imalo savjesti da me više pitaš o tome!

nista ja tebe ne pitam, nego ti je to odgovor na sva tvoja pitanja o hriscanstvu i islamu, ali ne vidis, dzaba ti objasnjavati kad ni neces da vidis

al ajde da ti objasnim iako je jalov posao, a mozda neko od vas shvati:

hriscansku crkvu su malterom molovali- citaj prepravljali da bi postala islamska, sad povuci paralelu

kako je nastao islam ustvari- pa isto tako.

licemerstvo skolski objasnjeno

a ono gore što je urađeno pravo varvarstvo, jednostavno rečeno!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Одговор је делимично тачан, али заслужујеш одговор као и остали.

Када су освајачи исламске вероисповести дошли у те крајеве, Богородицу Љевишку су претворили у џамију. Како је забрањено приказивање ликова у исламу, они су све фреске прекрили малтером, а ово што видите је припрема за то "кречење". Ударали су клиновима по фрескама, да би малтер боље налегао.

Када је извршена рестаурација Богородице Љевишке негде у првој половини 20.тог века, испод малтера су се појавиле дивне иконе, али и трагови по њима које видите и на овој фресци.

ни то није тачан одговор, само је делимичан јер је искључиво везан за ту светињу.

негде, где су упадали муслимани у наше светиње и правили их својим коњушницама, стаништима или светињама дешавале су се овакве ствари. ово се и дан данас најнормалније ради кад треба нова фреска да се стави преко старе, па се окљоцава површински слој да би налегао следећи малтер на коме ће се радити живопис.

реткост је светиња типа Милешеве где је увек био успослен сликар који је био мајстор свог заната па се окљоцавање никад није десило, али због тога је пала фреска у парампарчад после око 400 година од постављања за време земљотреса и открила неуко и скоро идолопоклонички названог Белог Анђела, тачније композицију објаве Христовог Васкрсења, са прелепим анђелом који показује Мироносицама Васкрс Божји и празне чаршаве у којима је уснуло тело било увијено. историјски, било би можда прецизније назвати их тракама, ал то би данашње људе сувише подсећало на мумије и смућивало их беспотребно балсамовањем.

рецимо, из те цркве је скинута композиција Тајне Вечере из поткуполног простора јер се држала на пет тачака малтера величине раширене шаке а квадратуре омањег стана и премештена на примерену локацију на чување. ретке су фреске које се обнављају до детаља и пуноће живих боја, типа фреска светог Саве у Милешеви.

има и догађаја да су потпуно скинуте фреске сваки пут због избледелости или пропадања од влаге и сличних непогода па нема никаквог видљивог историјског значаја, сем у записима из времена градње.

а има и тога да су верници сами копали по фрескама (очи, руке, стопала, декорације на одећи) и оштећивали их својим молитвама, графитима (да, то су људи радили и у 14. веку), кад су се селили из тих крајева у друге, или у вечна ловишта ...

а понекад се и продаје прича, из неукости, глупости или уображаја, да је то неки тамо зли човек (по жељи ставити хрват, римокатолик, муслиман, бугарин, нациста, усташа, ко год је митски обележен негативним) то урадио па био проклет или загинуо ...

постоје разне занимљивости везане за живопис цркава и различите су од поднебља до поднебља, кроз историју се мењала ...

ал ти брате Енизе, што умеш да се спржиш кад неко помене џамију  :cheesy2: bleh

Подели на овим сајтовима

Енизе ае немој да лупаш.Ви сте сви почели први са вашим копљем које треба да баците колико можете.Боље идите на Олимпијаду па освојите неку медаљу,бар сте од неке користи.Кажи ко је први почео,па после види да ли не треба да је јави гнев код неких да ураде то што раде.Не правдам их,али ви сте узрок,а то је последица!Јесте грех је да се купује и све,нико није рекао да нисмо грешни због тога,ја не купујем него хоћу другу да кажем да не улази у грех.Друго шта би са дуваном,зар не иду сви у пакао који пуше,а сви знамо како Турци цепају дуван?Дошли муслимани на нашу земљу саградили ђамије,руше наше цркве намерно и хоће да је њихово Косово?Па после како да живимо са Вама!

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Енизе ае немој да лупаш.Ви сте сви почели први са вашим копљем које треба да баците колико можете.Боље идите на Олимпијаду па освојите неку медаљу,бар сте од неке користи.Кажи ко је први почео,па после види да ли не треба да је јави гнев код неких да ураде то што раде.Не правдам их,али ви сте узрок,а то је последица!Јесте грех је да се купује и све,нико није рекао да нисмо грешни због тога,ја не купујем него хоћу другу да кажем да не улази у грех.Друго шта би са дуваном,зар не иду сви у пакао који пуше,а сви знамо како Турци цепају дуван?Дошли муслимани на нашу земљу саградили ђамије,руше наше цркве намерно и хоће да је њихово Косово?Па после како да живимо са Вама!

Ovdje postoji više odgovora idemo redom:

1)Situacija u kojoj smo mi počeli:

Ako smo mi špočeli i ako je nepravda sa naše strane učinjena gdje je ono vaše hriščansko ako te neko ošamar u jednu stranu ti mu podmetni obraz da te ošamari i u drugu.Nije se to desilo!

2)situacija u kojoj ste vi počeli.Opet se postavlja pitanje gdje je ta vaša hriščanska ljubav prema svakom stvorenju, pa toliko ubijenih vjerskih objekata srušenih , vjerskih ljudi ubijenih ,djece , starih, žena silovani!!!!

3)Ukoliko smo svi krivi , zbog uticaja s vanjske strane ovdje se postavlja pitanje nama svima kakvi smo mi to vjernici, kakvi smo mi to ljudi kada smo dozvolili da se tako dobri komšijski odnosi sruše.Šta nam bi?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ukoliko smo svi krivi , zbog uticaja s vanjske strane ovdje se postavlja pitanje nama svima kakvi smo mi to vjernici, kakvi smo mi to ljudi kada smo dozvolili da se tako dobri komšijski odnosi sruše.Šta nam bi?

Е, браво! То је право питање!

Свако ко мисли да може убијати недужне и истовремено бити Творцу по вољи, дебело се вара.

Рат су водили сатанисти, криминалци и људи без трунке морала!

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Ovdje postoji više odgovora idemo redom:

1)Situacija u kojoj smo mi počeli:

Ako smo mi špočeli i ako je nepravda sa naše strane učinjena gdje je ono vaše hriščansko ako te neko ošamar u jednu stranu ti mu podmetni obraz da te ošamari i u drugu.Nije se to desilo!

2)situacija u kojoj ste vi počeli.Opet se postavlja pitanje gdje je ta vaša hriščanska ljubav prema svakom stvorenju, pa toliko ubijenih vjerskih objekata srušenih , vjerskih ljudi ubijenih ,djece , starih, žena silovani!!!!

3)Ukoliko smo svi krivi , zbog uticaja s vanjske strane ovdje se postavlja pitanje nama svima kakvi smo mi to vjernici, kakvi smo mi to ljudi kada smo dozvolili da se tako dobri komšijski odnosi sruše.Šta nam bi?

Ивини брате Енизе,али ја нигде нисам рекао да оправдавам такво понашање.Али хришћанин треба да има љубав за све,али НЕ СМЕ ДА БУДЕ ГЛУП?Па јел ако мени неко дође на моју земљу требам да га пустим да ми убије породицу,да ми уништи моју веру,цркве,да ми одузме живот?Јер ја сам са Косова,ја сам један образ окренуо и пустио да ми узму све осим породице,а за други образ ћу да се борим и да дам живот.Јер као што је Вама можда Мухамед оставио да што више добаците копље и да убијате невернике,тако је мени св.Сава оставио народни национализам и ја ћу да га поштујем!Први сте Ви дошли да рушите цркве,код нас имате лудака који су после паљења цркве и рушења на Косову,одма запалили код мене ђамију у центру града Ниша?Али то је гнев,којим можда омладина не може да контролише,али Ви сте узрок,као што сам и напоменуо?

Ок овако ћемо ако желиш да играш на ту карту,ајде да видимо где је Србин ПРВИ ПАЗИ ПРВИ кренуо у неки масакр и убијање недужних,а да није били претходно изазван!Па ми смо бре 500 година силовани и сакаћени ти ми овде причаш о хришћанској љубави.Кажи ти мени где је Алахова љубав,где су у та 99 имена љубав?

Подели на овим сајтовима

Kako da odgovorim  na ovo pitanje, a da ne budem proglašen ovim ili onim epitetom.Pitaš me za jednu crkvu ja te  ne pitam za šest stotina srušenih  džamija.Pitaš me za jednu crkvu ja te pitam za Beogradskesrušene džamije,Pitaš me za jednu crkvu a ja te ne pitam za one džamije na čijim su temeljima smetljišta, parkovi napravljeni.Pitaš me za jednu crkvu a ja te ne pitam za crkvu koju je neko napravio na muslimanskoj zemlji.

Koliko smo licemjerni, koliko smo spremni tuđu kulturu i toleranciju zloupotrebljavati.Zamisli se malo ako imaš imalo savjesti da me više pitaš o tome!

dobar decko  greengrin  smej.gif

Једну цркву? Ради се о стотине и стотине цркава на челу са црквом Св.Софије, а колико сте тек џамија подигли по туђој земљи иха. Још држиш слово о толеранцији и лицемерју.

Подели на овим сајтовима

Grijeh je jedno i drugo.A grijeh je i kupovati to.Zašto onda vaši hriščani to kupuju u tonama.Ako mi muslimani nevaljamo i tamo neki od nas to proizvode, zašto vi koji ste bezgriješni to u tomnama kupujete.Ma ja vi možete jer je Isuss po vama  sve grijehe počinjene u prošlosti i u budućnosti preuzeo na sebe.Čak i one vaše duvaće trave.Smej se i dalje! dobar decko

Рече да си теолог, почињем да сумњам у то. Кад смо ми рекли да смо безгрешни. Понело те мало изгледа.  greengrin

Подели на овим сајтовима

Ukoliko smo svi krivi , zbog uticaja s vanjske strane ovdje se postavlja pitanje nama svima kakvi smo mi to vjernici, kakvi smo mi to ljudi kada smo dozvolili da se tako dobri komšijski odnosi sruše.Šta nam bi?

Е, браво! То је право питање!

Свако ко мисли да може убијати недужне и истовремено бити Творцу по вољи, дебело се вара.

Рат су водили сатанисти, криминалци и људи без трунке морала!

:cheesy2:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...