Jump to content

Правила за поклонике у православним манастирима- разговори о њима

Srdjan

Препоручена порука

Питање за Лепавинце !

Зашто удаљујете вернике од св Причешћа,са изговором да нису постили на води седам дана???  :291291291:

Ово не причам напамет,већ под утиском моје (шокиране)пријатељице,која је то доживела,колико јуче!

Овом приликом поздрављам бата Ненада,једног од администратора Лепавине сајта,који је данас био гост наше Цркве...

И ја сам био, брате.

Када је почело причешћивање, један човек (мислим да је искушеник) је свакога ко се приближавао певници са десне стране (одакле се формирао ред за причешћивање ка олтару), понаособ заустављао и питао:

- Да ли сте постили најмање три дана на води?

Ако јесу, пропуштао их је. У супротном је говорио да не могу да се причесте. Људе је усмеравао рукама. Био је врло љубазан, али одсечан у намери да изврши "филтрирање" људи.

- Нисам постила на води, на уљу сам три дана...

- Не можете да се причестите.

- Постила сам недељу дана на уљу.

- Не можете да се причестите, мора три дана на води, тако каже о. Гаврило.

- Да ли сте постили три дана на води?

- Не, али постим све постове, среду и петак.

- Ако нисте постили три дана на води не може.

- Да ли сте постили на води три дана?

- Нисам, али постим све постове, имам благослов духовника.

- Нема то везе, нисте постили три дана, не можете да се причестите.

Не знам у чему је проблем.

Логичније би било да пита: Да ли сте крштени? Волите ли Христа?...

Да се причести, могао је онај ко је постио три последња дана на води.

То је могао да буде и фарисеј из старог завета.

А цариник који воли Христа и прилази му задњи час у покајању, бива удаљен од стране брата који стоји на вратима Царства Небеског. Некима допушта да уђу, а другима не. А сам, да ли му прилази?

Немам ништа против брата, чак ми је врло драг и волим га јер из њега заиста зрачи брига и доброта. Али, мислим да је ово велики пропуст и да га треба исправити. И да поклоници треба да буду свесни ових и сличних искустава. Овај форум је један од начина за превазилажење онога што нас раздваја.

Где је љубав, где је Христос?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Само полако, ту је о. Гаврило, па ће лепо да појасни. То је Типик манастира Лепавина и ко тамо иде и причешћује се треба да га поштује. Такође и по питању облачења.

Подели на овим сајтовима

"Gde je ljubav, gde je Hristos?"

U poslusanju, eto gde je!!! 0110_hahaha

О, како мудар одговор. А ми већ почели диктирати типик за манастир.

Иначе, и наш пост и редовно причешћивање нас не мора чинити ништа бољим од фарисеја.

Подели на овим сајтовима

И кад јеђаху, узе Исус хљеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тијело моје.

И узе чашу и заблагодаривши даде им говорећи: Пијте из ње сви;

Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.

(Мт, 26, 26-28)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Иначе, и наш пост и редовно причешћивање нас не мора чинити ништа бољим од фарисеја.

Тачно.

Подели на овим сајтовима

Наравно. Није ствар у ретком или честом(редовном) причешћивању него у томе да ли волимо Христа.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

U poslusanju, eto gde je!!! :bla:

0110_hahaha
Тачно, то управо сада сви осећамо.

Моје је мишљење да онај који иде у манастир, треба да слуша правило тог манастира. У манастиру се зна ред и он се поштује.

Подели на овим сајтовима

U poslusanju, eto gde je!!! :bla:

0110_hahaha
Тачно, то управо сада сви осећамо.

Моје је мишљење да онај који иде у манастир, треба да слуша правило тог манастира. У манастиру се зна ред и он се поштује.

Ако је тако, мислим да свештеници то треба да кажу на литургији, да буде јасно какво је "правило" манастира у погледу тога. Јер много људи долази у манастир. Овако је нејасно, није јавно и збуњујуће је.

Ето проблема.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Мислим да су они то много пута нагласили:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8860.msg303229.html#msg303229

Е, сад је друго питање, да ли се неко слаже са тиме или не. О томе можемо да расправљамо на другој теми, већ постојећој по овом питању.

Подели на овим сајтовима

Ако су поклоници били обавештени на време да треба да посте на води три дана онда у реду.

Али ако је неко услед неких оправданих проблема био спречен,...Ипак смо ми само јако раслабљени

људи...Тражимо утеху и помоћ,

и тешко је заиста када си дошао на причест а неко ти то забрани... 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Била сам у свом животу сведок да Бог не оставља оне који су га волели,и не оставља их да се дуго

понижавају у неким тешким ситуацијама, а једино Он зна тајне нашег срца...

Подели на овим сајтовима

Mislim da je najbolje pričešćivanje u parohijskoj crkvi, i ko se redovno pričešćuje nije bitno što nije u nekom manastiru gde je išao na poklonjenje.

Ništa Isusova krv i telo nisu tamo posebniji od Njegove krvi i tela u bilo kojoj drugoj crkvi, a pogotovo parohijskoj.

Valja se ići po manastirima, ali koliko sam razumeo, ti boravci u Lepavini su ograničeni uglavnom na te kratke ekskurzije od po nekoliko sati.

Po meni da bi čovek baš onako valjano se pričestio u manastiru, lepo bi bilo da ne samo hodočasti u manastir već da malo i boravi tamo ako mu prilike dozvoljavaju. Pa naravno nakon toga i pričešćiivanje.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...