Jump to content

Vlada Dimitrijevic

Оцени ову тему

Zeebedee

Препоручена порука

Ако је то тачно, онда је то његов (Владин) велики проблем. На гадном је путу, али немојмо доносити суд док Црква не каже своје.

Подели на овим сајтовима

Crkva je svoje već sasvim jasno rekla.

I stvarno mi nije jasno čemu tvoj pokušaj umanjivanja užasa koji taj čovek sa svojim sajtom nanosi Crkvi.

Колико ја знам, Црква Владу није одлучила од евхаристијског општења. Уколико се то деси, а Влада оде у неку другу "цркву" онда важи оно што му сада лепите. Човек је крену низбрдо (ја никако не браним његово понашање и његове ставове), немојте да га и ми додатно гурамо и, још горе, запечаћујемо.

Подели на овим сајтовима

Човек је у прелести. Прелест је болест и болеснику треба помоћи. Црквено-канонске мере и јесу лекови - теже излечењу човека а не кажњавању.

Подели на овим сајтовима

Nazovi ti to kako hoćeš, ali on - po svom sopstvenom izboru - nije u jedinstvu sa SPC.

А ко је констатовао ту чињеницу? Његов епископ? Епархијски суд? Влада се неком од нас лично исповедио?Па зар се ових дана сви не кунемо у легализам? Или ћемо и ми као "артемијевци" да баратамо гласинама?

Подели на овим сајтовима

Хајде да кажемо нешто како јесте поводом Димитријевићевих и њему сличних ,,обраћања'' Цркви (= Синоду и Сабору). Пазите, да је реч њиховог обраћања макар делимично о догматским питањима, онда би ,,обраћање'' Синоду и Сабору могло бити не само легитимно, него и оправдано васељенским карактером. Међутим, ради се о потпуном отцепљењу од небеских ствари и све је сведено на жамор световних полемика.

Димитријевић је једном покренуо питање тријадолошке основаности теологије Митрополита Јована Зизјуласа. Али, између многих писама и полемика, то питање је било скрајнуто и непримећено. Мислим да је ту пропуштена прилика да се открије она страна позадине расколничког духа (код Димитријевића) која се тиче заблудâ у вери.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Димитријевић је једном покренуо питање тријадолошке основаности теологије Митрополита Јована Зизјуласа.

Покушао је и о.Симеон Рукумијски, па у том покушају да "критикује" +Зизјуласа исповедио, верујем незналачки и несвесно, Савелијеву јерес: "Бог није заједница, како уче екуменисти...Ми верујемо у једног небеског Оца кога прослављамо у три лица..." .

Да, Влада је склон да паметује о стварима у којима је далеко од компетентности. Онај ко критикује тријадологију +Зизјуласа, критикује, заправо, тријадологију кападокисјких отаца. Тако, поменути отац Симеон, напада +Игњатија (и +Зизјуласа) и његову причу да је Бог заједница три Личности, не знајући да је то учење изворно потекло од Светог Василија Великог (он дословно Бога назива заједницом - грчки "кинониа").

Подели на овим сајтовима

Мој драги пријатељ Влада, по мом дубоком уверењу, није злонамеран човек. Његови преводи и књиге су у преко сто библиографских јединица. Уредник је и већине издања "Образа светачког." Вредан је и искрено верујући човек.

С друге стране, ко ради тај и греши - а ко много ради, греши још више. Па ипак, без обзира на све његове грешке, сложићу са с братом Александром: Влада, упркос свему, још увек није расколник. На жалост, то све више почиње да личи на формалност уместо на суштину. Срео сам га на овогодишњем Сајму књига и изменили смо пар речи. Упозорио сам га на курс Руске Цркве по питању Ватикана. Ако ништа, барем се искрено замислио.

Не знам чему више све ово. Апсурд Артемијеве позиције је јасан у канонском смислу. Не разумем, где је овде патријархова "кривица" за начин на који СА Сабор гласа? Да ли је патријарх крив што је владика Артемије сам, својом руком, потписао одлуку о свом пензионисању. по мени, ипак, ове монахе није требало кажњавати овако драконски. Односно, ако се курс "гурања под тепих" променио, онда би требали да рашчисте све а не да стају овде.

Што се тиче Владе, заиста ми је тешко. Био је увек својеглав, али, пратим његово писање у задњих 5-6 година и постао је још ригиднији него што је био. Памтим га као ипак духовиту особу. Не знам чему све ово ради. на жалост, управо је он један од покретача читаве те приче о "новотаријама" у литургији и слично - приче на коју се онај крпељ Симеон прикачио.

На жалост, ово све незауставиво иде ка расколу. Али, верујте, упркос свему, не желимо да Влада буде на тој страни. Без обзира на Дарков неповољни утисак о Влади, има доста људи на које Димитријевић оставља дубоко позитиван утисак. Било би ужасно да његова енергија и харизма буду упрегнуте у раскол. Надам се да ће Црква наћи начина да га ипак, упркос свему, задржи у својим редовима.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

On kao covek zaista ostavlja dobar utisak ali ono sto on pise stvarno ne ostavlja.

I da, jeste duhovit. Prvi cas u skoli, dolazi on i kaze:

"Kako volim da dodjem u prvi razred... Oni tako zrace... VEROVATNO JE TO POSLEDICA RADIJACIJE!"

:cheesy2:

Ali za tekstove mislim da ih je kolega definisao lepo - turbo pravoslavlje.

A o njemu kao licnosti stvarno ne bih.

Cuo sam, ne znam da li je ovo tacno. Sto rece Djole, ako su lagali mene, i ja lazem vas, ne? :cheesy2:

Da je toliko protiv tog Zapada i da ne zeli da mu decu vaspitava televizija - tekovina te grozne anti-hriscanske civilizacije da on nije ni imao televizor u kuci do pre tri godine kad su mu maturanti poklonili.

A jednom je drugarica napisala na tabli "imamo cas kod Vlada smaraca" i on je usao u ucionicu i to stoji na tabli.

I uopste se nije naljutio niti je pitao ko je to uradio, onako se nasmejao i nesto rekao.

Sad cete vi reci "PRAVI HRISCANIN!"  :cheesy2:

I oprostite mi sto pisem SISANOM latinicom jer ovde nemam ni cirilicu ni onu nasu latinicu.

Подели на овим сајтовима

Nazovi ti to kako hoćeš, ali on - po svom sopstvenom izboru - nije u jedinstvu sa SPC.

Sa ovim se nikako ne bih slozio, kao sto i Alexandar rece, jer ako krenemo ovim putem - nacicemo mnogo svestenika koji nisu u jednistvu sa svojom Crkvom!

Po sopstvenom izboru, razume se...

Inace, brat Vlada zaista ima veoma dobrih textova, neke od njih objavljivao je i objavljuje casopis Crkveni zivot, samo kad se drzi onoga u cemu je strucan i sta dobro poznaje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Димитријевић је једном покренуо питање тријадолошке основаности теологије Митрополита Јована Зизјуласа.

Покушао је и о.Симеон Рукумијски, па у том покушају да "критикује" +Зизјуласа исповедио, верујем незналачки и несвесно, Савелијеву јерес: "Бог није заједница, како уче екуменисти...Ми верујемо у једног небеског Оца кога прослављамо у три лица..." .

Да, Влада је склон да паметује о стварима у којима је далеко од компетентности. Онај ко критикује тријадологију +Зизјуласа, критикује, заправо, тријадологију кападокисјких отаца. Тако, поменути отац Симеон, напада +Игњатија (и +Зизјуласа) и његову причу да је Бог заједница три Личности, не знајући да је то учење изворно потекло од Светог Василија Великог (он дословно Бога назива заједницом - грчки "кинониа").

Slazem se u potpunosti...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...