Jump to content

Vlada Dimitrijevic

Оцени ову тему

Zeebedee

Препоручена порука

Meни та "саборна" саопштења уредништва "Борбе за веру", по свом стилу су више некако грешно-милојевска. Он у својим писанијима и "казивањима" има тај стил "for God's sake" и оне "коленопреклоне", "десницоцеливајуће" и "најгрешнији-сам-од-свих-ал'-са'ћу-да-ви-рекнем" флоскуле и фразе...

4chsmu1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Почитуван Zeebedee,

не мислиш да си претерао? Како си дошао до закључак да је бата Влада секташ?

Ко вам даје право да сви, који не мисле као вас и као дел од Преосвештене Владике, их наречете секташе?

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Владина нарав (да се меша у све живо, где је стручан и нестручан, да буде мирођија у свакој чорби, да паметује многима којима памећу и знањем није ни до колена) јесте проблематична. Брат Влада зна да буде мутивода. Међутим, није у реду сврставати га у секташе. Предлажем да се тема премести у одговарајућу рубрику, а не у "секте".

Подели на овим сајтовима

Е тако. Тему сам преместио у "Личности". Изволите сада дискутујте о личности Влада Димитријевић (о његовом писању).

Подели на овим сајтовима

Ne vidim kako nije sektaš kad je glodur na borbi za večeru?

Inače, ne znam skoro ništa o čoveku, ali od ono malo literarnog rada njegovog s kojim sam imao nekog posla, mogu samo da zaključim ovo što si rekao - voli da se meša u stvari o kojima apsolutno pojma nema (i nije se čak ni dovoljno informisao), i onda lupa kao Maksim po diviziji, a mase, još manje obaveštene od njega samog, padaju u trans. To treba razobličavati i pokazivati njihovo/njegovo neznanje.

Подели на овим сајтовима

Није секташ. Људи, дајмо да рашчистимо са појмовима, да их не пришивамо како нам воља. Знамо ли шта значи секта, секташ?

Подели на овим сајтовима

Извини Ацо, став светог Арх. Сабора СПЦ је да је створена својеврсна секташка група око Артемија. Није више шала, што би се рекло. В.Д је већ увелико у језгру те групе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Није секташ. Људи, дајмо да рашчистимо са појмовима, да их не пришивамо како нам воља. Знамо ли шта значи секта, секташ?

seco, secui, secare, sectum - odseći.

To je dakle nešto što se odseklo od nečega.

Vlada Dimitrijević sa svojim sajtom borba za veru predstavlja grupu ljudi koji otvoreno napadaju SPC i prete Joj, ne priznaje Crkvenu vlast, dakle odsekao se od nje. Samim tim, on je sektaš.

Plus, nismo mi prvi koji ih tako nazivaju, u saopštenjima Sinoda i Sabora bilo je isto takvih kvalifikacija.

Подели на овим сајтовима

Извини Ацо, став Сабора СПЦ је да је створена својеврсна секташка група око Артемија. Није више шала, што би се рекло. В.Д је већ увелико у језгру те групе.

Нису они од Цркве квалификовани као секта, већ да су се тако понашали. Црква показује на опасност једног понашања који може одвести у секташтво. Ако је Влада секташ, како се онда причешћујемо из једне Чаше са секташем? Рекох, његова нарав јесте проблематична и, бојим се, да то по њега може бити душепогубно. Међутим, оквалификовати неког да је секташ, значи одлучити га од Цркве.

Подели на овим сајтовима

A i pričešćuju se razni u SPC iz jedne Čaše, a pritom jedni za druge kažu da služe đavolu, da nisu braća, itd...  :drugarstvo:

Па ти буди бољи од њега па немој тако говорити. Дакле, једно је када човек има расколничке (чак и секташке идеје) и методе деловања, а друго је када је тај неко секташ. Секташ - то је свршена ствар, готов чин, анатемисан човек (одлучен од Цркве).

Подели на овим сајтовима

A i pričešćuju se razni u SPC iz jedne Čaše, a pritom jedni za druge kažu da služe đavolu, da nisu braća, itd...  0205_whistling

Па ти буди бољи од њега па немој тако говорити. Дакле, једно је када човек има расколничке (чак и секташке идеје) и методе деловања, а друго је када је тај неко секташ. Секташ - то је свршена ствар, готов чин, анатемисан човек (одлучен од Цркве).

Pa ne moraš sad ni ti da postavljaš stvari tako kao da to znači da mu nema povratka.

I objasnio sam već u prethodnom postu - on je sam sebe odsekao, ne odseca njega niko.

Ili ti hoćeš da kažeš da delovanje Borbe za veru nije sektaško? Da neko može da ne priznaje Sabor i Sinod, a da bude u jedinstvu s njima?

Подели на овим сајтовима

Ацо,

Управо недавна дешавања показују то о чему сад говориш. В.Д више не учествује у евхаристијском јединству са СПЦ, као ни сви они у групи око Артемија. То је чињенично стање које је грађено задњих година.

То је слично нечем што сам доживео у разговору са једним сличним њему интелектуалцем. Наиме, на моје питање где се он причешћује и да ли могу да учествујем заједно са њим у Евхаристији, реаговао је као да сам хтео да завирим у његову некакву интиму, и био сам прилично увређен. Нема говора да посреди није извесно секташтво.

Али да не бисмо причали недоказане ствари, да ли неко може барем једном потврдити да је у скорије време (задњих годину дана например) заједничарио са В.Д-ем у Евхаристији?

Узгред, сетио сам се нечег занимљивог. На сахрани патријарха Павла и Литургији коју је служио Патријарх Вартоломеј, причестили су се бивши владика Артемије и владика бачки Иринеј непосредно један за другим (из исте Чаше). То је био диван призор, и питам се, да ли ревнитељи (без-разума) могу макар мало увидети да је јединство канонско и евхаристијско најважније у нашој Цркви?

Ово што данас чини монах Артемије јесте отворени раскол, односно покушај раскола, који је претворен у секташтво.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...