Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

pomaze vam Bog ,neznam dali smijem ovde da napisem  o pricescivanju ,prije  ima vise godina   sam odlucila  na pricesce da idem i tako  sam jednoj bliskijoj osobi  (stoje postila za   dal bozic il uskrs neznam tacno vise)rekla predlozila da  idemo skupa u crkvu da dodje po mene  ujutro      te nedelje ,ona me pogledala i rekla mi  postim al znas ti koliko sam grijesna    staje tebi ja  da idem na pricesce jos ,posto sam sama  malo znala i nista nisam rekla ni rijeci a da sam mozda znala samo reci  zato se i ide na pricesce   dabi  grehove ispovidili il sta znam ta osoba bi otisla na pricesce  mozda sto mislim dase jos uvijek nepricescuje iz tog razloga jel negde  je dobila taj utisak i razmisljanje da samo idu na pricesce      svetiji ljudi tako nesto,  pa   dal mozda nasa crkva  se malo  zabavi o ovim problemima a  nije to sigorno jedina osoba sto tako razmislja i dvoumice ima o pricescu    , svako dobro

?? ?????? ????????? ??, ?????? ???????? ?????? ?? ??? ??? ???? ?? ????????? ??????? ? ?? ????? ?????.  ?????? ??? ?? ??, ?? ??? ???????? ??? ?????????, ?????? ?? ???????? ???? ????????? ?? ???? ?? ?? ?? ??????????, ?? ?? ?? ???????. ?????? ?? ??? ?? ????? ?????? ?? ??? ?????? ?? ?????? ?? ??? ? ?? ??????. ???? ???????? ??????, ???????? ?? ???? ????? ??????? ?????. ?? ??? ??????? ?? ???? ????????? ??????? ??? ????????:

???????, ???????, ? ????????? ?? ?? ?? ?????? ???????, ??? ???? ??????, ???? ?? ????? ? ???? ?? ?????? ????????, ?? ????? ??? ???? ??. ??? ??????? ?? ?? ??? ???? ???????? ???? ????? ? ?? ?? ??? ???? ???????? ??? ?????. ????? ?? ?? ?????: ??????? ?? ? ??????? ?? ????????? ????, ??????? ???????? ? ????????, ?????, ?????, ?????? ? ???????? ? ??????? ?? ?? ?? ??? ????? ????????? ????????? ??????? ?????? ?? ????????? ??????? ? ?? ????? ?????.

????? ?? ?????, ???? ??????, ?? ?????????? ????? ?????? ?????, ??? ???? ?????? ????? ????????????? ??????; ???? ?? ?? ???? ????? ??? ????, ??? ??? ????????? ????????? ??: ???? ?? ?? ??????? ? ??????? ?????.

?? ?? ???????? ?????? ?????? ???????, ???????, ?? ???? ?? ??? ??? ?????, ??? ?? ???????? ???? ? ????.

????.

??? ??? ??? ??????? ???????

Kako da razumemo pokajni?ku disciplinu nad hriš?anima koji su zapali u smrtne grehove a koje je Crkva tretirala,sli?no kao i oglašene.Znamo za stepene pokajni?ke disipline koja se primenjivala. Vo?eno je  ra?una o ?istoti i kvalitetu onda kada je bilo samo 10 procenata hriš?ana u rimskoj imperiji ,danas gledamo na kvantitet i ?inimo crkvu mlakom.Danas kada vladaju smrtni grehovi više negi ikad, kako i apostol u?i o poslednjem vremenu sveopšteg otpadništva,zar ne trebamo biti obazrivi i one koji bi u prvovekovnoj crkvi stajali sa oglašenima ne  pripuštamo bez ispovesti , trpezi Gospodnjoj.
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Објасни нам које везе има ово шта си рекао са цитираним постом, како јер то данас више смртних грехова, а није их било пре? Поред овога, објасни ми где има тих који непрестано се причешћују, где су те пуне цркве? Дај молим те да и ја мало одем тамо. Ја нешто не видим пуне цркве оних који се причешћују, напротив! Цркве нам по селима празне, у градовима се некако полупуне али с обзиром на број становника то је смешно! Црква је спремна на крајњу икономију (снисхођење) угледајући се на Христа који је ишао до кеносиса да би спасао свет. Нисам против исповести, не дао Бог, код мене се људи исповедају и приступају чаши, али то није обавезно за онога који живи Црквом. Такав начин поимања исповести дефинитивно може одвести у механички формализам. Самим тим, не сме ништа да услови евхаристију, јер се она и спрема за отпуштање грехова и на живот вечни. Поменуо сам да Црква није магија, самим тим и прочитана молитва на исповести није ништа ако се човек искрено не каје. Дакле, наш живот у Цркви јесте покајничког расположења, али је и причасни. Свети апостол Павле је рекао да ће они који се причешћују, а не знају шта примају (не разликујући Тело и Крв Христову од обичног хлеба и вина), суд себи јести и пити. Дакле, нама је НЕОПХОДНА катихезација, поучавање народа (а и свештенства) истинама наше вере, да не би јели себи суд. Није довољно ставити епитрахиљ преко главе, а он нема појма Кога прима. О овоме треба да размишљамо, ако се слажете.

Подели на овим сајтовима

??????? ??? ???? ???? ??? ??? ??? ?? ????? ?? ????????? ??????, ???? ??? ?? ????? ???? ??????? ???????, ? ???? ?? ???? ???? ????? ?????, ??????? ?? ??? ??? ??? ???? ?????????? ?? ??????????, ??? ?? ?? ???? ?????? ??? ????? ?? ?? ? ?? ???? ???? ????. ?? ????? ?? ????? ???? ????? ???? ???? ?? ??????????, ????????! ????? ??? ?? ?????? ??????, ? ????????? ?? ?????? ???????? ??? ? ??????? ?? ???? ?????????? ?? ?? ??????! ????? ?? ??????? ?? ?????? ????????? (??????????) ?????????? ?? ?? ?????? ???? ?? ???? ?? ???????? ?? ?? ?????? ????. ????? ?????? ?????????, ?? ??? ???, ??? ???? ?? ???? ?????????? ? ?????????? ????, ??? ?? ???? ???????? ?? ????? ???? ???? ??????. ????? ????? ??????? ????????? ??????????? ???? ??????? ? ????????? ??????????. ????? ???, ?? ??? ????? ?? ?????? ???????????, ??? ?? ??? ? ?????? ?? ????????? ??????? ? ?? ????? ?????. ??????? ??? ?? ????? ???? ??????, ????? ??? ? ????????? ??????? ?? ????????? ???? ????? ??? ?? ????? ??????? ?? ????. ?????, ??? ????? ? ????? ????? ??????????? ???????????, ??? ?? ? ????????. ????? ??????? ????? ?? ????? ?? ?? ??? ???? ?? ??????????, ? ?? ????? ??? ??????? (?? ??????????? ???? ? ??? ???????? ?? ??????? ????? ? ????), ??? ???? ????? ? ????. ?????, ???? ?? ????????? ????????????, ????????? ?????? (? ? ???????????) ???????? ???? ????, ?? ?? ?? ???? ???? ???. ???? ??????? ??????? ????????? ????? ?????, ? ?? ???? ????? ???? ?????. ? ????? ????? ?? ??????????, ??? ?? ???????.

Kad su fariseji i sadukeji došli da se krste kod Jovana Krstitelja On ih nije krstio nego ih je odbio da bi rodili rod pokajanja a ne tek ajde u carstvo nebesko tako licemerni i bogohulni.Traži se rod dostojan pokajanja kako za krštenje tako i za pri?eš?e.Ako je Crkva odlu?ila korintskog bludnika, da se  hriš?ani  odvoje od njega kako i u kojoj snihodljivosti danas imamo pravo da pri?eš?ujemo nekoga koji se valja u smrtnim gresima,da li bi ga Jovan Prete?a pripustio pri?eš?u kada je takve i od krštenja odbijao dok se iskreno ne pokaju.
Подели на овим сајтовима

• Гости

Е сад нам кажи који је тај инструмент којим треба да измеримо да ли се неко искрено покајао? Пошто немамо тај иструмент, да ли је довољно да он клекне, прочита списак, прочита му се разрешна молитва, или је потребно нешто више или, пак, нешто мање? Ја подвачим, без покајања је немогуће да човек уђе у Царство Небеско. Шта радити са онима који ,кад треба да се исповеде, кажу да нису грешни? Видиш. опет се враћамо на катихезу. Ма џаба њему и епитрахиљ преко главе и молитва кад он не осећа покајање, он то уопште не доживљава, њему то не треба. Али кад га упутиш и објасниш шта је грех, зашто се каже да смо сви ми грешни, ствари се мењају (бар код неких).

Ја ћу да цитирам самог себе са почетка ове теме:

Под литургијском обновом неопходно је подразумевати и катихезацију, тј. увођење у веру. Обнова не значи само говорити људима да се причешћују и држати отворене двери за време Литургије и читати молитве наглас, већ појаснити верном народу смисао свега тога. Појаснити шта значи учествовање на Литургији, појаснити да не постоје слушаоци Литургије већ само учесници. Ово је мукотрпан посао, али ја мислим да је преко неопходан у ово лудо време. На овом путу постоји мноштво препрека, али је главна незнање. Ова препрека уједно  подразумева да људи у свом незнању, руковођени својим жељама одлазе са правог пута. Данас је много њих који су упали  у стање усхићења али не и расуђивања. Ово је неко моје уопштено мишљење, ја се слажем са чувеном синтагмом Георгија Флоровског "Напред ка Оцима", али у правом смислу тих речи.

Ма који човек неће да се спасе? Тога нема. Али он НЕ ЗНА да треба да се спасе, он НЕ ЗНА шта у свему томе значи Евхаристија, и НЕ ЗНА да се каје. Зато је неопходно да се говори, али не само свештеници, већ сви који су у цркви, а не да се гложе око глупости, док у једној православној Србији и Црној Гори, људи масовно одлазе са овога света без Бога у срцу. Шта мислите, браћо и сестре, какав ћемо Богу одговор да дамо? Мислите да ће да нас пита за отворене и затворене двери, за навучени или ненавучену завесу? Или ће можда да нас пита за брата? Зашто је Павле рекао да је био свима све не би ли кога придобио за Христа? КО ће да буде крив за нашега брата и сестру који није прихватио Христа јер је видео како се ми свађамо, сатиремо, оповргавамо, убијамо...? Ах да, нама је увек неко други крив... заборавих.

Подели на овим сајтовима

? ??? ??? ???? ???? ?? ??? ?????????? ????? ????? ?? ???????? ?? ?? ?? ???? ??????? ???????? ????? ?????? ??? ?????????, ?? ?? ?? ??????? ?? ?? ??????, ??????? ??????, ??????? ?? ?? ???????? ???????, ??? ?? ???????? ????? ???? ???, ???, ????? ????? ?? ????????, ??? ???????? ?? ???????? ?? ????? ??? ? ??????? ???????. ??? ?????? ?? ????? ???? ,??? ????? ?? ?? ????????, ???? ?? ???? ??????? ?????. ???? ?? ??????? ?? ????????. ?? ???? ???? ? ????????? ????? ????? ? ??????? ??? ?? ?? ????? ????????, ?? ?? ?????? ?? ?????????, ???? ?? ?? ?????. ??? ??? ?? ?????? ? ???????? ??? ?? ????, ????? ?? ???? ?? ??? ??? ?? ??????, ?????? ?? ?????? (??? ??? ?????).

?? ?? ?? ??????? ????? ???? ?? ??????? ??? ????:

??? ???????????? ??????? ????????? ?? ????????????? ? ????????????, ??. ??????? ? ????. ?????? ?? ????? ???? ???????? ?????? ?? ?? ?????????? ? ?????? ???????? ????? ?? ????? ????????? ? ?????? ??????? ??????, ??? ????????? ?????? ?????? ?????? ????? ????. ????????? ??? ????? ??????????? ?? ?????????, ????????? ?? ?? ??????? ???????? ????????? ??? ???? ????????. ??? ?? ????????? ?????, ??? ?? ?????? ?? ?? ????? ????????? ? ??? ???? ?????. ?? ???? ???? ??????? ??????? ????????, ??? ?? ?????? ???????. ??? ???????? ??????  ??????????? ?? ???? ? ???? ???????, ?????????? ?????? ?????? ?????? ?? ?????? ????. ????? ?? ????? ??? ???? ?? ?????  ? ????? ???????? ??? ?? ? ??????????. ??? ?? ???? ???? ???????? ???????, ?? ?? ?????? ?? ??????? ????????? ???????? ?????????? "?????? ?? ?????", ??? ? ?????? ?????? ??? ????.

?? ???? ????? ???? ?? ?? ?????? ???? ????. ??? ?? ?? ??? ?? ????? ?? ?? ?????, ?? ?? ??? ??? ? ????? ???? ????? ???????????, ? ?? ??? ?? ?? ????. ???? ?? ????????? ?? ?? ??????, ??? ?? ???? ??????????, ??? ??? ???? ?? ? ?????, ? ?? ?? ?? ????? ??? ????????, ??? ? ?????? ???????????? ?????? ? ????? ????, ???? ??????? ?????? ?? ????? ????? ??? ???? ? ????. ??? ???????, ????? ? ??????, ????? ???? ???? ??????? ?? ????? ??????? ?? ?? ?? ??? ???? ?? ???????? ? ????????? ?????, ?? ???????? ??? ?????????? ??????? ??? ?? ????? ?? ??? ???? ?? ?????? ????? ?? ????? ????? ?? ?? ??? ????? ??? ?? ?? ?? ???? ???????? ?? ??????? ?? ?? ?? ???? ???? ?? ?????? ????? ? ?????? ???? ???? ????????? ?????? ??? ?? ????? ???? ?? ?? ???????, ????????, ???????????, ???????...? ?? ??, ???? ?? ???? ???? ????? ????... ?????????.

Ko nije grešan ne treba ni da se pri?esti. Stoga ako kažemo da greha nemamo lažemo.To piše u svetom pismu.A lažama znamo gde je mesto.E pa šta ostaje?Katehizacija propoved poput apostola Petra koji propoveda onima koji raspeše Hrista pravednika i oni se razalostiše na njegovu propoved.Tu je problem Srpske Crkve što nanovo ne radja nego puni crkvene matice i protokole sa mrtvorodjenim i neobra?enim Srbima varaju?i toliki narod da ima spasenja onda kada ga nema.Pa onda ho?e da nagura sve te neobra?ene, u liturgiju misle?i da fizi?ko uzimanje tela Gospodnjeg ?e doneti spasenje nekome ko nije svestan da je grehom daleko od Gospoda.Samo Oralno primanje pri?eš?a bez prave vere ne vodi spasenju pa makar i sto puta bio kršten ako živi u grehu i ne?e da se pokaje ne može da se pri?esti.Otvori mu o?i da se ražalosti i pokaje.Lepo si rekao potrebna je katiheza za te nedokrštene.
Подели на овим сајтовима

• Гости

Тако је и самим тим да баталимо свађе и глупости, да се не замајавамо тривијалним стварима већ да коначно кренемо да деламо. Ја заиста као млад свештеник верујем у ове људе, који имају храбрости и срца да кажу шта мисле, који су спремни да због Цркве дођу чак у тамо неку Дубоку, који су спремни да Цркву бране до последњег даха. И да знате, ако ми не будемо делали (мислим на целу Цркву у Србији), доћи ће други, као што долазе разни магови, тароти, секташи... О томе не треба ћутати, већ погледати истини у очи и кренути са обновом литургијског живота. Зато се страшно зачудим да има некога који каже да није потребна и да је сувишна.

Подели на овим сајтовима

???? ?? ? ????? ??? ?? ???????? ????? ? ????????, ?? ?? ?? ?????????? ??????????? ???????? ??? ?? ??????? ??????? ?? ??????. ?? ?????? ??? ???? ????????? ??????? ? ??? ????, ???? ????? ????????? ? ???? ?? ???? ??? ?????, ???? ?? ??????? ?? ???? ????? ???? ??? ? ???? ???? ??????, ???? ?? ??????? ?? ????? ????? ?? ????????? ????. ? ?? ?????, ??? ?? ?? ?????? ?????? (?????? ?? ???? ????? ? ??????), ???? ?? ?????, ??? ??? ?????? ????? ??????, ??????, ???????... ? ???? ?? ????? ??????, ??? ????????? ?????? ? ??? ? ??????? ?? ??????? ???????????? ??????. ???? ?? ??????? ??????? ?? ??? ?????? ???? ???? ?? ???? ???????? ? ?? ?? ???????.

Hajde da se pomolimo jedni za druge pre spavanja.Laku no?.
Подели на овим сајтовима

Сад да станем пред Господа и да ме Господа пита по мом мошљењу,ђе ми је мјесто,горе или доље?Ја од стида не бих могао да одговорим и само бих ћутао.

Подели на овим сајтовима

Ако смем и ја еншто да додам...

Без причешћивања смо изгубљени,

још јаче стегнути грехом,

па је теже из њега се извући...

морамо бити свесни ко смо и шта смо

и са страхом и вером,

препуштањем Светој Вољи,

стати пред Господа.

И тиме рећи:

Желим да будем са Тобом,

помози ми.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

??? ???????????? ??? ?????????,

?????, ???? ??? ?? ?????? ??? ?????, ???? ???????... ???? ?? ???? ????? ????? ????????, ?????????? ????????? ?????? ?? ??????? ??????.  klapklap

divno, divno crvenilo

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...