Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

??? ?? ?? ???? ?????? ????? ? ????, ? ???? ?????? ????? ??????????? ???? ??? ??????? ?? ????????? ???? ???? ??????? ?? ????: ????? ?? ???????? ??? ????????? ... ??? ??????? ??????, ??? ?? ???? ???????, ??????? ? ????. ???? ????? ?????? ??????, ?? ?????? ? ?????????

????, ??? ?? ?? ??????????? ??????, u ???? ?? ??????? ? ???? ??? ?????? ??? ?? ??? ?? ??? ????????????? ???? ????? ?

?? ??? ??????,

? ?? ??? ???? ?? ??????.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Хришћански свет - мислио сам како на римокатолике (знам, не волиш то али послушај ме, веруј ми, прочитај ову књигу, битно је... њихов Други Ватикански концил је битан. Све ово око чега се ми расправљамо, они су се око истих, али буквално истих ствари расправљали.)

`Ајде и некако што католике смараш хришћанима (то се у неком ширем смислу можда и може прихватити), али што се позиваш на Други концил!?!?!? Па управо тај други концил нас опомиње и управо на основу њега можемо да видимо какве ће бити последице. Католичке цркве су ОПУСТЕЛЕ! Црква је одбацила старе вернике, а нови никада нису дошли. Зашто? Зарад избацивања непотребног.

И узгред, није ми јасно како то враћање првим вековима и промене у складу са савременим светом иду заједно под руку...

Наравно, ту је и Русија, и њихов почетак обнове и реформе 1905. али због револуције, пропала је.

Чекај сад... Прво, револуција је управо погодовала и црквеној револуцији и баш тада су на површину измилели разни сумњиви типови са црквеним чиновима. Друго, зар се смемо на њих позивати, који су све изврнули, па се после наравно и међусобно поцепали и на крају пропали. Зар не би било логичније да нам је узор св. Тихон Патријарх Московски?

Овде пре свега говорим о Литургији а не другим богослужењима. Бденије је скроз друга прича.

Али зашто? Ако гањамо логику тог типа, Бденије треба укинути... Јесте Литургија најважнија, али далеко од тога да је једина и да је друго небитно.

Оче Иване, ја говорим о стварном свештенику који је то рекао зато што су се многи саблажњени бунили против тога ВАН литургије. И нико му није правио пометњу.

И онда опет оно ваше питање: Где је ту љубав? И као што сте рекли да они који одлазе из својих цркава нису криви, поставља се питање да ли су криви они који САБЛАЖЊАВАЈУ (Мар. 9;42)

И како да се људи не саблазне кад хор отпева само "Достојно и праведно јест" и онда стане? Шта је достојно и праведно - нико не каже, да би се што гласније чуо свештеник како тајне молитве говори гласније него што изговара "Благословено Царство..."??? И шта је ту словесно?

pa naravno da se jedino obnovom moze povratiti iskonski znacaj liturgije nedeljive od ucesca u evharistiji, jer kroz vekove je doslo do plasticenja liturgijske svesti, gde su se hriscani od zivih zajednicara pretvorili u pasivne posmatrace, stoga obnova jedino moze povratiti iskonski znacaj

Ево да кренемо од тога. Ја уопште не примећујем да су људи нешто активнији на литургијама "по новим" као ни да су упућенији и да схватају суштину литургије.

И опет питам: Зашто стално сводите питање измене литургије са питањем учестаности причешћивања? То нема везе једно с другим. Ево, баш сам пре неки дан био у подворју РПЦ - тамо се служило "по старом", све на црквенословенском, а причестила се скоро цела црква. Ван поста!

sveti Ignjatije Brjancaninov je bio veliki podviznik i trudbenik na njivi Gospodnjoj ali sa izvesnim problematicnim stavovima' date=' dakle iako je sveti ugodnik nije apsolutno nepogresiv u svojim stavovima[/quote']

Схватам ја да он није био непогрешив, али бих волео да ми кажеш шта је то проблематично...

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

problematicni su mu poneki stavovi da ne nabrajam

a obnova liturgije je upravo neraskidivo vezana sa primanjem svetog pricesca, inace licno ne smatram da je sluzenje po nekom ustaljenom poretku zadnja dva veka lose, pohvalno je svako shvatanje vezano za redovno pricescivanje, mada misljenja sam da liturgija mora da se priblizi i otvori narodu, zivim, svedocenjem, reciju, propovedju, tu svestenstvo mora da se aktivira, naravno da samo sluzenje ne moze edukovati narod

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

??? ?? ??????? ?? ?? ????????? ????? ? ?????? ???? ??????? ? ?? ?? ??? ?? ???? ????? ??????????, ?????? ?? ???? ??????? ? ????, ?? ???? ??? ?? ?? ??????. ? ??? ?? ????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ????????? ????????? ?? ????????? ? ????? ?? ???, ???????? ?? ?????????? ?? ??? ?? ????? ?????. ?? ????? ????????, ????? ?? ????. ?? ? ??? ?????? ???? ?? ???????, ?????? ??  ??? ? ????? ????? ????????, ? ?? ???????? ?? ? ?????? ?? ?????????.

???? ?????? ???? ??? ?????? ???????, ???? ?? ??, ????? ???? ???? ?? ??? ?????.

????? ???????? ?? ??? ?? ? ?? ?? ????? ????????...???? ??...

????? ?? ???????? ??? ??????????? ??????!  klapklap 

?? ??? ?? ????????? ?????? ????????? ? ????????? ?????? ????? ? ?????? ???? (???????? ?? ? ???????? ?????? ?? ?? ???????? ???? ?? ?? ????????), ???? ?? ????? 500 ???? ?? ?????????. ???? ???? ???? ???????, ????? ???? ?? ?????, ?? ??????????. ?????????? ??, ???? ????? ????? 100 ????. ?????? ??: ?? ?? ?? ??? ???? ???? ?? ??????, ????????????? ?????? ????????? ??? ?????

?????? ?? ?? ?????? ???? ?? ???????? ??????? ? ??????????? ??? ?? ????? ???????.

? ?????? ???????...??????? ??? ?????? ?? ?? ???????????? ????? ???? ?????? ????????? ????????...?? ?? ????? ???? ???? ?? ????? ??????? ????? ?????????? ???????????? ??????? ??? ????...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

??? ?? ??????? ?? ?? ????????? ????? ? ?????? ???? ??????? ? ?? ?? ??? ?? ???? ????? ??????????, ?????? ?? ???? ??????? ? ????, ?? ???? ??? ?? ?? ??????. ? ??? ?? ????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ????????? ????????? ?? ????????? ? ????? ?? ???, ???????? ?? ?????????? ?? ??? ?? ????? ?????. ?? ????? ????????, ????? ?? ????. ?? ? ??? ?????? ???? ?? ???????, ?????? ??  ??? ? ????? ????? ????????, ? ?? ???????? ?? ? ?????? ?? ?????????.

???? ?????? ???? ??? ?????? ???????, ???? ?? ??, ????? ???? ???? ?? ??? ?????.

????? ???????? ?? ??? ?? ? ?? ?? ????? ????????...???? ??...

????? ?? ???????? ??? ??????????? ??????!  klapklap 

?? ??? ?? ????????? ?????? ????????? ? ????????? ?????? ????? ? ?????? ???? (???????? ?? ? ???????? ?????? ?? ?? ???????? ???? ?? ?? ????????), ???? ?? ????? 500 ???? ?? ?????????. ???? ???? ???? ???????, ????? ???? ?? ?????, ?? ??????????. ?????????? ??, ???? ????? ????? 100 ????. ?????? ??: ?? ?? ?? ??? ???? ???? ?? ??????, ????????????? ?????? ????????? ??? ?????

?????? ?? ?? ?????? ???? ?? ???????? ??????? ? ??????????? ??? ?? ????? ???????.

? ?????? ???????..??????? ??? ?????? ?? ?? ???????????? ????? ???? ?????? ????????? ????????...?? ?? ????? ???? ???? ?? ????? ??????? ????? ?????????? ???????????? ??????? ??? ????...

1. Dakle drugi dan vaskrsa se verni pricescuju kao i svestenstvo neometano zbog mrsnog dana tj. Vaskrsa. a prica da su klirici pod drugacijom injekcijom blagodati u odnosu na verne je obicna glupost, sve je stvar poslusanja koje blagoslovi Crkva i to poslusanje zajednici, neko je svestenik, djakon, pojac, vernik... Blagodat Duha Svetoga je jedinstvena ali je raznolika u darovima, nema manjeg i veceg izlivanja Duha Svetoga vec samo prema potrebi i daru. Imunolosko i po sluzbenoj duznosti pricescivanje svestenika je po meni svetogrdno i takvi svestenici nemaju ni zrno liturgijske svesti, to se jasno i glasno zove KLIRIKALIZAM

2. Zajednica sabrana oko kanonskog episkopa (prezvitera) je olicenje blagodatnosti liturgije, dakle prostor nije odlucujuci.

Подели на овим сајтовима

???????? ?? ??? ? ???? ?????, ????, ?? ? ????. ?????? ?? ?? ??????, ?????? ?? ???????.

????? ?? ?????????? ??? ??????, ?? ?????,??? ???? ????, ?? ?? ?? ?? ???????.

??? ??? ???? ?? ?? ??. ??????? ??????? ???????? ????????? ?? ?? ?????? ??????? ?????? ?? ?????????, ? ??? ????? ?? ?? ?????? ??? ?????? ?????? ??????????. ??, ?? ?????? ?? ??? ??? ?? ????? ????? ??. ???? (? ?? ???)? ???, ?? ?? "??????" ??????, ?? ???? ???? ?? ??????? ????? ???? ???????????.

??? ????? ????? ?? ????, ???????? ????????? ?????...

????? ???? ?? ??????

? ????? ??. ??????? ???? ?? ??????

????? ?? ? ???? ???? ????...

?????? ?? ???? ????? ?? ?????? ?? ?? ?????????...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

a obnova liturgije je upravo neraskidivo vezana sa primanjem svetog pricesca, inace licno ne smatram da je sluzenje po nekom ustaljenom poretku zadnja dva veka lose, pohvalno je svako shvatanje vezano za redovno pricescivanje, mada misljenja sam da liturgija mora da se priblizi i otvori narodu, zivim, svedocenjem, reciju, propovedju, tu svestenstvo mora da se aktivira, naravno da samo sluzenje ne moze edukovati narod

А како се приближавање литургије народу слаже са тиме да се потреба за променом литургије може схватити само уколико прочитамо три тома вл. Атанасија, магистарски рад Вукашиновића и још пола библиотеке богословског факултета? Онда то није приближавање литургије народу, већ студентима богословије.

Дакле, ја не мислим да нема благодати тамо где се служи "по новом". Али ми је врло сумњиво то што се у неким крајевима НАМЕЋЕ тај начин служења (по сваку цену), а то се оправдава или тиме да то није суштинско (ако није, зашто га мењати) или редовним причешћивањем (што се може чинити невезано за начин служења).

Проблем је што се многи епископи и свештеници не понашају као Пастир Добри (Јеванђеље по Јовану, 10 глава) и што пуштају да им се стадо које им је поверено расипа, уместо да се боре за сваку душу. И чујем многе како говоре о тим што одлазе из своје цркве: па нека их, нек иду у манастир. Толико о љубави.

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

Izgleda da mi bar nesto postaje jasno....ako zivimo liturgijski...ako postimo propisane postove, Sredu i Petak...onda se mozemo pricescivati na svakoj liturgiji....pojasnite jel sam opet u zabludi...

? ??? ??????? ???? ??? ???? ???? ?? ????? ?? ?????? ?? ?? ?????? (????? ?? ??????? ?? ?? ????)

??? ?? ?? ????????,

????? ??????????? ? ????????????? ?? ?????????,

? ????? ?? ?? ?? ?????????? ??? ?? ???? ?? ????...?

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Izgleda da mi bar nesto postaje jasno....ako zivimo liturgijski...ako postimo propisane postove, Sredu i Petak...onda se mozemo pricescivati na svakoj liturgiji....pojasnite jel sam opet u zabludi...

? ??? ??????? ???? ??? ???? ???? ?? ????? ?? ?????? ?? ?? ?????? (????? ?? ??????? ?? ?? ????)

??? ?? ?? ????????,

po meni su to tzv celozivotni hgresi kjoji sluze za opomenu i regulisu skalu gordosti, vazno je svest o grehovnosti i zelja za promenom ,bez pricescivanaj borba je uzaludna

Подели на овим сајтовима

drugo rani hrisvcani su se na evharistijska sabranja sakupljali uvece posle vecere..., vremenom se doslo do prelaska liturgije u rane jutarnje sate, tako da je to stvar okolnosti i danas mnogi predjeosvecenu liturgiju sluze u vreme koje je propisano

?? ???????????? ????????? ?? ????????? ?????????????? ?????? ????? ? 15 ?????? ?????? ? ??????.

?? ?? ?????? ??? ?? ???? ? ?? ??? ?? ??????  1335_womens

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

drugo rani hrisvcani su se na evharistijska sabranja sakupljali uvece posle vecere..., vremenom se doslo do prelaska liturgije u rane jutarnje sate, tako da je to stvar okolnosti i danas mnogi predjeosvecenu liturgiju sluze u vreme koje je propisano

?? ???????????? ????????? ?? ????????? ?????????????? ?????? ????? ? 15 ?????? ?????? ? ??????.

?? ?? ?????? ??? ?? ???? ? ?? ??? ?? ??????  1335_womens

kao i mnogim manastirima i parohijskim crkvama

Подели на овим сајтовима

??? ?? ?? ????????,

po meni su to tzv celozivotni hgresi kjoji sluze za opomenu i regulisu skalu gordosti, vazno je svest o grehovnosti i zelja za promenom ,bez pricescivanaj borba je uzaludna

??? ??? ???? ?????? ?? ?????  1335_womens

?? ?? ?? ?????? ????? ???????? ? ???????? ?????,

? ????? ?? ??? ??????? ???? ????????...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

???????? ?? ??? ? ???? ?????, ????, ?? ? ????. ?????? ?? ?? ??????, ?????? ?? ???????.

????? ?? ?????????? ??? ??????, ?? ?????,??? ???? ????, ?? ?? ?? ?? ???????.

??? ??? ???? ?? ?? ??. ??????? ??????? ???????? ????????? ?? ?? ?????? ??????? ?????? ?? ?????????, ? ??? ????? ?? ?? ?????? ??? ?????? ?????? ??????????. ??, ?? ?????? ?? ??? ??? ?? ????? ????? ??. ???? (? ?? ???)? ???, ?? ?? "??????" ??????, ?? ???? ???? ?? ??????? ????? ???? ???????????.

??? ????? ????? ?? ????, ???????? ????????? ?????...

????? ???? ?? ??????

? ????? ??. ??????? ???? ?? ??????

????? ?? ? ???? ???? ????...

?????? ?? ???? ????? ?? ?????? ?? ?? ?????????...

??? ?????????? ???????? ?? ?????? ???????:

"??? ??????? ???? ?????????? ?? ? ?????,?? ??? ????????? ??????? ??? ???? ? ????????? ? ???????????????? ??????????? ????? ? ?? ???? ??????? ??????? ????? ???????? ? ???? ??????.

??? ????? ???? ? ????,???? ?? ????? ?? ?????? ? ???????? ??????? ?????,??? ???? ??????? ?????????? ??????,?? ?? ????.

??????? ????? ?????? ?? ?????? ????????? ? ????? ??????? ????????? ????,??? ?? ????? ????????,?????,?????,??????,????? ?????????,????? ???????????,??????? ???????,?????????? ?????.

?? ?? ????? ????? ? ???????? ???? ???????????..??????? ????? ? ????? ?? ???? ?? ???????? ?? ????.?? ?? ????? ? ???? ???????? ???? ???? ???????? ?? ?? ???????? ? ????,? ??? ???? ?? ?? ??????,???? ???? ?? ???????????? ??????? ?? ??? ? ?????? ?? ?? ???.

??? ???? ???? ????,????? ?? ???? ?????????? ????.

????????? ?? ??? ??????????,?? ???? ????????? ?????? ??????? ???? ?? ??????????? ???? ??? ?? ?????? ???????? ??????.?? ???? ?????? ??? ?????

???? ?????? ?? -???????? ???????? ,???????? ?????? ? ?????????? ? ?????? ??? ????? ????????? ? ?????????,???? ????????? ? ????,??????????? ???? ?????????????? ?? ???? ? ?????? ? ????.

???? ?? ??????????? ?????? ?????? ?????? ??????? ??? ?????.? ??????? ?????????????? ????? ???????? ? ??????????. ????.

?.?."

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog!

Evo doslo i ovo pitanje na red i na ovom forumu. Treba razgovarati o svemu u ljubavi pa i o ovom pitanju.

Zato i postavih isto mom svesteniku po zavrsetku Sabora u Maju. Iz razgovora sa njim sam nesto shvatila ili bar mislim da jesam. 0703_read

Liturgija kako se danas sluzi nije sluzena u pocetcima hriscanstva...znaci bile su promene i pre. Kad i kako nesto menjati...misljenja sam da mirjani poput mene ne mogu sagledati i znati sve pojedinosti same liturgije. Znaci treba da o tome raspravljaju nasi episkopi i sva svestena lica...to bi trebalo da bude neki vanredni sabor sa samo tom tackom dnevnog reda. Nema veze koliko to trajalo a naravno da se pre toga donesu neka zajednicka stanovista iz na nivou eparhija pa sa tim na sabor. Za mene kao neuku i nedostojnu da o ovome suvise pricam, samo cu reci jedno...ko se tek uci pravoslavlju, tek pocinje da dolazi na liturgiju, a pogotovo ako recimo ide na vise mesta i desi se da je na jednom sluzba sa zatvorenim dverima i na drugom sa otvorenim dverima...sta ce ta osoba uraditi...verovatno ce se povuci i kad naidje na inoverce koji hule na Boga i nase episkope, svestenike...naravno da je ta osoba sklona da podrzi onog sto huli.

Moj licni primer sto se tice pricesca; Dosla sam na sluzbu u crkvu u Srbiji na Vidovdan....nisam se pripremala za sveto pricesce....kad sam dosla da primim naforu svestenik htede da me i pricesti a ja nisam jer se nisam pripremila....vidim i druge koji dodjose ili na kraj sluzbe ili polovinu i pricescuju se...Sad da li sam ja u krivu ili oni...zar nije priprema za pricesce ne samo post nego i molitva, ispovest pa onda pricesce...

Negde sam procitala da su se na pocetku svi pricescivali na svakoj liturgiji ali nisu gresili ko mi sada...(ne znam da li se tacno ovde izrazih).

Ocigledno da treba nesto da se menja i narod treba da se uci i produhovljuje...dug je to put ali treba verovati i moliti se za nas gresne.

Ne znam iskustva svestenika ovde na forumu ali sam misljenja da oni koji vec sada sluze sa otvorenim dverima krse propise SPC ako to nije jos uvek usvojeno...

Bojim se samo da sve ovo ne dovede do nekih novih podela u SPC. Vidite koliko nam je trebalo vremena da se prevazidje podela van zemlje i ujedine samo na papiru Novo-Gracanicke Eparhije sa SPC. Jos uvek je samo na papiru a u praksi se vide podele i te kako.

Stoga braco i sestre u Hristu budimo jedinstveni u ljubavi i veri nasoj, postujmo nase svestenike i vladike i ne dozovolimo jos jedan raskol.  1324_womens 1335_womens

????? ??? ?? ??????!

???? ?????? ?????????? ?????? ??? ? ????? ? ??? ''???????''.

??????, ???? ?? ?????? ???????, ??? ???????? ???????, ???????????? ??????? ?? ?? ? ?????? ??? ????? ?? ?????????????????? ?? ?????? ??????? ????? - ?? ?? ?? ?????? ????????? ? ?? ?????, ???? ?? ?? ???? ???????? ??????? ???????????? , ?????????? ? ??????.

? ????, ?? ?? ????? ??????? ?? ???????? ?????? ''????? ??????''.

?????, ???? ? ??? ?? ???????? ?????? ?????? ? ???? ?????? - ???? ?? ?? ??????? ? ??????????, ? ?? ???? ?? ?????? ???????? ?? ?? ??????? ????????? ???????? ?????? ? ?? ?? ????? ????? ???? ?? ? ?? ???? ???????, ??. ????? ???? ?? ??????? ? ????? ??????? ??????? ? ?????????? ???? ?????? ? ?????, ?????? ????????? ????? ???? ??????? ? ???? ?? ???? ???????????, ???? ?? ?? ??????? ?? ?? ???????...

Подели на овим сајтовима

pricescivanje van postova uz posove kako je crkva blagoslovila je toliko podrazumevajuca stvar, drugo zar svestenici moraju licno da poznaju sve one koje priceste

??, ??? ?? ?? ????? ?? ????? ??? ???? ? ???? ??????? ?????? (????? ????? ?????????????. ''????? ?? ?? ?????????? ?? ????? ????????''?) ???? ''???????'' ?????? ???????? ? ????, ??? ?? ???? ?????? ?? ?? ???????? ??? ? ?????????...

???? ? ???????? ???? ????? ????????, ??? ???????? ?? ???????? ???? ???? ????, ??? ? ????????, ?????????, ?????????? ??? ?? ???? ????? ????????? ???? ?????????? ? ???? - ?? ??? ???? ?? ?? ????????, ?? ?????: ''??????? ???????''.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...