Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Ma da nemoze ni ono da su mu deca u veri ni mnogo toga drugog. Uopste nije pitanje da li Pavle to govori o svestenicima ili episkopima vec sta su im odlike. Ti stalno polazis od toga da je osnova za taj tekst celibat i sve gledas kroz tu prizmu a toga nema nigde ni kod otaca crkve ni bilo gde drugde.

Da Sv apostol Pavle je bio katolik ali ne i Rimo katolik. 

Znas ko sto vec neko rece ova diskusija je besmislena i zato necu da gubim vreme. Pisi slobodno sta hoces necu se obazirati na to. Ti jednostavno nemozes izaci iz onoga sto si naucio i bez argumenata pokusavas dokazati.

Žao mi je što nemam vremeplov i vratim vas u 3. ili 4. vijek, vrlo rado bi vidio vaša lica u onom trenutku kad bi nakon više neuspješnih pokušaja da im objasnite i izložite ono isto što meni - tu vašu predstavu oženjenih sveštenika i klirika shvatili da se spremaju da vas izbatinaju ili nešto slično zbog nečuvenog despekta prema svešteničkom pozivu i pomatenog govora o nekakvim svešteničkim ženama i sexanju s njima. Bili biste sretni da vas tamo ravno ne ukamenuju zbog takve još neviđene sablazni i blasfemije.

Подели на овим сајтовима

+!

Znas sta verovatno je Sv apostol Pavle pogresio kada je rekao da Episkop treba da bude jedne zene muz i td. 

- Zar su u početku Crkve među kršćanima tražili biskupe u golobradim neoženjenim mladićima, pa su im govorili, da su dobri kandidati za biskupstvo, a prije toga će ih zarediti za đakone i svećenike?

- Zar je neoženjenih kršćana i uzornih poput sv. Ivana bilo na bacanje u početku Crkve?

Подели на овим сајтовима

Da Sv apostol Pavle je bio katolik ali ne i Rimo katolik.

Sa ovim se slazem.

Citat iz trece poslanice Mitropolita Gortinskog Jeremije upucene Biskupu g. Nikolaju, kao odgovor na zamerku Biskupa da ga Mitropolit oslovljava sa ``Papisti``  a ne Katolici.

2. Στήν παροῦσα μου αὐτή ἐπιστολή θέλω, ἀπολογούμενος, νά Σᾶς ἀποδείξω γιατί δέν θέλουμε ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι νά Σᾶς προσφωνοῦμε «Καθολικούς» καί θά ὑποστηρίξω, ἀντίθετα, ὅτι Καθολικοί εἴμαστε ἡμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι, γι᾽ αὐτό καί τήν Ἐκκλησία μας τήν ὀνομάζουμε «Καθολικήν Ἐκκλησίαν» («Εἰς Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικήν καί Ἀποστολικήν Ἐκκλησίαν», ὁμολογοῦμε μέ τό «Πιστεύω» μας). «Καθολικός», Ἐντιμότατε, λέγεται ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος δέχεται ΟΛΗ, ΚΑΘ-ΟΛΗ τήν πίστη τῆς Ἐκκλησίας. Ὅποιος δέν τήν δέχεται ὅλη, ἀλλά, τονίζει καί ὑπερτονίζει μιά ἀλήθεια τῆς πίστης σέ βάρος τῆς ἄλλης ἀλήθειας, δηλαδή ὅποιος καί ὅποιοι δέν δέχονται τήν ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ τῆς πίστεως, ἀλλά ἐκλέγουν μέρη μόνον ἀπό αὐτήν, αὐτοί λέγονται «αἱρετικοί». Καλοῦνται ἔτσι ἀπό τό ρῆμα «αἱρέομαι-αἱροῦμαι», τό ὁποῖο σημαίνει «ἐκλέγω», «προτιμῶ». Ὅσοι λοιπόν δέν δέχονται τήν «ἑνότητα τῆς πίστεως», ἀλλά ἐκλέγουν («αἱροῦνται») τμήματα μόνο ἀπό αὐτήν, αὐτοί λέγονται «αἱρετικοί». Ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι, κ. Νικόλαε, πιστεύουμε ὅλη τήν διδασκαλία, τήν ὁποία παρέδωσε ὁ Χριστός στούς Ἀποστόλους καί οἱ Ἀπόστολοι στούς διαδόχους τους, χωρίς νά τήν παραλλάξουμε οὔτε στό παραμικρό, γι᾽ αὐτό καί εἴμαστε Καθολικοί.

http://aktines.blogspot.no/2013/12/blog-post_3737.html

2) Ovom poslanicom, odgovarajuci, zelim da vam dokazem zasto mi Pravoslavni ne zelimo da vas nazivamo Katolicima i da naprotiv, podrzim to da smo mi Pravoslavni u stvari Katolici. Zato i nasu Crkvu nazivamo Katolickom ( Sabornom) Crkvom. ``Katolikom`` Postovani, naziva se onaj ko drzi ΟΛΗ (sav, ceo),

ΚΑΘ-ΟΛΗ ( potpuno u svemu) veru Crkve. Onaj ko se ne drzi cele, ali naglasava i predpostavlja jednu istinu, na ustrb druge, dakle onaj koji ne prihvata Katolicnost ( Sabornost) vere ali odabira delove od nje, oni se nazivaju ``jereticima``. Nazivaju se tako od reci «αἱρέομαι-αἱροῦμαι» koja znaci ``odabiram`` ``predpostavljam nesto necemu``. Oni koji ne primaju `` zajednistvo vere`` vec odabiraju delove od nje, nazivaju se jereticima. Mi Pravoslavni gospodine Nikolaje,  verujemo u celokupno ucenje koje je Hristos predao Apostolima i Apostoli svojim naslednicima bez da menjamo i najmanji deo, zato smo mi Katolici ( Saborni).

Dalje Mitropolit nastavlja sa dogmatskim razlikama i apsolutnoj nemogucnosti upotrebe reci `` brat`` kada govorimo nasim odnosima.

Interesantne poslanice i lake za prevod. Nadam se da cu uskoro naci malo vise vremena i prevesti ih.

Подели на овим сајтовима

Dalje Mitropolit nastavlja sa dogmatskim razlikama i apsolutnoj nemogucnosti upotrebe reci `` brat`` kada govorimo nasim odnosima.

Interesantne poslanice i lake za prevod. Nadam se da cu uskoro naci malo vise vremena i prevesti ih.

da, vrlo interesantne, samo ih prevedi, kad stignem pročitam ih

Patriarch Bartolommeo included Benedict XVI name in the Canon of the Liturgy as 'a Pope."

Подели на овим сајтовима

Vezano za zenjene svestenike i (ne)zenjene episkope,jedan moj jaran je u toku studija teologije govorio:Bice da je najveca greska Istoka i Zapada,ta sto je Crkva kao sabor dala monasima vlast u ruke.Bolje receno,oni su je sami dograbili.Otuda sva problematika,glad za vlascu,a sve ostalo,cast izuzecima, je sarena laza izmedju istorijskih redova,i na Istoku i na Zapadu. 8086.gif

• Волим 1

What on earth can you do with a degree in theology?

Подели на овим сајтовима

Sveštenička služba i aktivno kozumiranje braka su bili neslučiteljni, nespojivi kako se tada vjerovalo. Jedna od esencijalnih, bitnih, suštinskih stvari u svešteničkom pozivu bila je svetost i duhovna izgradnja na putu ka svetosti a u braku je jedna od ključnih stvari sex radi plođenja i rađanja djece. Tada se vjerovalo jednostavno rečeno da ne može napredovat u svetosti i duhovnom žovotu taj koji živi seksualno aktivnim životom, koji se sexa. A još je bila vrlo živa uspomena na ekstremno raspusni sexualni život paganskih Rimljana i Grka i tadašnji hrišćani se želeći odlišit od njih su tada psidili i stigmatizirali svaki sex pa i taj bračni, smatrali su ga samo nužnim zlom a i oženjenima je bilo preporučivano što više molitve, askeze i sozercavanja a što manje sexanja, samo kad se mora i što rjeđe a samo u cilju plođenja djece. I naravno da je oženjeni seksualno aktivni sveštenik koji služi Svete Tajne bilo nešto što njima ni na pamet nije padalo kao realna mogućnost. Oženjenih je bilo ali samo pod uslovima potpunog odustajanja od svih seksualnih aktivnosti i prihvatanja celinabatnog načina života. A radilo se zo iz rauloga o kojim je pisao utopija, jer nijo bilo nikakcih drigih dostojnij i prigodnih kandidata pa su morali bit birani iz redova oženjenih ali većinom godinama sexualno neaktivnih kandidata, što sam smatrao nepotrebnim naglašavat jer mislim da je svako sposoban docrtat si to sam kakva je situacija vladala tada. Dosta je pogledat filmove o prim hrišćanima ili pročitat par knjiga o njima, proganjanjima i mučenjima i načinu života koji su vodili i načinu  na koji su vjerovali. Pravimo grešku kad projektujemo današnju situaciju u hrišćanstvu u prošlost. Kad sam došao tek na forum nešto sam napisao o upotrebi plesa u hrišćanskoj liturgiji pa me neko napao da pišem besmislice. Nedavno sam se tim pozabavaio detaljnije pa to možete vidjeti na temi Ples. I o tom bi mnogi rekli, ma kakve su to sad izmišljotine što taj Zayron piše A u pitanju je samo nečija slaba ili najčešće nikakva informovanost.

https://www.pouke.org/forum/topic/29007-плес/?p=945159

https://www.pouke.org/forum/topic/29007-плес/?p=994405

Подели на овим сајтовима

Vezano za zenjene svestenike i (ne)zenjene episkope,jedan moj jaran je u toku studija teologije govorio:Bice da je najveca greska Istoka i Zapada,ta sto je Crkva kao sabor dala monasima vlast u ruke.Bolje receno,oni su je sami dograbili.Otuda sva problematika,glad za vlascu,a sve ostalo,cast izuzecima, je sarena laza izmedju istorijskih redova,i na Istoku i na Zapadu. 8086.gif

da, ima i toga, kliromonahokratija se to zove, kod nas po klinijevskim  reformama to je potom bio sami monah svuda kud si se okrenuo i pogledao, mnogo dobra napravili ali i nije sve baš dobro dopalo na kraju, današnja situacija je dokazom. Nisu smjeli tako isključiti mirjanski klir i mirjane uopšte iz odlučivanja u Crkvi, ta mirjanska dimenzija je iz Crkve sasvim nestala potom na nedopustivo dugu dobu i sad je tek od 20. vijeka nastoje nekako reanimovat iz kliničke smti elektrošokovima.

Подели на овим сајтовима

Inače istorijski uzevši oženjeni klir je ustvari antiohijska novotarija koju su preuzeli Grci tj. carigradska Patrijaršija i odtamo se raširila svuda na istoku. Antiohijski to protumačili time da su arapski mladenci "jake, vruće krvi", valjda utjecaj podneblja i vrlo nevoljko se odnose prema cjeloživotnoj sexualnoj apstinenciji. Praktično tamo niko nije htio pod tim uslovom služit Crkvi i bit klirikom. Gledali su na to kao drakonski strogo, drastično i dramatično disciplinsko ograničenje i nisu ga bili spremni, voljni ni raspoloženi ispoštovat. Potom da bi ipak nekakav taj klir stekli i imali oni su započeli s praksom ređenja mladih oženjenih kandidata koji si živjeli aktivnim bračnim i sexualnim životom. Međutim Zapad to nikad nije prihvatio, tamo je to ostalo kako je bilo od početka hrišćanstva, sveštenicima su mogli postati samo celibatni i sexualno apstinirajući muškarci kao što je i dan danas slučaj u latinskom obredi Katoličke Crkve. Pored njih postoje još i oženjeni sveštenici bizantinokatolici i najnovije oženjeni sveštenici anglokatolici vraćeni sa anglikanizma i za koje ta latinska pravila ne važe.

Подели на овим сајтовима

Edit 

Tada je još bila vrlo živa uspomena na ekstremno raspusni sexualni život paganskih Rimljana i Grka i ondašnji hrišćani želeći se odlišit od njih su tada psidili osuđivali i stigmatizirali svaki sex pa i taj bračni, smatrali su ga samo nužnim zlom a i oženjenima je bilo preporučivano što više molitve, askeze i sozercavanja a što manje sexanja, samo kad se mora i što rjeđe a samo u cilju plođenja djece.

Подели на овим сајтовима

Prijatelju u Pravoslavlju ne postoje laici jer svi smo mi jedan narod ili na grckom laos prizvani u carstvo Bozje sabrani na euharistiji. Ta podela na laike i kler je specificna za vas kod nas to ne postoji.

opet rječičkovanje, hoćete li se ikad izliječit od toga, ko govorna mana vam to postalo, omg, kod nas ne postoji Sveto Trojstvo već Sveta Trojica, nikakav Hrist već Hristos, episkop i biskup to nije isto itd. Ma kakvi laici i klirici to mi uopšte nemamo, nikakve takve podjele ko kod vas, u nas je to sve samo jedan narod Božiji LAOS. No, šta je onda sad ovo:

Poslanica Patrijarha Kirila povodom 1025. godišnjice Krštenja Rusije
23. Jul 2013
news1.jpg

Poslanica Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila i Svetog Sinoda Ruske Pravoslavne Crkve arhipastirima, kliru, monasima i mirjanima povodom 1025. godišnjice Krštenja Rusije.

Najbolje da odeš odmah to objasnit i patrijarhu moskovskom i sve Rusije +Kirilu, da u pravoslavlju nikakvih takvih podjela na klir i mirjane nemate i da drugi put kad bude pisao kakve poslanice pripazi na te takve formulacije. Samo izmišljate nekakve navodne razlike između katolika i pravoslavaca čak i tamo gdje ih uopšte baš nikakvih nema.

http://prijateljboziji.com/index.php?p=Vesti&id=842

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ja,prijatelju, vecu glupost od ove tvog ``jarana teologa`` ne procitah. Kaze da Sveti Sabori imaju greske, da ``daju`` vlast monasima. Ili u stvari monasi su je ko `lupezi ugrabili. Ostalo da ne pominjem. Slobodno reci jaranu ili da promeni misli i dobro upozna Crkvenu istoriju ili neka menja profesiju. 

Подели на овим сајтовима

Ja,prijatelju, vecu glupost od ove tvog ``jarana teologa`` ne procitah. Kaze da Sveti Sabori imaju greske, da ``daju`` vlast monasima. Ili u stvari monasi su je ko `lupezi ugrabili. Ostalo da ne pominjem. Slobodno reci jaranu ili da promeni misli i dobro upozna Crkvenu istoriju ili neka menja profesiju. 

Kako se ne prave greške?

Pa baš vi antiekumenisti prvi svuda

samo pišete kako se pogriješilo ovdje.

I tvrdite da se napravila greška a to velika!

I šta sad po vama?  SAS SPC pogriješio il nije

kad je bivšeg vladiku raško-prizrenskog rasčinio?

http://www.pravda.rs/2010/11/22/artemiju-stigla-podrska-iz-jerusalima/

Подели на овим сајтовима

Мени се тај дијалог ништа не допада. Нема те земаљске силе која може папу да натера да прекине свој горди примат. А протестанти су толико заблудели у својој лудорији да су многи изгубили Евхаристију као део хришћанске праксе. Они само тако кажу "Мени је само довољна моја лична веза са Богом у глави"  и то је њему то. Не прихватају иконе, не прихватају васељенске саборе, не прихватају свеце, не прихватају Цркву иако је сам Господ Христос спомиње више пута, не прихватају ништа сем неке исечке Библије.

У тај дијалог треба да пошаљемо једно 2 поткованија чтета, па нек се са њима расправљају, ипак испод части је да наше владике седе са тим несретницима и расправљају са њима, а камоли да учестују у некаквим заједничким обредима, Боже сачувај. 

Мишљења сам да западне јеретике у Православље можемо само привући лепотом и мистичношћу Православља, том истином. Било ко ко се преобратио у Православље није се преобратио зато што је слушао некакав екуменистички дијалог, већ зато што је добро истражио историју Хришћанства и схватио да је Православна Црква једна света саборина и апостолска, привукла га је лепота нашег појања и богослужења такође. А ако он нас буде видео тамо како седимо са папом, молимо се, причамо и љубимо, он ће помислити да смо ми нека тамо лева афричка секта која је у заједници са папом, ионако на западу не знају ништа о нама сем да пуштамо браду. 

Подели на овим сајтовима

pošto imamo već članak iz hrvatske štampe trebali bi tu staviti članak iz srpske štampe o susretu pape i predsjednika Putina da nam informisanje bude uravnoteženo a ne jednostrano, zar ne.

BOGORODICA NA POKLON: Papa Franja i Putin ljubili pravoslavnu ikonu  

25.11.2013, 21:53, Svet

Putinova poseta Vatikanu došla je u vreme uočljivog približavanja pravoslavne i katoličke crkve i podgrejala je nade da bi u dogledno vreme mogao da bude organizovan istorijski sastanak pape Franje i poglavara Ruske pravoslavne crkve partijarha Kirila

Dalje na:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...