Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Покварио се линк, имају заблоковане линкове на чланке, свеједно ево вам домовска страна па тамо све то лијепо разгледајте, страшно занимљивих ствари има тамо, поготову о тим  дијалозима и преговорима с некатолицима.

http://onetruecatholicfaith.com/index.php

Чланак покушајте наћи према наслову Гуглом:

Benedict XVI’s Heresies with Protestants during the “Week of Christian Unity”

Подели на овим сајтовима

За православце УСПЕШАН богословски дијалог значи неприхватање папског примата. catfight Сва остала питања су мање битна и можемо се наћи, чак ће они многа наша учења прихватити. sFun_bat     Свако ко ово не схвата или је лицемер или је глуп.

confused1    7896634

clap  clap  clap  clap

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

Зајроне, за православце питање папског примата је неприхватљиво, као и одређена учења о Богородици, Светом Духу, чистилишту, причешћивању итд. То за нас значи успешан дијалог.

За нас све у пакету, а за вас само папа.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Rimski episkop je imao primat časti prije raskola,ako se ne varam?

Није проблем част, него власт.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

-Ja isto sto i bogoslovskom dijalogu sa protestantima i bolo kojim inovernima.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Искрено Жиле, ниси се нешто претрго са мишљењем :)

Дакле, ти римокатолике стављаш у исти кош са било којим иноверцима? А шта подразумеваш под иноверцима?

Реално, док се Папски примат намеће као ставка преко које римокатолици не прелазе нема ништа од дијалога. Уосталом, то је потпуно супротно од  православне еклисиологије. Речју, прихватањем папског примата се губи еклисиолошка истина да је свака Црква пуна Црква која има свог епископа. 

Ако се ово превазиђе, дијалог може да буде веома успешан упркос свим историјским, обредним... разликама.

Подели на овим сајтовима

Draga braco pravoslavci!
Ja sam katolik. Ne znam jeste li culi za sv. Leopolda Bogdana Mandica,  ali njega je boljela jako razjedinjenost katolika i pravoslavaca. Ja smatram vas bracom u Gospodinu, bez obzira na sva povijesna desavanja (krivim politiku za to i samo nju!). Kao sto sam stavila ime, Bog je jedan. Zajednicki. Da se mene osobno pita, ja bih prihvatila i vas obred, i vaseg patrijarha i sve. Zeljela bih da ostvarimo kompromis, da postanemo braca i JEDNO, kako to Isus zeli! 
Voljela bih upoznati pravoslavce, odnosno vise njih, i monahe i svecenike i vjernike laike, sve ljude dobre volje :) 

Ljubim vas i volim u Kristu Isusu! Bog vas blagoslovio

Подели на овим сајтовима

Hristov um imamo Hristovim umom mislimo Svetim Duhom zakljucke vaseljenskih sabora postujemo. Pravoslavlje je zivot! NIkad Hristos nie odmakao glavu i nije precutao odgovor na pitanje.Po meni dijalog DA ostalo NE.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@@Bog_je_jedan,

Добро дошла. Бог је свакако један и исти када су православци и римокатолици у питању. :)

Je li se tu racuna ako je slucajno ili namerno a pre svega istinito pravoslavac rekao rimokatoliku NE? :)

Подели на овим сајтовима

Je li se tu racuna ako je slucajno ili namerno a pre svega istinito pravoslavac rekao rimokatoliku NE?

Један је Бог. Ми смо се поделили, а не Бог. А суд оставимо Богу. Ја заиста немам смелости да било чију веру осудим. 

Подели на овим сајтовима

Један је Бог. Ми смо се поделили, а не Бог. А суд оставимо Богу. Ја заиста немам смелости да било чију веру осудим. 

Brate sud mi nie bio na pameti vec vise sala . Cesto pomisle rimokatolici da to sto ne prihvatamo i smatramo da je njihovo ucenje lazno da smo zbog toga osudjeni da zivimo bez Boga u kojeg zajednicki verujemo. Ima mozda toga i kod nas ali o tome nek pisu oni. Prastajte svi ako ovde vidite zlonamernost.

Подели на овим сајтовима

Brate sud mi nie bio na pameti vec vise sala . Cesto pomisle rimokatolici da to sto ne prihvatamo i smatramo da je njihovo ucenje lazno da smo zbog toga osudjeni da zivimo bez Boga u kojeg zajednicki verujemo. Ima mozda toga i kod nas ali o tome nek pisu oni. Prastajte svi ako ovde vidite zlonamernost.

Neme ničeg kod vas što nema i kod nas, na primjer ovo, to je isto i kod nas i kod vas, teška i složena vremena su danas naszala za tradicionaliste i konzervativce i tamo i ovamo. 

vlk.jpg

Kardinal Miloslav Vlk, Prag.

No ako sad u martu za novog papu bude izabran neko od ovih kardinala,

imaće se čemu radovat i katolički Trident i pravoslavni Esfigmen:

Na neko duže vrijeme ekumenizamn bude "na službenom putovanju":  

Tražićete ga ali njega nigdje neće biti! Pa do sljedećeg pape, uvidimo!

Pred ovom slikom bi se sad trebali moliti i pravoslavni  ziloti sve do kraja konklava!

Jedino neko od ovih može ih sad spasiti i izbaviti od "svejeresi ekumenizma" na duže vrijeme.  

488130_455123524553710_1816865457_n.jpg

Подели на овим сајтовима

Zayron razuman si covek ... mozemo da razgovaramo o psihologiji ili filosofiji i da imamo dva razlicita stava ali ne i kad je Ziva Crkva u pitanju. Bolje ti ponekad razumes moje dileme ali i dobronamernost nego ovde moja pravoslavna braca. Lako je poceti i imati dijalog ali da li su se promenile za milimetar neprihvatljive razlike sa jedne ili druge strane? Sta sad nasi teolozi vise znaju nego nasi Oci od dana raskola? Muce me ta pitanja ! sta je trebalo osuditi na vaseljenskom saboru shamar ili jeres? evo ubedi ti pravoslavlje da RK nema lazno ucenje naprimer. Sto meni apsolutno ne smeta jer u mojoj Veri ce svaki narod biti spashen od Hrista Spasa.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...