Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Наше је да им проповедамо Православну Веру,а да ли ће је они прихватити,то није наше.Треба да се уздамо у милост и љубав Божију,јер Бог жели да се сви људи спасу и дођу у познање Истине.Замислимо себе у њиховој ситуацији,и ставимо се на њихово место.Којој вери бисмо припадали да смо рођени у католичкој породици?Према инославнима се морамо односити са пажњом и љубављу,јер само на тај начин ћемо задобити и своје а и њихово спасење.

Gluposti,kao da sad rimokatolici su slepci i ne poznaju Hrista a mi ga pravoslavni poznajemo.Mi imamo spasenje a oni nemaju.Kakva zabluda sa obe strane.Spasenje je stvar srca i ličnog odnosa sa Hristom a ne znanje primitivnog i iluzornog uma.Pravoslavlje pa to je specifična boja iskustva sa Hristom kao što je to i u Rimu.Majka te ne može ljubiti sa ukusom očeve ljhubavi i obrnuto.Kada bi smo bili originalni našli bismo platformu za jedinstvo za koje se Hristos molio.U umu Božijem nema nejedinstva.Izabrani sa obe strane Rima i Carigrada siu spašeni.To je eshatoloiška vizija kavom nas Bog vidi sada.
Подели на овим сајтовима

Пошто се Христос није подијелио није се ни Црква подијелила тако да спасење ван Православља би се могло,по мом мишљењу одредити негативно,онако као је Христос рекао:Да вам не рекох не бисте имали гријеха.То значи да кад знамо имамо одговорност кад не знамо немамо је.Како то може неко да буде у истом односу према БОГУ ко има пуноћу истине(Православна Црква)као неко ко има дио истине(Римокатоличка Црква)?

Не знам како спасење може да буде индивидуална категорија кад је оно изричито колективна категорија.Зато је Христос успоставио Цркву,заједницу,да бисмо се кроз њу спашавали.Могао је Христос рећи:идите у планине и пећине.Не,него је успоставио Цркву не ради украса него ради спасења оних који су у њој.Не могу ја да кажем:Ја ћу да гледам да се спасим а овај до мене нека иде у амбис,шта ме брига.Први се ја онда нећу спасити.

Подели на овим сајтовима

Имају они доста добрих ствари,то нико не пориче(иконе,поштовање светитеља...)али се не може ни прећи преко великог броја догматских разлика које су свакако јеретичке.

Gluposti,kao da sad rimokatolici su slepci i ne poznaju Hrista a mi ga pravoslavni poznajemo.Mi imamo spasenje a oni nemaju.Kakva zabluda sa obe strane.

Нико није рекао да ћемо се ми сигурно спасти.Можемо сто пута да будемо православни,али ако не живимо по Светом Јеванђељу,ништа нам не вреди.Напротив,још више ћемо бити осуђени,јер коме је више дато од њега ће се више и тражити.

Spasenje je stvar srca i ličnog odnosa sa Hristom a ne znanje primitivnog i iluzornog uma.

Да,спасење јесте ствар срца и личног односа са Христом,али о каквом односу се може говорити када исповедаш јерес.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Пошто се Христос није подијелио није се ни Црква подијелила тако да спасење ван Православља би се могло,по мом мишљењу одредити негативно,онако као је Христос рекао:Да вам не рекох не бисте имали гријеха.То значи да кад знамо имамо одговорност кад не знамо немамо је.

О овоме доста размишљам у последње вријеме. Испада да ми који знамо истину морамо много да се трудимо и испуњавамо све заповијести, а неки тамо доље у Африци треба само да живи по својој савјести и биће и он спашен. dada  0110_hahaha

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Пошто се Христос није подијелио није се ни Црква подијелила тако да спасење ван Православља би се могло,по мом мишљењу одредити негативно,онако као је Христос рекао:Да вам не рекох не бисте имали гријеха.То значи да кад знамо имамо одговорност кад не знамо немамо је.

О овоме доста размишљам у последње вријеме. Испада да ми који знамо истину морамо много да се трудимо и испуњавамо све заповијести, а неки тамо доље у Африци треба само да живи по својој савјести и биће и он спашен. dada  0110_hahaha

Управо о томе и говори апостол Павле када каже да незнабожци,будући да немају закона,сами су себи закон,а и о.Тадеј је рекао да ће и нехришћани који су живели праведним животом наследити Царство небеско.

Подели на овим сајтовима

Ајде да пођемо од круте земаљске-правничке логике:нико никоме не може да суди ако то није законом регулисано,по тој логици би БОГ који је безброј пута блажи од земаљских закона требао да узме у обзир да они тамо у Африци нису знали за Христа или нису могли знати и да им не суди на основу јеванђеља.

Такође имамо и оно што је рекао Христос:Да вам не рекох не бисте имали гријеха.То значи да прво морамо некога да упутимо па да тај научи па да му се на основу тога суди.

Подели на овим сајтовима

Управо о томе и говори апостол Павле када каже да незнабожци,будући да немају закона,сами су себи закон,а и о.Тадеј је рекао да ће и нехришћани који су живели праведним животом наследити Царство небеско.

Да на то сам и ја мислио. Само нешто ми је ту недоречено. Испада да ја сутра када се оженим и добијем дјецу ако Бог да, не би требао ни водити дјецу у цркву. Ако никада не упознају истину, него само ето толико да буду добри људи, лакше ће проћи у животу. Мислим не морају да посте, да се моле за своје непријатеље, да окрећу други образ... 0110_hahaha

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

О овоме доста размишљам у последње вријеме. Испада да ми који знамо истину морамо много да се трудимо и испуњавамо све заповијести, а неки тамо доље у Африци треба само да живи по својој савјести и биће и он спашен. 0409_feel  0409_feel

Ајде да пођемо од круте земаљске-правничке логике:нико никоме не може да суди ако то није законом регулисано,по тој логици би БОГ који је безброј пута блажи од земаљских закона требао да узме у обзир да они тамо у Африци нису знали за Христа или нису могли знати и да им не суди на основу јеванђеља.

Такође имамо и оно што је рекао Христос:Да вам не рекох не бисте имали гријеха.То значи да прво морамо некога да упутимо па да тај научи па да му се на основу тога суди.

Јел је беше владика Николај рекао да Бог није желео да допусти да се Јеванђеље прошири Африком и Азијом,јер је знао да га не би прихватили,како би имали изговор на Страшном суду?

Подели на овим сајтовима

Испада да ја сутра када се оженим и добијем дјецу ако Бог да, не би требао ни водити дјецу у цркву. Ако никада не упознају истину, него само ето толико да буду добри људи, лакше ће проћи у животу. Мислим не морају да посте, да се моле за своје непријатеље, да окрећу други образ...

pa ne moraju.... mi stalno posmatramo spasenje kao odvojenu kategoriju od ljubavnog odnosa sa Bogom,kao trenutak gde će nam Bog kao suditi a ne kao proces koji se sada dešava...punoća tog odnosa je evharistija.... ali to nije jedini način da se ima odnos sa Bogom...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

mnoooogo dublji od izgovora za aziju i afriku..... mislim.... da bi se izgovorili pred Njim On je to namerno iscenirao...    0409_feel 0409_feel joooj

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Гости

О овоме доста размишљам у последње вријеме. Испада да ми који знамо истину морамо много да се трудимо и испуњавамо све заповијести, а неки тамо доље у Африци треба само да живи по својој савјести и биће и он спашен. bighugbighug  :)

Takodje, ne mozemo ni svoj linearni, ograniceni, nacin poimanja suda i pravde primeniti, i njime, ukalupiti Bozanski pristup tome a sto ni nije tema, by the way, vec bogoslovski dijalog - da ili ne - nase misljenje o njemu. Moje misljenje je - DA, NARAVNO... Bez predrasuda i ostrascenosti, ipak se svi mi odlikujemo jednom slicnoscu a njome se i ostvarujemo u Hristu - ljubavlju, kojom Bog voli svet i sve nas podjednako. Mislite o tome!

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...