Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Bivši vladika Artemije je maznuo lovu sa Vilovskim i pokrenut je postupak pred sudom koji je u toku. Nije se on mnogo protivio ekumenizmu niti nama katolicima kad je imao koristi od nas, on se više protivio Saboru nego papi.

А теби су његову кривицу јавили Анђели са Небеса, или како да ти и пре судског исхода знаш да је крив?

• Волим 1

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Problem je ovde što izgleda preskačete jednu, malecnu sitnicu: a to je da sukob Istoka i Zapada, nije nastao zbog teologije, već pogleda na vlast

Sukob je nastao iskljucivo zbog Teologije a vlast je dosla kasnije. Zbog Teologije, jer mi i vi ne verujemo u istog Boga. Ubacujuci filiokve, vi ste stvorili novog boga, koji nema nista zajednicko sa nasim.

Imate i drugu Bogorodicu ili Marijologiju kako je Episkop Serafim Pirejski i objasnio.

Imate drugo pricesce, drugacije hramovno uredjenje, druge molitve..... a sve je to nastajalo od 1054. Kako se onda mozete pozivati na vase postojanje pre te godine? 

Imate svog papu, cak ste imali i zenu papu koja vam je na trgu u Rimu, simbolicno, rodila mrtvo dete. 

Već sam negde rekao, a to znate i vi, Da su latini poslali vojsku u odbranu Istoka, Marko Efeški bi oberučke prihvatio jedinstvo.

Kao prvo nije Marko Efeski, nego Sveti Marko Efeski, a ostalo sto kazes je proizvod tvog uma, jer nicim to ne mozes dokazati niti je Svetitelj igde to i nagovestio. Ovim hulis na Svetog oca koji neka te svojim molitvama urazumi i privede Istini.

Papa? Malo mače

13zwd5e.jpg  

2uek6fl.jpg 

Ti rece.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Kao prvo očigledno je da ništa nisi pročitala od Ave Justina a da ne pričam već o pokojnom patrijarhu, Midraš može da potvrdi da sam sa njim imao susrete u crkvi na neimaru kad je umro papa i da su mi njegove tople reči i danas ostale u sećanju o potrebi dijaloga i prevazilaženja raskola. 

Naravno da će uvek da postoje ljudi kao ti koji su zahvaćeni astenijom. Ako se loše osećaš zašto ulaziš u Katoličku crkvu? 

Ja lično izbegavam mesta koja mi ne prijaju...

Bivši vladika Artemije je maznuo lovu sa Vilovskim i pokrenut je postupak pred sudom koji je u toku. Nije se on mnogo protivio ekumenizmu niti nama katolicima  kad je imao koristi od nas, on se više protivio Saboru nego papi. 

Evo ti jedan link da malo čitaš http://www.atlantaserbs.com/learnmore/library/OtacJustindeoprvi.pdf i da kritički prihvatiš neke stvari a ne nebulozno da tvrdiš da je ekumenizam jeres... Ekumenizam nije nikakvo učenje da bi bilo jeres, to je ravnopravan dijalog za razliku od unijaćenja kad smo vas na silu terali da pređete u našu Crkvu.

Sad smo objektivno i mi i vi u velikim problemima i naravno da nam je taj dijalog više nego potreban.

Kao prvo ocigledno nisi sve knjige procitao od Ave Justina Popovica jer on je bio zakleti neprijatelj ekumenizma kao drugo patrijarh pavle je bio protiv ekumenizma i nije bitno dali si se sastajao sa njime jer mi indirektno govoris da lazem!Kao trece naravno da ne idem u katolicku crkvu spomenula sam je u kontekstu jer imam prijateljicu iz Italije i jednom sam s njom bila i osecala sam se kao u muzej da sam dosla znaci nema onog duhovnog osecaja kao kada udjem u moju crkvu..za vladiku artemija ah sta reci mogu ja gomislu ne istina napisati i objaviti danas je lako unistiti coveka ali prvi slucaj prljave katolicke inkvizicije kod nas da se dogodila,zato sam je spomenula..anatema treba da je i na patrijarhu jer je usao u sinagogu a to se protivi kanonima pravoslavnim,,crkva je vanvremenska i ne podleze zakonima ovozemaljskim..probleme najvise imaju rimokatolici jer najzad isplivava istina o krvavim tragovima,lazima protiv zivoga Boga a dijalog je svakako potreban Rimu!Sva sreca pa jos uvek imamo u pravoslavlju starce koji ce uvek ispravljati zabludele staresine nase crkve,,

Подели на овим сајтовима

taj tvoj Rim je i Hrista ubio koliko ja znam...

Hteo je i Grcima da vlada,narodu koji je rimu dao pismo i komplet kulturu i civilizaciju bez koje rim ne bi bio civilizovaniji od teutonaca,sve su od tih Grka kopirali,nije ni čudno što toliko mrze Konstantina velikog...

..И кољу вековима Православне-Од Византије преко Монаха са Свете Горе,Србе и остале а уједно стално нас желе уз себе као католике...скрнавитељи Хришћанства !

Подели на овим сајтовима

Sukob je nastao iskljucivo zbog Teologije a vlast je dosla kasnije. Zbog Teologije, jer mi i vi ne verujemo u istog Boga. Ubacujuci filiokve, vi ste stvorili novog boga, koji nema nista zajednicko sa nasim.

Imate i drugu Bogorodicu ili Marijologiju kako je Episkop Serafim Pirejski i objasnio.

Imate drugo pricesce, drugacije hramovno uredjenje, druge molitve..... a sve je to nastajalo od 1054. Kako se onda mozete pozivati na vase postojanje pre te godine? 

Imate svog papu, cak ste imali i zenu papu koja vam je na trgu u Rimu, simbolicno, rodila mrtvo dete. 

Kao prvo nije Marko Efeski, nego Sveti Marko Efeski, a ostalo sto kazes je proizvod tvog uma, jer nicim to ne mozes dokazati niti je Svetitelj igde to i nagovestio. Ovim hulis na Svetog oca koji neka te svojim molitvama urazumi i privede Istini.

Ti rece.

Kad bude Marko Efeški proglašen svetim u katoličkoj Crkvi onda ćemo ga tako sigurno titulovat, još bi tu neko pomislio i ispalo bi da vam krademo vaše svetitelje, a katolički sveštenik na kraju krajeva ni ne smije nekog ko nije u martirologiju katoličke Crkve titulovat proizvoljno svetiteljem, bio bi to ozbiljan kanonski i disciplinski prestupak. Može maksimalno napisat u nekakvom naučnom radu da se taj i taj štuje kao svetitelj u pravoslavnoj Crkvi ako je jedan od onih koji nisu proglašeni do 1054. i ako nije nikada kanonizovan katoličkom Crkvom. Toliko o problematici titulovanja svetitelja. Sve ostalo što si napisao su pamfleti s PŽV, BZV i IJSJ - VA/FB i slične slatanine valjda si zavisnik na pamfletima, bez njih ne umiješ ništa, sam od sebe nešto napisat. Kad sam vam ja cururao nekakve takve antipravoslavne pamflete, sajtove, FB stranice i stalno se na njih pozivao. Imamo ih i mi neprebrojno mnoštvo po FSSPX, lefevbrističko-tridentinskim sajtovima, portalima i forumima.

Подели на овим сајтовима

Ava Justin u Pravoslavlju i ekumenizmu kaze-procesce od jeretika otudjuje od Boga i predaje djavolu,hleb jereticki nije telo Hristovo,kakva je razlika izmedju svetlosti i tame takva je izmedju pravoslavnog pricesca i jeretickog.Pravoslavno prosvecuje a jereticko pomracuje jedno sjedinjuje s Hristom a drugo sa djavolom,jedno ozivljava dusu a drugo ubija.Pricesce iz jeretickih ruku jeste otrov a ne prost hleb.Nadalje kaze u odgovoru iz 1974 god o zajednickoj molitvi-jeretici su svi koji su ne pravoslavni,crkva Hristova je jednom za svagda odredila preko svetih apostola i svetih otaca,to jest protiv bogocovecanskog predanja-jedinstvenog i neizmenljivog.Po tom stavu pravoslavnima je zabranjeno svako molitveno opstenje i druzenje sa jereticima!!Apostolsko pravilo 45 naredjuje-episkop ili prezviter ili djakon koji se sa jereticima samo i molio bude,neka se odluci ako im pak dopusti kao kliricima,da sto rade neka se SVRGNE.A ti si verovatno mislio kad si spomenuo da je Ava imao drugaciji stav o ekumenizmu,pa vidis on je mislio na Humanisticki ekumenizam ali i tu GRMI da je to jeres-jer to je uvodjenje u tamu luciferovu..iskreno tuzna sam kada vidim da nase staresine ulaze u dijaloge sa Rimom i jedino mogu da se molim Bogu da ih vrati na pravi put jedini pravoslavni,,,

Подели на овим сајтовима

kad bude Marko Efeški proglašen svetim u katoličkoj Crkvi onda ćemo ga tako sigurno titulovat, još bi ti neko pomislio da vam krademo vaše svetitelje

Pa sto onda priznajete i prisvajate Pravoslavne Svetitelje do 1054?

Jedina je razlika medju njima to sto u starija vremena niste postojali pa nisu mogli o vama da pisu. Sta li bi vam tada kapadokijski Oci sve rekli?  

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ja mislim da taj dijalog između zapadnih i istočnih hrišćana treba čim dalje tim više unapređivati i promicati sve dok se ne postigne jedinstvo svih hrišćana u Gospodu Isusu Hristosu u kojem nema ni istoka ni zapada već smo u njemu svi JEDNO.  

Nedaj Boze nikada jedno sa Rimom

Подели на овим сајтовима

Pa sto onda priznajete i prisvajate Pravoslavne Svetitelje do 1054?

Jedina je razlika medju njima to sto u starija vremena niste postojali pa nisu mogli o vama da pisu. Sta li bi vam tada kapadokijski Oci sve rekli?  

ne pravi se toliko slow-motion-brain, znaš vrlo dobro da je nauk katoličke Crkve o svetiteljima isti kao vaš, ne postoje nikakvi pravoslavni svetitelji kao što i vi tvrdite da ne postoje nikakvi katolički svetitelji, mi tvrdimo da smo jedini pravovjerni tj. pravoslavci mi - a vi opet da ste jedini katolici koji postoje vi. Dakle do 1054. godine, pošto se radi u raskolu Crkve na istočnu i zapadnu se shodno na ove strane smatraju svetitelji kanonizovani do 1054. godine zajedničkim i istočnim, pravoslavnim i zapadnim katoličkim. Ne pravi se nevješt, shvatilo bi to i dijete u petom osnovne. A to je i polazna osnove i za ekumenske razgovore, za sjoda o svetiteljima do 1054. koji su priznati obostrano i koji trebaju omogućiti buduću uzajamnu i međisobnu akceptaciju svetitelja druge strane, u i tome će se razgovarati ali nakon što se dogovorimo o osnovnim stvarima. To dolazi negdje pred kraj, nejde to preko reda, ne budite nestrpljivi, dosta je vremena za sve.

Подели на овим сајтовима

Dakle do 1054. godine, pošro se radi u raskulu Crkve na ustičnu i zapadnu se shodno na ove strane smatrahz svetitelji kanonizovani do 1054

Dobro, ne se uzbudjavaj. Shvatam da vam je potrebna istorija, kao i svima koji nastaju na novom ucenju.

Znas li da nikako ne mozes ubediti jednog Jehovinog Svedoka da su nastali u Americi pre stotinak godina? Naci ce ti stvari iz prvih vekova i objasnjavati da nikad nisu ni stvoreni vec su postojali od prvih godina.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Dobro, ne se uzbudjavaj. Shvatam da vam je potrebna istorija, kao i svima koji nastaju na novom ucenju.

Znas li da nikako ne mozes ubediti jednog Jehovinog Svedoka da su nastali u Americi pre stotinak godina? Naci ce ti stvari iz prvih vekova i objasnjavati da nikad nisu ni stvoreni vec su postojali od prvih godina.

osim što mogu reći da tvoje poruke nemaju nikakve veze s ničim jer se očigledno glupiraš ko pubertetlija na času seksualnog vaspitanja, mogu ti još preporučiti da se nastaviš tako glupirati negdje drugdje gdje će to tvoje glupiranje biti bolje ocijenjeno i docijenjeno nego ovdje.

Подели на овим сајтовима

Ne vec jednostavno razumem da tama uvek zeli da proguta svetlost-ali ne znam zasto te toliko istina vredja pa provociras..

vi ziloti i tridentinci ste ta tama da ne možete bit veća i vi da o nekakvoj tami pričate, ma bježi

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...