Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Овде вероучитељи и сви добронамерни учесници могу постављати своја запажања.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Што се мене тиче - програм је одличан али трбало је мало да се поради на или за узраст деце ! Програм није то толико тежак колико није прилагођен деци , требало би да се програм мало спусти ка нивоу дечијег узраста и запажања! То се види да је брзински урађено , што и сам владика Игнатије рекао : - Када су на Сабору питали ко да пише - тајац , онда ајд Игнатије , е када сам написао , - Није добро , па браћо Архијереји што онда нисте ви када сматрате да има бољег решења , ако не умем да се спустим на дечији ниво! Чуо сам (сада на задњем окупљању координатора наше епархије) да се ради и дорађује нови програм али не бих ништа коментарисао док се то јавно објави и да видимо какав је програн али познато ми шта и како! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 По мени је Вера светих од Св. владике Николаја идеална и за децу, а и за одрасле. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Да , јесте али није довољно за све разреде од 1.р. основе до 4.р. средње , користимо као помоћну литературу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Мислим да су уџбеници +Игнатија(поготово они за средњу школу) мало претешки.Ту пре свега мислим на Тријадологију Кападокијаца.Мени лично то не представља проблем,јер томе приступам са великом љубављу и са жељом да научим,али већина нема интересовање за такве ствари.Верујем да је узрок томе(као и увек)-недостатак еклисиолошке свести.Ђаци не виде сврху да уче нешто такво,зато што не схватају какав је уопште смисао догмата,не виде њихову нераздељиву спону са Евхаристијом,као и њихов утицај на наш живот.Према речима Митрополита Јована-то је питање живота и смрти.Када нам то буде јасно,нестаће сви остали проблеми и тада ће веронаука остварити свој циљ.А без Евхаристије,све то ће представљати само празну реторику. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Иако сам литургичар по професији, следеће ствари сам предочио вл. Игнатију на једном од симпозиума вероучитеља : + план и програм су врло идеолошки направљени. Идеолошки су зато што занемарују једну реалност а то је да деца која долазе на часове веронауке (огромна већина) нису литургијске личности. Најпре нису њихвои родитељи, а затим и сама деца. Програм (са својим наставним јединицама) као да претпоставља та то јесу ! У томе је и најосновнији промашај целе стуктуре веронауке какву је данас имамо у србијанским школама. +ниједан час не прописује нпр. учење да се деца прекрсте. (ово би требало да се учи на 1. или 2. часу). Прва лекција у уџбенику првака је психологизација појама Љубави (Богољуб и птичица) ... Ово је лепо али, по мени, мало промашено... + молитва "Оче наш" се налази тек у уџбенику за 3.разред (последња лекција!). + на крају уџбеника за 2. раз. постоји причица како породица за столом чека Николу, који није ту ... Поента је да они мисле о чему, да га оприсутњују (читај ипостазирају) ... дакле, опет једна психологизација. Опет, лепа ствар и прича али сасвим непотребна за тај узраст. Реч је философском феномену присуство-у-одсуству , кога је први открио француски философ-егзистенцијалиста Жан Пол Сартр а кога је касније искористио митр. Зизјулас у покушају онтологизације појма личности (ипостаси). + У 2. разреду 11. лекција се зове : Епископска служба- Епископ је икона Христова и симбол јединства Цркве + У уџбенику за 1. раз. средње школе једна лекција звучи овако : Егзистенцијалне последице истине као заједнице . У-ченици се са појмом егзистенција, онтологија и сл. први пут сусрећу тек у четвртом разреду ср. школе и то на философији. Овај уџбеник обилује оваквим терминима и сличним философским интелектуалним акробацијама. + У целом програму (основне и ср. школе) нема ни мало православног предања : светитељи, празници, славе, црквена историја и сл. Неко би рекао, из претходно реченог, да га је писао "православни протестант" Који је проблем свега овога ? Поред прве тачке које сам навео, основни проблем је у томе што је овај план и програм писао неко ко никада није ушао (и радио!) у учионицу основне школе. Дакле, нема искустава са нижим и основним образовно-школским системом .То се види из потпуно непедагошке, неметодичке и недидактичке структуре плана и програма који је намењен нашим клинцима. Постоје још спорних ствари у вези плана и програма, ако се будем сетио у међувремену допунићу... али навећу још неке називе лекција које јако проблематично звуче. 1. разред О.Ш. : 3. Објашњење појмова, опис тока Литургије (н) 4. Опис евхаристијских дарова и причешћивање (н) 5. Опис учешћа свих и сваког у Литургији (н) 6. Систематизација 7. Литургија, дело свих и приношење свега (н) 8. Опис учесника у литургији и свих евхаристијских дарова (с) 9. Објашњење епископа као првог на Литургији (н) 10. Тело човека као једно у многом и мноштво у једном (н) 11. Поређење односа између члановаЦркве и удова у човечијем телу (н) 12. Црква - Тело Христово (н) 13. Систематизација 14. Исус Христос као посредник између Бога Оца и људи-природе (н) Други разред О.Ш. 12 Различитост служби у Цркви извире из њиховог међусобног односа 13 Литургијске службе - дар Божији људима 14 Литургија нам открива Свету Тројицу и њихов начин постојања: Оца, Сина и Светог Духа 19 Литургија - и присуство Христово и очекивање његовог другог доласка 27 Природа ће вечно постојати ако постане део личне заједнице Бога и човека 3. раз. О.Ш. 18. Човек је по природи створен (смртан) и не може да постоји без заједнице са Богом ....... и друге... У неком наредном посту ћу написати како ја лично видим предмет Веронауке .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Да Петре , слажем се , средња школа поготово , ма колико се ми трудили , имамо недостатке да то пренесемо деци , спустити се на тај ниво је велики задатак ! Радио сам (као замена) у средњој школи и мени је по лакше са њима не го да клинцима , средњошколци већ имају неки изграђен став , поготово они који су били на веронауци основне школе , те је дискусија фантастична и час је ипуњен! Тешка је Тријадологија Кападокијаца и доста неке ствари избегавамо да кажемо , јер поједини немају начина како да то објасне на један разуман начин а још ако ниси био довољно припремљен , е онда је то час блокаде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 То је оно када се брзински одрадило , што је и сам Владика свестан! Министарство је тражило Програм рада и Бладика то одрадио али није све сагледао шта треба , после је било касно јер је програм одраћен у целини а већ је министарство одобрило! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Иако сам литургичар по професији, следеће ствари сам предочио вл. Игнатију на једном од симпозиума вероучитеља : + план и програм су врло идеолошки направљени. Идеолошки су зато што занемарују једну реалност а то је да деца која долазе на часове веронауке (огромна већина) нису литургијске личности. Најпре нису њихвои родитељи, а затим и сама деца. Програм (са својим наставним јединицама) као да претпоставља та то јесу ! У томе је и најосновнији промашај целе стуктуре веронауке какву је данас имамо у србијанским школама. +ниједан час не прописује нпр. учење да се деца прекрсте. (ово би требало да се учи на 1. или 2. часу). Прва лекција у уџбенику првака је психологизација појама Љубави (Богољуб и птичица) ... Ово је лепо али, по мени, мало промашено... + молитва "Оче наш" се налази тек у уџбенику за 3.разред (последња лекција!). + на крају уџбеника за 2. раз. постоји причица како породица за столом чека Николу, који није ту ... Поента је да они мисле о чему, да га оприсутњују (читај ипостазирају) ... дакле, опет једна психологизација. Опет, лепа ствар и прича али сасвим непотребна за тај узраст. Реч је философском феномену присуство-у-одсуству , кога је први открио француски философ-егзистенцијалиста Жан Пол Сартр а кога је касније искористио митр. Зизјулас у покушају онтологизације појма личности (ипостаси). + У 2. разреду 11. лекција се зове : Епископска служба- Епископ је икона Христова и симбол јединства Цркве + У уџбенику за 1. раз. средње школе једна лекција звучи овако : Егзистенцијалне последице истине као заједнице . У-ченици се са појмом егзистенција, онтологија и сл. први пут сусрећу тек у четвртом разреду ср. школе и то на философији. Овај уџбеник обилује оваквим терминима и сличним философским интелектуалним акробацијама. + У целом програму (основне и ср. школе) нема ни мало православног предања : светитељи, празници, славе, црквена историја и сл. Неко би рекао, из претходно реченог, да га је писао "православни протестант" Који је проблем свега овога ? Поред прве тачке које сам навео, основни проблем је у томе што је овај план и програм писао неко ко никада није ушао (и радио!) у учионицу основне школе. Дакле, нема искустава са нижим и основним образовно-школским системом .То се види из потпуно непедагошке, неметодичке и недидактичке структуре плана и програма који је намењен нашим клинцима. Постоје још спорних ствари у вези плана и програма, ако се будем сетио у међувремену допунићу... али навећу још неке називе лекција које јако проблематично звуче. 1. разред О.Ш. : 3. Објашњење појмова, опис тока Литургије (н) 4. Опис евхаристијских дарова и причешћивање (н) 5. Опис учешћа свих и сваког у Литургији (н) 6. Систематизација 7. Литургија, дело свих и приношење свега (н) 8. Опис учесника у литургији и свих евхаристијских дарова (с) 9. Објашњење епископа као првог на Литургији (н) 10. Тело човека као једно у многом и мноштво у једном (н) 11. Поређење односа између члановаЦркве и удова у човечијем телу (н) 12. Црква - Тело Христово (н) 13. Систематизација 14. Исус Христос као посредник између Бога Оца и људи-природе (н) Други разред О.Ш. 12 Различитост служби у Цркви извире из њиховог међусобног односа 13 Литургијске службе - дар Божији људима 14 Литургија нам открива Свету Тројицу и њихов начин постојања: Оца, Сина и Светог Духа 19 Литургија - и присуство Христово и очекивање његовог другог доласка 27 Природа ће вечно постојати ако постане део личне заједнице Бога и човека 3. раз. О.Ш. 18. Човек је по природи створен (смртан) и не може да постоји без заједнице са Богом ....... и друге... У неком наредном посту ћу написати како ја лично видим предмет Веронауке .... хахаххах после овог поста сам добио три минуса ! 0442_feel 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 цррррни о.Агапије , идеш ка јужном полу 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Што се мене тиче - програм је одличан али трбало је мало да се поради на или за узраст деце ! Програм није то толико тежак колико није прилагођен деци , требало би да се програм мало спусти ка нивоу дечијег узраста и запажања! То се види да је брзински урађено , што и сам владика Игнатије рекао : - Када су на Сабору питали ко да пише - тајац , онда ајд Игнатије , е када сам написао , - Није добро , па браћо Архијереји што онда нисте ви када сматрате да има бољег решења , ако не умем да се спустим на дечији ниво! Чуо сам (сада на задњем окупљању координатора наше епархије) да се ради и дорађује нови програм али не бих ништа коментарисао док се то јавно објави и да видимо какав је програн али познато ми шта и како! Да и ја сам за ово чуо. Владика Игнатије је написао најбоље што је умео и са Веронауком за 4- годину средње школе без проблема можеш да спремаш Догматику, чак и да пишеш магистарски рад. Иначе, мени је све одлично, али би требали свој део да одраде методичари наставе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 цррррни о.Агапије , идеш ка јужном полу klapklap по природи сам строги реалиста, ретко кад популиста, идеалиста .... 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Треба то озбиљан рад али опет колико витим и што чујем као припремају програм - опет иста прича! Прилагођава се деци али ..., нећу нита даље да причам! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 цррррни о.Агапије , идеш ка јужном полу bendoff по природи сам строги реалиста, ретко кад популиста, идеалиста .... klapklap сад си на позитивној нули 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Evo oče i od mene jedan +. 1000000001010 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука