Jump to content

Критике на рачун програма, методе и иде(ологи)је Веронауке

Оцени ову тему

Guest о. Агапије

Препоручена порука

• Одговори 53
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Што се мене тиче - програм је одличан али трбало је мало да се поради на или за узраст деце !

Програм није то толико тежак колико није прилагођен деци  , требало би да се програм мало спусти ка нивоу дечијег узраста и запажања!

То се види да је брзински урађено , што и сам владика Игнатије рекао :

- Када су на Сабору питали ко да пише - тајац ,

онда ајд Игнатије ,

е када сам написао ,

- Није добро ,

па браћо Архијереји што онда нисте ви када сматрате да има бољег решења , ако не умем да се спустим на дечији ниво!

Чуо сам (сада на задњем окупљању координатора наше епархије) да се ради и дорађује нови програм али не бих ништа коментарисао док се то јавно објави и да видимо какав је програн али познато ми шта и како!

Подели на овим сајтовима

Мислим да су уџбеници +Игнатија(поготово они за средњу школу) мало претешки.Ту пре свега мислим на Тријадологију Кападокијаца.Мени лично то не представља проблем,јер томе приступам са великом љубављу и са жељом да научим,али већина нема интересовање за такве ствари.Верујем да је узрок томе(као и увек)-недостатак еклисиолошке свести.Ђаци не виде сврху да уче нешто такво,зато што не схватају какав је уопште смисао догмата,не виде њихову нераздељиву спону са Евхаристијом,као и њихов утицај на наш живот.Према речима Митрополита Јована-то је питање живота и смрти.Када нам то буде јасно,нестаће сви остали проблеми и тада ће веронаука остварити свој циљ.А без Евхаристије,све то ће представљати само празну реторику.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Иако сам литургичар по професији, следеће ствари сам предочио вл. Игнатију на једном од симпозиума вероучитеља :

+ план и програм су врло идеолошки направљени. Идеолошки су зато што занемарују једну реалност а то је да деца која долазе на часове веронауке (огромна већина) нису литургијске личности. Најпре нису њихвои родитељи, а затим и сама деца.  Програм (са својим наставним јединицама) као да претпоставља та то јесу ! У томе је и најосновнији промашај целе стуктуре веронауке какву је данас имамо у србијанским школама.

+ниједан час не прописује нпр. учење да се деца прекрсте. (ово би требало да се учи на 1. или 2. часу). Прва лекција у уџбенику првака је психологизација појама Љубави (Богољуб и птичица) ... Ово је лепо али, по мени, мало промашено...

+ молитва "Оче наш" се налази тек у уџбенику за 3.разред (последња лекција!).

+ на крају уџбеника за 2. раз. постоји причица како породица за столом чека Николу, који није ту ... Поента је да они мисле о чему, да га оприсутњују (читај ипостазирају) ... дакле, опет једна психологизација. Опет, лепа ствар и прича али сасвим непотребна за тај узраст. Реч је философском феномену присуство-у-одсуству , кога је први открио француски философ-егзистенцијалиста Жан Пол Сартр а кога је касније искористио митр. Зизјулас у покушају онтологизације појма личности (ипостаси).

+ У 2. разреду 11. лекција се зове  : Епископска служба- Епископ је икона Христова и симбол јединства Цркве

+ У уџбенику за 1. раз. средње школе једна лекција звучи овако : Егзистенцијалне последице истине као заједнице . У-ченици се са појмом егзистенција, онтологија и сл. први пут сусрећу тек у четвртом разреду ср. школе и то на философији. Овај уџбеник обилује оваквим терминима и сличним философским интелектуалним акробацијама.

+ У целом програму (основне и ср. школе) нема ни мало православног предања : светитељи, празници, славе, црквена историја и сл.  Неко би рекао, из претходно реченог, да га је писао "православни протестант"

Који је проблем свега овога ?  Поред прве тачке које сам навео, основни проблем је у томе што је овај план и програм писао неко ко никада није ушао (и радио!) у учионицу основне школе. Дакле, нема искустава са нижим и основним образовно-школским системом .То се види из потпуно непедагошке, неметодичке и недидактичке структуре плана и програма који је намењен нашим клинцима.

Постоје још спорних ствари у вези плана и програма, ако се будем сетио у међувремену допунићу...

али навећу још неке називе лекција које јако проблематично звуче.

1. разред О.Ш. :

3. Објашњење појмова, опис тока Литургије (н)

4. Опис евхаристијских дарова и причешћивање (н)

5. Опис учешћа свих и сваког у Литургији (н)

6. Систематизација

7. Литургија, дело свих и приношење свега (н)

8. Опис учесника у литургији и свих евхаристијских дарова (с)

9. Објашњење епископа као првог на Литургији (н)

10. Тело човека као једно у многом и мноштво у једном (н)

11. Поређење односа између члановаЦркве и удова у човечијем телу

(н)

12. Црква - Тело Христово (н)

13. Систематизација

14. Исус Христос као посредник између Бога Оца и људи-природе (н)

Други разред О.Ш.

12 Различитост служби у Цркви извире из њиховог међусобног односа

13 Литургијске службе - дар Божији људима

14 Литургија нам открива Свету Тројицу и њихов начин постојања: Оца, Сина и

Светог Духа

19 Литургија - и присуство Христово и очекивање његовог другог доласка

27 Природа ће вечно постојати ако постане део личне заједнице Бога и човека

3. раз. О.Ш.

18. Човек је по природи створен (смртан) и не може да постоји без заједнице са

Богом

.......

и друге...

У неком наредном посту ћу написати како ја лично видим предмет Веронауке ....

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да Петре , слажем се , средња школа поготово , ма колико се ми трудили , имамо недостатке да то пренесемо деци , спустити се на тај ниво је велики задатак !

Радио сам (као замена) у средњој школи и мени је по лакше са њима не го да клинцима ,

средњошколци већ имају неки изграђен став , поготово они који су били на веронауци основне школе , те је дискусија фантастична и час је ипуњен!

Тешка је Тријадологија Кападокијаца и доста неке ствари избегавамо да кажемо , јер поједини немају начина како да то објасне на један разуман начин а још ако ниси био довољно припремљен , е онда је то час блокаде.

Подели на овим сајтовима

• Гости

То је оно када се брзински одрадило , што је и сам Владика свестан!

Министарство је тражило Програм рада и Бладика то одрадио али није све сагледао шта треба , после је било касно јер је програм одраћен у целини а већ је министарство одобрило!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Иако сам литургичар по професији, следеће ствари сам предочио вл. Игнатију на једном од симпозиума вероучитеља :

+ план и програм су врло идеолошки направљени. Идеолошки су зато што занемарују једну реалност а то је да деца која долазе на часове веронауке (огромна већина) нису литургијске личности. Најпре нису њихвои родитељи, а затим и сама деца.  Програм (са својим наставним јединицама) као да претпоставља та то јесу ! У томе је и најосновнији промашај целе стуктуре веронауке какву је данас имамо у србијанским школама.

+ниједан час не прописује нпр. учење да се деца прекрсте. (ово би требало да се учи на 1. или 2. часу). Прва лекција у уџбенику првака је психологизација појама Љубави (Богољуб и птичица) ... Ово је лепо али, по мени, мало промашено...

+ молитва "Оче наш" се налази тек у уџбенику за 3.разред (последња лекција!).

+ на крају уџбеника за 2. раз. постоји причица како породица за столом чека Николу, који није ту ... Поента је да они мисле о чему, да га оприсутњују (читај ипостазирају) ... дакле, опет једна психологизација. Опет, лепа ствар и прича али сасвим непотребна за тај узраст. Реч је философском феномену присуство-у-одсуству , кога је први открио француски философ-егзистенцијалиста Жан Пол Сартр а кога је касније искористио митр. Зизјулас у покушају онтологизације појма личности (ипостаси).

+ У 2. разреду 11. лекција се зове  : Епископска служба- Епископ је икона Христова и симбол јединства Цркве

+ У уџбенику за 1. раз. средње школе једна лекција звучи овако : Егзистенцијалне последице истине као заједнице . У-ченици се са појмом егзистенција, онтологија и сл. први пут сусрећу тек у четвртом разреду ср. школе и то на философији. Овај уџбеник обилује оваквим терминима и сличним философским интелектуалним акробацијама.

+ У целом програму (основне и ср. школе) нема ни мало православног предања : светитељи, празници, славе, црквена историја и сл.  Неко би рекао, из претходно реченог, да га је писао "православни протестант"

Који је проблем свега овога ?  Поред прве тачке које сам навео, основни проблем је у томе што је овај план и програм писао неко ко никада није ушао (и радио!) у учионицу основне школе. Дакле, нема искустава са нижим и основним образовно-школским системом .То се види из потпуно непедагошке, неметодичке и недидактичке структуре плана и програма који је намењен нашим клинцима.

Постоје још спорних ствари у вези плана и програма, ако се будем сетио у међувремену допунићу...

али навећу још неке називе лекција које јако проблематично звуче.

1. разред О.Ш. :

3. Објашњење појмова, опис тока Литургије (н)

4. Опис евхаристијских дарова и причешћивање (н)

5. Опис учешћа свих и сваког у Литургији (н)

6. Систематизација

7. Литургија, дело свих и приношење свега (н)

8. Опис учесника у литургији и свих евхаристијских дарова (с)

9. Објашњење епископа као првог на Литургији (н)

10. Тело човека као једно у многом и мноштво у једном (н)

11. Поређење односа између члановаЦркве и удова у човечијем телу

(н)

12. Црква - Тело Христово (н)

13. Систематизација

14. Исус Христос као посредник између Бога Оца и људи-природе (н)

Други разред О.Ш.

12 Различитост служби у Цркви извире из њиховог међусобног односа

13 Литургијске службе - дар Божији људима

14 Литургија нам открива Свету Тројицу и њихов начин постојања: Оца, Сина и

Светог Духа

19 Литургија - и присуство Христово и очекивање његовог другог доласка

27 Природа ће вечно постојати ако постане део личне заједнице Бога и човека

3. раз. О.Ш.

18. Човек је по природи створен (смртан) и не може да постоји без заједнице са

Богом

.......

и друге...

У неком наредном посту ћу написати како ја лично видим предмет Веронауке ....

хахаххах  после овог поста сам добио три минуса !   0442_feel

1000000001010

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Што се мене тиче - програм је одличан али трбало је мало да се поради на или за узраст деце !

Програм није то толико тежак колико није прилагођен деци  , требало би да се програм мало спусти ка нивоу дечијег узраста и запажања!

То се види да је брзински урађено , што и сам владика Игнатије рекао :

- Када су на Сабору питали ко да пише - тајац ,

онда ајд Игнатије ,

е када сам написао ,

- Није добро ,

па браћо Архијереји што онда нисте ви када сматрате да има бољег решења , ако не умем да се спустим на дечији ниво!

Чуо сам (сада на задњем окупљању координатора наше епархије) да се ради и дорађује нови програм али не бих ништа коментарисао док се то јавно објави и да видимо какав је програн али познато ми шта и како!

Да и ја сам за ово чуо. Владика Игнатије је написао најбоље што је умео и са Веронауком за 4- годину средње школе без проблема можеш да спремаш Догматику, чак и да пишеш магистарски рад.

Иначе, мени је све одлично, али би требали свој део да одраде методичари наставе.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Треба то озбиљан рад али опет колико витим и што чујем као припремају програм - опет иста прича!

Прилагођава се деци али ..., нећу нита даље да причам!

Подели на овим сајтовима

• Гости

цррррни о.Агапије , идеш ка јужном полу  bendoff

по природи сам строги реалиста, ретко кад популиста, идеалиста .... klapklap

сад си на позитивној нули  1000000001010
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...