Aristotel Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Statističke podatke o broju katolika u svijetu donosi Papinski godišnjak (Annuario Pontificio) koji izlazi početkom svake godine. Zadnji je dakle izašao na početku ove godine i donosi slijedeće podatke: Katolika ukupno ima 1 milijarda i 166 miliona Svećenika ima 409.166 Kandidata za svećeništvo ima 117.024 Redovnica (monahinja) ima 739.067 Biskupa (episkopa) ima 5002 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rajka samurajka Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Statističke podatke o broju katolika u svijetu donosi Papinski godišnjak (Annuario Pontificio) koji izlazi početkom svake godine. Zadnji je dakle izašao na početku ove godine i donosi slijedeće podatke: Katolika ukupno ima 1 milijarda i 166 miliona Svećenika ima 409.166 Kandidata za svećeništvo ima 117.024 Redovnica (monahinja) ima 739.067 Biskupa (episkopa) ima 5002 Gospodine Zelic, zaista su ovo impozantni podaci, vas, skoro da ima vise nego budista. Moja komsinica, koja je fanaticna pravoslavka, kaze da se vasa sveta voda kvari, za raliku od pravoslavne, sto ja naravno uopste ne verujem, jer kako moze biti tako nesto. Molim vas, sta da odgovorim mojoj komsinici, kada drugi put pocne o tome da prica? Je li tako da se vama voda ne kvari. I nema nikakve logike, da pored 400 000 svestenika, da se vama voda kvari. Cak i da vas ima duplo manje, ne bi bilo logike da vam se voda kvari. Molim vas objasnite mi fenomen osvestanja rimokatolicke svete vode. Napisite nesto o tome, ali molicu vas, detaljno i logicki. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 hahha, jeste.. ovo je cejovic ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rajka samurajka Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 hahha, jeste.. ovo je cejovic Nisam Cejovic. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rajka samurajka Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 hahha, jeste.. ovo je cejovic Gospodin Velja, iz kojeg veka potice predanje o soljenju svete rimokatolicke vode i da li vi znate, koje se molitve izgovaraju prilikom soljenja. Da li se molitve izgovaraju prije ili poslije soljenja, ili se izgovaraju prilikom soljenja. Koja koncetracija soli je dozvoljenja za tu svetu tajnu. Kolika kolicina je minimalna a koja je kolicina maksimalna. Da li je bijeli dim, prilikom koje od cojeka postaje bog, znate ono, kada se bira papa i kada zadimi, papa postaje bezgresan, dakle, da li je i taj dim slan a ako jeste, da li vam je poznato, da li su taj bijeli dim osolili u sporetu ili izvan sporeta. Jos nesto, logicno je da se bubreznim bolesnicima ne preporucuje pijenja rimokatolicke svete vode. A zasto??? Pa zbog soli. Da li u Vatikanu postoji sveta voda za bubrezne bolesnike, koja nije slana. I da li je kanonski ispravno seceriti svetu rimsku vodu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Новембар 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 1405_love 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Новембар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Milane, uuupomoooć! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Milane, uuupomoooć! Na stranu sala (ili zbilja) mene to zaista interesuje. Radi li se to tako kod vas rimokatolika ili ne. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Moja komsinica, koja je fanaticna pravoslavka, kaze da se vasa sveta voda kvari, za raliku od pravoslavne, sto ja naravno uopste ne verujem, jer kako moze biti tako nesto.Evo ja sam Katolkinja, i u penziji..goviri moju starost...Svetu vodu uzimam svake godine,i jos nikada mi se ta sveta voda nije pokvarila... Ali,ako mi dozvolis ,da se malo nasalim...(nama izgleda ,bez obzira kojoj religiji pripadali..."kvari se vjera u glavi") Molim vas, sta da odgovorim mojoj komsinici, kada drugi put pocne o tome da prica? Je li tako da se vama voda ne kvari. A,je li ona sama sebi nosi vodu iz katolicke crkve,dok zna da se kvari,ili je samo cula??? I nema nikakve logike, da pored 400 000 svestenika, da se vama voda kvari. Cak i da vas ima duplo manje, ne bi bilo logike da vam se voda kvari. Ja sada sebe samu pitam..????Da li je vaznije...da nam se voda kvari,ili da nam se vjera kvari...??Ja cu potraziti tekst,pa cu staviti ovdje.. Samurajka... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Pitanje SOLI Katolička - kao i pravoslavna liturgija obilouje znakovima. Na žalost vjernici sve manje razumiju taj govor znakova pa samom znaku daju obilježje kojeg ono nema.... Sol je sastavni dio hrane i bez soli teško da bi čovjek mogao živjeti. Isus je bio svijestan vrijednosti i hrane soli kad je rekao u propovijedi na gori "Vi ste sol svijeta" I proroci su upotrebljavali taj znak i kao znak Božjeg djelovanja , ali i kao sredstvo lijeka i čišćenja (što sol jest!) Nekada se sol mnogo više upotrebljavala u liturgiji (stavljala se djetetu u usta kod krštenja" kao "sol mudrosti" pa se sjećam da su ljudi govorili "ovome je pop dao malo soli na krštenju" ako je netko ludo i nerazumno govorio ili postupao u životu. Sol se na poseban način blagolsivljala kod blagoslova vode i miješala sa vodom. Postojala je i posebna molitva zaklinjanja nad solju kod blagoslova na vode na Vodokršće : Evo te molitve u starom pravopisu i jeziku (ja je još danas upotrebljavam) "Zaklinjem te stvorenje soli, Bogom živim, Bogom, pravim, Bogom svetim, Bogom koji je Elizeju proroku zapovjedio da se uspe u vodu, e da bi se ozdravila neplodnost vode: da budeš so zakleta na spasenje vjernika: i da budeš svima, koji te uzimlju, zdravlje duše i tijela: i da odbjegne i odstupi od mjesta, gdje budeš posuta, svaka utvara i zloba, ili himbenost đavolske prijevare, i svaki nečisti duh zaklet onim, koji ima doći suditi žive i mrtve i svijet ognjem. /eheeeej/ Na žalost mnogi vjernici vide samo znak (ne samo soli nego i sve druge) a ne slušaju što se govori pa tom znaku daju ne samo simboliku nego i pripisuju možć koju nema,. ( s katolickog-Vl.Ivica) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Mass attendance among Catholics: 1958: 3 out of 4 2002: 1 out of 4 Lay religious teachers who condone: contraception: 90% abortion: 53% divorce and remarriage: 65% missing Mass: 77% Catholics aged 18-44 who don't believe in the Real Presence: 70% (that is, 70% of Catholics in this age group are material heretics) Priests in USA: 1930-1965 doubled to 58,000 Since 1965: 45,000 Projection: by 2020: 31,000, half over age 70 Priestless parishes: 1965: 1% 2002: 15% Ordinations in USA: 1965: 1,575 2002: 450 Seminarians: 1965: 49,000 2002: 4,700 (down by 90%) Seminaries: 1965: 600 2002: 200 Sisters: 1965: 180,000 2002: 75,000, average age 68 Teaching nuns: 1965: 104,000 2002: 8,200 (down by 94%) Jesuits: 1965: 3,559 2000: 389 Christian Brothers seminarians: 1965: 912 2000: 7 Franciscans: 1965: 3,379 2000: 84 Number of Catholic High Schools: down 50% Number of Catholic Parochial Schools: down by 4,000 Number of Catholic marriages: down 33% Number of Annulments: 1968: 338 2002: 50,000 http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0972868801/thewolfboutique u prevodu, drasticno se smanjuje broj praktikujucih katolika. nije samo kod katolika, nego je isto i kod protestanata, a i kod pravoslavnih (sa manjim oscilacijama zbog malog post-komunistickog "okretanja veri"). poneta je u tome da se svaka verska zajednica (pa i jevrejska i muslimanska) u zapodnoj civilizaciji liberalizovala, sto je, realno gledajuci brojke, saseklo brojeve onih koji u bilo kojoj takvoj zajednici pokusavaju da budu pobozni. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 u prevodu, drasticno se smanjuje broj praktikujucih katolika. nije samo kod katolika, nego je isto i kod protestanata, a i kod pravoslavnih (sa manjim oscilacijama zbog malog post-komunistickog "okretanja veri"). poneta je u tome da se svaka verska zajednica (pa i jevrejska i muslimanska) u zapodnoj civilizaciji liberalizovala, sto je, realno gledajuci brojke, saseklo brojeve onih koji u bilo kojoj takvoj zajednici pokusavaju da budu pobozni. Mislim da je doslo do seljenja naroda..postali smo nomadi,pa tako i u vjeri...Broj se zaista smanjuje ,vjera slabi kod nekih i gubi se..ali zato na drugom kraju se pridobiva,i raste...isto kako kazes,kod svih.... Zato,nema drugoga nego prihvatiti ono sto je cinjenica... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Pitanje SOLI Katolička - kao i pravoslavna liturgija obilouje znakovima. Na žalost vjernici sve manje razumiju taj govor znakova pa samom znaku daju obilježje kojeg ono nema.... Sol je sastavni dio hrane i bez soli teško da bi čovjek mogao živjeti. Isus je bio svijestan vrijednosti i hrane soli kad je rekao u propovijedi na gori "Vi ste sol svijeta" I proroci su upotrebljavali taj znak i kao znak Božjeg djelovanja , ali i kao sredstvo lijeka i čišćenja (što sol jest!) Nekada se sol mnogo više upotrebljavala u liturgiji (stavljala se djetetu u usta kod krštenja" kao "sol mudrosti" pa se sjećam da su ljudi govorili "ovome je pop dao malo soli na krštenju" ako je netko ludo i nerazumno govorio ili postupao u životu. Sol se na poseban način blagolsivljala kod blagoslova vode i miješala sa vodom. Postojala je i posebna molitva zaklinjanja nad solju kod blagoslova na vode na Vodokršće : Evo te molitve u starom pravopisu i jeziku (ja je još danas upotrebljavam) "Zaklinjem te stvorenje soli, Bogom živim, Bogom, pravim, Bogom svetim, Bogom koji je Elizeju proroku zapovjedio da se uspe u vodu, e da bi se ozdravila neplodnost vode: da budeš so zakleta na spasenje vjernika: i da budeš svima, koji te uzimlju, zdravlje duše i tijela: i da odbjegne i odstupi od mjesta, gdje budeš posuta, svaka utvara i zloba, ili himbenost đavolske prijevare, i svaki nečisti duh zaklet onim, koji ima doći suditi žive i mrtve i svijet ognjem. /ne_shvata/ Na žalost mnogi vjernici vide samo znak (ne samo soli nego i sve druge) a ne slušaju što se govori pa tom znaku daju ne samo simboliku nego i pripisuju možć koju nema,. ( s katolickog-Vl.Ivica) To su ove reči iz Starog Zaveta: Тада грађани рекоше Јелисију: Гле, добро је живети у овом граду, као што господар наш види; али је вода зла и земља неродна. А он им рече: Донесите ми нов котао, и метните у њ соли. И донесоше му. А он изађе на извор и баци у њ со, говорећи: Овако вели Господ: Исцелих ову воду, да не буде више од ње смрти ни неродности. (Цар 2,19-21) Кајо, познато ми је да код Римокатолика има обичаја који сежу још до Староз Завета. Имаш ли појам откада се употребљава сипање соли у воду за освећење? Да ли је такав обичај постојао у западној цркви у првих 1000 година јединства? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 To su ove reči iz Starog Zaveta: Кајо, познато ми је да код Римокатолика има обичаја који сежу још до Староз Завета. Имаш ли појам откада се употребљава сипање соли у воду за освећење? Да ли је такав обичај постојао у западној цркви у првих 1000 година јединства? Nazalost za to ne znam...ali cu pokusati nesto saznati...Ukoliko pronadjem,staviti cu ovdje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 To su ove reči iz Starog Zaveta: Кајо, познато ми је да код Римокатолика има обичаја који сежу још до Староз Завета. Имаш ли појам откада се употребљава сипање соли у воду за освећење? Да ли је такав обичај постојао у западној цркви у првих 1000 година јединства? Nazalost za to ne znam...ali cu pokusati nesto saznati...Ukoliko pronadjem,staviti cu ovdje... Покушај то пронаћи, живо ме интересује да ли је такав обичај постојао у Римској Цркви, можда још у ранохришћанском добу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука