Jump to content

Šta hriščanstvo a šta islam kažu o alkoholu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sada postavljam pitanje:Kako to, da tečnost koja šteti  toliko i nanosi zla toliko u svijetu može da predstavlja Isusovu krvu misama i molitvama?

Kako to da piće koje toliko zla prouzrokuje bude dozoljeno?

Kako to da vjerski ljudi uslovno rečeno prave najkvalitetniju rakiju a možda pod dejstvom te iste rakije neko ubije, siluje, itd?

Da li je alkohol uistinu dozvoljen ili nije?

Da li je bolje da bude dozvoljen ili zabranjen?

Ako ima neko bez napadajućih i omalovažavajučih komentara neka napiše odgovor na ova pitanja?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 360
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Hadis za  razmišljanje:od Ibni Omera r.a koji kaže da je rekao Poslanik Muhammed s.a.w.s. : " Allah je prokleo alkohol, onoga ko ga pije, onoga ko ga poslužuje, ko ga prodaje i onoga ko ga kupuje, onoga ko ga sprema i onoga ko ga toči u posude, onoga ko ga nosi i onoga kome se nosi, i onoga koji troši novac zarađen od njegove prodaje
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

a cekaj nargila nije zabranjena?! ekstra

evo upravo pijem jelen :( i bas je lepo :)

znamo svi da je stetna neumerenost! mnogo gluposti ima na svetu i kojecega sto su neki pametnjakovici smislili :(

uostalom kome ne prija taj i ne treba da pije, tj ko nema meru

Sto trezan misli pijan govori! 0110_hahaha

jel se spominje alkohol u Bozijim zapovestima?

Ziveli! eheeeej

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Alkohol

Što kaže Biblija o alkoholu, vinu i opojnim pićima? U Bibliji piše: Podsmjehivač je vino, vikač silovito piće, nije mudar ni jedan koji od toga tetura. (Izreke 20,1 ŠA) Zašto je opasno piti alkoholna pića? U Bibliji piše: I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se punite Duhom. (Efežanima 5,18 KS) Nije za kraljeve, Lemuele, ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 30,4.5)

Zašto se kraljevima i kneževima savjetuje da ne piju alkoholna pića? U Bibliji piše: Ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 31,4.5 JB)

U koje grijehe je svrstano pijanstvo? U Bibliji piše: Očita su tjelesna djela, a ovo su: preljubočinstvo, nečistoća, besramnost, razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srdžbe, spletke, razdori, zavist, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i tome slično. Za sve to unaprijed vam kažem, kao što sam i prije kazao: oni koji takvo što čine, neće postići Božjega kraljevstva. (Galaćanima 5,19-21 ŠA)

Što je jedna od posljedica pretjeranog konzumiranja hrane i pića? U Bibliji piše: Ne druži se s vinopijama ni sa žderačima mesa, jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe. (Izreke 23,20.21 ŠA)

Na koje načine alkoholna pića djeluje na one koji ih koriste? U Bibliji piše: Komu: ah? komu: jao? komu: svađe? komu: uzdasi? komu: rane nizašto? komu: zamućene oči? Onima što kasno sjede kod vina, koji su došli kušati vino začinjeno. Ne gledaj na vino kad rujno iskri, kad se u čaši svjetlucavo prelijeva: pije se tako glatko, a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica. Oči će ti gledati tlapnje i srce govoriti ludosti. I bit će ti kao da ležiš na pučini morskoj ili kao da ležiš navrh jarbola. "Izbiše me, ali me ne zabolje; istukoše me, ali ne osjetih; kad se otrijeznim, još ću tražiti." (Izreke 23,29-35 JB)

Čisti grožđani sok je blagoslov za čovjeka. U Bibliji piše: Kao što o soku u grozdu vele: ''Ne uništavajte ga, u njemu je blagoslov!'' (Izaija 65,8 JB)

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Alkohol

Što kaže Biblija o alkoholu, vinu i opojnim pićima? U Bibliji piše: Podsmjehivač je vino, vikač silovito piće, nije mudar ni jedan koji od toga tetura. (Izreke 20,1 ŠA) Zašto je opasno piti alkoholna pića? U Bibliji piše: I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se punite Duhom. (Efežanima 5,18 KS) Nije za kraljeve, Lemuele, ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 30,4.5)

Zašto se kraljevima i kneževima savjetuje da ne piju alkoholna pića? U Bibliji piše: Ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 31,4.5 JB)

U koje grijehe je svrstano pijanstvo? U Bibliji piše: Očita su tjelesna djela, a ovo su: preljubočinstvo, nečistoća, besramnost, razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srdžbe, spletke, razdori, zavist, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i tome slično. Za sve to unaprijed vam kažem, kao što sam i prije kazao: oni koji takvo što čine, neće postići Božjega kraljevstva. (Galaćanima 5,19-21 ŠA)

Što je jedna od posljedica pretjeranog konzumiranja hrane i pića? U Bibliji piše: Ne druži se s vinopijama ni sa žderačima mesa, jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe. (Izreke 23,20.21 ŠA)

Na koje načine alkoholna pića djeluje na one koji ih koriste? U Bibliji piše: Komu: ah? komu: jao? komu: svađe? komu: uzdasi? komu: rane nizašto? komu: zamućene oči? Onima što kasno sjede kod vina, koji su došli kušati vino začinjeno. Ne gledaj na vino kad rujno iskri, kad se u čaši svjetlucavo prelijeva: pije se tako glatko, a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica. Oči će ti gledati tlapnje i srce govoriti ludosti. I bit će ti kao da ležiš na pučini morskoj ili kao da ležiš navrh jarbola. "Izbiše me, ali me ne zabolje; istukoše me, ali ne osjetih; kad se otrijeznim, još ću tražiti." (Izreke 23,29-35 JB)

Čisti grožđani sok je blagoslov za čovjeka. U Bibliji piše: Kao što o soku u grozdu vele: ''Ne uništavajte ga, u njemu je blagoslov!'' (Izaija 65,8 JB)

Izgleda da ću ja sam morati postavljati pitanja o islamskom stavu prema alkoholu i davati sebi odgovore kao i o hriščanskom stavu prema alkoholu i davati sam sebi odgovore! 0110_hahaha
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Alkohol

Izgleda da ću ja sam morati postavljati pitanja o islamskom stavu prema alkoholu i davati sebi odgovore kao i o hriščanskom stavu prema alkoholu i davati sam sebi odgovore! 0110_hahaha
Iz ovih svetih Biblijskih citata mi je u glavi more neugodnih pitanja, traže vjerujte mi odgovor!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

a cekaj nargila nije zabranjena?! ekstra

evo upravo pijem jelen :( i bas je lepo :)

znamo svi da je stetna neumerenost! mnogo gluposti ima na svetu i kojecega sto su neki pametnjakovici smislili :(

uostalom kome ne prija taj i ne treba da pije, tj ko nema meru

Sto trezan misli pijan govori! 0110_hahaha

jel se spominje alkohol u Bozijim zapovestima?

Ziveli! eheeeej

Lafe, pogledaj prije nego što ti se ne pričini što od tog jelena, šta kaže tvoja sveta knjiga o tome što piješ!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

brale moj, onda ti je pogresan naslov, trebao si umesto alkohol da stavis alkoholizam

procitaj ti opet pazljivo i sa razumevanjem sta sam ja napisao izgleda da ti se nesto pricinjava iako nisi na alkoholu 0304_smile4

mala pomoc-kljucna rec: umerenost

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Postoji sedam vrlina i četiri su osnovne a tri su "teološke". Osnovne priznaju svi civilizovani ljudi a "teološke" su one koje poznaju samo hrišćani.

Osnovne vrline su:

razboritost, umerenost, pravednost i čvrstina.

Umerenost je nekad imalo širi pojam a sad se obično uzima u kontekstu trezvenjaštva. Umerenost nema značenje potpunog uzdržavanja od nečega od nekog uživanja, konkretno od pića, već uživanje do određene granice.

Hrišćani ne treba i pogrešno je mišljenje da treba da svi budu trezvenjaci, trezvenjačka je religija islam, ali naravno i hrišćani treba da se uzdrže od pića ako ne mogu da piju a da se ne napiju, ili ako time ohrabrje druge da piju a oni su alkosi. Bitno je da se uzdržava i to sa razlogom u nečem što ne osuđuje već ga raduje da drugi uživaju.

Obeležje lošeg čoveka je da ne može da se odrekne nečega a da ne zahteva da se i svi ostali odreknu toga.To nije hrišćanski način. Hrišćanin može da zaključi da on ne treba da pije i da se odrekne pića ali nema pravo da sa visine i prezirom gleda na one koji se nisu odrekli pića.

Hleb i vino ne mogu se naći u prirodi i to su jedina dva proizvoda koje nema bez rada ljudskih ruku. Sve ostalo ima u nekom obliku  za ishranu i životinjama i ljudima.

Подели на овим сајтовима

brale moj, onda ti je pogresan naslov, trebao si umesto alkohol da stavis alkoholizam

procitaj ti opet pazljivo i sa razumevanjem sta sam ja napisao izgleda da ti se nesto pricinjava iako nisi na alkoholu 0304_smile4

Jeste bogami , ta ti stoji greška u naslovu.Prihvatam to što ti dobri čoječe napisa.Meni se brate pričinjava od umora a ja odoh odspavati samo da još dva teksta postavim da imaš šta čitati!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ja sam aludirajući upravo na naslov, za koji isto mislim kao i  ti da je trebao biti alkoholizam,  napisao post ali izgleda da ga je neko pogrešno razumeo i obrisao.

Подели на овим сајтовима

STAVOVI KURANA I HADISA PO PITANJU ALKOHOLA

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog

ALKOHOLNA SU PICA

HARAM, HARAM!

Uzviseni Allah kaze: .O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje, odvratne su

stvari, sejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli sto zelite.. (El - Maida, 90)

Zabrana pijenja alkoholnih pica potvrđena je Kur.anom, sunnetom i idzmaom

(konsenzusom) uleme.

Međutim, i pored toga postoji jedna grupa ljudi koji smatraju da rijec (fedztenibuhu)-

- .klonite se toga., koja je spomenuta u ajetu, ne upucuje na jasnu i kategoricnu zabranu,

kao sto je to slucaj sa ostalim zabranama, a primjer za to su rijeci Uzvisenog Allaha:

.Zabranjuje vam se strv, krv i svinjsko meso, i ono sto je zaklano u necije drugo,

a ne u Allahovo ime, i sto je udavljeno i ubijeno; i sto je strmoglavljeno, i rogom

ubodeno, ili od zvijeri naceto - osim ako ste ga preklali.. (El - Maida, 3)

Da bismo odgovorili na ovu neosnovanu tvrdnju, nasu paznju usmjerit cemo na

sljedece:

PRVO: STAV CASNOGA KUR.ANA

NASPRAM ALKOHOLA

RIJEC (FEDZTENIBUHU) - .KLONITE GA SE.

SPOMENUTA U KUR.ANU

Ova rijec u arapskom jeziku znaci .udaljavanje. i .ne priblizavanje necemu. ili .granicama

necega.. Ta rijec je, dakle, jedna od najizrazajnih konstrukcija koja ukazuje na zabranu.

Onaj ko prostudira ajete casnoga Kur.ana vidjet ce da je rijec (fedztenibuhu) - .klonite ga

se., spomenuta u velikom broju drugih ajeta. Od tih ajeta su i ajeti u kojim se zabranjuje

prihvatanje laznih uvjerenja i ruznih osobina, a neki od tih ajeta su sljedeci:

- .Pa budite sto dalje od kumira poganih i izbjegavajte sto vise govor

neistiniti.. (El - Had‘d‘, 30)

- .Mi smo svakom narodu poslanika poslali: .Allahu se klanjajte, a kumira

se klonite!.. (En - Nahl, 36)

- .Za one koji izbjegavaju da se kumirima klanjaju i koji se Allahu obracaju -

njima su namijenjene radosne vijesti, zato obraduj robove Moje!. (Ez - Zumer, 17)

- .A kada Ibrahim rece: .Gospodaru moj, ucini ovaj grad sigurnim i sacuvaj

mene i sinove moje klanjanja kumirima!.. (Ibrahim, 35)

U nekim ajetima spominju se uporedo nesretnici i oni koji se Allaha boje, kao npr.: .... u

koju ce uci samo nesretnik, onaj koji bude poricao i glavu okretao, a od nje ce

daleko biti onaj koji se bude Allaha bojao.. (El - Lejl, 15 - 17)

Onaj ko studiozno prouci ajete o zabrani alkohola: .O vjernici, vino i kocka i kumiri i

strelice za gađanje odvratne su stvari, sejtanovo djelo. Zato se toga klonite da biste

postigli ono sto zelite. Sejtan zeli pomocu vina i kocke unijeti među vas neprijateljstvo i

mrznju, i da vas od sjecanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa, hocete li se

okaniti?., vidjet ce da ti ajeti sadrze brojne pokazatelje koji ukazuju na zabranu

konzumiranja alkohola.

Neki od tih pokazatelja su sljedeci:

1. Ajet pocinje obracanjem vjernicima rijecima: .O vjernici., sto skrece paznju na to da

je ono sto slijedi propis koji vjernici, koji se odazivaju svome Gospodaru i koji izvrsavaju

Njegove naredbe i klone se zabrana, moraju izvrsavati.

2. Alkohol (vino) spomenuto je u kontekstu zajedno sa kockom, kumirima i strelicama

za gađanje, a sve spada u velike grijehe. Alkohol je prvi spomenut zbog velikog grijeha

njegovog konzumiranja i sto je on kljuc svakog zla.

3. Alkohol je nazvan .odvratnom stvari. (ridzs), a rijec .ridzs. u arapskom jeziku oznacava

ogavne i prljave stvari. Ima misljenja da ova rijec znaci srdzbu, kao da ima i znacenje

grijeha

.

4. Ajeti pojasnjavaju da je alkohol sejtanovo djelo, a od sejtana dolazi samo cisto zlo, kao

sto to kaze Ez - Zevkani. Sehid, Sejjid Kutb, Allah mu se smilovao, kaze: .Sejtan je iskonski

covjekov neprijatelj, a dovoljno je vjerniku da zna da je neko djelo sejtansko da bi se njegovo

cuvstvo toga klonilo, da bi njegova dusa osjecala odvratnost od toga i da bi njegovo bice

uzmicalo i udaljavalo se od toga i cuvalo se iz bojazni od toga..

5. Upotreba izraza .klonite se., koji je najizrazajniji, ukazuje na zabranu jer to znaci

udaljavanje od zabranjenog, a da se ne govori o cinjenju onog sto je zabranjeno.

6. Postizanje uspjeha i spas vezani su za Allahovo zadovoljstvo od klonjenja alkohola:

.I zato se toga klonite da biste postigli ono sto zelite., sto je podsticaj vjernicima da ga se

klone. Kaze Ez - Zevkani: .Ako je u klonjenju od alkohola spas, onda je u konzumiranju

propast i unistenje..

7. Ajeti pojasnjavaju zla i stete koje nastaju konzumiranjem alkohola. Kaze Uzviseni:

.Sejtan zeli pomocu vina i kocke među vas neprijateljstvo i mrznju unijeti.. A Sejjid Kutb,

Allah mu se smilovao, kaze: .Ovim se muslimanovoj svijesti otkriva sejtanova namjera i cilj

njegove spletke i produkt njegove necistote. To je izazivanje neprijateljstva i mrznje u

redovima muslimana, pomocu vina i kocke, kao i odvracanje .onih koji vjeruju. od sjecanja

na Allaha i od namaza, a kakva li je samo, u tom slucaju, njegova spletka?!.

Ovi ciljevi koje

sejtan zeli postici stvarnost su i muslimani ih mogu vidjeti u pojavnom svijetu. Ti ciljevi

potvr|eni su Bosanskim rijecima, istinitim samim po sebi. Nije potrebno dugo istrazivanje da

bi covjek uvidio da je sejtan taj koji među ljude, putem alkohola i kocke, ubacuje neprijateljstvo

i mrznju. Alkohol oduzima razum i zagrijava krv i meso i izaziva hirovitost i zestinu. Kocka

koja ide uz alkohol u dusama izaziva osjecaj propasti i zlobe (mrznje) ,jer onaj ko je izgubio

u kocki mora osjecati zlobu i mrznju prema onome s kim se kockao, jer mu on oduzima

njegov novac njemu naocigled, odnosi ga kao dobitnik, a njegov partner ostaje kao gubitnik

i kaharan. U prirodi ovih stvari, kocke i alkohola, jeste da izazivaju mrznju i neprijateljstvo,

koliko god one ujedinjavale partnere na polju svadljivosti i eksplozivnosti koje se povrsno

doimaju kao prijaznost i sreca. Odvracanje od sjecanja na Allaha i od namaza nije potrebno

razmatrati jer alkohol izaziva zaborav a kocka zaokuplja. Omamljenost kockara kockom

nije nista manja od omamljenosti alkoholom, a svijet je kockara poput svijeta pijanice i

ogranicava se na stolove, case i kocke (karte).

8. Za rijeci Uzvisenog: .Pa, hocete li se okaniti?., Ibn - Kesir kaze: .U ovome je prijetnja

i zastrasivanje.. A Ez - Zavkani kaze: .U ovom je veliko korenje u vidu upitne forme koja

ukazuje na grđenje i prijekor, i zato je Omer, r.a., kada je ovo cuo, rekao: .Okanjujem se!.

.

9. Rijeci Uzvisenog nakon ajeta kojim se zabranjuje alkohol: .I budite poslusni Allahu

i budite poslusni Poslaniku, i oprezni budite! A ako glave okrenete, onda znajte

da je Poslanik Nas duzan samo da jasno obzani... (El - Maida, 92) Ajet potvrđuje

i naglasava nuznost slijeđenja Allahove naredbe tako sto se nece nastaviti sa pijenjem

alkohola, te ukazuje na neophodnost slijeđenja onoga sto ce Poslanik, s.a.v.s., u pogledu

alkohola, objasniti.

10. Bojazan koja je obuzela ashabe za svoju bracu koji su konzumirali alkohol, a poginuli

su na Allahovom putu prije zabrane konzumiranja alkohola oko toga da li ce ih Allah kazniti?

Zato su objavljene Allahove, dz.s.., rijeci kao umirenje dusama: .Onima koji su vjerovali

i dobra djela cinili, nema nikakva grijeha u onom sto su oni pojeli i popili (prije

zabrane) ako su se klonili onoga sto im je zabranjeno i ako su vjerovali i onda

se grijeha klonili i dobro cinili. A Allah voli one koji drugima dobro cine.. (El -

Maida, 93)

Mudrost Goapodara svetova ALLAHA dz.s. je da alkohol zabrani u etapama tj da ljudi polahko napuste alkohol jer je to zlo koje je tesko napustiti odjedanput.

Zabrana konzumiranja alkohola objavljena je u etapama,:

Sejjid Kutb, Allah mu se smilovao, kaze:

1.Prva etapa bila je usmjereno odapinjanje strijele

kada je Uzviseni Allah u mekanskoj suri En - Nahl rekao: .A od plodova palmi i loze

pripremate pice i hranu prijatnu... Tako je ona bila prvo sto je doprlo do osjecanja

muslimana stavljajuci pica (alkohol) nasuprot .hrane prijatne., pa se cini kao da je alkohol

jedno, a prijatna hrana nesto drugo.

2.Zatim je bila druga etapa u kojoj je pokrenuta vjerska svijest u dusama muslimana

putem zakonodavne logike kada je objavljen ajet iz sure El - Bekara: .Pitaju te o vinu i

kocki. Reci: .Oni donose veliku stetu, a i neku korist ljudima, samo sto je steta

od njih veca nego korist...

U ovom je ajetu znak da je ostavljanje kocke i vina prece s obzirom da je steta veca

od koristi, a u malo kojoj stvari nema neke koristi; međutim, dozvoljenost ili zabranjenost

te stvari oslanja se na to da li u toj stvari preovladava steta ili korist.

3.Potom je bila treca etapa u kojoj je razbijena navika pijenja i izazvani netrepeljivost

i neslaganje između alkohola i naredbe klanjanja namaza kada je objavljen ajet iz sure

En - Nisa.: .O vjernici, pijani nikako namaz ne obavljajte, sve dok ne budete znali

sta izgovarate..

Namaz se obavlja u pet vremenskih intervala i između vecine tih intervala je mali

vremenski razmak sto nije dovoljno da se covjek opije, a zatim i otrijezni između dva

namaska vremena. Ovom odredbom su‘avaju se prilike prakti~ne primjene navike pijenja

alkohola, a narocito pijenje alkohola ujutro i poslije ikindije ili aksama, kako je bio adet

ljudi u predislamskom periodu, dzahilijetu. Ajet razbija i obicaj konzumiranja alkohola

koje je vezano za određene vremenske termine u kojima je alkohol konzumiran. U ajetu

se nalazi nesto sto u dusi muslimana ima svoju tezinu, a to je nemogucnost usklađivanja

između izvrsavanja naredbe klanjanja namaza u njihovom vremenu i pridruzivanje navike

pijenja alkohola u određenim vremenskim periodima.

4.Potom je bila cetvrta i odlucujuca

etapa za koju su se duse u potpunosti pripremile. Samo sto je dosla zabrana, slijedila je

pokornost i poslusnost bez oklijevanja. Od Omera b. el - Hattaba, Allah neka je njime

zadovoljan, prenosi se da je rekao: .Allahu, objasni nam o alkoholu objasnjenje koje je

dovoljno.. Tada je objavljen ajet iz sure El- Bekara: .Pitaju te o vinu i kocki. Reci:

.Oni donose veliku stetu, a i neku korist... Omer je zatim pozvan (da dođe) i ovaj

ajet mu je proucen, a on je rekao: .Allahu, objasni nam o alkoholu stvari koje ce nas

zadovoljiti.. Tada je objavljen ajet iz sure En - Nisa.: .O vjernici, pijani nikako namaz

ne obavljajte.... Omer je ponovo pozvan i ovaj ajet mu je proucen, a on je rekao: .Allahu,

objasni nam o alkoholu ono sto ce biti dovoljno.. Zatim je objavljen ajet iz sure El - Maida:

.Sejtan zeli da pomocu vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mrznju i da

vas od sjecanja na Allaha i obavljanja namaza odvrati. Pa, hocete li se okaniti?.

Omer je ponovo pozvan i ovaj ajet mu je proucen, a on je rekao: .Okanili smo se, okanili!.

Ovo biljeze autori .Sunena.(Tirmizi,Ibn Madze,Nesai,).

Kada je objavljen ovaj ajet o zabrani alkohola trece godine nakon Bitke na Uhudu,

nije bilo potrebno vise od jednog telala koji je u mjestima gdje su se ljudi u Medini

okupljali, vikao: .O ljudi, alkohol je postao zabranjen (haram)!. Onaj u cijoj je ruci tada

bila casa - razbio ju je, onaj u cijim ustima je bio gutljaj - izbacio ga je i pocijepane su

mjesine za vino i razbijeni vrcevi. I tako se stvar okoncala.

Sto se tice mudrosti koja se nalazi u postupnom zabranjivanju alkohola, nju nam je

pojasnio Sejjid Kutb prilikom njegovog tumacenja rijeci Uzvisenog: .Pitaju te o vinu i

kocki. Reci: .Oni donose veliku stetu, a i neku korist ljudima; samo je steta od njih veca

od koristi... On kaze: .Ovaj tekst koji je pred nama bio je prvi korak zabrane. Stvari i djela

ponekad nisu cisto zlo. Dobro se mijesa sa zlom, a zlo se mijesa sa dobrom na ovome

svijetu. Međutim, ono od cega zavisi da li ce nesto biti dozvoljeno ili zabranjeno jeste

preovladavanje dobre ili lose strane. Ako je steta u alkoholu i kocki veca od koristi, tada

je to uzrok i razlog zabrane, iako ovdje nije zabrana jasno izrecena..

Ovdje nam se ukazuje jedna strana islamskog, kur.anskog, Bozanskog i mudrog

metoda odgoja, a to je metod koji je moguce pronaci u mnogim njegovim propisima,

naredbama i usmjerenjima. Mi cemo ukazati ovdje na jedno pravilo ovoga metoda

povodom govora o alkoholu i kocki.

Kada je naredba ili zabrana vezana za jedno od pravila imanskog koncepta ili za

jedno pitanje uvjerenja (idztihad), islam tada od prvog momenta donosi jasnu odredbu.

Međutim, kada je naredba ili zabrana vezana za obicaj ili oponasanje ili za drustvenu

situaciju koja nije lahka, islam tada ceka i pitanju prilazi polahko, blago i postupno i

priprema realne i optimalne uvjete koji olaksavaju sprovođenje i pokoravanje.

Kada se radilo o pitanju tevhida ili sirka, islam je od prvog momenta sproveo svoju

naredbu, ostro i odlucno, bez oklijevanja i obaziranja, bez kurtoazije, nagodbe i susretanja

na pola puta; to je zbog toga sto se ovdje radi o pitanju osnovnog pravila koncepta, bez

kojeg nije ispravan iman niti se uspostavlja islam.

Sto se tice alkohola i kocke, radilo se

o obicaju i navici, a obicaj zahtijeva lijecenje. Zbog toga se pocelo sa pokretanjem vjerske

svijesti i zakonodavne logike u dusama muslimana tako sto je receno da je steta u

alkoholu i kocki veca od koristi, a u tome je znak da je ostavljanje alkohola prece. Zatim

je dosao drugi korak povodom objavljivanja ajeta iz sure En - Nisa.: .O vjernici, pijani

nikako namaz ne obavljajte, sve dok ne budete znali sta izgovarate..

Namaz se obavlja u pet vremenskih razdoblja i između vecine tih razdoblja mali je

vremenski razmak koji nije dovoljan za opijanje i otreznjavanje. U ovome je suzavanje prilika

prakticne primjene navike pijenja i razbijanje navike konzumiranja alkohola koja je vezana

za određeno vrijeme konzumiranja.

Poznato je da onaj koji nesto konzumira osjeca potrebu za onim sto redovno uzima, bilo

da se radi o opojnim picima ili drogama, u određenom vremenu u kojem je uobicajeno da to

konzumira. Kada prekoraci ovo uobicajeno vrijeme i to se ponovi vise puta, oslabi zestina te

navike i moguce ju je savladati. Nakon sto su se ta dva koraka ostvarila, dosla je odlucno i

posljednja naredba o zabrani alkohola i kocke: .Vino i kocka i kumiri i strelice za

gatanje odvratne su stvari, sejtanovo djelo, zato se toga klonite da biste postigli

ono sto zelite..

Sveza ciste ljudske prirode jeste sveza uvjerenja (akide), i ako se prvo ne uspostavi

ova sveza, u ljudskoj prirodi nece ostati nista od ahlaka, etike ili drustvenog boljitka.

Kljuc ljudske prirode je ovdje. Ako se ona ne otvori svojim kljucem, njeni unutarnji tuneli

ostat ce zatvoreni, a njeni putevi krivudavi, i kad god se neki njen tjesnac otkrije, sakrije

se drugi; kad god se osvijetli jedan njen aspekt, zatamne se drugi, kad god se odveze

cvor, zavezu se drugi i kad god se otvori neki njen put, zatvore se drugi putevi i prolazi, i

tako bez kraja.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

STAV CISTOG

MUHAMEDOVA s.a.v.s. SUNNETA

Poslanik, s.a.v.s., akcentirao je zabranu alkohola sa vide aspekata:

1 - OPISAO GA JE DA JE .KLJUC SVAKOG ZLA. I DA JE .MAJKA SVIH ZALA.

Od Ibn - Abbasa, r.a., prenosi se da je rekao: .Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.:

.Klonite se alkohola jer je on kljuc svakog zla!.. (Biljezi ga El - Hakim)

A od Abdullaha b. .Amra, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: .Alkohol

je majka razvrata i najveci od najvecih grijeha. Ko pije alkohol, ostavi namaz i (mozda)

obljubi svoju majku ili tetku po majci i tetku po ocu..

(Biljezi ga Et - Taberani u .El - Mudzem el - Kebir.)

2 - UCINIO JE ZABRANJENIM MALU KOLICINU ALKOHOLA,

A DA SE NE GOVORI O VELIKOJ

Prenosi se od Ibn - Omera, r.a., da je rekao: .Rekao jeAllahov Poslanik, s.a.v.s.: .Ono

sto opija u vecoj kolicini zabranjeno je njegovo koristenje i u manjoj...

Od Aise, r.a., prenosi se da je rekla: .Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: .Sve sto

opija zabranjeno je (haram), a ono sto opija u mjeri od jednog .ferka., zabranjeno je i u

mjeri od jedne sake... (Biljeze Ahmed, Ebu - Davud, Et – Tirmiz)

3 - POJASNIO JE RAZLOG ZBOG CEGA JE ALKOHOL

ZABRANJEN, A TO JE OPIJANJE

Od Ibn - Omera, r.a., prenosi se da je rekao: .Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: .Sve

sto opija jeste alkohol (hamr), a svaka vrsta alkohola je haram!?.. (Biljeze Muslim, Ahmed,

Ebu - Davud i drugi.)

Od Kajsa b. Sa.da b. Ubadea, r.a., prenosi se da je rekao: .Cuo sam Allahovog

Poslanika, s.a.v.s., da kaze: .Sve sto opija je alkohol (hamr), a svaki alkohol je haram, i

klonite se vina od kukuruza!.. (Vino od kukuruza su pravili Abesinci i zvalo se .el - gubejra..)

Od Aise, r.a., prenosi se da je rekla: .Upitan je Allahov Poslanik, s.a.v.s., o vinu od

meda, a Jemenci su ga pili, pa je odgovorio: .Svako pice koje opija jeste haram!.. (Biljeze

Malik, Ahmed, Es - Safi.i, El - Buhari, Muslim i Ebu - Davud.)

4 - ZABRANIO JE DODATNE STVARI

VEZANE ZA ALKOHOL MIMO KONZUMIRANJA

Od Enesa, r.a., prenosi se da je rekao: .Allahov Poslanik, s.a.v.s., prokleo je deset

osoba koji imaju veze sa alkoholom: onoga ko ga cijedi, kome se cijedi, ko ga pije, ko ga

nosi, kome se nosi, ko ga toci, ko ga prodaje, ko se zaradom od njega hrani, ko ga kupuje

i kome se kupuje.. (Biljeze Ibn - Madze i Et - Tirmizi.)

Od Ebu - Hurejrea, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: .Allah

je, zaista, zabranio alkohol i zaradu od alkohola, i zabranio je strv i zaradu od nje i

zabranio je svinjsko meso i zaradu od njega.. (Biljezi ga Ebu - Davud.)

A od Ibn - Abbasa, r.a., prenosi se da je rekao: .Cuo sam Allahovog Poslanika,

s.a.v.s., da kaze: .Dosao mi je melek Dzibril i rekao: - Muhammede, doista je Allah prokleo

alkohol, onoga ko ga cijedi, kome se cijedi, ko ga pije, ko ga nosi, kome se nosi, ko

ga prodaje, ko ga kupuje, ko ga toci i kome se toci.

(Biljeze Ahmed, El - Hakim i El - Bejheki.)

5 - NEGIRAO JE IMAN (VJEROVANJE) ONOGA KO KONZUMIRA ALKOHOL:

Od Ebu - Hurejrea, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: .U momentu

dok cini blud, covjek nije vjernik, kradljivac dok krade, nije vjernik i dok (covjek) pije

alkohol, nije vjernik.. (Biljeze El - Buhari, Muslim, Ebu - Davud, Et - Tirmizi i En - Nesai.)

Od Ebu - Hurejrea, r.a., također se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

.Od onoga ko cini blud ili pije alkohol bit ce odstranjen iman kao sto covjek sa sebe

preko glave skida kosulju.. (Biljezi El - Hakim.)

Od Ibn - Abbasa, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: .Ko vjeruje u

Allaha i Sudnji dan neka ne pije alkohol; ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka ne sjedi za

stolom za kojim se pije alkohol.. (Biljezi Et - Taberani.)

6 - PROPISAO JE SERIJATSKU KAZNU (HADD) ZA ONOGA KO PIJE ALKOHOL

Od Enesa, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., zbog pijenja alkohola izvrsavao

bicevanje palminim granjem i papucama, a Ebu - Bekr je bicevao sa 40 udaraca.

(Muttefekun alejhi)

7 - PRIPRIJETIO JE BOLNOM PATNJOM NA AHIRETU ONOME KO PIJE ALKOHOL

Od Ebu - Musa.a el - Esarija, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: .Trojica

nece uci u Dzennet: alkoholicar, onaj ko prekida rodbinske veze i onaj ko povjeruje u caroliju

(vrazbina,gatanje,sihr). Onoga ko umre kao alkoholicar, Allah ce napojiti iz rijeke zvane El - Gavta.. Receno

je: .A kakva je to rijeka .El - Gavta.?. On je odgovorio: .To je rijeka koja tece iz spolnih

organa prostitutki (bludnica), a smrad njihovih spolnih organa uznemiravat ce stanovnike

Dzehennema.. (Biljeze Ahmed, Ebu - Ja.la, Ibn - Hibban u svom Sahihu i ovaj hadis smatra

se vjerodostojnim.)

Od Ibn - Abbasa, r.a., prenosi se da je rekao: .Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.:

.Ako umre alkoholicar kao takav srest ce Allaha kao da je obozavatelj idola...

(Biljezi Ahmed.)

A od Abdullaha b. Omera, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: .Trojici

je Allah zabranio ulazak u Dzennet: alkoholicaru, onome ko je neposlusan roditeljima i muzu

koji svojoj supruzi odobrava nevaljalost.(blud). (Biljezi Ahmed )

Od Ibn - Abbasa, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: .Sve sto je

fermentirano alkohol je, a sve sto opija haram je. Ko popije ono sto opija, njegov namaz ce

biti krnjav cetrdeset jutara (dana). Ako se pokaje, Allah ce mu primiti pokajanje, a ako to

ponovi i cetvrti put, Allah ce ga napojiti iz onoga sto izlazi iz tijela stanovnika Dzehennema -

tinetul habal.. Poslanik, s.a.v.s., upitan je: .A sta je to (tinetul - habal), o Allahov Poslanice?.

On je odgovorio: .Gnoj stanovnika Dzehennema.. (Biljeze Ebu - Davud i Et - Tirmizi.)

Od Ibn - Omera, r.a., prenosi se da je rekao: .Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: .Ko

bude pio vino na ovome svijetu, a ne pokaje se za to (i ne ostavi to), bit ce mu uskraceno

vino na ahiretu... (Biljeze svi autori Sunena .)

Nakon svega izlozenog moze se reci da onaj koji negira da je alkohol zabranjen,

ustvari poziva negiranje sunneta i zanemarivanje njegovog znacaja u serijatu, jer to nije

u skladu s njegovim zeljama i strastima. Zbog toga ces ga vidjeti kako pribjegava

poku|enom nacinu raspravljanja o vjerski neospornim stvarima udovoljavajuci tako svojim

hirovima i pravdajuci svoje pogreske,i svoje strasti.

Sejjid Kutb, Allah mu se

smilovao, u svojoj vrijednoj knjizi .Fi zilali el Kur.an., gdje kaze: .Omamljenost picem,

bilo kojim opojnim picem, u suprotnosti je sa stalnom budnosti (svijesti) koju zahtijeva

islam od muslimanskog srca kako bi u svakom momentu covjek bio vezan za Allaha.

Zatim da pomocu ove budnosti bude pozitivan faktor u progresu i obnovi zivota, cuvanju

zivota od slabosti i iskvarenosti, cuvanju sebe, svoga imetka i casti, kao i cuvanja

sigurnosti muslimanske zajednice, serijata i poretka od bilo kakve agresije. Pojedinac

musliman nije prepusten sam sebi niti svojim strastima, vec zaduzen raznim obavezama,

koje od njega zahtijevaju stalnu budnost. On ima obaveze prema svome Gospodaru,

obaveze prema sebi, obaveze prema svojoj porodici, obaveze prema muslimanskoj

zajednici u kojoj zivi i obaveze prema cijelom covjecanstvu, a to je da poziva i upucuje u

islam. Od muslimana se trazi da bude u stalnoj budnosti kako bi mogao izvrsavati ove

obaveze, pa cak se to od njega trazi kada uziva u lijepim, dozvoljenim stvarima i islam

ga obavezuje da bude oprezan i budan prema tim uzicima i da ne bude rob uzitku ili strasti.

On stalno kontrolise svoje prohtjeve, udovoljava im kao sto udovoljava onaj ko vlada svojom

situacijom. Omamljenost (opijenost) ni u cemu se ne slaze sa ovim pravcem.

Osim toga, omamljenost je u svojoj sustini samo bjezanje od zivotne stvarnosti na

određeni vremenski period i pribjegavanje imaginacijama koje podsticu opijenost i

mahmurluk. Islam negira covjeku ovaj put i zeli od ljudi da vide cinjenice stvarnosti i da

stanu pred njih, zive sa njima, a da ne grade ovaj zivot na imaginacijama i iluzijama.

Stajanje pred cinjenicama stvarnosti srz je odlucnosti i volje, a bjezanje od njih ka

imaginacijama i iluzijama jeste put oslobađanja od obaveza, slabost odlucnosti i taljenje

volje. Islam stalno vodi brigu o odgoju volje i njenom oslobađanju iz stega dominantne

navike, konzumiranja alkohola. Ovaj je aspekt sam dovoljan sa tacke gledista islama da se

alkohol i ostala opojna sredstva i druge ucine zabranjenim, a one su ogavne stvari, sejtansko

djelo i unistavaju ljudski zivot.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

a sta sad ako sam ja budista i kazem da je umerenost vrlina i put?

nego ovako da ti malo objasnim greengrin posto ti izgleda ne konzumiras alkohol, alkohol kao i recimo neke droge samo pojacavaju stanje u kojem si kao trezan, a to vec rekoh: sto pijan misli-trezan govori 319.gif

EDIT:  sokiran htedoh reci: sto trezan misli- pijan govori hahahahaa, evo poco sam drugo pivce i izgleda da me vec drma, tj demoni me napadaju i Miroljub Petrovic ( daj Boze da se urazumi) 0304_smile4

Подели на овим сајтовима

A, Enize, pijes li ti lekove?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...