Jump to content

Savremena iskusenja i mladi

Оцени ову тему

Препоручена порука

За рукоблуд је рекао, уз то, да га не треба вршити, треба се борити с тим,али, с друге стране, да не треба правити неку панику. И,наравно, увијек исто: ''Причести се.'' :cheesy2: :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

Многи свештеници причају да није грех чинити рукоблуд.

Треба се клонити таквих...

"Радуј се лепото, девичанска чистото!"

Разочарао ме је став појединих о овој теми...

Сад је испадох зилот, што кажем да треба живети у чистоти...буди Бог с нама. :smiley:

Подели на овим сајтовима

:cheesy2:

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Замислите два сладоледа, истог су укуса.

Ал у једном отров, то је кекс пре брака.

А онај без отрова, је кекс у браку.

Он је од Бога благословен...и треба то радити и правити децу, ал у браку.

Јер пре брака, ем што грешимо Богу, ем што то у неким случајевима рађа сиду и силне абортусе...

Видите, једним грехом започињу се други...

Подели на овим сајтовима

? ??? ??????? ??? ???????... ???? ?????????.

? ?????? ?? ???.. ? ???? ???? ???????????...

? ? ?????? ??????.. ???? ? ?????...

????? ??? ??????....

??????? ???? ????... ??? ???? ?? ?????? ?????...

? ??? ?? ???? ???????

?????? ???? ??????...

??? ? ????????.. ???? ????????.

? ???? ?? ?? ???????? ????...

???? ? ???? ???? ????? ??????? ???? ??????.

???? ??? ?????? ?????.

???? ?? ????????, ???? ?? ????????.

??? ??????.

?????? ??. ?? ?? ??????. ??? ????? ?? ?? ???? ?? ????.. ????? ?? ????? ? ???????, ????? ? ?????? ?????.

?? ???? ?? ????? ??????? ???. ???????? ?????? ??????? ?????.

???????? ???? ???????... ???????? ???.

? ???????? ?? ??????, ? ???? ????? ????? ???????..

? ??? ??? ??????...

? ?????? ??? ???????...

??? ?? ???? ??????...

??????? ????.. ? ?????? ?? ?? ???????? ? ????????. ?????? ???????? ???????... ??? ?? ?? ???? ????.

?????? ?? ?????? ?? ????... ??? ???? ?? ?????? ?? ???? ?? ???? ?????.

Onaj ko ne zna kako je patnju prineti Bogu, taj nikad nece moci da se pridigne dovoljno visoko...

jedna mudra glava mi rece "koliko duboko toliko i visoko", razumece ko treba...

stid...

cutanje...

gadnjenje...

borba...

retki su Ljudi koji to mogu izneri na svojim plecima i retke su srne koje to nose.

One ce cutati i praviti se grdjim nego sto jesu, sakrivace se iza "grehova" i dozvolice da je ruzite i pljujete ali ne shvatajuci da je ono cega se ona stidi onaj biser u njoj.

i to je njena lepota.

Ne, nema cega da se stidi, ni mnoge srne koje citaju, nemaju cega da se stide iako su u retkim trenucima uspele da priznaju drugima i da podele sa drugima svoj krst, one to vise nikad ne pominju jer se stide...

a nemaju zbog radi cega 0409_feel

mnogo puta se neko prepoznavao kada nije bilo vreme, a sada bih volela da se prepozna kada je doslo vreme.

Srne ste i ja sam ponosna na vas 0102_laugh

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима посланица, глава 2, стих 21

па се ви терајте по Закону, а ја ћу да се уздам у Милост и Мудрост Његову.

и кад грешим и кад чиним, и то ми неће бити оправдање, јер ја увек видим руку пружени кад сам у прашини.

Бог не бије оног на коленима, Бог не бије НИКАД, већ је довољно што се сами утукосмо у прашину.

Подели на овим сајтовима

Аха...па у праву си, погрешно сам те разумео, ал не треба се превише уздати у милост Божију, у смислу да грешиш и мислиш да ће ти Бог све опростити...

Опрости мени глупом. 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

хвала за поуку о фарисеју и царинику, али мислим да је овај текст далеко кориснији и више у духу теме:

http://users.net.yu/~milos/valents.htm

не знам ко је писац, али ми је врло занимљиво и не нађох ништа нетачно ...

O ZALJUBLJENOSTI I PRAVOJ LJUBAVI

NEKADA CUJEMO IZJAVU:

"O, tako bih volela da se zaljubim!"

U klasicnoj vezi mladic i devojka primecuju da su njihovi razgovori i druzenje "prazni" i zato pokusavaju da ispraznost svog prijateljstva upotpune ulazenjem u dublju medjusobnu bliskost, da bi u medjusobnom uzbudjivanju emocija nasli pokretacku snagu svoga odnosa.

Veza koja je zasnovana na osecanjima umesto na pravoj ljubavi je veza medjusobno opterecenih. Takvi su u medjusobnoj "igri" svojih sebicnih zelja.

Oni ne vole zaista jedni druge, vec vole vrednosti koje vide jedan u drugom. Sasvim je svejedno da li vrednost (razlog ljubavi) vide u lepom fizickom izgledu, intelektualnim i moralnim sposobnostima, ili materijalnim vrednostima koje ta osoba poseduje.

Ako osobu volimo sebicnom ljubavlju koja uvek zahteva razlog zbog koga volimo, bicemo skloni da i samu osobu "zrtvujemo" radi razloga zbog kojeg je volimo. To je odlika svake sebicne ljubavi, bez obzira da li ona bila usmerena prema samom sebi, drugome, ili zajednici. Na primer, nacionalista ce biti sklon da zrtvuje naciju radi vrednosti zbog kojih je voli, kao sto ce samoljubiv covek izvrsiti samoubistvo zbog povredjene sujete, itd.

U pravoj ljubavi, razlog zasto nekoga volimo se ne nalazi u vrednostima osobe koju volimo, vec se nalazi u nama, u nasem srcu, u motivu same ljubavi iz kojeg tu osobu volimo. Osoba koju volimo ima svoje vrednosti (i svoje mane), ali one nisu RAZLOG vec POVOD za izrazavanje nase ljubavi prema njoj.

Ukoliko je zajednica onih koji se vole zasnovana na sebicnim motivima, koji u drugome traze razlog svog zadovoljenja, takva zajednica ce vrlo verovatno vremenom da postane dosadna. Ukoliko je ona pak zasnovana na nesebicnoj ljubavi, vremenom ce postati sve interesantnija, jer medjusobno poznavanje onih koji se vole pruza sve vise medjusobnih povoda za izrazavanje prave ljubavi.

Klasicnu zajednicu onih koji se vole, pored sebicne ljubavi karakterise i slepa ljubav, koja je pokrenuta osecanjima. Nije ispravna funkcija osecanja ljubavi da ono bude pokretacka snaga, vec osecanje ljubavi treba da bude samo povod za izrazavanje motiva prave ljubavi. Onaj ko je pokrenut osecanjem ljubavi, umesto motivom ljubavi, nema za cilj da druga strana bude dobro, vec samo da se oseca dobro. Tako ce mladic svoju devojku ponuditi drogom, alkoholom ili duvanom iako to nikako nije u skladu sa pravom ljubavlju.

Prijatna osecanja bracne bliskosti ne smeju biti temelj veze, vec samo povod za njeno manifestovanje.

Pogresnom funkcijom osecanja bliskosti se upravo ugusuju povodi za izrazavanje i prihvatanje pravog prijateljstva.

Povod za izrazavanje i prihvatanje ljubavi pravog prijateljstva jeste medjusobno razumevanje koje se u klasicnom odnosu izostavlja, jer bi raskrinkalo "sebicnu igru" i tako uznemirilo uljuljkanu savest.

Klasicna veza je zasnovana na medjusobnom zadovoljavanju sebicnih zelja a ne na zadovoljavanju covekovih stvarnih potreba. Sebicnom coveku je vaznije kako se oseca, nego da li je ono sto radi dobro, pa ce tako covek radi uzitka zrtvovati i svoju egzistenciju i sam svoj zivot.

Prava ljubav je upravo usmerena na duhovne i fizicke potrebe samog zivota i njegove egzistencije. Ona je razuman i svrsishodan odgovor na covekove stvarne potrebe, pa zato izaziva traumu sebicnih odnosa. Kako covek sam sebe ne voli, prihvatanje tudje dobrote predstavlja ponizenje i atak na sopstveno veliko Ja, jer dolazi u sukob sa principima sopstvene samodovoljnosti i sebicnosti.

Na primer, ako bi nadahnuta pravim prijateljstvom jedna strana drugoj uputila par saveta o zdravlju, onda bi ova mogla da odgovori: "Sta se tebe tice da li cu ja da se hranim zdravo ili ne? To je moja privatna stvar! Nije tvoje da se mesas u moj zivot!"

Institucija klasicne veze se shvata kao politicka institucija, u kojoj svako ima svoj sebican interes. Veza je uspesna ako su potrebe u svom zadovoljavanju medjusobno uskladjene, a ne valja, ako su te potrebe medjusobno sukobljene.

Postoji precutna konvencija o obostranom zadovoljavanju sebicnih zelja i obostranom umirivanju savesti:

"Nemoj da se mesas u moj zivot. To je moja stvar. Kada ja ne volim sebe, ko si ti da mene volis! To me ponizava! Ali, ako hoces da mi budes decko, da razmenjujemo telesna zadovoljstva, onda pristajem da budem sa tobom u vezi! Ako hoces da budes sa mnom, nemoj da mi uznemiravas savest, a to necu ni ja tebi. Moje grehe, moj um i moju savest ostavi na miru!"

Zbog te iracionalnosti greha, u klasicnoj vezi, zdrav razum je iskljucen, jer bi raskrinkao igru.

Da su preko savesti mnogi osvedoceni o gresne motive svoje emotivne veze sa osobom suprotnog pola, vidi se iz njihovog stava: "Necu da se zabavljam sa tom osobom, jer mi je prijatelj. Ne zelim da kvarim prijateljstvo!"

Tako nesvesno pokazuju da ih u zabavljanju ne pokrece prava ljubav vec sebicna ljubav koja je suprotstavljenja pravom prijateljstvu.

Zato sto su pokrenuti sebicnoscu, umesto ljubavlju, oni se najcesce plase bracne odgovornosti. Oni su rezervisani po pitanju braka sa osobom sa kojom se zabavljaju, jer se nadaju da ce naci bolju osobu, pa ce onda ovu odmah da ostave. Tako pokazuju da su sa drugom osobom ne zbog nje, vec zbog sebe.

Biblija jasno osudjuje predbracne odnose:

"Zenidbu da drze svi u casti, i postelja zenidbena da bude cista; a kurvarima i preljubocincima sudice Bog." (Jevrejima 13,4)

Prekoracujuci granice bracne bliskosti covek i zena postaju "jedno telo" te tako svesno ili nesvesno ulaze u bracnu zajednicu. Svaka izmena bracnog partnera predstavlja greh kurvarstva:

"Ili ne znate da ko se s kurvom sveze jedno telo s njom postaje? Jer, rece, bice dvoje jedno telo. Bezite od kurvarstva, jer svaki greh koji covek cini osim tela je, a koji se kurva on gresi svome telu. ... Ali zbog kurvarstva svaki da ima svoju zenu. Ako li se ne uzdrze, neka se zene i udaju, jer je bolje zeniti se negoli upaljivati se." (1.Korincanima 6,16.17; 7,9)

Onaj koji nije veran coveku koga vidi, kako ce biti veran Bogu koga ne vidi?! Zato je neverstvo jedan od glavnih uzroka prokletstva koji snalazi svet:

"Zato se On ne obazire vise na prinose, niti mu se mili primiti sto iz ruku vasih, a vi govorite: Zasto? Jer je Gospod svedok bio izmedju tebe i zene mladosti tvoje kojoj neveru cinis, mada ti je zena drug saveza tvoga." (Malahija 2,13-14)

Naravno da je pomenute zloupotrebe moguce preneti i u ustanovu braka, pa onda bracna zajednica postaje pokrivalo za medjusobne sebicne i telesne zelje supruznika. Jedna stara jevrejska molitva pred prvu bracnu noc, glasi:

Blagosloven da si Boze nasih otaca, blagosloveno sveto i slavno ime Tvoje u sve vekove! Blagosiljala Te Nebesa i sva tvoja stvorenja u sve vekove! Ti si stvorio Adama i dao mu pomocnicu Evu: od njih je proizasao ljudski rod. Ti si rekao: "Nije dobro da je covek sam; nacinimo mu pomocnicu slicnu njemu." Gospode, ne uzimam zbog pohote ovu svoju sestru, nego po istini. Smiluj mi se i ucini da s njom dozivim starost."

Bracna bliskost treba da bude korak vise u izrazavanju prijateljstva koje vec postoji, a ne zamena za prijateljstvo za koje sebicno srce nije sposobno. Seksualnost je samo jedan od nacina izrazavanja prave ljubavi prema bracnom saputniku, ali kada covek nema pravu ljubav, onda seksualnost postaje objekat covekovih sebicnih zelja.

Tako posebna bliskost bracne zajednice umesto da bude povod za izrazavanje prave ljubavi, postaje povod za izrazavanje najrazlicitijih greha, pa se tako njeni potencijalni blagoslov preokrece u najvece prokletstvo.

Istrazivanja pokazuju da najveci procenat ubistava nije izveden negde nocu na ulici u mraku, vec u svome domu od strane svojih "najmilijih". Zivotne tragedije pocinju naizgled na veoma bezopasan i bezazlen nacin:

"Navrati ga mnogim recima, glatkim usnama odvuce ga. Otide za njom kao sto vo ide na klanje. Nemoj da zastranjuje srce tvoje na puteve njezine, nemoj lutati po stazama njezinim, jer je mnoge ranila i oborila, i mnogo je onih koje je sve pobila. Kuca je njezina put pakleni koji vodi u kleti smrtne." (Price 7,21-22.25-27)

Proces kojim sotona vodi svoju zrtvu na klanicu ima sledece etape:

USMERAVANJE I ZALJUBLJIVANJE

Sotona polaze pravo na osobe koje su pokrenute sebicnom ljubavlju i sklonoscu ka zaljubljivanju, pa preko njihovih slabosti ima prava da njima manipulise. On u njima prvo raspiruje sebicno nezadovoljstvo, a zatim ih usmerava ka drugoj polovini. On nadahnjuje osobe nekada i veoma uzvisenim i snaznim osecanjima da bi stupile u bliskost rezervisanu samo za bracnu zajednicu. Cesto raznim znacima i cudima on umiruje njihovu savest da bi tako mogli na miru da grese.

Pod izgovorom "da bi se bolje upoznali" mnogi prekoracuju granicu bracne bliskosti, ne cekajuci da ona postane plod zrelog prijateljstva i odgovornog zaveta o sluzbi drugome. Ako hocemo da procenimo da li neko ima ljubavi prema nama, da li cemo dobiti realnu sliku o karakteru te osobe, ako prethodno njena osecanja sarmiramo i tako je navedemo da se ponasa onako kako se inace ne bi ponasala prema nama?! Naravno da ne! Zato, pogledajmo kako nas potencijalni partner ispunjava svoje odgovornosti prema najblizim clanovima svoje sopstvene porodice. Ako se prema njima ophodi neodgovorno i mozda cak agresivno, takav ce uskoro biti i prema nama, kada se izazvana osecanja uklone i pokazu stvarni motivi ponasanja koji tu osobu inace pokrecu.

VEZIVANJE

Da bi mogao kasnije lakse da manipulise svojim zrtvama i da ih uspesnije navede na razlicite grehe, sotona se prvo trudi da osobe ucini vezanim i zavisnim jednu od druge. Svejedno je da li to postize emotivnom zavisnoscu ili finansijskim, stambenim ili nekim drugim interesima. Cesto i sama institucija braka sklopljena u tradicionalnim sredinama ili rodjenje deteta predstavlja nacin na koji sotona veze dve osobe medjusobno da bi tek onda otkrio njihove stvarne motive i poceo njihovom zajednicom da manipulise.

OTVARANJE OCIJU I IZAZIVANJE SUKOBA

Kada se vezanost izmedju dve osobe do te mere ostvari da je sada vec kasno ili veoma tesko tu vezanost raskinuti, sotona unosi nesklad u htenja onih koji se zabavljaju. Svaka strana odjedanput dobija drugacije planove za zivot i pojavljuju se neslaganja, bilo na nivou vaznih zivotnih planova, bilo u vezi beznacajnih svakodnevnih pojedinosti.

Tada sotona uklanja i koprenu sa ociju, najcesce samo jednoj strani, te se ona cudi kako je mogla da krene sa onom drugom stranom koja ima takav karakter. Sotona uskoro povlaci svoja opijajuca osecanja i osoba uskoro vidi svoju drugu polovinu u svetlu u kakvom je nikada ranije nije videla: "A posle omrznu na nju Amnon veoma, te mrznja kojom mrzase na nju bese veca od ljubavi kojom je pre ljubljase." (2.Samuilova 13,15)

Previse kasno jedna (ili i druga) strana shvata da svog partnera nikada do tada nije izabrala. Izbor nije bio nacinjen svesno i odgovorno vec pristrasno, pod uticajem izazvanih osecanja, pa kada su ta osecanja nestala, otreznjena osoba postavlja sebi pitanje: "Kako sam uopste mogla da izaberem ovu osobu?" Privlacan izgled i carobna osecanja ranijih susreta su potpuno zasenili razumno poznanje stvarnog karaktera izabrane osobe. Ona u njoj nije ni trazila pravog prijatelja, vec samo objekat zadovoljenja sopstvene telesnosti, pa kada je praktican zivot poceo da otkriva njen stvarni karakter, otreznjenje je doslo veoma kasno.

Drugu polovinu sotona najcesce jos uvek nadahnjuje prijatnim osecanjima i ona pokusava da osecanjem sazaljenja ili budjenjem krivice zadrzi uticaj nad prvom osobom. Tako njihova veza postaje ocigledna medjusobna opterecenost iz koje oni nemaju snage da sami izadju. U medjusobnim sukobima dolazi do manifestacije gotovo svih greha koje oni nose u sebi, pa se tako takva veza pretvara u najvece prokletstvo. Sotona nadahnjuje njihove medjusobne postupke i tumacenje tih postupaka na najgori nacin da bi tako isprovocirao sto je moguce gresniju medjusobnu reakciju.

NEVERSTVO

Kako se covek oslonio na silu zaljubljenosti koja je sotonskog nadahnuca, sotona ima moc da ta osecanja blokira i da supruznicima stvara probleme u njihovom emotivnom i seksualnom odnosu, kao sto ima moci da ta osecanja sada preusmeri na drugu osobu, i tako da coveka navede na greh preljube.

LJUBOMORA

Kako je covek sklon da tudje postupke tumaci principima sopstvenog gresnog srca, on je sklon da kroz sopstveno neverstvo sumnjici bracnog saputnika i da njega i sebe muci ljubomorom.

DA LI RASKINUTI TAKVU ZAJEDNICU?

Ukoliko postoji mogucnost da dodje do raskida takve veze (u vreme kada to jos ne bi bilo kasno), u trenucima kada jedna strana pomislja na raskid, sotona utice na ponasanje druge osobe da se ona privremeno popravi u svom ponasanju, da bi tako drugoj strani pruzila laznu nadu da ce ipak sve izaci na dobro.

Kada se vec formirala bracna zajednica i kada bi njen raskid imao negativne posledice po decu, tada sotona namerava da upropasti takvu bracnu zajednicu jer vidi da bi time naneo mnogo vece zlo. On tada dovodi bracne saputnike u medjusobne sukobe i kada se bar jedna osoba nalazi na vrhuncu svoje duhovne i dusevne krize, tada dolazi i sugerise joj:

"Upravo sada je pravi trenutak za donosenje vaznih zivotnih odluka! Odmah raskini bracni zavet!!!"

Naravno da sve vazne zivotne odluke treba donositi u miru i saradnji sa bracnim saputnikom, i sto je najvaznije onda kada je covek u dobrom duhovnom stanju. U trenutku krize covek ce pod sotonskim nadahnucem biti sklon da ucini postupke zbog kojih ce se kajati citavog zivota i zbog kojih ce drugi da pate.

RESENJE

Ukoliko su osobe "neodgovarajuce" a vec su u takvoj zajednici koju zbog dece ili drugih razloga nije prihvatljivo raskinuti, opet postoji resenje.

Koliko one budu bile blize Bogu, bice i medjusobno. Potrebno je da obe osobe dozive reformu karaktera, da ostvare iskustvo duhovnog novorodjenja. Tada vise nece traziti srecu jedan u drugome, vec ce je nalaziti u Bogu a jedan sa drugim ce je deliti i izrazavati. Tada jedinstvo braka nece biti utemeljeno na zajednickim interesima, ili samom formom bracne zajednice, vec istim Duhom bozanske ljubavi koji ce nadahnjivati njihove medjusobne odnose. Njihove medjusobne slabosti i razlike karaktera, nece vise biti povod za sukob, vec ce postati povod medjusobne pomoci i hrabrenja u njihovom prevazilazenju.

Sve bolje razumevanje druge strane ce pruzati sve vise povoda za izrazavanje medjusobne ljubavi. Tako ljudska slabost moze postati Bozja snaga onih supruznika koji su se ponizili pred Bogom i predali Njemu da On kreira njihov zivotni put.

Onima kojima je varka greha upropastila citav zivot, koji misle da je sada kasno za ispravljanje zivotnih gresaka, i koji sada govore "Posahnuse kosti nase i prodje nadanje nase, propadosmo!" (Jezekilj 37,11), Bog obecava da ce oziveti njihove suhe kosti. Da bi pokazao svoje namere, Bog naredjuje proroku Jezekilji da uzme dva razlicita drveta i da ih "sastavi jedno sa drugim da budu kao jedno" (Jez.37,17) u njegovoj ruci.

Onima kojima je greh unistio medjusobno prijateljstvo, koji su kao dva razlicita drveta Bog kaze "i nacinicu od njih jedno drvo, i bice jedno u mojoj ruci ... i nece se vise skrnaviti gadnim bogovima svojim ni gnusobama svojim, niti kakvim prestupima svojim, i izbavicu ih iz svih stanova njihovih u kojima gresise, i ocisticu ih, i oni ce mi biti narod i ja cu im biti Bog". (Jezekilj 37,19-23)

Ma kakvo bilo njihovo dosadasnje iskustvo, ili trenutne okolnosti i medjusobni motivi, ako se gresnici pokaju za svoje grehe, i izmire sa Bogom, sam Bog ce biti temelj njihovog jedinstva, i pravog prijateljstva.

"Ja cu vas ocistiti od svih necistota vasih i od svih gadnih bogova vasih. I dacu vam novo srce, i nov cu duh metnuti u vas, i izvadicu kameno srce iz tela vasega, i dacu vam srce mesno. I duh svoj metnucu u vas, i ucinicu da hodite po mojim uredbama i zakone moje da drzite i izvrsujete. I bicete mi narod i ja cu vam biti Bog." (Jezekilj 36,25-28)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...