Зорица екс Милева Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Meне као и све људе, муче извјесна питања везана за вјеру. Наравно, није увијек лако прићи и питати свештеника све и свашта. Много се снебивам прије него што скупим храброст па да кажем шта ми је на срцу иако се ради о свештеном лицу који је можда и коју годину млађи од мене.Е сад, ја волим да кажем, тамо гдје сам не нађеш пут и начин - Господ хоће. Некако се просто наметне ситуација када упитам, када неко други пита исто то, а ја у друштву, па чујем. Ево једног примјера, дуг период сам ишла у цркву , постила, али се нисам причешћивала. Сваке недеље организовано је предавање гдје Отац Петар разговара са мирјанима, и одговара на њихова питања. Ја сам ишла стално тамо. Елем, јако сам се бојала исповјести, некако ми било изузетно непријатно (ваљда је сваком тако у почетку). И једном на предавању, вели Отац Петар: "Има овдје људи који стално долазе на Литургију, али се не причешћују, не ваља то" - окрену се и погледа ме право у очи. А ја у земљу да пропаднем. Од тада сам прегрмила свој страх, и почела нормално да се исповједам.Треба вјеровати да ће се ствари ријешити, уздати се у Творца, кад већ немаш снаге да сам ријешиш штошта, и никад не одустајати - на крају свако питање добије одговор на овај или онај начин. Бог је тако маштовит, дао ми је одговоре на најнеобичнији начин, књиге, форуми и људи с форума, директан разговор са свештеницима, филмови, па чак и случајни пролазници, дали су ми одговоре на све оно што ме је мучило. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 По мени, најгоре искушење младих је брза зарада. Живимо у друштву где су се одређени људи за кратко време стекли велику материјалну добит, добит коју је немогуће да зараде и неколико генерација једне породице. Из свега тога је настао хаос у систему вредности, тако да су учитељи, наставници, професореи па и свешеници изгубили ауторитет који су имали. Млади данас не живе своје животе, они живе животе својих идола, и мислим да то треба да се промени. ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Младе не можемо никако алармирати и ангажовати ако то неће. Можемо попут Христа чуда чинити а опет попут Христа стајати у збуњености нечијег неверја (као што негде у Писму стоји да Христос у неким местима није могао учинити чуда не јер није могао него јер народ није имао вере). Младима се може прићи, колико год то звучало фразеолошки, само љубављу али и личном оригиналношћу да се заинтересујете за њихове животе. Ако нема такве димензије, млади остају статични а наша прича се показује испразном. Наша, дакле, личносна пројава треба изгледати, фигуративно речено, налик неком глумцу који треба да покаже своје умеће (не говорим о релацији "кловн-публика") на сцени. Жвакати им једне исте ствари без живота у себи, без креативног ентузијазма, као да сами немамо оно што сведочимо, тешко да ће их подићи на ноге. Било да се дотичемо вере или неких других тематика. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 problem je sto vecina mladih ne sme ni da kaze sta ih muci plaseci se osude има тога баш пуно! Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 problem je sto vecina mladih ne sme ni da kaze sta ih muci plaseci se osude има тога баш пуно! mi problem vezan za iskusenja i malde cini se jednostarno posmatramo! Zbog cega je tako? Jednostavno niko nema volje ni zelje ni motiva ni snage da se na pravi nacin pozabavi mladima, da sagleda problematiku koja ih muci, da ih osnazi i ohrabri, ali u isto vreme i da im ukaze na problematiku naseg otudjivanja od Boga u koje nas grehovna stanja neminovno vode! Mi mlade ne posmatramo kao sebi ravne sagovornike i analizatore stanja vec se trudimo da im napamet solimo pamet, da ih bez poznavanja njihovog stanja dajemo pouke i savete sto je opasno! Ako se i pozabavimo u nekoj meri njima onda to ne dovrsimo do kraja, cesto zloupotrebimo i njihovo poverenje! Jednostavno mlade treba posmatrati kao licnosti ravnopravne nama sa punom odgovornoscu misije koju vrsimo, samo onda zasad ce dati ploda i umnozice se..... radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Овде су изнешене разне теорије... али шта ми радимо у пракси, то да се запитамо... ја се питам сваки дан како да победим себе саму... па видим да не иде, без помоћи Божије. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Овде су изнешене разне теорије... али шта ми радимо у пракси, то да се запитамо... ја се питам сваки дан како да победим себе саму... па видим да не иде, без помоћи Божије. klapklap klapklap 0304_smile4 0304_smile4 0304_smile4 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Говориш као да си ти матор! Али право збориш, ако се узме у обзир однос свештено лице - мирјанин. Па поготово млад. Ем смо ми захтевни, ем треба да неко има довољно времена за нас, да бисмо се предали духовном руковођењу. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 dada помјаните ... Пре неки дан ја у цркви, палим свеће и кажем у себи: "Помени, Господе, уредништво форума ЖРУ!" е како сам себи била смешна!!! Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 klapklap помјаните ... Пре неки дан ја у цркви, палим свеће и кажем у себи: "Помени, Господе, уредништво форума ЖРУ!" е како сам себи била смешна!!! Боже Дај, за непуних 30-ак минута, и Тебе и све који су овде са нама, у жељи да увек будемо са Њим! dada 1405_love dada "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 dada помјаните ... Пре неки дан ја у цркви, палим свеће и кажем у себи: "Помени, Господе, уредништво форума ЖРУ!" е како сам себи била смешна!!! Па,нема ту ничега смешног. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Mozda nema niceg smesnog, ima lepog. Onog kada se smejes, a ni sam ne znas zasto i tada kada sve volis, uvek kada sve volis, to je taj osecaj. Tesko ga objasniti pa se samo nasmejes krajevima usama i pocrvenis kao"mis Micko". Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlata Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Све похвале за тебе Димитрије...Труди се да пренесеш на друге dada dada "Видети свет у зрнцу песка, И небо у дивљем цвету, Држати бесконачност на длану А вечност у једном часу" В.Блејк Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Март 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Методије, ово ти је права опомена због константног вређања форума и модерације. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 11, 2010 За ово и све до сада што си урадио на православном форуму брате бићеш банован одмах. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука