Schmetterling Написано Децембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 На једном добром православном форуму се у време поста све овакве теме закључавају и тек када пост прође, може да се настави... Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 ?? ?????? ?????? ???????????? ?????? ?? ? ????? ????? ??? ?????? ???? ??????????? ? ??? ???? ???? ?????, ???? ?? ?? ???????...Ako je taj forum zbog toga dobar ,onda svaka ?ast girl_jumping.Ovde se na seks gleda kao na nešto sveto a ne na nešto prljavo i grešno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 2) И пипкање је свето? Pa zavisi sa kim se pipkaš Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Децембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 Kad covek uzme da cita ovu temu pomislio bi da sve devstvenici/e pisu u njoj ili bar oni koji su se zaista pokajali sto su svoju nevinost izgubili negde...nekad... girl_jumping Bez ljutnje i uvrede, bilo je jace od mene Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 Исто и онанија је секс и тиме грех, такође се сексуално задовољаваш само мануелно. Jel veći greh onanisati ili spavati sa devojkom ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Децембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 ? ?????? ??????? ????? ?? ?????????? ??????. :smiley:Nema na cemu. :smiley:Nego me bas interesuje da li ce ovoliko pisanje na ovu temu makar kod jedne osobe koja je u vezi i kad joj krv udari u glavu dovesti do uzdrzanja ili preduzimanja koraka ka vencanju sa tom osobom sa kojom je. Ili oni koji nemaju nikoga ,a kad im tako dodje zuta minuta, da li ce se uzdrzati od masturbacije? Mislim samo pitam.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 искрено, кајем се само што је нисам оженио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 Помаже Бог браће и сестре у Христу! Још пре више од пола године рекох својој куми да пишем збирку, која ће се звати "Према томе......" Ево кумо, почињем део по део........ Данас, на дан Св.Јоаникија Девичког, годину дана после мени значајног датума, када једна жена од близу 70 лета, мени изузетно драга, Божјом вољом преживе операцију анеуризме абдоминалног дела аорте, одлучих да своје одговоре подигнем за степеничицу више, ка односу реалног живота. И одмах да вам саопштим, за мене је само један живот реалан - Вечни живот, у коме овај временски ограничен, чини део тог Вечног, који ПРЕ ИЧЕГА, Божијом милошћу, а потом и нашим размишљањем, подвигом, може постати саставни део Вечног живота, или разлог да никада не будемо они који ће живети Вечни живот, у близини и милости, Бога Тројединог. Према томе..... Ако с једне стране говоримо да љубимо све људе овог света, јер Христос тако Заповеда, ако с те исте стране говоримо да никоме не судимо јер Христос тако Заповеда, одакле нам се створи храброст да ми малени, ништавни, својим високоумним закључцима, изведеним већином из цитата, саблазнимо све оне који из љубави имаше, не кекс, већ секс, пре брака, не админитративног већ и црквеног? Ко смо ми браћо и сестре у Христу? Слуге Божије, који Христу усходимо, или самозвани заменици његови? Има ли ико старији од 13-14 година, од вас, који никада није себе "занео" у својим сопственим маштањима, о припаднику супротног пола кога једноставно, жели? Нема, скоро сигурно.... Па чему онда толико доказивање у писаној форми, јер сам скоро потпуно сигуран, да нико на исповеди никад није исповедио себе до краја, јаке љубави коју Христу "дајете", а у збиљи, истину скривате..... Чега се бојите, ви "страшни" девственици? Не бојите се Христа, јер га упознали нисте, већ себе, како би шансу дали да исто поновите! Христе Надо наша, Литургију тако крају приводимо, после свега што рекосмо, да знамо да јесмо и да ћемо се трудити да више никада нећемо, јер битно је да сазнадосмо..... Пусте речи написане, бадава је и тинте што се троши...ради чега? Не Христа ради, већ себе ради!!!!!!!!!! Да се покажемо и докажемо!!!! Да ли сте икада волели, и када сте знали да није Богуугодно? Да ли сте се опирали нагону, који и животиња има, јер се разликујете од исте, али једноставно волите две особе одједном? Не желите ВЕЋ ВОЛИТЕ!!!! Да ли сте због свог покајања плакали пред свештеником својим, како би вас он пред Христом заступао? Да ли сте покушали да од те особе, коју једноставно волите, измолите опроштење јер сте сами у заблуду у пали и њу са собом понели? Да ли знате,како пече одговорност када волите? Да ли знате, како боли када се "испостави" да ту особу наједном сви воле, а само ви, који сте је заиста сваким дамаром волели, али због Христа, те особе и самог себе, стиснусте зубе и "одрекосте" јој љубав, испадосте, најблуднији, најлошији, никакви.... без Наде..... Према томе.... Не судите никоме, нити било о чему....јер Христос тако Заповеда!!!! Себе преиспитајте и усмерите...болно је верујте ми, али Здраво, јер је у име Христово, и признање и покајање.... Праштајте мени најгрешнијем међу вама.... И молим вас ради себе...размишљајте о себи, као Божијем огледалу...... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Децембар 15, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 Ви гдине И.стојковићу увек дивно пишете и увек радо читам Ваше постове . Јер заиста својим искуством потврђујете године које имате за Вама и као милосрдни отац (Лк 15, 11-32) све нас овде благом речју и љубављу тешите и поучавате. Нека мир, љубав и божији благослов буду над домом Вашим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Децембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 Сестре и браћо! Нисам ни сањао да ћу ја једном написати нешто на оваквој теми, јер то, искрено, не волим. Не волим ни да залазим у туђе интимне животе, а још мање да излажем свој. Слажем се са Schmetterling-ом да ово треба закључати током поста (или можда занавек), а са И.стојковићем се слажем да треба да гледамо и преиспитујемо себе. Ипак, опростите, додаћу још коју реч. Прво, питање је на први поглед јасно. Црква на секс ван брака (мислим да је то прецизније дефинисано него "пре брака", јер неретко до брака и не дође) не гледа благонаклоно. И то је јасно. Међутим, свако (за сада говорим о онима који су ипак имали секс ван брака) има неку своју причу. Неки су били присиљени на секс (не дај Боже никоме). Неки су били ван Цркве. Неки су били слаби. Некима су свештеници благословили да имају секс ван брака. И какав закључак треба извући из свега тога? Ја мислим само један - треба гледати своја посла. Мислим да се то тиче конкретног момка, конкретне девојке и Бога и да они треба да разговарају са својим свештеником (или свештеницима) и да тако то решавају. А на овој теми свештеници се готово и не јављају. Ако је то већ тако, не вреди да ми лаици (и међу нама млади теолози) о томе извлачимо генералне закључке. Мада је овде било много паметних речи. Дакле, с једне стране, они који говоре како је секс бан брака грех, могу то да кажу (и Црква и Свети Оци су говорили тако), али не треба давити људе том причом, јер је ово за многе осетљива тема и људи имају неку своју причу коју овде не треба да износе. Они пак, који имају секс пре брака, не треба да поричу да је то грех и да се праве како су они макар искрени, а ови други су лажни или страшни девственици. На крају крајева, има много људи који имају секс ван брака и свесни су да је то грех и то не значи да су неискрени лицемери. Ваљда вам је јасно да смо сви дебело грешни и да је једно од кључних питања шта нам је у срцу, колико волимо Бога и ближње. С тим што љубав према Богу подразумева и да не радимо оно што Њему није мило (јер се тиме удаљавамо од Њега). Дакле, закључак овог мог празнословља - треба затворити тему и да свако решава то питање са својим свештеником који најбоље зна ситуацију. А ако ће тема да остане активна, онда би било врло пожељно да се свештеници јасно изјасне. Мада имам утисак да и они избегавају да говоре генерално о оваквим питањима... Ја иначе некад помислим да током поста треба позакључавати велики део форума, јер смо некако сви склони свађама и томе да погрешно тумачимо шта су други написали и да благо другачије ставове представљамо као екстремне. А то се увек дешава на свим форумима. Опростите. Свако вам добро желим! Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Децембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 На целом форуму се разматра искључиво питање греха као и на овој теми, Онда треба затворити цео форум ако се на тај начин размишља, Уосталом свако својом вољом пише где хоће, Нико никога не тера ни да пише ни да чита. Не видим онда у чему је проблем. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Децембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 Пази, добро је да има сукоба, али тематских, садржинских, аргументованих, а не препуцавања на "личној" основи која је је заправо у овом случају виртуелна и самим тим бесмислена. Секс је како год окренемо ипак интимна ствар и у то не треба улазити, али ако неко својом вољом то из неког разлога изнесе то је ствар онога ко је тако нешто урадио. Мени су разни људи износили разне ствари и поверавали ми их, а сад да ли су то радили из дидактичких побуда или да себе истакну то је опет ствар њихове савести и одговорности. Било би лепо да и презвитери свештеног форума овога унесу и своја гледишта, али не у смислу арбитрирања јер је тако нешто незахвално, него више као допринос или подстицај да свако од нас одговорно прихвати начин служења Богу и Цркви и да настави слободно да размишља и дела у духу позитивне и здраве црквености. И још нешто. Последњих неколико страница делује мало оптерећујуће. Мислим да неко нема стрпљења да чита оно што смо ми већ давно апсолвирали, па износи коментаре на основу којих је то врло очигледно. Е сад ако је посао да линкујемо првих десетак страница и поједине мудросне бисере изречене касније, онда... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 све је то лепо што си написао. добро, ал шта ти мислиш што је секс пре брака лош или грех? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 искушениче, лепо си то образложио, али не мислим да је применљиво на тему. знам шта је благословена заједница, али не причамо о томе. дакле, не причамо о браку, причамо о сексу. како је секс у браку благословен а овамо није, а Бог благосиља децом у оба случаја? у чему је разлика и подела на грех и благослов? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 @ искушеник брате мој, како теби лута ум тражећи одговор ... ко киша око Дарваза... http://englishrussia.com/?p=1830 надам се да ћеш га наћи тамо где ти је срце 0202_238 причамо о сексу, не о зачињању или рађању. да је једноставан процес (него је заиста савршен), не би нам требао Бог да интервенише, а још мање је кад се двоје људи труди и жели децу а дуже време не добије, већ чека на прст Божји. јел тај секс онда све грех између, пошто је онда то потпало под блуд, пошто нису направили децу тим чиновима спајања? кхм, мораш мало боље да утврдиш Стари Завет: Гле, у безакоњу родих се, и у греху затрудне мати моја мном. Псалми Давидови, глава 51, стих 5 то што је псалмопојац РОЂЕН тако, не значи да смо сви ... сем тога што се мисли и пева о безгрешном зачећу Господа и Оца нашег. питање свима ако је Божје безгрешно зачеће, јел то значи да је свако зачеће грешно, све и нек је благословено светињом брака у Цркви? такође, рекурзивна објашњења типа ''блуд је блуд'' не пијем. извини, одакле ти то тумачење како ће бити рођен или зачет антихрист? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука