Гости Guest ага пије млеко Написано Октобар 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 ??? ?????? ??? ???? ????? ?? ?? ??????? ????? ????, ??? ?? ???????? ????????????. ?? ???? ??? ?? ?? ??????????. ?????????? (???????-???????) ??? ??????, ???????? ?? ??????... ???, ??? ? ???, ???? ??????? ??????? ????????? ???????????..... ?????, ????? ?????? ???? ?? ????? 0913_sport joooj :cheesy2: :cheesy2: Ne mislite samo vas dvojica....Vidi ko jos (moj post!): https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,266.60.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Октобар 2, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 Ага, на тебе и Ђомлу сам мислио.... 0913_sport joooj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Октобар 2, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 Секс је покушај да се у сједињењу са другим превазиђе проблем смрти. То је догађај давања себе, изласка из себе ЕКСТАЗА, пут којим човек тежи да се пронађе у реалности која га ослобађа од свих непријатности и да уживањем и задовољством који су му својствени будући да је самосвесно биће, осигура живот који је слободан од условљености природе која са собом носи патње. То је пут који у суштини тежи да буде надприордан. Али да ли је то уопште могуће остварити? Једини пут који нама доноси реалност надприродног начина постојања је пут Цркве у којој се оно што је природно не укида (пример брака...) него се преображава у ту надприродност која представља ослобођење од смрти. Јер све што је природни феномен, ма колико тежио да се ослободи од патњи које су неминован производ уживања, не може то постићи уколико се не отвори, изађе из себе и сједини се са надприродним у коме нема патњи. Све док се отвара, излази из себе и сједињује се са оним што је и сама она, без обзира што ће имати привремену илузију тог ослобођења од реалности патњи и страдања, остаће и даље у тој истој опасности од смрти чим се интензитет уживања умањи или угаси. У филму „Дневник једне нимфоманке“, у једном кадру главна глумица описује како осећа да приликом оргазма има утисак да један део ње напушта њено биће. У тајни екстазе се крије та човекова тежња да се ослободи од патњи и да се давањем себе другоме оствари као непоновљива личност. Да се осећа блаженим и вољеним и да ужива у реалности која га чини слободним бићем, јер је оргазам такође вапај и за слободом. Екстатичка тежња је доказ да је смисао човека да буде личност, а не индивидуа. То недвосмислено показује да оргазам који се само своди на чулност, из таквог догађаја избацује љубав, без које је сваки човеков корак бесмислен и празан. Екстаза проузрокована самозадовољавањем само је поражавајући покушај потраге за љубављу... Екстаза до које је дошло између блудника такође је промашај, јер не постоји љубавна веза, већ само тежња да се задовољи пожуда и у том контексту особе које учествују у томе једна другу не посматрају у пуноћи непоновљивости, него кроз призму сексуалних способности које деградирају полислојну и разносвојствену људску ипостас. Љубавни оргазам не одводи екстатичну целину „тамо негде у свемир“, него је у васцелој комплетности и оригиналности поклања другоме, чинећи да то несливено и неразлучно свеукупно и сладосно прожимање или боље рећи сједињење спаја двоје и пројављује их као једно! Ови редови су каснији додатак мојим размишљањима 2. Постоје и моја размишљања 1,3,4, која се баве истом тематиком уносећи неке врло интересантне аспекте који су можда мало претенциозни... Њих још не смем да поставим... Смећу кад будем у браку... 0104_cheesy Толико од мене за ову тему. Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Октобар 2, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 sa ikonomijom i ljubavlju postupati sa mladima koje ova tema tisti, plasi, ne dozvoliti im da se samoosudjuju i da ih osudjujemo, vec ukazivati ukazivati i samo ukazivati na istinske vrednosti. Pitanje je cini mi se ne da li je greh vec kakve ciljeve ima. ako nas cilj opravda ali ne u smislu opravdavanja sredstva onda problema ne bi trebalo da ima. Inace poznajem veliki broj ljudi koji se i uzdrzavaju i ne uzdrzavaju i ne vidim da su jedni apsolutno bolji od drugih :smiley: radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Октобар 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 Dimitrije,to isto je pisao i Hese.Veli on da ne vidi po cemu su bolji oni,koji kontrolisu svoje nagone od onih,koji ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Октобар 2, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 ja ne vidim u tome samom nikakvu sustinsku razliku na kraju svetootacka izreka je pun ce biti pakao gordih devstvenika :smiley: radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 2, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 pročitala sam i prošli put, vrlo pažljivo https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,715.60.html no odustadoh od teme zbog pojedinih primitivnih komentara onih koji površno pročitaju, ili ne pročitaju več lupaju gluposti tek da bi nešto rekli i još jednom bravo Đomla katanac Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Октобар 2, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 Djomla je sjajno primetio istorijski momenat.Moja baka se udala kao virgo in tacta.Ali,1942.u 19.godini zivota. Ja dogodine ulazim u cetvrtu deceniju.Bilo bi iluzorno,apsurdno i morbidno da neko od mene ocekuje da nisam jos vkusila cari ovozemaljskog zivota. A moj omiljeni pisac Pavic je za orgazam rekao:"Tokom zivota smo cesto u Raju.Ali od toga pamtimo samo izgon!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest regazza Написано Октобар 3, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Problem je sto mnogi napamet govore.......zasta bi bilo lepo kada bi komentari imali vise konekcije sa svetootackom literaturom. I ja bih volela da cujem gde su Oci pravili takvo poredjenje i kakva je opste ovo tema? Nemam problema sa tim niti sam puritanac ali da li neko misli da je ovo tema o kojoj se uopste treba raspravljati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар_Срнић Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Дионисије Ареопагит говори на тему ЕРОСА, затим нешто од тога можете наћи код Јована Хризостома, али то су грци. Превише компликују ствари. Прочитајте давидове псалме, конкретно 84. (83.) псалам где се каже ''МА ЈАДИДОТ МИШКЕНОТЕкХА АДОНАЈ ЦЕВАОТ НИкХСЕФА ВЕГАМ КхАЛТА НАФШИЈ ЛЕХАЦЕРОТ АДОНАЈ. ЛИБИ УВШАРИј ЈЕРАНЕНУ АЛ ЕЛ ХАЈ. ГАМ ЦИПОР МАЦА БАЈИТ УДЕРОР КЕН ЛАх, АШЕР ШАТА ЕФРОХЕЈА ЕТ МИЗБЕХОТЕХА АДОНАЈ ЦЕВАОТ МАЛКхИЈ ВЕЕЛОхАЈ. (Како сам заљублјен у места на којима ти боравиш Господе над војскама. Гине душа моја и уздише за Предворјима Господњим. Срце моје и тело моје од радости дрхти пред Богом живим. И птица нађе кућу и ластавица гнездо себи где леже птиће своје, а ја уздишем за жртвеницима (читај: да ти узвратим љубав) твојим Господе над војскама владару мој и Боже мој.'' Пуни су псалми оваквих стихова, а верујем да ћете приметити да су изузетно страствени, мислим позитивно страствени. хебрејски текст сам навео у транскрипцији да не би неко помислио да произвољно измишљам превод. А тек када би чули како Шир хаширим звучи на Хебрејском. Ово је потпуно другачије од поимања ероса Дионисија Ареопагита. БАРУХ АДОНАЈ МИ-ЦИОН ШОкХЕН јЕРУШАЛАИМ ''Благословен Господ са Сиона који живи у Јерушалаиму!'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар_Срнић Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Мој одговор је мало каснио, али верујем да ћете му већ пронаћи место. БАРУХ АДОНАЈ МИ-ЦИОН ШОкХЕН јЕРУШАЛАИМ ''Благословен Господ са Сиона који живи у Јерушалаиму!'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Пуни су псалми оваквиг стихова' date=' а верујем да ћете приметити да су изузетно страствени, мислим позитивно страствени.[/quote']То је "о покретима душе" чију снагу, међутим, треба усмерити ка Богу, на добро. А страственост није одлика јевреја ништа више него других народа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Прихвати као стил, Djomla. Које опречно мишљење, ти пишеш истражујући, кажеш, а не као закључак, зар не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Једино прихватљиво у дијалогу људи' date=' апосебно међу православним хришћанима!!![/quote']А ти избегавај да читаш моје поруке, па си миран, ок? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Јер о васкрсењу нити се жене нити се удају, него су као анђели Божији на небу. (Мт. 22, 30) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука