Михајло Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Као Но.1 у Православној терминологији нема разлике у греховима..типа смртни или не... ЈЕР СВАКИ ГРЕХ КОЈИ НИЈЕ ИСКАЈАН ЈЕСТЕ СМРТНИ ГРЕХ! п.с Велика слова нису галама..него наглашавам.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Као Но.1 у Православној терминологији нема разлике у греховима..типа смртни или не... ЈЕР СВАКИ ГРЕХ КОЈИ НИЈЕ ИСКАЈАН ЈЕСТЕ СМРТНИ ГРЕХ! dve knjige koje sam pomenuo u proshloj poruci- u ruke, pa se obrazuj, pa posle toga pametuj. ako ti vecj nije dovoljno shto u poslanici sam apostol jovan razgranichava grehe "koji su na smrt" i koji "nisu na smrt". cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Где је речено да је мастурбација смртни грех?prva poslanica korincjanima mozhda? konkretno- ignjatije brjanchaninov slovo o smrti, nikodim agiorit egzomologetarion. Mislio sam na Sv.pismo gde je receno.To se nigde ne pominje.Rec rukoblud je tada imala potpuno drugo znacenje.Velecasni Midras je to lepo objasnio. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7411.msg301232.html#msg301232 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 da, midrash kazhe da nije masturbacija, a sveti oci kazhu da jeste.. hmmm 89898989898989 imash kod svetih otaca (kazhem ovako jer nemogu da se stih kod kojih, davno sam chitao) da su smrtni gresi svi oni zbog kojih je u starom zavetu bog nekog ubijo ili naredio nechije ubijanje. tako da se masturbacija kao vrsta onanije rachuna kao smrtni greh. tako da se, eto, pozivaju direktno na bibliju. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 To je opet zaključak Sv.Otaca koji nije prisutan u samom Pismu.Ne kažem da se sa njim ne slažem. Velečasni Midraš nije rekao da masturbacija nije greh,već da se kao smrtan greh ne pominje u Sv.pismu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Као Но.1 у Православној терминологији нема разлике у греховима..типа смртни или не... ЈЕР СВАКИ ГРЕХ КОЈИ НИЈЕ ИСКАЈАН ЈЕСТЕ СМРТНИ ГРЕХ! dve knjige koje sam pomenuo u proshloj poruci- u ruke, pa se obrazuj, pa posle toga pametuj. ako ti vecj nije dovoljno shto u poslanici sam apostol jovan razgranichava grehe "koji su na smrt" i koji "nisu na smrt". bliss jeeeeШто има вас баш доста што се ложи на ту причу да се образујем.. Ја сам веома образована особа...која сваки дан учи нешта ново..па нема потребе да се тако прича са мојом маленкошћу... Мене тако научише оци Цркве...да је сваки грех на смрт ако се не покајемо... Е де мени неуком и необразованом реци који су то греси који нису смртни..па да навалим! Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 СМРТНИ ГРЕСИ 1. Гордост 2. Среброљубље 3. Разврат,Нечистота,Блуд 4. Завист 5. Неумереност у јелу и пићу, Лакоумност и Пијанство 6. Гнев 7. Очајање,Лењост и Немарност према свом вечном спасењу ----------- Ово нађох на једном месту.... Ово потврђује моју теорију да је сваки грех СМРТНИ ако се не покаје...јер овдје су сви греси набројани... Али како ја разумем лепо се каже да је само ХУЛА НА ДУХА СВЕТОГА СМРТНИ...јер се сви други могу окајати... А даље објашњење за ХУЛУ НА ДУХА СВЕТОГА је по мом мишљењу: секташење, расколи издаја вере итд.... Тако мене научише...па ако су лагали мене и ја лажем вас... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 ене тако научише оци Цркве...да је сваки грех на смрт ако се не покајемо... Е де мени неуком и необразованом реци који су то греси који нису смртни..па да навалим! nisu mogli tako da te nauche. ako umresh sa neokajanom pomishlju da viknesh na choveka koji je ishao preko reda u poshti dok si ti chekao, sigurno necjesh icji u pakao. ali sa druge strane, ako umresh sa neokajanim ubistvom, jeresju, bludom, preljubom, ili vrachanjem, cjao zdravo. СМРТНИ ГРЕСИ 1. Гордост 2. Среброљубље 3. Разврат,Нечистота,Блуд 4. Завист 5. Неумереност у јелу и пићу, Лакоумност и Пијанство 6. Гнев 7. Очајање,Лењост и Немарност према свом вечном спасењу ovo nisu smrtni gresi, to je pogreshan termin pogreshno preuzet od katolika. oni kazhu "smrtonosni gresi", a drugo, to nisu gresi, nego strasti. i po pravoslavlju nema 7, nego 8 glavnih strasti. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 ене тако научише оци Цркве...да је сваки грех на смрт ако се не покајемо... Е де мени неуком и необразованом реци који су то греси који нису смртни..па да навалим! nisu mogli tako da te nauche. ako umresh sa neokajanom pomishlju da viknesh na choveka koji je ishao preko reda u poshti dok si ti chekao, sigurno necjesh icji u pakao. ali sa druge strane, ako umresh sa neokajanim ubistvom, jeresju, bludom, preljubom, ili vrachanjem, cjao zdravo. СМРТНИ ГРЕСИ 1. Гордост 2. Среброљубље 3. Разврат,Нечистота,Блуд 4. Завист 5. Неумереност у јелу и пићу, Лакоумност и Пијанство 6. Гнев 7. Очајање,Лењост и Немарност према свом вечном спасењу ovo nisu smrtni gresi, to je pogreshan termin pogreshno preuzet od katolika. oni kazhu "smrtonosni gresi", a drugo, to nisu gresi, nego strasti. i po pravoslavlju nema 7, nego 8 glavnih strasti.Ко је сада блесав..па ја ово и причам све време! bliss jeeee Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Ко је сада блесав..па ја ово и причам све време!rekao si da je svaki neokajan greh smrtni. a nije. imash kod nikodima agiorita o 7 stepeni greha, i tek sedmi stepen je smrtni. a samih smrtnih grehova ima 20ak. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 kolko ja znam, rukoblud je smrtni greh, kao shto su ubistvo, preljuba, jeres, vrachanje, pijanstvo, pljachka, i josh par komada greha koji su "na smrt" shto kazhe apostol jovan.Где је речено да је мастурбација смртни грех? gde je receno da postoje smrtni gresi 0212_rolleyes Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 gde je receno da postoje smrtni gresiprva jovanova 5,16-17 vecj sam pomenuo svete oce. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
volga Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 nađi neku koja ti je u komšiluku 0212_rolleyes :sherif:E onda nece biti rukoblud nego blud.Jer zajednica tj dvoje koji nisu u braku su bludnici.Eto ti jos gore.Bitno je odsecati svoju volju tj ne primati pomisli s leva 70zfof0qsamomolitva "Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slobodanmiric Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Pa cim moj svestenik nije uspeo da mi pomogne, necu nista izgubiti ako se ovde obratim. Nekako moram ovo da savladam. Ali kako? To vec ne znam. 0110_hahaha Kad ispovedis vise puta isti greh, svestenik te nakrpi i ostane ti taj gorak ukus i teze se vracas na stari greh. Bar sam ja imao taj osecaj, a vremenom sa duhovnim uzrastanjem postajes snazniji duhom, no dok je covek ziv on je u borbi, neprekidna molitva je jedan od pravih lekova. Ako ne neprestana sto je odlika duhovno najjacih, onda sto cesce u toku dana zavapis, ''Hriste moj milostiv budi meni gresnom''. Sustinski treba biti bodar duhom, ako covek zivi tako sto izgovori koju molitvicu ujutru ili uvece, preko dana biva napadan sa svih strana i pada, konstantna budnost je cini mi se jedini pravi nacin, ali treba izdrzati i boriti se, ustati posle svakog pada i ponovo pozvati Gospoda u pomoc................................................ www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isaija Написано Јануар 11, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2011 Као и у свакој борби са страстима, битно је прије свега уздржање, потом разумијевање страсти и гријехова који проистичу из њих, односно колико нам штете и колико нас одвајају од Бога и вјечног спасења. Потрбна је жеља, односно хтјење да будемо добари, да служимо Богу и испуњавамо Његове заповијести, да чинимо све што је Богу угодно, да се не само именом него и дјелима зовемо православним хришћанима. Као и за сваки гријех, тако је и за рукоблуд потребно ПОКАЈАЊЕ без којег се нико не може поправити ни спасити! Без рукоблуда се и те како може, али је потребно призивати Бога у помоћ, потребно је уздржање и одбацивање срамних помисли. Када прође неко вријеме уздржања и борбе, онда човјек у свом личном искуству зна да се без рукоблуда може и како вријеме даље пролази, борба на неки начин постаје и лакша. Борба је потребна до последњег даха, али и она није иста у почетку (одвикавање од гријеха) и у току живота (када стичемо искуство и постајемо искуснији у борби). Ја лично имам муку и борбу са рукоблудом, али се с Божијом помоћу трудим да чиним све што је супртно том гријеху и користим сва расположива духовна средства да се изборим, и Богу свала и хвала има неких резултата. Поздрав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука