Jump to content

Savremena iskusenja i mladi

Оцени ову тему

Препоручена порука

To sto je neko nadjubrio, oplevio, zalio bastu ne znaci da ce biti plodna. Ima jos hiljadu faktora.

...и да се та башта редовно одржава иначе ће да виде да домаћина нема...

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

To sto je neko nadjubrio, oplevio, zalio bastu ne znaci da ce biti plodna. Ima jos hiljadu faktora.

A mozda kad ti uljezi vide kakva je bez domacina nikome nece ni trebati. smej.gif

Подели на овим сајтовима

A mozda kad ti uljezi vide kakva je bez domacina nikome nece ni trebati. 4chsmu1

Dosao si do fundamentalnog pitanja.

Za dobrim konjem se prasina dize.... smej.gif

Zvonko Bogdan - Već odavno spremam svog mrkova

Подели на овим сајтовима

Dobro je što se pojavila ova tema, zapravo vidim da je odavno prisutna ali je ja nisam primetila. Na svu sreću, sad sam je videla i sad ću reći konačno šta mislim o ovome klapklap

Postmodrnizam nem je '' nenametljivo '' uvek kult seksa i mene je to već počelo jako da nervira. Seks pre braka može biti poguban jer čoveka lišava bogopštenja pa prema tome i Carstva Božijega koje je, po Spasiteljevim rečima, unutra, u nama. U Starom Zavetu je data zapovest da se ne čini preljuba. U Novom Zavetu Gospod zahteva više od toga, zahteva celomudrenost, i to ne samo u postupcima, nego i u mislima.

Sveti oci su borbu sa bludom smatrali jednom od najtežih za čoveka što ona i jeste. Reč - BLUDETI na staroslovenskom jeziku znači - LUTATI - u smislu, ne smiravati se, besciljno lutati a ništa ne pronalaziti što bi dušu umirilo. Može li blud onda biti dobar? Može li življenje i istrajavanje u bludu dobar plod doneti? Sigurna sam da NE MOŽE, i mnogobrojni primeri kroz istoriju i svakodnevni život su nam to i dokazali.

Blud je smrt duha - kratko i jasno.

Prepodobni Jovan Lestvičnik je govorio da je blud najteži greh odmah posle ubistva, i ja sam tako tužna kada osetim da to ljudi ne shvataju; možda može i taj seks pre braka ali pod uslovom da će to dvoje sklopiti brak,i imati čvrst dogovor da će  ući u bračnu zajednicu.

Čitam ovde neke podsmešljive komentare kako niko ne ulazi u brak nevin, i naravno da je tako ali ja se tome ne bih smejala i navodila kao primer da je seks pre braka bezopasan jer je upravo to što više nismo nevini, što smo uprljani veliki znak da se pokajemo i udjemo ponovo čisti i blagosloveni u zajednicu. Zašto smo dozvolili da se toliko zaprljamo? Ja bih pitala sve vas ovde: Da li bi vam bilo lepo da vam budući suprug/a kaže '' pre tebe sam bio sa 105 osoba ili sa 5? Šta je ipak bolje? Nismo savršeni, i ako nismo više nevini hajde da ne budemo sa 105 ili 1005 ili 10005 osoba pre braka? Ako nismo odlični, možemo biti vrlo dobri ili dobri, ili čak i dovoljni ali nemojmo biti nedovoljni.

Imamo 5 čula, ne dajmo da nam to budu 5 prozora smrti.

Posledice tzv. slobodnog seksa su nesagledive: ubijanje, a ne radjanje dece. Zato je seks okrutan ako se ne završi bračnom zajednicom i radjanjem. On uništava poštovanje ljudi kako jednih prema drugima tako i prema sebi samima..Čovek se navikao na razvrat pa je počeo da gleda i na druge a i na sebe sa cinizmom i bezobzirnošću. Ako je čovek samo komad mesa, gde je onda tu mesto vernosti i istini, kome biti veran i pred kim govoriti istinu, a i kome je ona potrebna? Zato su laž, prevare raznih vrsta i licemerstvo u naše vreme postali univerzalni principi u kontaktima ljudi.. istina, poštenje, vernost i odanost su samo reči kojima se spekuliše. Ukoliko čovek živi u skladu s moralnim principima, onda on izaziva pritajeni bes, a u boljem slučaju na njega gledaju kao na nekog čudaka ili čudakinju, a češće kao na neprijatelja društvenog '' sklada i spokojstva ''.

Seks, čije su apologete književnost, umetnost pa čak i Diznijevi crtani filmovi, u suštini čini čovekov život besmislenim, sumornim, i dosadnim. Ako čovek uspe da se odupre teroru masovne hipnoze sredstava informisanja onda, iskreno govoreći, treba da prizna da u kultivisanom seksu koji se vrti na svim tv kanalima i poput prljavštine se uvlači u naš život nema ničeg uzvišenog i radosnog, nego je sve to ponižavajuće i vulgarno. U seksu dolazi do prekida svesti, kao pri upotrebi droge i alkohola, i nakon toga čovek doživljava trenutke praznine i gađenja u odnosu na sebe samog. Sećam se izjave junakinje tv serije Beverli Hils '' sex: 15 minuta zabave pa se kaješ doživotno '' . ja bih dodala '' nekoliko minuta zadovoljstva pa onda užasna praznina i osećanje iskorišćenosti i besmisla''. Degradacija ličnosti na duhovnom, duševnom i telesnom planu - sve je to seks bez braka, seks bez ljubavi. Upitala bih još: šta se dogodilo sa šetnjama ili držanjem za ruke prilikom uspostavljanja nove ljubavne veze? Isparili? Ostao samo seks na prvom sastanku. Gospode, spasi me beggingpleasesmiley-1

'' знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање ''

Подели на овим сајтовима

Можда је стара тема,али морам да кажем..где ја да нађем неку нормалну девојку,која верује у Бога,не мора да верује,али да је добра..и која је та млада женска особа која неће кекс пре брака било ПЛАЗМА или неки други  klapklap  klapklap

89898989898989 дакле, која верује или која не верује ?

Морам сад да питам све који читају ову тему :

ајде, искрено, у ком веку живимо и да ли је за очекивати да неко заиста уђе у брак невин (ако жена, онда и мушкарац, ваљда и за мушкарце важи заповест да буду чедни пре брака). Колико ви особа знате које су тај захтев испуниле ? Ја ниједну.

Познајем такве који су се сачували и оне који имају намеру да се сачувају. Ништа то није необично. Ако некоме значи бићу слободан да дам и свој пример. У физичком смислу сам до сада сачувао своју девственост и не осећам због тога никакав недостатак. Напоменуо бих да је било прилика доста. Ово не износим да бих се тиме хвалио... Имам намеру да тако и остане. Прво због пијетета ка свештеничком чину, а и да бих своју полност на тај начин принео Богу и сачувао се за личност коју будем изабрао једном за цео живот. Не сматрам да сам тиме себе поставио као мерило честитости и побожности, нити могу да гарантујем да ли ћу се и до брака сачувати или не? Волео бих...

Феномен ишчекивања се овде заборавља. Свиђа ми се Шмеманово поређење. Ако нешто ишчекујеш, што дуже ишчекујеш то ће ти радост бити већа када се ишчекивање испуни. Парафразирао сам. Не сматрам да је и овакав начин размишљања мерило, али и ми смо као људи различити, па сходно томе имамо и различите приступе животу. Неко има снаге да се уздржава, неко нема. Све то зависи од многих околности... да сад не ширимо... на много места је то већ речено на овој теми.

Када ово поменух, поставио бих једно питање: Колико вас је прочитало тему од почетка до краја? Ми смо дане потрошили говорећи о томе о чему ви сада расправљате. Многа питања су већ у огромној мери апсолвирана. Али ако желите да се ипак ваш глас чује не бранимо...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Pa bogami i nema. Moze jedino da udari grad, sto se nije moglo unapred predvideti.

Da si u pravu poljoprivreda bi bila unosnija od trgovine drogom i prostitucije.

Oluja, poplava, kliziste, grad, bolesti, "komsija" trovac, najzeda stetocina.

Bavim se licno bastovanstvom vec duze vreme pa mogu da ti potvrdim ovo zi prve ruke.

P.S Licno dobijam ospice kad neko pocne da propoveda o statnosti detradicionalizacije ali

na tvom primeru moram istaci los uticaj toga sto su mnogi odeseceni od sela. Kao da su sa

druge planete.

Подели на овим сајтовима

Da si u pravu poljoprivreda bi bila unosnija od trgovine drogom i prostitucije.

Oluja, poplava, kliziste, grad, bolesti, "komsija" trovac, najzeda stetocina.

Ma slazemo se, nego kazem da su to stvari koje ne mozes predvideti unapred. Koliko se secam ovo su sve replike na onaj komentar da pre braka treba "isprobati" partnera, jer sta ako sa njim nije dobar seks. Ako si odabrao pravu osobu i vasa veza je blagoslovena, to je kao priprema baste, dao si sve od sebe, a sad da li ce biti poplava te godine ili najezda stetocina... pa ne bi znao da ce se to desiti ni da si sadio "probnu" bastu pre toga, da se tako izrazim.

Подели на овим сајтовима

Čitam ovde neke podsmešljive komentare kako niko ne ulazi u brak nevin

На основу чега си закључила да су коментари подсмешљиви ?

na koji način se uveriti da neko nije mlakonja - neko je napisao, ne znam ko, nije ni bitno, za mene je to podsmešljiv komentar. Šta znači biti mlakonja? Mislim da je nemoguće biti mlakonja ako je osoba ispunjena ljubavlju, neće biti mlakonja, nema potrebe uveravati se '' na delu '', sve će biti u najboljem redu ako su supružnici spremni na žrtvu, i jednostavno: nema potrebe da proveravam, VERUJEM da neko nije mlakonja, a i ako jeste dobiće silu i snagu u pravoslavnom braku strpljenjem i trpljenjem. NE POSTOJE MLAKONJE, i nije mi smešno kad neko nekoga '' prozove '' da je mlakonja. nadam se da je sad jasno šta mi je zasmetalo u ovij raspravi.

Подели на овим сајтовима

na koji način se uveriti da neko nije mlakonja - neko je napisao, ne znam ko, nije ni bitno, za mene je to podsmešljiv komentar. Šta znači biti mlakonja? Mislim da je nemoguće biti mlakonja ako je osoba ispunjena ljubavlju, neće biti mlakonja, nema potrebe uveravati se '' na delu '', sve će biti u najboljem redu ako su supružnici spremni na žrtvu, i jednostavno: nema potrebe da proveravam, VERUJEM da neko nije mlakonja, a i ako jeste dobiće silu i snagu u pravoslavnom braku strpljenjem i trpljenjem. NE POSTOJE MLAKONJE, i nije mi smešno kad neko nekoga '' prozove '' da je mlakonja. nadam se da je sad jasno šta mi je zasmetalo u ovij raspravi.

To sam i ja htela da kazem  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Čitam ovde neke podsmešljive komentare kako niko ne ulazi u brak nevin

На основу чега си закључила да су коментари подсмешљиви ?

Коментари јесу подсмјешљиви. Прочитај поново претходне постове  дискусије.

Потписујем све што је Тара рекла.

Из разговора, а и са Интернета константно је присутан такав наступ у погледу дјевствености прије брака или прије монаштва...

Постоји нека потреба, шта ли, да се правдамо, да се тјешимо и мислимо да оно што нама није могуће (данас) није могуће никоме, да ако ми негдје падамо и други ту падају. Лакше је тако...  Лакше је пасти када знаш да су сви пали на истој тој степеници... Најлакше се оправдати данашњим временом. Као да истих искушења  није било некад: "јок и није!" само што је друштво било затвореније, па неке ствари нису биле отворене и јавне.

Чему питање: "Како сте то провјерили?" Шта би био доказ? Да нешто знамо из личног искуства? Или налаз љекара(само у женском случају)? Постоји ли још увијек нешто што се зове блискост, искреност и повјерење? Неки људи нису само недјељом хришћани, него се труде да то буду 7 дана седмично, 24 сата дневно... 

Ђомла, свака ти част јер и међу неким хришћанима, готово да је немогуће овако нешто јавно рећи, а да те не исмију...

Подели на овим сајтовима

To sam i ja htela da kazem  0110_hahaha

hvala, ne treba se zamarati mislima da li je neko mlakonja ili nije, da li ce nas izdati ili nece, da li to možemo sprečiti ili ne možemo, treba biti hrabar, ništa više. Više hrabrosti, a manje sumnje i straha.

Подели на овим сајтовима

Naravno da nevini ulaze u brak, zašto ne bi ušli. Ali, (uvijek ima neko ali  0110_hahaha) takvi ljudi jako teško dođu do toga da uđu u brak. Sve i jedna djevojka koju ja znam, da dolazi na Liturgiju, su same. Nisu probirljive, prijatnog su izgleda, čestite, itd. Ali sve imaju od 28-33 godine i već su godinama same, jer su LUDE kažu mladići. Da postoje nevini ljudi, ali oni jako teško nalaze partnere.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...