Jump to content

Savremena iskusenja i mladi

Оцени ову тему

Препоручена порука

ne bih da se hvalim pa da drugi misle evo vidi kako je ona smerna, jer nisam ali mislim da je osnovni razlog opravdavanja za odnose pre braka je kako ce oni da studiraju ili se ozbiljno zabavljaju, ali tu se se krije strasan pad ljudski, nema opravdanja iako su iskusenja velika, ako je tako neka se vencaju, pa i tada ne mogu da rade sta god zele i kad zele, jer mi smo obdareni razumom. ja zivim u australiji i ne mozete da zamislite kako se ovde tek gleda na takve stvari pa i na druge stvari koje me je sramota da napisem jer ne bih da vas sokiram,ovde je nakaradan pogled u tom pogledu. samo znam da sam pogresila sto sam dosla ovde a mogu da odem tek za nekoliko godina, a vidim da se i u srbiji ne pise dobro sa tim biometrijski m licnim kartama. pa i ja i moja porodica imamo te pasose, posto smo bili u srbiji prosle godine, a ja nizam znala da imaju cip dok jih nisam dobila u posti. pa i tu se sekiram.

Вероватно мислиш на геј параде?

Пази, уласком у брак не значи да смо се аутоматски променили и да аутоматски морамо да поступамо по наређењу amen

Брак је пут, као и живот.

Подели на овим сајтовима

pa i na to, a i jos na gore stvari ovde vidim i cujem, volela bih da zivim negde na selu sa mojim detetom i da zivim kao sto su ziveli moji deda i baba. jeste da je tezak zivot, ali odvratnost i pad ovde je neverovatan i ne mogu da gledam vise to. iskljucila sam tv pa poneki put pogledam crtani sa mojim detetom, procitam vesti sa interneta i to je to. ali se osecam bolje i pribrano, a ne pre kao neki zombi, gledam neki film po sat i po, i sta kad budem dosla jednog dana pre Gospoda Hrista sta cu a mu kazem da sam zevala u tv i lupala gluposti sa prijateljicama. ne! zivot ovde na zemlji treba da je duhovni i pravoslavan u Hristu, ovde je borba za nase duse , za nase spasenje.

Подели на овим сајтовима

pa i na to, a i jos na gore stvari ovde vidim i cujem, volela bih da zivim negde na selu sa mojim detetom i da zivim kao sto su ziveli moji deda i baba. jeste da je tezak zivot, ali odvratnost i pad ovde je neverovatan i ne mogu da gledam vise to. iskljucila sam tv pa poneki put pogledam crtani sa mojim detetom, procitam vesti sa interneta i to je to. ali se osecam bolje i pribrano, a ne pre kao neki zombi, gledam neki film po sat i po, i sta kad budem dosla jednog dana pre Gospoda Hrista sta cu a mu kazem da sam zevala u tv i lupala gluposti sa prijateljicama. ne! zivot ovde na zemlji treba da je duhovni i pravoslavan u Hristu, ovde je borba za nase duse , za nase spasenje.

Мислиш ли да на селу не постоје искушења која постоје у граду и да су људи који живе на селу моралнији од људи у граду ?

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Мислиш ли да на селу не постоје искушења која постоје у граду и да су људи који живе на селу моралнији од људи у граду ?
Zavisi kako u kojoj drzavi ali najcesce ne postoje, a da li su moralniji pa mozda i jesu malo vise u odnosu na ove iz grada zbog toga sto se na selu teze zivi pa su onda i ljudi razumniji jedni prema drugima 0110_hahaha

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Хришћанин није позван да бјежи на село, нити са села у град- мислећи да ће га то спасити,или да ће бити већи хришћанин због тога... И град и село су Божији, и свуда смо позвани да буемо со свијету и да све створено(па и мјесто,дакле,гдје живимо) приносимо и захваљујемо Богу...моје мишљење...

Подели на овим сајтовима

Smatram da pravoslavni hriscani ne treba da dopuste da ih nosi stuja zivota ovog sveta i da daju jasan odgovor. Jer ako so obljutavi-ako postane bljutava kao i vecina stvari iz ovog sveta, onda ce i oni koji bi trebalo da udju u Crkvu to nece uciniti. Uostalom pogledajte koji jerarsi Crkve imaju postovanje i van Crkve.

Подели на овим сајтовима

Који је најбољи начин уз пост и мотиву да се сузбију страсти?Ја мислим да су то метаније.Колико сам у праву?

По мом мишљењу да уз пост и молитву обавезно иде неки рад, млади данас не иду ни на спорт, ни у цркву а немају ни посао. Мислим да ако неко не ради на пример годину дана ништа, да њему после того требају две године да се врати у нормалу. Сад да га не ширим по много, треба искоренити лењост.

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

Који је најбољи начин уз пост и мотиву да се сузбију страсти?Ја мислим да су то метаније.Колико сам у праву?

По мом мишљењу да уз пост и молитву обавезно иде неки рад, млади данас не иду ни на спорт, ни у цркву а немају ни посао. Мислим да ако неко не ради на пример годину дана ништа, да њему после того требају две године да се врати у нормалу. Сад да га не ширим по много, треба искоренити лењост.

Страсти не могу никада да се искорене већ само да се преобразе благодаћу Божијом, иначе су идеална енергија која омогућава човеку доброкретање (намерно спојено) ка Богу и у Богу. Зато је један професор Литургике мудро рекао да и на највишем ступњу облагодаћености човек не може бити без страсти. Реално, ниједна страст не опстаје пред смирењем у сваком сегменту која год страст била у питању.

Слажем се са "Шангајем", млади су толико докони да даље од цинизма и чамотиње не виде. Чак и моји вршњаци цео дан чаме на нету, не раде, не уче, не читају, не размишљају о прогресу свог живота макар на породичном плану. А веру да и не помињем...

Подели на овим сајтовима

Страсти не могу никада да се искорене већ само да се преобразе благодаћу Божијом, иначе су идеална енергија која омогућава човеку доброкретање (намерно спојено) ка Богу и у Богу. Зато је један професор Литургике мудро рекао да и на највишем ступњу облагодаћености човек не може бити без страсти. Реално, ниједна страст не опстаје пред смирењем у сваком сегменту која год страст била у питању.

Слажем се са "Шангајем", млади су толико докони да даље од цинизма и чамотиње не виде. Чак и моји вршњаци цео дан чаме на нету, не раде, не уче, не читају, не размишљају о прогресу свог живота макар на породичном плану. А веру да и не помињем...

Управо тако.У хришћанском смислу реч безстрасност не значи да ми немамо страсти,поготово оне природне,већ да их држимо под контролом и не дозволимо да владају над нама.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Да, заиста, нпр прекомерно проведено време на компјутеру убија нове генерације...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

postavlja s epitanje na koji nacin se postaviti prema onima koji su napadnuti iskusenjem, problem je sto vecina mladih ne sme ni da kaze sta ih muci plaseci se osude, pogotovo od nas mantijasa i elitnih bogomolitelja! TO JE ZAISTA VELIKI PROBLEM! NEDOSTATAK POVERENJA< ZLOUPOTREBA ISTOG....................

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

И како напрвити корак ка поверењу...како охрабрити младе да приђу...

Поготово оне који тек упознају веру и већ у глави имају подоста страха и уздржања...

Сви кажу питајте слободно.. А нико не прилази...Као када строги професор пита ученика након предавања...Свима је све јасно је ли? И они сви ћуте...јасно како да не...  0110_hahaha

Е сада,с друге стране, мислим да је то добро нит односа, у времену и систему када имамо мало поштовања према самима себи а не другима. Једна јако битна ствар данас је учити..од верника..чак и неко ко није у вери... учити,како се поштује личност..на здрав начин наравно..

С друге стране, то поштовање не би требало да превазилази одређену меру присности....дакле да се ја устручавам..да питам..зато што ми је глупо да се обратим или како ће то деловатина на особу коју питам,згорзиће се..а мене мучи...Дакле, чим неко има овакав став,сигурна сам да је већи проблем у особи коју у датом моменту посматра тј. које се боји...

Е сада.. моје питање гласи колико свештеник може да се "опусти" у односу са другима,која је то мера понашања..да не угрози свој позив с једне стране,а да приволи млaде парохијане с друге,да нађе начин комуникације с њима,где неминовно праг толеранције мора да буде врло висок? Свакако да је оригиналност вазда била битна..занимају ме искуства..ако неко има да подели...  klapklap

Ово мени личи на савремено искушење и свештенства и младих..  klapklap.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Треба и ми што имамо добре односе са својим духовницима да дајемо пример и скрећемо пажњу онима који то још немају. Мислим да се ђаво посебно труди да до таквог односа не дође и убацује младима свашта у главу, а то треба објаснити младима да је у питању само искушење и да се не плаше толико него нека приступе. И такође мислим да је проблем у појединим парохијама што су свештеници стари и у њихово време ретко ко је ишао у Цркву а тек млади су тамо слабо крочили. И сад кад одједном нагрне маса младих очекујући од тог старог свештеника, коме није јасно шта се дешава, да буде као старац Порфирије, онда настаје проблем. Замислите да деценијама служите у празној Цркви и сад у вашој старости одједном треба да се много потрудите око младих, једноставно је та веза нарушена дугогодишњим безбожништвом у нашој земљи. Зато често видимо да су млађи свештеници много популарнији код младих и отворенији за њих, што због мале разлике у годинама што због њиховог ентузијазма и спремности да се њима баве.

Подели на овим сајтовима

Још да додам у време комунизма, црквеност нашег народа је била доста слаба, и наши старији који су очували веру су сами често били слабо црквени, они су следили оно што су им њихови родитељи оставили али нису много знали о својој вери. И самим тим њихов однос са свештенством је био посебан. А данас кад се праве емисије о нашој вери кад можете да набавите литературе колко хоћете и какве хоћете, млади трагају за чистом и изворном вером, они су прекинули традицију својих предака и у вери траже суштину, притом из духовних књига имају много примера о савременим старцим о духовном руковођењу, и једноставно свештенику који је одрастао у сасвим другој атмосфери сигурно није лако да одговоре на очекивања ових млађаних неофита.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...