ego Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Српска народна поезија Никола Тесла је својим пријатељима рецитовао српске народне песме и преводио их на на енглески, француски, немачки, руски или италијански језик. Приликом посете познатог гуслара, Петра Перуновића Америци Тесла је рекао: „Волим гусле и народну поезију. Имам све Вукове песме на ћирилици и често их читам да бих освежио национални дух и да не бих заборавио српски језик. Гусле су ми остале у лепом сећању још док сам био дете у Лици. Волим јунаке“. Када је Перуновић отпевао једну епску песму, рекао је: „Приметио сам већ на самом почетку мог певања песме „Старац Вујадин“ да сам оставио добар утисак на Теслу. У сред песме мало се нагнуо и сузе су потекле низ његово лице...Када сам завршио, Тесла је устао, чврсто ми стегао руку, окренуо се др Радосављевићу и рекао: „Гусле могу испунити душу једног Србина боље него ишта друго“. Према Павлу Радосављевићу, Теслином пријатељу у Њујорку, Тесла је знао напамет и у оригиналу многе пасусе из „Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша, а волео је и Јована Јовановића Змаја, Ђуру Јакшића и Војислава Илића. Међутим, највише је волео српску епску поезију. http://pravoslavlje.spc.rs/broj/943/tekst/pravoslavlje-i-srpstvo-nikole-tesle/ Родољубиво опредељење Николе Тесле се може уочити и кроз његов однос према епској песми и гуслама. Ваља подсетити да су гусле наш препознатљив национални инструмент. Оне су симбол слободе у Српству. У односу на све дуге националне музичке инструменте попут лире код Грка, гитаре код Шпанаца, харфе код Египћана, балалајке код Руса, гајде код Ираца, зурле код Турака, бубњева код Црнаца, итд. Гусле су код Срба имале убедљиво најзначајнију и неупоредиву улогу у одржању, јачању у неговању националне етике, части, достојанства, родољубља, јунаштва, чојства, завета, мита, култа и слободарског духа. Овај инструмен као да говори из дубине велике и надличне народне душе речима наших славних предака. То је Никола Тесла јако добро знао и осећао, те је уз гусле и епске песме често умео да после дугог научног и стваралачко-проналазачког рада одмори своју душу српску. Чак и у старости знао да : „…у сред ноћи, на тридесет трећем спрату хотела „Њујоркер“ запева уз гусле песме о Марку Краљевићу и Милошу Обилићу“ што у својој књизи „Никола Тесла у рату и миру“ на страни 215. наводи аутор мр Бранислав Јовановић... Српско национално биће и корене Никола Тесла је у више наврата јасно и недвосмислено истицао. Тако се на пример, наводи његов разговор са портиром када му се овај знајући да је Тесла посебна личност, обратио са „Клањам се, Екселенцијо.“ „Моја титула је виша“ упозорио га је Тесла. „Височанство?“ збуњено је промуцао портир. „Још виша“ рекао је Тесла желећи да га подсети на следећу. „Величанство?“ једва је изговорио портир. „Још више“ поновио је хладнокрвно Тесла. Портир је, како је записано, занемео обзиром да већу титулу није знао. Видећи његову збуњеност Тесла му је мирно и достојанствено растумачио, односно рекао следеће. „Ја сам Србин.“ Неопходно је овим поводом истаћи његово обраћање нашем окупљеном народу приликом свог боравка у Београду 20. маја 1892. године где је на величанствен начин дочекан испред железничке станице. Тада је одушевљеном народу и представницима власти и културних институција поред осталог рекао и следеће: „Ја сам срећан што сам Србин, и тим именом поносићу се до вијека. Колијевка мојијех дједова, краљевина Србија, пријестоница Србинова позива ме – то је одликовање за мене велико, и ништа ми на свијету, у животу моме, неће бити драже од овог одликовања.“ Затим је додао: „Ја сам остао Србин и преко мора где се испитивањима бавим. то исто треба да будете и ви, и да својим змањем и радом подижете славу Српству.“ http://srbin.info/2012/12/dr-rade-rajic-nikola-tesla-i-njegov-srpski-patriotizam/ Приликом сусрета са младим Краљем Петром II Карађорђевићем у јесен 1942. године Тесла каже: "Поносан сам да сам Србин... Наш народ има толико снаге да нема силе која га може разорити... Посредством др Радосављевића Тесла је упознао чувеног гуслара Петра Перуновића Перуна. При њиховом првом сусрету Тесла је рекао: "Мени је драго што вас видим. За вас сам чуо веома похвално; ви сте војник и гуслар. Ја волим гусле и народну песму. Имам ћирилицом штампане све народне песме и често прочитам по коју, колико да се освежим народним духом и не заборавим српски језик. Гусле су ми остале у драгој успомени још док сам био дете у Лици. Ја волим јунаке. Нарочито сам очаран новим јунаштвом српске војске која је потамнела славу старих Грка и Римљана". По сведочењу гуслара Перуновића, док је певао песму "Стари Вујадин" Тесли су текле сузе низ образе. На крају песме Тесла је рекао др Радосављевићу: "Гусле су најјача сила да освоје душу Србину". http://www.riznicasrpska.net/ponossrpstva/index.php?topic=161.0 Баба and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Kad Ego reče posle toga samo stavim Amin na temu , hehehe Ignjatije and ego је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 „Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да je то дело једног Србина.“ (Никола Тесла у време посете Београду 1892. године) „Ja сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету.“ (Никола Тесла, 2. јуна 1892. године у говору студентима Велике школе у Београду) „Поносан сам што сам потекао из земљорадничког витешког народа, који je y непрестаној љутој борби за своје идеале и европску културу задужио Европу и свуда заслужио част и поштовање читавог света, нарочито велике Америке.“ (Никола Тесла 1936. године у отпоздраву Удружењу југословенских инжењера и архитеката, које му je упутило честитке поводом 80. рођендана) http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0 319.gif Баба је реаговао/ла на ово 1 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Пронађен фосил мале сирене, маните теслу. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Neverovatna predviđanja Tesle o 21. veku | INDEX.HR Novinari magazina New York Times i TIme bili su redovni gosti Nikole Tesle 30-ih godina prošlog veka u njegovoj hotelskoj sobi u Njujorku. Foto: wikipedia.org Tamo im je Tesla pričao o svojoj mladosti, ali i o svojim predviđanjima za budućnosti, od kojih su se neka i ostvarila. Stvaranje agencije EPA Tesla je predvideo otvaranje agencije EPA (Američka agencija za zaštitu okoline) koja je osnovana 35 godina nakon njegove smrti. „Higijena i telesna kulturua biće prepoznate kao deo edukacije i vlade. Sekretar agencije za higijenu i telesnu kulturu biće bitniji od predsednika Sjedinjenih Američkih Država 2035. godine. Zagađenje koje vlada Njujorkom našim precima će biti nezamislivo, a isto tako će se dosta pažnje posvetiti snabdevanju vodom“. Edukacija, rat i novine budućnosti Tesla je zamislio svet u kom će naučna otkrića imati veći prioritet nego rat. „Danas najcivilizovanije zemlje na svetu troše više novca na rat a manje na obrazovanje. 21. vek će to ispraviti. Biće značajnije boriti se protiv neznanja nego dobiti rat. Otkrivanje nove naučne istine biće važnije nego sukobi dipomata. Novine će izveštavati o naučnim otkrićima kao vestima“. Zdravlje i ishrana „Ne jedem meso, a to će i svi ostali ubrzo shvatiti. Isto tako, čaj, kafa i duvan neće biti popularni, ali alkohol će uvek biti zanimljiv. Biće dovoljno žita da se prehrane milioni u Indiji i Kini, a osakaćena zemlja će ponovo procvetati uz pomoć hemije“. Roboti Tesla je robotikom počeo da se bavi 80-ih godina prošlog veka kada je sve zapanjio svojim patentiranim brodom na daljinsko upravljanje. „Ne treba uništiti mašinu već je treba naučiti šta da radi. Sve što danas radimo, jednog dana će to raditi roboti. Oni će raditi sve što su nekada radili robovi“. Jeftina energija i upravljanje prirodnim resursima „Svi će imati vodu i energija će biti dostupna u svakom domu za mala sredstva. Isto tako će i najudaljenija mesta na Zemlji imati energiju (struju)“. http://www.b92.net/zivot/pop.php?yyyy=2013&mm=06&dd=09&nav_id=721298 Frizer32 је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 pa i nisu neka predvidjanja.. ima promasaja... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 pa i nisu neka predvidjanja.. ima promasaja... Narocito ono za ratove i naucna otkrica... Cak mi se cini da je danas gora situacija nego tad... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Mada dobro, 21. vek je tek poceo, mozda Tesla tek treba da bude u pravu... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 pa i nisu neka predvidjanja.. ima promasaja... Hajde da cujemo sta je tvoj pradeda ili deda predvideo ... Ignjatije and Баба је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Naivna i optimisticna, hteo-bih-da-bude predvidjanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Hajde da cujemo sta je tvoj pradeda ili deda predvideo ... A sta kao to neka velika nauka da zazmuris i mastas? Svako ti moze... Dobro, ne bas svako, ocigledno :-D Al evo, moj deda je predvideo da ce njive same da se obradjuju a volovi sami da se krme i sami da ciste svoje stale... Eto, to Tesla nije mogo ni da zamisli... Znaci moj deda je pametniji od tesle... ps. Da vam kazem, ovo bilbijanje i nije tolko lose kad ga sam koristis... Imas neki cudan osecaj akomplišmenta B-) Juan Valdez је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Hajde da cujemo sta je tvoj pradeda ili deda predvideo ... Da ce da smara Zeljko Bilbija. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Da ce da smara Zeljko Bilbija. Ma jok ...nego cu da se nesto kao tripujem ... "pa i nisu neka predvidjanja.. ima promasaja... " ... kao, sta je to, trice i kucine ... ja i moj deda to omlatimo uz jutarnju kafu ... Ignjatije and Баба је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 ... kao, sta je to, trice i kucine ... ja i moj deda to omlatimo uz jutarnju kafu ... А ти си показао у својим писањима да баш имаш поштовања за велике људе и велика дела. До сад је било билбијање, а сад је још и лицемерно билбијање. Чекамо следећу фазу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Е, предвидео је Тесла још нешто. "So long as there are different nationalities there will be patriotism. This feeling must be eradicated from our hearts before permanent peace can be established. Its place must be filled by love of nature and scientific ideal. Science and discovery are the great forces which will lead to that consummation." "Докле буде различитих националности, биће и патриотизма. Тај осећај мора бити искорењен из наших срца да би се успоставио трајни мир. Његово место се мора испунити љубављу према природи и научном идеалу. Наука и откриће велике су снаге које ће довести до тога." The Sun — Dec. 20, 1914. ("Nikola Tesla looks to Science to end the War") Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука