Млађони Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Заиста, има много квалитетније отачке литературе где се може сазнати о православном погледу на свет, него што су писања о.Серафима Роуза. Не препоручујем га. Поготово не "почетницима" у вери. Ајд препоручи неке за почетнике, пошто обрћу о.Серафима и В.Николаја сви редом ко покварене плоче. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Ајд препоручи неке за почетнике, пошто обрћу о.Серафима и В.Николаја сви редом ко покварене плоче.владика (тада јеромонах) Атанасије - Од Откривења до Царства Небеског Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanela Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 владика (тада јеромонах) Атанасије - Од Откривења до Царства Небеског Је ли то онај владика што је својевремено написао да је небо светих заправо небо грешника, покајника.? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanela Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Од почетка реч и јесте о критици његових радова, то јест о критици овог конкретног рада. Проблем је у томе што се увек у таквим ситуацијама нађу они који нису способни да прате дискусију, не умеју ништа смислено и аргументовано да кажу на ту тему, нити да на такве критике смислено и аргументовано одговоре, па онима који критикују дело крену да спочитавају да критикују личност аутора. И тако сваки пут... Све можда и могу да разумем - и фундаментализам, и ригидност, и генерализације, и предрасуде - али одакле му идеја да су KISS бивши православни Руси, никада ми неће бити јасно... Ово је оно што си написао на самом почетку теме, откада се згражавање назива смисленом и аргументованом критиком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 То није згражавање, то су очигледне чињенице, и тичу се управо текста, а не личности аутора. Шта ти није у свему томе јасно? Анастасија and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanela Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 То није згражавање, то су очигледне чињенице, и тичу се управо текста, а не личности аутора. Шта ти није у свему томе јасно? Па, није ми јасно како; ригидност, фундаментализам, генерализације, предрасуде и слично могу боравити у нашим текстовима а истовремено бити ван нас. Зар наше текстове не пишемо ми, зар наши текстови нису пројава наше личности?? Не видимо сви исто тако да је терен "очигледних чињеница" врло клизав, чак и у телесном а где тек у душевном и духовном смислу.? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Па, није ми јасно како; ригидност, фундаментализам, генерализације, предрасуде и слично могу боравити у нашим текстовима а истовремено бити ван нас. Зар наше текстове не пишемо ми, зар наши текстови нису пројава наше личности?? Нису. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Ајд препоручи неке за почетнике, пошто обрћу о.Серафима и В.Николаја сви редом ко покварене плоче. Владика Николај је феноменалан у свим "узрастима" вере. Ава Јустин, такође. Препоручујем да се чита историја Цркве, али нека реална, а не песничка историја. Оно што није добро, а тиче се нашег "тржишта" богословских књига, јесте преплављеност црквених продавница монашком литературом и монашким искуством православља. Ово не кажем зато што је монаштво нешто лоше. Не, већ зато што је погрешно монашки подвиг и начин живота узимати као рецепт за васпитање и упознавање са вером људи, хришћана који живе у свету. Бојим се да од такве лутературе (попут Лествице, Добротољубља и сл.) хришћани у свету, а посебно "почетници" у вери могу имати само штету, а нимало користи. Младим људима, жељним упознавања са својом вером, препоручујем читање отачких катихизиса (наш митрополит Амфилохије је јако добар писац у том контексту) и црквене историје. Хришћанин, "почетник" треба да научи основне ствари: - догмат о Светој Тројици - Ко је Исус Христос? - Разлог Оваплоћења? - Грех, шта је то? - Смрт? Живот? - Црква и како се кроз њу спасавамо? - Историја спасења, однос Старог и Новог Завета (веома је важан приступ Библији). Изађите из идеализоавне, митоманске предтсве о светим оцима (заиста мислим да Житија Светих треба пречистити од наталожених бласфемија и квазикалуђерских фантазија). Изађите из идеализованих предастава светости, заснованих на моралисању и на људском животу који није људски већ митомански, бајковити. Читајте свете оце и видећете да то није баш тако. Тренутно детаљније изучавам дела светог Григорија Богослова. Међу његовим писмима наиђох и на једно где се свађа са светим Василијем Великим и где га оптужује да од гордости "рипа као коњ" (то је моменат када га је свети Василије светог Григорија, мимо његове воље, хиротонисао за епископа). У његовим писмима видех не само његову величину, већ и његове људске слабости (наивност и лакомост, емотивну лабилност). То нам је у вери најпре потребно - РЕАЛИЗАМ. А Православље је управо вера реализма, а не јалово моралисање и утапање у некакве правничке категорије и пијетистичке фантазије (бојим се да је о.Серафим преферирао све ово). Не дозволите да вас саблажњава РЕАЛИЗАМ, Црква као збор грешника и болесника који су на путу светости. Оканите се јалових бајки које су, поготово данас, најгора антиреклама за Цркву, за Православље. Grizzly Adams, Душко Дугоушко, Млађони and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanela Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Нису. Не допусти да одем одавде у заблуди, објасни ми како нису. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanela Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 То нам је у вери најпре потребно - РЕАЛИЗАМ. Ако је ово твоје, опрости сетих се где сам овако нешто већ чуо: " Ја верујем само у оно што видим!" , да, ово су речи мога комшије који је; крштен, школован и слави Славу...реализам веровања на делу. Ако се слажеш реално за нас је оно што можемо опазити својим ограниченим чулима, зар је неверни Тома врх нашега веровања.? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Ако је ово твоје, опрости сетих се где сам овако нешто већ чуо: " Ја верујем само у оно што видим!" , да, ово су речи мога комшије који је; крштен, школован и слави Славу...реализам веровања на делу. Ако се слажеш реално за нас је оно што можемо опазити својим ограниченим чулима, зар је неверни Тома врх нашега веровања.? Не, нисам на то мислио. Под реализмом сам подразумевао реалне, живе људе у Цркви и њихове животе, насупрот бајковитим, нереалним представама. Црква није улепшавање већ лечење стварности. malina :), nishizawa, Grizzly Adams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Svi mi imamo mane, svetitelji takodje. Ne, nikada ni jednog svestenika, pa ni svetitelja nisam smatrao za nepogresivog coveka koji je u pravu za svako slovo koje je napisao. Svakog coveka i svako ucenje traba kritikovati. Pre ce biti da ti i ja imamo vise mana i manju duhovnu snagu od o. Serafima koji je ziveo " malo " drugacije od nas. Ima malo tvrdje stavove i ja to nisam negirao, ali vama svako ko je stroziji i nije blagonaklon prema svemu novom sto se pojavi, nije po volji i odma mu pronalazite mane, dok liberalne teologe prihvatate oberucke. I kod jednih i kod drugih ima i dobrih i pogresnih stvari. Pitanje je kako rezmislja neki teolog koji je najvecim delom znanje sticao iz knjiga polaganjem ispita, a kako onaj ko se pored toga dao na duhovne podvige nakon sto ga je sam Bog pozvao na malo neuobicajene nacine posle visedecenijsckog lutanja krivim putevima u potrazi za istinom. Ja ovde uopste nisam govorio o tvrdjim i blazim stavovima; cak cu da stavim i potpuno pogresna ucenja koja je imao koja naginju gnosticizmu, ja pre svega govorim o kultivizaciju njegiove gruope; govorim o seksualnim skandalima koji su pratili manastir u nekoliko situacija i po lutanjima u raz=norazne raskole koji su se nekoliko oputa desili. Dovoljno da doticni moze da se posmatra pre svega pod prizmom interesantne osobe za istoriju monastva u USA; i nikako ni pod raznim tumacenjima za svetitetalja ili nesto slicno. Jos jednom vam govorim proucite malo celu grupu pre nego sto ista napisete. Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Не допусти да одем одавде у заблуди, објасни ми како нису. По тренутно најопштеприхваћенијој теорији личности... то нису особине личности http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Five_personality_traits oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 На форуму јесам нов, али 100 год. уназад вриштим како неке књиге као што су Лествица,Материк и сл.монашку литературу треба забранити за слободну продају. ,,Тврда је то храна" и за искусније у вери а камоли почетнике.Искрено,не бих се изненадио да је доста њих изгубило интересовање за веру када је као почетник,пун полета и надања чуо ,,стомакоугодништво" како се хвали Св.Јовану да је мајка свију зала на земљи...Мсм..... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanela Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Не, нисам на то мислио. Под реализмом сам подразумевао реалне, живе људе у Цркви и њихове животе, насупрот бајковитим, нереалним представама. Црква није улепшавање већ лечење стварности. Ако сам те добро разумео под појмом нереалноих бајковитих претстава подразумеваш и Интернет са кога би се у том случају требало под хитно "скинути", у томе се потпуно слажемо... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука