Jump to content

Шта је запад урадио за нас ?

Оцени ову тему

Баба

Препоручена порука

• Одговори 60
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Da se vratimo pre 2200 godina, ista prica bi bila - galski ultranacionalisti i rimski evropejci.

Ista prica, sve isto.

Више би ми одговарали Јеврејима, као што и Балкан геополитички више одговара Палестини од пре 2160 година или око 2200 .

Гали су били велики народ у многим племенима, заузимали су велика подручја и Римљани су баш озбиљно с њима ратовали.

Док је ситуација са Јеврејима била више трагикомична , јер су Јевреји били мали народ , и није их било тешко згазити, но и поред тога су додатно били расцепкани на безброј ВЕРСКО/ПОЛИТИЧКИХ фракција (Садукеји, Фарисеји, Терапеути, Есени, Зилоти, Народњаци( да била је и једна народњачка партија) ), затим били су подељени на два географска подручја на Јудеју и Галилеју , два менталитета, Галилејски и Јудејски једног народа, као код Србаља Крајишници и Србијанци( наравно било је и другим мањих групица Јудеја , као што су Врањанци , Лале, Црногорци (Они су били од Лота и сви лотови потомци били су изразито високи међу осталим Јудејцима, ка прави Црногорци) но главне две групе су били ти Јудејци и Галилејци(Галил-предео,крај , крајина- Крајишници, значи кад Јулијан Апостата каже за Хришћане Галилејци то значи Крајишници(где ћемо на прело(ово прело значи где ћемо на литургију))).

И још једна подела је била значајна међу Јудејима оног времена а то је била подела на проевропске Јудеје и конзервативисте. Проевропски Јудеји су мислили да греческа култура нема алтернативу, док су конзервативисти били изразити противници греческе културе и европских вредности.

Макавеји су били конзервативисти , а ови прогрчки настројени звали су се у народу јелинистима ( или хеленистима) , ови други се помињу још и св.Писму да су вазда захтевали нека своја љуцка права и да су бунтовали ваљда због неке кинте која је стигла из дијаспоре па наводно нису и они добили онолко колко су добили други Јудеји Хришћани.

Тако да је мноооого ближа паралела Јудеја и Србаља , него Гала и Србаља.

Гали су у оно време били бројни у поређењу с Римљанима ко данас Кинези у односу на Амере.

Дакле чак и тако мали и подељени , завађени са свим својим комшијама Јудеји су се у једном моменту одлучили заратити са Америма , овај пардон са Римљанима, и то је онај чувени Јудејски рат који је описао Јосиф Флавије и сам учесник тога рата прво на страни Јудеја као Јудејина а касније као посматрач и Римски заробљеник.

Рат је био крвава и страшан, Јерусалим је данима био под опсадом, ко год је покушао да побегне из Јерусалима био би ухваћен од Римаљана и разапет на крст.Шума крстова је опасавала град Јерусалим а на крстовима су висили сви ухваћени , Мушкарци , жене , деца, старци, без пардона.

У Јерусалиму је дошло до несташице хране и појавило се ханибалство, људи су јели своју децу и погинуле саборце.

Али ни то није било оно најгоре.

Најгоре је та подељеност "наша" , јер су избили сукоби између Јудејских политичких фракција , а повод је био ко ће бити главни , тј. коме припада та част да се назове предводитељ рата противу Римљана. У тим сукобима је избио пожар у Соломоновом храму , тако да су чак и оближњи римски војници долазили да гасе пожар, јер сви су изузетно ценили Јудејску веру( сем умоболних) , но храм је изгорео до темеља, и ни камен на камену није остао.

Подели на овим сајтовима

А што би запад нешто радио за нас?

Право питање је - шта смо ми урадили за себе?

To je питање за посебну тему.

Није да нико о томе није говорио, али ово је посебно питање.

Дакле - Шта је запад урадио за нас ?

Подели на овим сајтовима

Са гледишта нас, верујућих, можда би питање требало бити проширено, шта је запад учинио себи, док је "радио" за нас?  klapklap

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Šta je istok radio za nas?

Ili šta je Srbija radila za nas?

Ili šta smo mi radili za zapad, ili za istok, ili sever, jug..?

To su prazne demagogije. Da nije bilo 1990-ih, ovo pitanje ne bi se ni postavljalo. Danas, kao poraženi, mi smo uvređeni, ali to nije trajno rešenje.

klapklap klapklap klapklap 4chsmu1 4chsmu1 4chsmu1 bendoff bendoff bendoff bendoff bendoff

Подели на овим сајтовима

Šta je istok radio za nas?

Ili šta je Srbija radila za nas?

Ili šta smo mi radili za zapad, ili za istok, ili sever, jug..?

To su prazne demagogije. Da nije bilo 1990-ih, ovo pitanje ne bi se ni postavljalo. Danas, kao poraženi, mi smo uvređeni, ali to nije trajno rešenje.

Слажем се, али мислим да је проблем настао још 1945, кад је Бог "укинут декретом"....Од мањине оглашено, а велика већина прихватила...

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...