Jump to content

Који је смисао и циљ ових папиних гестова ?

Оцени ову тему

Guest ЖРУ Администрација

Препоручена порука

Кад кажем идеализам , мислим пре свега да верујеш у могућност да религија чини више добра него зла.

И овде чини ми се сложиће се неки атеисти с меном.

Као и да мислиш да религије имају данас толики утицај на човека .

Подели на овим сајтовима

• Одговори 50
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest о. Агапије

Мени у принципу није лицемерје...

мислим да је ово акт добре воље и наде.

Жеља да се посведочи пред верницима обеју страна да требамо поштовати другога и да требамо радити на миру и помирењу а на грађењу предрасуда једни о другима...

Увек се питам, шта би било када би вође религија супротно од овога редили ?

Када би нпр упућивали речи мржње и протиљења другим религијама ? Да замислит када би наши патријарси говорили језиком појединих наших "православних" организација или када би поглавари ислама говорили језиком Осаме Бин Ладена ?

Мислим да би овај свет нестао врло брзо у пожару светског рата.

Мислим да ове слике указују на једноставну поруку : уважавање и поштовање друге религије.

Папа је  свестан да муслимана има милијарду ипо и на овај начин поштује све вернике те религије, не мора да значи да је он сада постао муслиман, да је издао своју религију и слично што би можда неки хтели да му припишу.

Мислим да из ових твојих речи провејава одређени идеализам.

Да, знам да су Христу такође говорили да је идеалиста онда када је говорио о Царству , не земаљском, него Небеском...

Јевреји и фарисеји су очекивали да ће Христос донети и обновити славно Давидово Царство  а Он је био само донео Литургију (Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа  сада и увек и у векове векова. Амин.)

Признај, помало разочаравајућ Христов гест и учење... 0304_smile4

Мени није.

То је Јеврејима било разочаравајуће, јербо није испунио њихова месијанска очекивања.

Ја тад нисам постојао , а и да јесам вероватно бих био Римљанин.

0304_smile4

Него шта кажеш на ово , јел ово гест религијски или политически :

Постављена слика

Или је пак смешно ?!

Кажем, радујем се увек када видим неког политичара да је близу богомоље.

Молим се Богу да буде са њим, као што се молимо на литургији за сваку власт, јер је православни став да је свака власт од Бога (било на прекор народа било на славу истог).

Верујем да ће Господ наградити сваки труд. Неаравно не улазим у то да ли је искрен, не желим нити могу, јер Господ зна жељу срдаца наших.

Подели на овим сајтовима

Ја волим своје и поштујем туђе. Неби љубио туђе свете књиге и богомоље. Али само не поштујем талмудисте и секташе. То би било лицемерно да поштујем талмуд гдје се Христос назива "курвиним сином". Колко је то страшно да чак осећам да сам и ја с грешио само зато што сам ову гадост цитиро...а да не причам шта тек у тој фамозној књизи пише о нејеврејима...боље да вам не причам. Да не ширим антисемитизам 0304_smile4

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Него шта кажеш на ово , јел ово гест религијски или политически :

Постављена слика

Или је пак смешно ?!

Кажем, радујем се увек када видим неког политичара да је близу богомоље.

Молим се Богу да буде са њим, као што се молимо на литургији за сваку власт, јер је православни став да је свака власт од Бога (било на прекор народа било на славу истог).

Верујем да ће Господ наградити сваки труд. Неаравно не улазим у то да ли је искрен, не желим нити могу, јер Господ зна жељу срдаца наших.

0304_smile4

разбудила ме Марица... Сад размислимо о фотографисању и догађајима!

Марица је дакле јуче имала улогу Христоса који брани каменовање блуднице???  0304_smile4

89898989898989  Какав величанствени гест  0304_smile4

ништа не капирам сад!

apel.png

Подели на овим сајтовима

Папинска посета и показани гест предстојатеља РКЦ сабрања говори више него много речи.

Пример над којим би ce, сматрам, требали  замислити и ми који сматрамо да модерни јудејски свет

није више Израиљ, изабрани Божији народ, већ да смо ми, Православни, са Новим Заветом преузели сву Божију наклоност: нисмо ли у опасности да будемо ,,фарисеји", помишљајући: ,Ми знамо где је истинити Бог; сада Он припада нама, пошто је постао човек и пошто се у Његово име називамо хришћанима; прешао је на нашу страну!" A заборављамо да Бог воли оног Јеврејина који плаче,

бијући се у прса пред зидом плача, и да је оправдан пред Њим попут цариника.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Папинска посета и показани гест предстојатеља РКЦ сабрања говори више него много речи.

Пример над којим би ce, сматрам, требали  замислити и ми који сматрамо да модерни јудејски свет

није више Израиљ, изабрани Божији народ, већ да смо ми, Православни, са Новим Заветом преузели сву Божију наклоност: нисмо ли у опасности да будемо ,,фарисеји", помишљајући: ,Ми знамо где је истинити Бог; сада Он припада нама, пошто је постао човек и пошто се у Његово име називамо хришћанима; прешао је на нашу страну!" A заборављамо да Бог воли оног Јеврејина који плаче,

бијући се у прса пред зидом плача, и да је оправдан пред Њим попут цариника.

Легионар, да ли би могао још коју да напишеш у вези овог поста....

Извини, нисам те најсјајније разумео. 89898989898989

Подели на овим сајтовима

Мени у принципу није лицемерје...

мислим да је ово акт добре воље и наде.

Жеља да се посведочи пред верницима обеју страна да требамо поштовати другога и да требамо радити на миру и помирењу а на грађењу предрасуда једни о другима...

Увек се питам, шта би било када би вође религија супротно од овога редили ?

Када би нпр упућивали речи мржње и протиљења другим религијама ? Да замислит када би наши патријарси говорили језиком појединих наших "православних" организација или када би поглавари ислама говорили језиком Осаме Бин Ладена ?

Мислим да би овај свет нестао врло брзо у пожару светског рата.

Мислим да ове слике указују на једноставну поруку : уважавање и поштовање друге религије.

Папа је  свестан да муслимана има милијарду ипо и на овај начин поштује све вернике те религије, не мора да значи да је он сада постао муслиман, да је издао своју религију и слично што би можда неки хтели да му припишу.

Оче Љубо ја мислим да ниje јединa алтернативa (упростићу):

љубити Куран или спаљивати Куран.

Сматрам да се уважавање вере муслимана може исказати на другачији начин. Ипак је целив нешто што представља интиму душе и као такав не сме постати ствар профаности.

Ако пођемо од тога што каже брат Легионар, да је целив представља поштовање према "искрици Божијој", онда колико тек би требало целивати књиге нпр. јеретика, код којих има много више "искри Божијих"? Зар не?

Нпр. шта би мислили о папи када би видели фотографију на којој целива књигу Филалетес (Истинољубац) од Севира Антиохијског или Несторијеву књигу Базар Хераклидеса?

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Ако ће то бити знак добре воље и добрих односа са њима, што се мене тиче, може да целива. Не морамо се гледати преко нишана.

Замо треба да пазимо да у овоме не упаднемо у идолопоклонство.

Наиме, ако нешто целивамо, не мора да значи да му се клањамо и да га поштујемо као Бога и светитеље.

Мајка када љуби свога слина, који је у војсци, не значи да му се клања и да је он бог.

Кажем, не видим ништа лоше у овим поступцима папе, поготово што знам да могу да допринесу ка бољем разумевању једих и других (муслимана и хришћана) међусобно, смиравању ватре, и што може помоћи отклањању предрасуда које постоје.

По мени, искрен и храбар гест...

Подели на овим сајтовима

Ако ће то бити знак добре воље и добрих односа са њима, што се мене тиче, може да целива. Не морамо се гледати преко нишана.

Наиме, ако нешто целивамо, не мора да значи да му се клањамо и да га поштујемо као Бога и светитеље.

Мајка када љуби свога слина, који је у војсци, не значи да му се клања и да је он бог.

Кажем, не видим ништа лоше у овим поступцима папе, поготово што знам да могу да допринесу ка бољем разумевању једих и других (муслимана и хришћана) међусобно, смиравању ватре, и што може помоћи отклањању предрасуда које постоје.

хм.

и све то под условом да је папа пољубио Куран из тих разлога  1319_womens

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

хм.

Govorim ono što vidim sa slika (ljubi, cita kuran, moli se pred Zidom placa)...

A gospod jedino zna i poznaje svacije srce.

Mislim da katolici i pape nisu vise ono sto su nekada bili ... cini mi se da takvu sliku uvek imamo kada vidimo papu.

A i ni mi nismo isti....setimo se sta je sve bilo na dvorovima Nemanjica.

Подели на овим сајтовима

хм.

Govorim ono što vidim sa slika (ljubi, cita kuran, moli se pred Zidom placa)...

A gospod jedino zna i poznaje svacije srce.

Mislim da katolici i pape nisu vise ono sto su nekada bili ... cini mi se da takvu sliku uvek imamo kada vidimo papu.

A i ni mi nismo isti....setimo se sta je sve bilo na dvorovima Nemanjica.

имам само једно запажање: јел причамо о институцији папе или о различитим личностима, пошто две различите личности љубе и читају Куран?
Подели на овим сајтовима

Па целивање Светог Писма, па и иконе се може тумачити као идолопоклонство, јер Господ тражи целивање срцем...

Али у овоме ја видим израз поштовања Светости јер и Куран је Света Књига... Слажем се са оним што рече о.Агапије.

Ne moze da se tako tumaci ako si pismen hriscanin...

Jevandjelje je simbol/ikona Hrista, i zato se celiva, i ne moze da bude prosto u rangu ostalih religioznih knjiga...

Kad bi papa bio nov u veri, moglo bi da mu se opravda sve ovo, ali posto to nije :drugarstvo: - onda svakako izaziva sablazan...

@o. Agapije

Ima mnogo nacina da se pokaze i posvedoci duh prijateljstva i svega ostalog lepog, za mene je ovo pre politicki kompromis nego iskreni celiv...

A znamo dobro cemu uglavnom danas vodi cisto politicki kompromis...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Па целивање Светог Писма, па и иконе се може тумачити као идолопоклонство, јер Господ тражи целивање срцем...

Али у овоме ја видим израз поштовања Светости јер и Куран је Света Књига... Слажем се са оним што рече о.Агапије.

Ne moze da se tako tumaci ako si pismen hriscanin...

Jevandjelje je simbol/ikona Hrista, i zato se celiva, i ne moze da bude prosto u rangu ostalih religioznih knjiga...

Kad bi papa bio nov u veri, moglo bi da mu se opravda sve ovo, ali posto to nije :cheesy2: - onda svakako izaziva sablazan...

изгледа да сам неписмена... Заиста сам сигурна да Господ гледа у срца и да ми неће судити по томе које књиге сам целивала, већ по судовима које сам сабирала у срцу...

Срцем треба целивати човека пре свега, јер се у њему рађа и узраста Христ...

Не видим шта је у срцу Папином...  :drugarstvo:

apel.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...