Jump to content

Православно учење о сујеверју , астрологији, врачању, магији и лажним пророцима

Оцени ову тему

Препоручена порука

to je vec uvreda

Kao sto je Ambrose Bierce rekao: "Uvrediti = lazi o nekome siriti, ili istinu o nekom reci." Da pojasnim: Ako je laz, onda je uvreda i nije istina. Ako je istina, onda nije laz vec cinjenica, pa neka bude i uvreda. Nekad je zaista tesko ustvrditi sta je slucaj, ali ne i u ovom slucaju. Tu dvojbe nema. :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Au bre Iurish uvek se cimnem kad pogledam tvoj avatar.Najverovatnije da cu sanjati kako me juri gorila sa velikim vampirskim zubima.Sta da se radi podsvest je to :)

Upoznaj gorile nisu toliko strashne. Evo ti taj sa tolikim zubima se nekad ovako igrao:

gorillas-congo.jpg

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Kao sto je Ambrose Bierce rekao: "Uvrediti = lazi o nekome siriti, ili istinu o nekom reci." Da pojasnim: Ako je laz, onda je uvreda i nije istina. Ako je istina, onda nije laz vec cinjenica, pa neka bude i uvreda. Nekad je zaista tesko ustvrditi sta je slucaj, ali ne i u ovom slucaju. Tu dvojbe nema. :)

nije bas tako jednostavno

vredjanje moze biti i ruganje, na primer neko ima velik nos, i to je istina, a on covek jos mozda nije prevazisao komplex, i neko mu se ruga i to je onda vredjanje, cak i da nema komplexa po tom pitanju i ne vredja se, i dalje je to uvreda

znaci rugas se njegovim nedostacima, tj viskovima :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Kada neko polozi svoj zivot za nesto u sta veruje i cemu je bio ocevidac to puno znaci.Znaci da je to istina i da je to stvarno video.Apostoli su polagali zivot za svoju veru u vaskrslog Isusa Hrista i mnogo puta su u svojim pisanjima napominjali da su ocevici Hristovih cuda i njegovog vaskrsenja i bivali optuzivani jer su ih ljudi vidjali sa Hristom.

To nije vidjenje jednog coveka pa da kazes da je mozda recimo psihicki bolesnik kakvih ima medju pripadnicima sekti.U pitanju su hiljade ljudi koji su pristajali na najgore muke jer nisu hteli da prinesu dar idolima i da se odreknu Hrista.Razmisli malo o tome.Postavili smo ovde klipove i Grigorije i ja o cudima koja su snimljena kamerom.Ona nisu osnov i razlog naseg verovanja vec ga samo upotpunjavaju i oplemenjuju.

Nasa hriscanska pravoslavna vera ima potvrdu i unapred je predvidjena stotinama godina ranije.Sa sujeverjem nije taj slucaj.Niko ili mozda neki psihicki bolesnik je za neko sujeverje polozio zivot.Sujeverja nisu bila proricana i jasno se vidi da su u pitanju ljudske izmisljotine.U nih neko moze da veruje kao i u neke ideje koje nemaju veze sa religijom.Mnogi su svoj zivot polozili za Komunizam i Fasizam i stvarno su verovali u to.Mnogi su svoj zivot polozili i za sektasa Dzima Dzonsa.

U cemu je onda razlika pitace se neko ?Razlika je u tome sto su apostoli i ostali ocevidci verovali u realno vidjenje cuda koja je cinio Isus i sto je najbitnije njegovog vaskrsenja iz mrtvih,javljanju 40 dana nakon vaskrsenja,silaskom svetog duha na apostole,govor drugim jezicima,lecenja i vaskrsenja koja su apostoli posle toga vrsili,kao i mnoge druge stvari.Da nisu postojala ta cuda ne bi bilo ni tolikog broja vernika,vec bi postojala jedna mala grupa zaludjenika koja bi se vremenom raspala i nestala.

Kao sto vidis pored verovanja u ideologiju i pricu,postojala je i materijalna osnova za nastanak hriscanstva.Kod komunizma,fasizma,Dzima Dzonsa i ostalih postojala je samo ideologija bez cuda i realnih natrirodnih i posebnih dogadjaja i zato su te ideologije kratko trajale i izgubile uticaj.Kao sto vidis postoji ogromna i nepremostiva razlika izmedju vere i sujeverja.

Spremnost da se umre za svoja uvjerenja ne dokazuje da su ta uvjerenja ispravna ili istinita. Tu se mozemo sloziti. I sam tvrdis da su ljudi ginuli zbog svojih uvjerenja i za komunizam, fasizam i sl. U suprotnom bi mogli reci da svaki mucenik Islama svojom smrcu dokazuje ispravnost/istinitost Islama. To bi onda vrijedilo i za budiste, hinduiste itd. Sve u stilu: "Bio je ubijen, jer se nije odricao svojih uvjerenja. Ta spremnost da se biva ubijen, dokazuje da je sadrzaj njegovog uvjerenja ispravan ili istinit." Ali, svi oni (muslimani, budisti, hinduisti, komunisti, hriscani itd.) ne mogu biti u pravu. Stoga je to pogresan zakljucak, i drago mi je da se slazes sa istim.

No, moram dodati da broj mucenika takodje ne opravdava takav pogresan zakljucak. Ono sto iz spremnosti da se biva mucen, ubijen zbog nekog uvjerenja dokazuje samo jedno: jacinu tog uvjerenja - nista vise. Tu je stvarno velika ubjedjenost u ispravnost/istinitost onog sto se vjeruje. Imponirajuce je kada je neko spreman biti mucen, ubijen zbog istih. Ali, nema logicne povezanosti izmedju jacine ubjedjenja i istinitosti ubjedjenja. Ja osobno ne bih volio biti mucen ili ubijen, da bih na taj nacin kao dokazao da je sadrzaj mojeg ubjedjenja ispravan/istinit. Jer, uvijek postoji mogucnost da sam u zabludi, da nisam u pravu.

Eh sad, s gore navedenim se slazemo. Tu nemamo problem. Problem vidim kada u prilog ispravnosti/istinitosti, u ovom slucaju hriscanstva, dodajes cuda, prorocanstvo. Tu se ne mogu sloziti s tobom. Naime, i Islam ima svoja cuda i prorocanstva, takodje i Hinduizam. Posto znamo da svi ne mogu biti u pravu, kako onda da otkrijemo tko nije?

P.S: Zamolio bih te, ako ti nije tesko, da u svojem komentaru pravis s vremena na vrijeme odlomke (kao sto sam ja to ucinio citirajuci tvoj komentar). Mnogo je lakse, jer je preglednije, za citati.

Подели на овим сајтовима

nije bas tako jednostavno

vredjanje moze biti i ruganje, na primer neko ima velik nos, i to je istina, a on covek jos mozda nije prevazisao komplex, i neko mu se ruga i to je onda vredjanje, cak i da nema komplexa po tom pitanju i ne vredja se, i dalje je to uvreda

znaci rugas se njegovim nedostacima, tj viskovima :D

Ali, i dalje vrijedi: Ako je istina, onda nije laz vec cinjenica, pa neka bude i uvreda. Mozemo reci da se je ogrijesio o bonton, ali ne mozemo reci da je slagao. Naprotiv, istinu je rekao.

Подели на овим сајтовима

Постоји једнаразлика између разлога смрти Христових апостола и свих осталих умирања за "нешто". Људи умиру за идеале, то је тачно. Апостоли су умирали због онога што су ЧУЛИ И ВИДЕЛИ. Они су видели васкрслог Христа. Зато су и били онако чврсти и без размишљања ишли у страдање.

Подели на овим сајтовима

Постоји једнаразлика између разлога смрти Христових апостола и свих осталих умирања за "нешто". Људи умиру за идеале, то је тачно. Апостоли су умирали због онога што су ЧУЛИ И ВИДЕЛИ. Они су видели васкрслог Христа. Зато су и били онако чврсти и без размишљања ишли у страдање.

Da li su culi i vidjeli, tu bi im trebali vjerovati na rijec. Isti slucaj je i kod muslimanskih ashaba (suvremenika i pratitelja Muhameda), pa i kod svih hinduista kojima se obznanio/ukazao Shiva ili Brahma. Trebali bi im vjerovati na rijec. Po cemo mozemo razlikovati tko od njih nije u pravu, tj. kome od njih ne mozemo vjerovati na rijec? Kako to spoznati?

Подели на овим сајтовима

Ali, i dalje vrijedi: Ako je istina, onda nije laz vec cinjenica, pa neka bude i uvreda. Mozemo reci da se je ogrijesio o bonton, ali ne moze reci da je slagao. Naprotiv, istinu je rekao.

ne, ako neko ima velik nos i ti mu to nabijas na nos tj rugas se, znaci negativa, to je vredjanje i nista manje nista vise, nema veze sto je to istina, istina je obicno nesto sto je bitno, a to sto je nos velik jeste istina ali apsolutno nebitno, eventualno moze biti bitno za neke zenske ako misle da je "sto u izlogu to i u radnji"a st

o si naglasio, pa neka je i uvreda, e pa nema taj sto vredja nikakve koristi, a niti ima taj koji je vredjan- cak naprotiv, u tome je poenta

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

ne, ako neko ima velik nos i ti mu to nabijas na nos tj rugas se, znaci negativa, to je vredjanje i nista manje nista vise, nema veze sto je to istina, istina je obicno nesto sto je bitno, a to sto je nos velik jeste istina ali apsolutno nebitno, eventualno moze biti bitno za neke zenske ako misle da je "sto u izlogu to i u radnji"

Ja nisam ni tvrdio da nije uvreda. Pregledaj boldirani dio. :)

Подели на овим сајтовима

da, al pricamo o smislu, a ne da sad konstatujemo nesto sto je ocigledno

to bi bilo onda kao kad bi neko bilo sta rekao na forumu i onda mi obrazlagali/objasnjavali sta je on ustvari rekao

ja sam to sto sam rekao tacno znam zasto sam rekao i kome :D

Подели на овим сајтовима

da, al pricamo o smislu, a ne da sad konstatujemo nesto sto je ocigledno

....

ja sam to sto sam rekao tacno znam zasto sam rekao i kome :D

Ne sumnjam da imas razlog svojoj tvrdnji. Tu tvrdnju (da je uvreda) ne osporavam. :) Nego, sada me zanima koji smisao sada spominjes, odnosno u kojem odnosu?

Подели на овим сајтовима

ma nije bitno to su intimne fore ;) :lol:

al primetices mozda i sam, jos si nov na forumu :D

Подели на овим сајтовима

Apostoli su Umirali zbog necega u sta su verovali. Da li su oni to stvarno videli ili ne to ne moze da znamo.

http://www.religious...rg/dc_highe.htm

http://www.rickross....eavensgate.html

ovim pokushavam da ti docaram da nisu jedini koji umiru zbog neceg sto su videli ili misle da su videli.

Ovim ne pokushavam da ti "diskreditujem" religiju, vec samo da ti skrenem paznju na to da intepretacija koju pruzas ne mora da oznacava da je to istina. Na kraju ostaje ti verujes jer si iskusio nesto sto ja nisam - ocigledno.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

a sto tolko insistiras na tome? postoje tri mogucnosti, ili zelis da nam pomognes ili zelis da nabijas svoj ego... ono prvo nije sigurno :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...