Jump to content

Православно учење о сујеверју , астрологији, врачању, магији и лажним пророцима

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

"Protiv prve zapovesti teško greše i svi koji se bave gatanjem, vračanjem, svi zvezdočatci (astrolozi) i samozvani iscelitelji - svi koji ostaviše veru u silu Božiju i poverovaše u tajne sile tvari, naročito zlih duhova, delujući u savezu sa njima i pogubljujući duše drugih. Ako među vama ima takvih grešnika, pokajte se bez oklevanja.

Učešće u vračanju i gatanju Crkva kažnjava zabranom opštenja (zajednice) sa njom u toku dvadeset godina. Toliko se od pričešća odlučuju i ubice. A one okorele, one koji ne žele da se obrate na put pokajanja, Sveta Crkva i formalno iz zajednice isključuje. Nemojte tešiti svoju savest time da danas svako može da uđe u Hram Gospodnji i primi Čašu Spasenja. Ali Bog se ne da obmanjivati, iako je sveštenika i ljude moguće prevariti.

Pomislite samo - hrišćanin koji se na Svetom Krštenju odrekao satane i svih dela njegovih opšti sa njim! i još se usuđuje da se sjedinjuje sa Hristom, pristupajući bez dužnog pokajanja Svetoj Čaši sa Prečistom Krvlju i Svetim Telom Gospodnjim!

Ako je neko od vas gatao ili odlazio k vračarama, nadrilekarima, bioenergetičarima, samozvanim isceliteljima, lečio se kod njih ili savetovao druge da ih posećuje, a možda i sam pribegavao bajanjima, pokušavajući da nekoga "isceli", nije ništa manje grešan nego same vračare i gatari, jer je ostavio veru u silu Božiju i pouzdao se u zaštitu takvih ljudi.

Reći ćete možda - "Ali taj mag čita molitve i osenjuje bolesnika krsnim znamenjima!" Evo šta na to kaže Sveti Jovan Zlatousti - "Ako takav ko i Ime Svete Trojice priziva, i zastupništvu Svetih pribegava, i Krsno znamenje tvori, valja se kloniti i bežati od njega." Sveta Crkva takve ljude odlučuje od Svetog Pričešća na pet - šest godina.

Gospode, toliko smo bezumni da se usuđujemo da gatamo i proričemo na Svetom Evanđelju, na Pismu Svetome (očekujući od nasumičnog otvaranja Svete Knjige da nam donese odgovore na pitanja koja nas zanimaju), umesto da ih čitamo i poučavamo se iz njih istinama svete vere naše. Skloni smo gledanju u karte, u talog od kafe, a možda se neko od nas bavi i spiritizmom, prizivajući nekakve duhove (ali očigledno ne Duha Svetog) i pitajući ih o raznim događajima i tumačenjima sudbine. Kajte se pred Licem Gospodnjim!

Ko se usuđuje da predskazuje ono što nije poznato ni Angelima Božijim, nego samo Ocu Nebeskome!

Istinite, žive vere tako je malo u nama, ali zato mnogi od nas robuju svakojakim sujeverjima. Sujeverje je "suja", prazna, lažna vera. I čime sve ne zamenjujemo istinitu veru u Sveblagi Promisao Božiji! Skloni smo da verujemo u "srećne" i "nesrećne", "teške i "lake" dane, povoljne i nepovoljne periode. Oklevamo da počnemo čak i dobro i Bogu ugodno delo u neki od "teških" dana, ne misleći da nam se može desiti da sutrašnji dan i ne doživimo. U svakakve snove verujemo, tumačeći ih, gatajući, prelešćujući se snoviđenjima, u nekima vidimo i tobožnji "proročanski" smisao, što nas neretko odvodi u pomračenje uma i bolesti. Ne verujte pustim snovima da ne padnete u prelest - strašnu bolest duha.

Povodimo se za svakakvim praznovericama i smatramo da u takva tobožnja znamenja čovek ne može da ne veruje jer se obistinjuju. A Prepodobni Serafim Sarovski odgovarao je u takvim slučajevima - "A ti nemoj verovati pa se neće ni obistiniti."

iz knjige "O Pokajanju i Ispovesti", Sveti Teofan Zatvornik, i Arhimandrit Jovan Krestjankin

Подели на овим сајтовима

@Ulični Muzičar,

da, to je vjernicima upućeno. Ali astrologija je dno i nije na korist nikome, ni vjernicima ni nevjernicima.

a astromedicina ?

i astromedicina je dno i nije na korist nikome.

da sam u fazonu prepucavanja, sad bih te upitao KAKO SI ZAKLJUČILA,

ali pošto nisam kažem ti :

prijatan dan i sve najbolje u životu.

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

Ja sam baš htjela da te pitam što se prepucavaš, iščitaj temu... A i fino sam ti odgovorila na pitanja.

Hvala na lijepim željama, i ja tebi želim prijatan dan i sve najbolje u životu.

šta da iščitam kada sam ja najviše i pisao u početku (ja i meda)  :drugarstvo:

p.s.

za ostale: nastavili smo preko PP da ne bi davili ovde više  dada

.

.

Подели на овим сајтовима

Kako šta da iščitaš? Pa iščitaj tekstove koje nisi ti napisao     1000000001010    Pisali su i Željko, Maša, Protomajstor, Zortodoks, Karađorđe je na početku postavio dobar tekst, i Meda je dosta toga napisao...

evo sad ću da ti odgovorim na pp

Pa, je l' misliš da sam sa njima diskutovao, a da nisam čitao njihove postove? :P :)

.

.

Подели на овим сајтовима

то је отприлике зашто сам мишљења, чак убеђења, да се Бог не може призивати (прво и основно јер немамо власт над Њим) нити тумачити знаковима, картама и таротима јер је управо слобода супротна као појам и начин живота од свега онога што ти сатанизми представљају - богоборство и противништво.

Ni deca nemaju vlast nad roditeljima pa ih ipak prizivaju o i tek kako. Ni ljubljeni nema vlast nad ljubljenom i

vice versa pa ipak prizivaju jedan drugog. Da li su njima motivi nekakvi znakovi, formule i takva cudesa ili

nesto sasvim drugo?

што малтретираш девојку, кад знаш о каквим се призивима ради међу окултистима а о каквим међу православнима.

велика је разлика кад демон поседне и пороби човека алатом астрологије, тарота и сличним призивима конкретно слабошћу греха а кад православан није никад поседнут и поробљен Богом, већ ослобођен светињом причешћа, у конкретном призиву, тачније мољењу, на Литургији.

Preporucujem???? Ma neee. Gde si ti to procitala.

Rec je bilo o pojmu prizivanja Boga.

Zasto je bezveze primer?

Nema potrebe tako "prizivati" Boga, niti se može tako prizvati Bog.
Pa ako "prizivanje" svedes na magijski koncept onda zaista nema. Ali zar nije svaka molitva prizivanje Boga?
није, Бог је присутан на више места у исто време, могло би се рећи омниприсутан јер му је таква природа, ђаво се призива.

разлика је за КОГА се човек отвори.

Подели на овим сајтовима

Pa, da li si razmišljala da si imala kontakta samo sa zloupotrebljavačima astrologije, zbog kojih ti se ona i ogadila, a i stvorila si sliku o njoj, kojoj su oni svojim radom kumovali.

аха, значи ми покајани смо сви то радили зато што смо зли користољубиви манипуланти и све смо хтели да поробимо испод своје чизме  greengrin greengrin greengrin

мислим, суздржи се барем ''бели'' wannabe магу.  dada

@Ulični Muzičar,

da, to je vjernicima upućeno. Ali astrologija je dno i nije na korist nikome, ni vjernicima ni nevjernicima.

a astromedicina ?
то не постоји.
Подели на овим сајтовима

Pa, da li si razmišljala da si imala kontakta samo sa zloupotrebljavačima astrologije, zbog kojih ti se ona i ogadila, a i stvorila si sliku o njoj, kojoj su oni svojim radom kumovali.

аха, значи ми покајани смо сви то радили зато што смо зли користољубиви манипуланти и све смо хтели да поробимо испод своје чизме  stadaradim 0442_feel bliss jeeee

мислим, суздржи се барем ''бели'' wannabe магу.  0110_hahaha

@Ulični Muzičar,

a astromedicina ?
то не постоји.

0110_hahaha

pa, ni astrologija može da ne postoji, nije to problem...

.

.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...