Милан Меденица :) Написано Октобар 10, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2010 сви су некако самоубеђени да су Православље и Свето Писмо једноставно метафора, алегорија, паметовање некаквих изгладнелих ''евнуха'' по умовима пријемчивих, слабих и сиромашних, а поготово скуп догађаја који се никад нису десили и само су ту да поучавају, кажњавају или гаде оне који имају предрасуде и незнање према религијима и верама свих врста. ја сам неук за историју и археологију пошто сам ''електричарски'' ум, како би неки рекли, али знам да се гомила догађаја одиграла и да су баш због тога и уписани у ту књигу са поуком свим нараштајима, а не само верницима Православне Цркве . па сам отворио ову тему у нади да ће неко образован да пружи труд и знање, слике и објашњења које је у себе улагао и да то пренесе другима овим путем. ето, све што сам дао је идеја, сад је све на вама kriminalac клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 10, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2010 da,svakako zanimljiva tema... mislim da što više otkrivaju,naučnici počinju da Bibliju cene... gledao sam skoro emisiju o Sodomi i Gomori za koje većina arheologa tvrdi da su mitski gradovi... otkrivaju frapantne činjenice i sve se podudara sa opisom iz Biblije Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2010 да, гомила људи не зна да кад се иде у хаџилук по Светој Земљи, управо се обилазе сва места (или барем део, у зависности од различитих фактора) из Светог Писма клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 10, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2010 Ja sam u aprilu ove godine vodio hodočasnike u Svetu zemlju. Arheologija je tu u stvari ne toliko da se nešto potvrđuje već da bi se bolje shvatio život i uslovi kada je Pismo nastajalo, što je izuzetno važno za shvatanje onoga što Pismo govori. Recimo... Jedno je kad čitaš o Preobraženju na gori Tabor, a veoma snažnije i jasnije kad se uspentraš na tu goru. Onda shvatiš, kad vidiš kakav je pogled sa nje, kad vidiš kakav je uspon na nju, zašto je Isus baš tu učinio onošto je učinio. Onda ta gora počne da govori za sebe i da ti na licu mesta tumači Pismo. Isto je, recimo, kad dođeš u Jerusalim ona atmosfera, gužva, trgovci koji se ne razlikuju od onih pre 2000 godina, a u isto vreme molitvena sabranost u crkvi sv. Groba i u ostalim crkvama ti ispričaju takvu priču o samom čoveku kakvu ti ni jedan tumač ne može da pruži. Kad dođeš na ta razna mesta, bude ti jasno zašto se nešto tamo dešavalo i šta to u stvari znači. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 коме треба потврда, верујем да тај не би поверовао ни кад би Христа разапетог видео ... ево, неки дан нашао како изгледа зрно горушице, па ме потакло да размишљам у овом правцу ... ово пукнуто је махуна, ситниш је зрневље ... а знамо и да је горко, прави се сенф од њега. колико је мало вере потребно dada а овако изгледа бела горушица у цвету (она која је распрострањена по израелу и околним земљама све до африке) smej.gif а овако дивље израсте у пустињи smej.gif клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Октобар 24, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2010 Је л могу овде да поставим следеће питање: Да ли је стварно негде у Библији, при опису 12 израиљских племена, негде записано да је једно од племена било риђокосо?Ако јесте, где и чије? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 24, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2010 Medo, zar saznanje da vecina stvari opisanih u SZ jesu arhetipovi moze na bilo koji nacin da poljulja tvoju veru? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Октобар 24, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2010 imam utisak da, bez obzira sto je Istina nacelno duhovna dimenzija (ili kako akilo kaze arhetipovi), jednostavno je tokom ljudske istorije neminovno Istina morala i da se ispolji u realnim, stvarnim, istorijskim dogadjajima. za mene je to veoma interesantna tema, naime to sto snaga poruke, dakle snaga same Istine, nije nista manje simbolicki snazno izrazena (u smislu poruke koju nosi) u realnim istorijskim dogadjajima nego sto je recimo u otkrivenim nam istinama ustima Gospoda ili Duha u Jevandjelju. ako je to tako onda to znaci da Istina uzima paralelno i istovremeno dva oblika u kojima se projavljuje: u duhovnom i u istorijskom obliku. (mozda bi se cak moglo govoriti i o drugim oblicima ispoljavanja Istine, npr u biologiji, geografiji... koliko je samo u nasem predanju recimo analiza duhovnih znacenja zivotinja predela itd..) zanima me da li neko ima da mi preporuci neku knjigu ili clanak a koji najbolje opisuje ovu vezu (odnosno smisaonu identicnost) izmedju stvarnih istorijskih dogadjaja i vecnih Bozijih istina. znam da je vl.Nikolaj napisao dosta takvih knjiga i clanaka, cak ceo stil pisanja mu je u tom fazonu Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 27, 2010 Medo, zar saznanje da vecina stvari opisanih u SZ jesu arhetipovi moze na bilo koji nacin da poljulja tvoju veru? брате, потпуно си промашио тему или си је потпуно погрешно разумео - ово није тема за доказивање било чега а већ је жру цео наспамован таквим покушајима, чак целе подфоруме посвећене томе, тако да те молим да не спамујеш и ову до удављења јер на жру због таквих коментара није једна паметна заживела преко друге стране.дај неки историјски налаз, место, опис, слику, податак, а то што си написао је потпуно неважно за ову тему. ово је тема о лепоти и слави стварности која се догодила, догађа и биће јер је тема ПРАВОСЛАВЉЕ са свим приде што долази уз то. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Октобар 27, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2010 hvala мајкл Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука