Jump to content

Кустурица се повукао из жирија

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Режисер Емир Кустурица повукао се са места члана жирија на филмском фестивалу у Анталији. Турска јавност критиковала је Кустурицу због његових коментара у вези са ратом у БиХ.

Због полемике у турској јавности коју је изазвао долазак Емира Кустурице на филсмски фестивал у тој земљи, Кустурица је изјавио да напушта смотру, где је био члан жирија и почасни гост.

Постављена слика

"То су варварске и примитивне методе", изјавио је Кустурица у Анталији, приморском граду на југу Турске, где се одржава 47. филмски фестивал "Златна наранџа".

Према писању агенције Анадолија, Кустурица је рекао да неће, како је било предвиђено, учествовати у раду једне радионице која се организује у оквиру фестивала и да намерава одмах да напусти Турску.

Турски министар културе Ертугрул Генај критиковао је Кустурицу због његових "контроверзних ставова" током рата у Босни, додајући да неће долазити на фестивал где је Кустурица требало да буде и у жирију.

"Сматрам турског министра културе за непријатеља јер он то заслужује", рекао је Кустурица.

Градоначелник Анталије Мустафа Акајдин изјавио је да ће покушати да убеди познатог редитеља да промени одлуку и остане на фестивалу.

Познати турски режисер и добитник награде "Златни медвед" у Берлину  Семих Капланоглу најавио је јуче да ће бојкотовати филмски фестивал у Анталији, због тога што су организатори позвали и Емира Кустурицу да буде члан жирија.

Капланоглу је рекао да су међународни судови оценили као злочине против човечности догађаје током рата у БиХ између 1992. и 1995. године, а да Кустурица умањује значај тих догађаја.

IZVOR

Подели на овим сајтовима

• Одговори 67
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ovaj dio ...jer on to zaslužuje - zvuči kao lorealova reklama  amin-nas.  I ima pravo da bira hoće li prisustvovati ili neće - njegovo pravi i njegova slobodna volja. Ja se inače njemu kao umjetniku zaista divim. 1405_love

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Kusturica se povukao

Emir Kusturica povukao se iz žirija filmskog festivala u Antaliji, pošto je bio izložen kritikama zbog komentara vezanih za rat u Bosni i Hercegovini

Nakon što je turski reditelj Semih Kaplanoglu protestovao zbog njegovog prisustva u žiriju, Kusturica se povukao, saopštivši da se to čini zbog kritika koje su na njegov račun izrekli mediji i pojedini zvaničnici. Gradonačelnik Antalije Mustafa Akajdin rekao je da će pokušati da ubedi reditelja da ponovo razmisli o toj odluci.

A počelo je ovako.

Semih Kaplanoglu, osvajač Zlatnog medveda na ovogodišnjem festival u Berlinu za film “Bal”, saopštio je da ni on ni njegova firma neće doći na festival “Zlatna pomorandža” u Antaliji. Ova reakcija najnovija je u seriji protesta upućenim organizatorima u Antaliji sa zajedničkim zahtevom: da se Kusturica povuče iz žirija. U pisanoj izjavi turski režiser je naveo da su "događaje u BiH između 1992. i 1996. međunarodni sudovi definisali kao genocid i zločin protiv čovečnosti te da su učesnici u tim zločinima osuđeni i procesuirani".

"Boli nas kad organizator AKSAV (Antalya Culture and Art Foundation) podržava ‘umetnika’ koji brani takve zločine. Ne kritikujemo ničije etničko poreklo ili uverenje. Samo odbijamo da branimo mentalitet koji legalizuje zločine protiv čovečnosti, genocid i silovanja, i koji ga verbalno odobrava. Jedini kriterij koji nas ujedinjuje protiv rata i ratnih zločina je ljudski identitet. Umetnici su neodvojivi od čovečanstva”.

Mnogi turski mediji pišu da je Kusturica omražen zbog svoje podrške Slobodanu Miloševiću i izjava koje je davao tokom rata u Bosni. U većini tekstova u turskoj štampi se pominje genocid u Srebrenici, najstrašniji zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata kojeg Emir Kusturica nikad nije osudio.

Na 47. festivalu Altin portakal (Zlatna pomorandža) biće od večeras do četvrtka prikazan 191 film iz 35 zemalja.

E-novine

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Kusturica se povukao

Emir Kusturica povukao se iz žirija filmskog festivala u Antaliji, pošto je bio izložen kritikama zbog komentara vezanih za rat u Bosni i Hercegovini

Nakon što je turski reditelj Semih Kaplanoglu protestovao zbog njegovog prisustva u žiriju, Kusturica se povukao, saopštivši da se to čini zbog kritika koje su na njegov račun izrekli mediji i pojedini zvaničnici. Gradonačelnik Antalije Mustafa Akajdin rekao je da će pokušati da ubedi reditelja da ponovo razmisli o toj odluci.

A počelo je ovako.

Semih Kaplanoglu, osvajač Zlatnog medveda na ovogodišnjem festival u Berlinu za film “Bal”, saopštio je da ni on ni njegova firma neće doći na festival “Zlatna pomorandža” u Antaliji. Ova reakcija najnovija je u seriji protesta upućenim organizatorima u Antaliji sa zajedničkim zahtevom: da se Kusturica povuče iz žirija. U pisanoj izjavi turski režiser je naveo da su "događaje u BiH između 1992. i 1996. međunarodni sudovi definisali kao genocid i zločin protiv čovečnosti te da su učesnici u tim zločinima osuđeni i procesuirani".

"Boli nas kad organizator AKSAV (Antalya Culture and Art Foundation) podržava ‘umetnika’ koji brani takve zločine. Ne kritikujemo ničije etničko poreklo ili uverenje. Samo odbijamo da branimo mentalitet koji legalizuje zločine protiv čovečnosti, genocid i silovanja, i koji ga verbalno odobrava. Jedini kriterij koji nas ujedinjuje protiv rata i ratnih zločina je ljudski identitet. Umetnici su neodvojivi od čovečanstva”.

Mnogi turski mediji pišu da je Kusturica omražen zbog svoje podrške Slobodanu Miloševiću i izjava koje je davao tokom rata u Bosni. U većini tekstova u turskoj štampi se pominje genocid u Srebrenici, najstrašniji zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata kojeg Emir Kusturica nikad nije osudio.

Na 47. festivalu Altin portakal (Zlatna pomorandža) biće od večeras do četvrtka prikazan 191 film iz 35 zemalja.

E-novine

Eh, Kusturico, ...
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

полако енизе, ја још нисам видео шта је то Кустурица проблематично изјавио да би се неко овако отворено понео.

а то да се уметнички идентитет, укус и стваралаштво мешају са политичким ставовима је смешно, као да то има неке везе.

моје мишљење је да је некоме сметао због других ствари, па нису имали за шта да га уједу, него за нешто што је неко изјавио у његово име.

ако се сећаш, покушао је нешто слично један новинар неког хрватског гласила пре неког времена да добије сличне поене, па му није успело. :)

Подели на овим сајтовима

полако енизе, ја још нисам видео шта је то Кустурица проблематично изјавио да би се неко овако отворено понео.

а то да се уметнички идентитет, укус и стваралаштво мешају са политичким ставовима је смешно, као да то има неке везе.

моје мишљење је да је некоме сметао због других ствари, па нису имали за шта да га уједу, него за нешто што је неко изјавио у његово име.

ако се сећаш, покушао је нешто слично један новинар неког хрватског гласила пре неког времена да добије сличне поене, па му није успело. 1000000001010

Ništa ja ne rekoh, niti za niti protiv.

Naravno da se tu ne treba mješati politika, ali bojim se da Kusturica previše ističe svoje srpstvo.Pa mu je neko neprijatelj.

Ne zna ili ne kuži da takav duh razgovora ne ide.

Greška je organizatora ako im se nije svidio zbog njegove prošlosti ili stavova što su ga uopšte pozvali a ako su ga pozvali trebali su ga trpiti.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Гости

ако се сећаш, покушао је нешто слично један новинар неког хрватског гласила пре неког времена да добије сличне поене, па му није успело. :)

Naravno da se tu ne treba mješati politika, ali bojim se da Kusturica previše ističe svoje srpstvo.Pa mu je neko neprijatelj.

Greška je organizatora ako im se nije svidio zbog njegove prošlosti ili stavova što su ga uopšte pozvali a ako su ga pozvali trebali su ga trpiti.

1000000001010 за оба поста.

У праву си Enizе ако су већ нешто знали,зашто су га погивали!

Подели на овим сајтовима

ако се сећаш, покушао је нешто слично један новинар неког хрватског гласила пре неког времена да добије сличне поене, па му није успело. molimoli

Slažem se s tobom samo te molim da mi objasniš "bojim se da Kusturica previše ističe svoje srpstvo."

Ako možeš da mi malo dočaraš,šta pod tim misliš?

Naglasak je naravno na "previše"

Bez ljutnje :cheesy2: interesuje me gde je granica 0442_feel

Sad sam se setio,nije loše da se pročita http://www.pravoslovo.net/tekstovi/arhiva/kusta/moja_ubedjenja_Emir_Kusturica.pdf

Njegov umjetnički talenat je neosporan ali on umjesto da na svojim nastupima se bavi onim što jeste on ističe ko je i štaje.Kod nas ima pravilo ako se neko plaho pravda to znači da sumnja on lično u to.

Budi umjetnik a ko si i šta si koga boli briga za to!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

ако се сећаш, покушао је нешто слично један новинар неког хрватског гласила пре неког времена да добије сличне поене, па му није успело. molimoli

Slažem se s tobom samo te molim da mi objasniš "bojim se da Kusturica previše ističe svoje srpstvo."

Sad sam se setio,nije loše da se pročita http://www.pravoslovo.net/tekstovi/arhiva/kusta/moja_ubedjenja_Emir_Kusturica.pdf

Njegov umjetnički talenat je neosporan ali on umjesto da na svojim nastupima se bavi onim što jeste on ističe ko je i štaje.Kod nas ima pravilo ako se neko plaho pravda to znači da sumnja on lično u to.

Брига је било оног турчина који је и почео са лупетањем и политизацијом филмског фестивала.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Брига је било оног турчина који је и почео са лупетањем и политизацијом филмског фестивала.
Brate ja sam gore rekao, da se ne ponavljam:Ako im se nije svidipo nisu ga trebali zvati, ali ako su ga već pozvali trebali su ga trpiti.Ali moraš i sam priznati da je on podosta i prgav po naravi.Sjeti se samo intervjua kojeg je prekinuo  prošle godine.Mislim da je u pitanju bila jedna hrvatska televizija.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

То се,мој форумски друже,зове - став...човек има став и не дозвољава да га свако зај****...за разлику од многих других који су најобичније "вунице".То што се он теби не свиђа,а знамо што га не миришеш  0442_feel,то је само твој проблем,Енизе. molimoli

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Зар то није карактеристика свих уметника? То се чак тражи од њих. Људе живо интересују њихова размишљања и догађаји из личног и професионалног живота.

То се,мој форумски друже,зове - став...човек има став и не дозвољава да га свако зај****...за разлику од многих других који су најобичније "вунице".То што се он теби не свиђа,а знамо што га не миришеш  :),то је само твој проблем,Енизе. 0212_rolleyes

prst ka gore

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

То се,мој форумски друже,зове - став...човек има став и не дозвољава да га свако зај****...за разлику од многих других који су најобичније "вунице".То што се он теби не свиђа,а знамо што га не миришеш  :),то је само твој проблем,Енизе. :)

2x

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...