Jump to content

Ко је посвађао Муслимане и Србе у другом светском рату?

Оцени ову тему

Eniz

Препоручена порука

Ne sporima ja taj historijski fakat, ali posle ovih podataka, pitanje dobija još na težni, da, i muslimana je bilo  u četnicima ko ih je pšosvađao, pokušavam dublje naći uzroke!

U ozloglašenoj četničkoj Handžar diviziji naročito.

Не постоји четничка ханџар дивизија, нити је постојала.

Misliš da ja to ne znam? 0110_hahaha

Ova je sa Antom:

Постављена слика

Ovaj levo je brat od oca od Jasera Arafata, dakle stric. Desno je Adolf.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Одговори 122
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Isti onaj koji je nagovorio pravoslavne Srbe da tuku i kamenuju svoje episkope...

и од цркви праве паркиралишта...

Ово је добро запажање; комунистичка пропаганда је пре рата чак била крвавија; памфлети које су скојевци ширили по Краљевини Југославији одисали су мржњом и нетолеранцијом; позивало се на бунт против "српске буржоазије" и "великосрпских тлачитеља". Чак је КПЈ поздравила лички устанак усташког покрета.

Верујем да је и комунистичка пропаганда утицала на све.

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Ne sporima ja taj historijski fakat, ali posle ovih podataka, pitanje dobija još na težni, da, i muslimana je bilo  u četnicima ko ih je pšosvađao, pokušavam dublje naći uzroke!

Ova je sa Antom:

Постављена слика

Ovaj levo je brat od oca od Jasera Arafata, dakle stric. Desno je Adolf.

Постављена слика

Darko tema ima naslov doći ćemo i do toga zato bih te zamolio bez lukavosti  u pisanju.Možemo mi svi jedni drugima da klizećim startovima ulijećemo , ali ja vodim ozbiljan razgovor sa ozbiljnim ljudima, zato molim te iskuliraj se malo!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Моје мишљење о посвађаности Срба и Муслимана је следеће.

Прво Срби који су изашли као победници из првог сватског рата , нису уопште имали националну идеју када су пристали на Југословенство.

Самим тим уместо да придобијају Муслимане за себе јер су најближи и најсроднији ( Да не објашњавам рећи ћу само да је рахметли Изетбеговић све до рата себе сматрао Србином а тако се и изјашњавао, не под присилом или у заблуди него потпуно свесно и савесно) Срби су стварали Југословенство, које на крају нико није прихватио, тачније не стварали него му се предавали , идеја пак потиче од Штросмајера бискупа.

Такође београдски бирократски апарат  није хтео да разуме ничије потребе , ни муслиманске ни хрватске ни српске, те је гурао докле је могао, логиком - држи буре воду док мајстори не оду.Тако су београдски бирократи и поратни профитери користили државу Југославију зарад личног богаћења( које је на крају било бесмислено јер су комунисти све конфисковали , ово на неки начин гледам као суд правде) .

Ово је први разлог разилажења Муслимана и Срба, неморам да подсећам на организацију младобосанаца  коју су чинили Срби и Муслимани , а која је имала јединствену државотворну идеју и била окренута против запада , то је после анексије Босне , један од првих озбиљнијих прилаза једних другима Срба и Муслимана.

Даље.

Други битан разлог ра разилажење Срба и Муслимана је сам запад и његови интереси.

Ни једној већој сили запада није у интересу било , нити ће бити , јединство Срба и Муслимана, зато што заједно могу да представљају озбиљан корпус , у државном, политичком , стратешком и сваком другом смислу, а и најчешће интереси Срба и Муслимана се покалпају.

Дакле западним силама је било потребно да заваде Србе и Муслимане зарад личних интереса, јер два мала народа је лакше контролисати , него један већи народ.

У другом светском рату те западне силе су биле Италија и Немачка, а данас су Англосаксонци.

Више пута сам поменуо Бадољев меморандум, у коме се јасно наводи план Италије да створи НДХ ради лакше окупације Југославије а не из неке љубави према Хрватима или католичке солидарности.

На жалост и вероватно захваљујући нашем менталитету, непромишљености, хировитости, незрелости, итд. дакле нашим балканским особеностима , фашистичка Италија је у овоме успела.

Тако створена НДХ-азија је начела сукоб Срба и Муслимана а последњи рат је то бојим се дефинитивно запечатио једном за свагда.

Остаће још само неке књиге да сведоче о некадашњем заједничком пореклу и животу, о дубоким родбинским везама и заједничкој мучној историји.

Подели на овим сајтовима

Svašta Enize, nisi ti meni neprijatelj ni u kakvom smislu. 

Ovo sa Antom ima veze sa temom a sa Adolfom nema, nisam imao lošu nameru svakako.

Iskulirao sam se, vi ozbiljni vodite razgovore. 0110_hahaha      0110_hahaha

Brate, samo da tema ne ode u čorsokak, tema je srbi i muslimani a ne ustaše i muslimani!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ne sporima ja taj historijski fakat, ali posle ovih podataka, pitanje dobija još na težni, da, i muslimana je bilo  u četnicima ko ih je pšosvađao, pokušavam dublje naći uzroke!

Онда те нисам разумео.

Ово су зезнуте теме и боље је на њима бити директан.

Подели на овим сајтовима

Da ne okolišamo, osnovni problem Srba i Muslimana je taj što su različite religije.

To će nekako biti večna jabuka razdora, s obzirom da su ljudi takvi kakvi su.

A ako znate, a možda i ne znate, narod Bosanci je dosta star narod, muslimani koji se pišu velikim slovom, dakle Muslimani su najmlađi narod ovuda, znate istoriju svi već dosta dobro. A narod Bosanci je bio u srodstvu sa Nemanjićima, to je poznato takođe!

Kad je bio boj na Kosovu, kralj iz dinastije Kotromanić je poslao jednu svoju armiju da se bori zajedno sa Srbima.

Znao sam i kako se zvao taj komandant. I Bosanci su bili Hrišćani, samo, imali su svoju posebnu, autokefalnu Crkvu Bosansku, no duga je to priča...

Подели на овим сајтовима

Ne sporima ja taj historijski fakat, ali posle ovih podataka, pitanje dobija još na težni, da, i muslimana je bilo  u četnicima ko ih je posvađao, pokušavam dublje naći uzroke!

Онда те нисам разумео.

Koliko znam, četnici su se borili za kralja (srpskog kralja), otadžbinu (srpsku otadžbinu) i Boga (na hrišćansko-pravoslavni način, znate i sami o takvom nacionalizmu dosta), nekako mi je neobično da tu ima muslimana mada ne kažem da je nemoguće.

Moj pradeda je bio u četnicima i moj deda je bio u četnicima i nešto se ne sećam da su inače četnici voleli muslimane. Šta da se radi kad su ekstremisti. Valjda svi to znaju. Dovoljno smo kulturni da znamo da postupak ekstremista često nema opravdanje u samoj organizaciji čiji su oni ekstremisti.

Подели на овим сајтовима

Da ne okolišamo, osnovni problem Srba i Muslimana je taj što su različite religije.

To će nekako biti večna jabuka razdora, s obzirom da su ljudi takvi kakvi su.

A ako znate, a možda i ne znate, narod Bosanci je dosta star narod, muslimani koji se pišu velikim slovom, dakle Muslimani su najmlađi narod ovuda, znate istoriju svi već dosta dobro. A narod Bosanci je bio u srodstvu sa Nemanjićima, to je poznato takođe!

Kad je bio boj na Kosovu, kralj iz dinastije Kotromanić je poslao jednu svoju armiju da se bori zajedno sa Srbima.

Znao sam i kako se zvao taj komandant. I Bosanci su bili Hrišćani, samo, imali su svoju posebnu, autokefalnu Crkvu Bosansku, no duga je to priča...

Још једна прича запада, Бенџамин калај , који је писао историју Босне и рекао да су Босанци заправо Срби у три религије, као и да је средњевековна Босна била једна од многих тадашњих Српских Држава, када је постао министар аустроугарски сам је забранио ову своју књигу , јер анектирана Босна више није смела овако да се гледа, политика запада се мењала, Отоманске империје више било није, самим тим почиње нека друга прича о неком новом народу Босанском који вуче корене наводно од Богумила, међутим ове Богумиле како историја сведочи Маџари су по заповести папе истребили много пре продора Турака у Босну , тако да ту у таквој западној интерпретацији истрије рупа има колико и на ситу...

Но то је пак нека друга тема Дарко и ја не би ову тему гурао у том правцу.

Подели на овим сајтовима

Koliko znam, četnici su se borili za kralja (srpskog kralja), otadžbinu (srpsku otadžbinu) i Boga (na hrišćansko-pravoslavni način, znate i sami o takvom nacionalizmu dosta), nekako mi je neobično da tu ima muslimana mada ne kažem da je nemoguće.

Moj pradeda je bio u četnicima i moj deda je bio u četnicima i nešto se ne sećam da su inače četnici voleli muslimane. Šta da se radi kad su ekstremisti. Valjda svi to znaju. Dovoljno smo kulturni da znamo da postupak ekstremista često nema opravdanje u samoj organizaciji čiji su oni ekstremisti.

Било је у четницима и хрвата па што не и муслимана.

Подели на овим сајтовима

Ne sporima ja taj historijski fakat, ali posle ovih podataka, pitanje dobija još na težni, da, i muslimana je bilo  u četnicima ko ih je posvađao, pokušavam dublje naći uzroke!

Misliš da ja to ne znam? ne_shvata

Онда те нисам разумео.

То је комунистичка интерпретација историје другог светског рата, но да је тако, шта мислиш да ли би једна демократска држава смела да рехабилитује четнике?

Напротив ствари стоје супротно томе, четнички покрет Драгољуба Михаиловића именом Југословенска Војска у Отаџбини , пре свега је био један Југословенски покрет и на скупштини у селу Ба су били представници свих народа Југославије , то је чувека како је партизани зову "четничка" скупштина, а заправо скупштина демократске монархистичке Југославије.

Идеолошки сукоб између Четника и Партизана је био класни сукоб а не сукоб националиста и грађана, напротив , много више националиста је било на страни партизана. Четници су се борили за повратак краља и устројства какво је било пре рата, дакле за капиталистичку демократску монархију.

Државу странака и краља , а не државу нације.

За то су се борили само Усташе , за државу једне нације, отуда је у четничким редовима било и Муслимана и Хрвата и Словенаца и Маџара и других народа Југославије, једино сам скептичан да је било Шиптара у четницима , за све остале знам да су били.

Било је по прилично Муслимана у четницима , али се тај број почео осипати после неких четничких одмазди над муслиманским становништвом због усташких злочина.

Подели на овим сајтовима

Pogrešne interpretacije su samo ono što se servira ljudima da bi bili (veći) nacionalisti.

Ovo za Bosance je činjenica. Nikakve zapadnjačke interpolacije na koje aludiraš.

Прочитај књигу Калајеву , па сам просуди...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...