Jump to content

Време је остављања зимнице!!!

marina

Препоручена порука

Ајвар, пинџур, парадајз млевени у флашама,печена паприка у замрзивачу-остављени,

краставчићи за неки дан, и

на крају сомборка у качици и цар-звоно,-кисели купус у каци.

Е, сад, ако се наканим и ону шарену салату-неко је зове и француска.

Џем  од кајсија, брескви и шљива је остављен, слатко од малина,купина и шљива.

И добила сам од комшинке неке дуње, па би ваљало то данас да ''сагнам у шерпу''. bleh

Иначе од свега највише једемо кисели купус као салату, свакодневно, пошто се трудим да свакога

дана једемо кувано јело, а ручак нам пада у касним поподневним сатима, и време је окупљања породице.

:) 0110_hahaha 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

КИСЕЛИ КРАСТАВЦИ

7 кг краставчића

4 л воде

120 гр есенције

250-300 гр соли

100 гр шећера

1 винобран

Краставце добро опрати грубом четкицом, одрезати им мало крајеве и осушити. Ставити их у велику пластичну посуду и посути винобраном. Све остале састојке  помијешати и прелити краставце (не кува се). Након 24 сата краставце поредати у тегле, залити овом течношћу, притиснути, поклопити тегле и оставити. Испадне много тегли (више од петнаест). Ко воли, може да дода бибер у зрну и мирођију. Одлично се чувају.

Подели на овим сајтовима

ПАПРИКЕ У СЕНФУ

3 кг црвених рога (исјецкати их на танке резанце)

4-6 главица црвеног лука

1 главица бијелог лука

Паприке и лук прокувати 10 минута у :

2,5 дцл воде

2,5 дцл сирћета

1 супена кашика соли (може и мало више)

1 кашика шећера

Проциједити. Измијешати добро 1/2 кг сенфа и 2,5 дцл уља са паприкама,  ставити у тегле и поклопити.

Подели на овим сајтовима

КИСЕЛИ КРАСТАВЦИ

7 кг краставчића

4 л воде

120 гр есенције

250-300 гр соли

100 гр шећера

1 винобран

Краставце добро опрати грубом четкицом, одрезати им мало крајеве и осушити. Ставити их у велику пластичну посуду и посути винобраном. Све остале састојке  помијешати и прелити краставце (не кува се). Након 24 сата краставце поредати у тегле, залити овом течношћу, притиснути, поклопити тегле и оставити. Испадне много тегли (више од петнаест). Ко воли, може да дода бибер у зрну и мироџију. Одлично се чувају.

Добар  рецепт. Мада ми задњих  година  не  успевају  најбоље, па сам решила  да  их  ове године

пастеризујем у теглама.

Подели на овим сајтовима

Ja sam ostavila pindjur i paradajz u flašama ali seckan.Sada je na red papika, peglana i sada neka nova salata sa seckanom paprikom i rendanim kupusom....ja volim da ostavljam zimnicu, to mi je tako šareeeeeeeeeno....ima te li neki  lep recept za  turšiju?

Како  иде  то  паприка  са  сецканим  купусом, мада сам рекла да више нећу ништа...

Подели на овим сајтовима

ЉУТИКА

4 кг парадајза + 4 дцл сирћета + 6 дцл уља  - кувати 2 сата

додати  

6 кг испечених, очишћених, исјецканих (по жељи) црвених рога + 1 главицу бијелог лука + 1 везицу першина, а може и 1 љута паприка

Све заједно кувати још 1/2 сата, додати соли и шећера по укусу. Вруће сипати у вруће тегле, па утоплити. (Ја, посљедњих година, ајвар и све то што се слично припрема, сипам вруће у вруће тегле, одмах поклапам и ставим у рерну неких пола сата на 12о до 150 степени. Након тога умотам у старе деке и одложим када се олади. Не квари ми се зимница, иако је у стану).    

Подели на овим сајтовима

КИСЕЛИ КРАСТАВЦИ

7 кг краставчића

4 л воде

120 гр есенције

250-300 гр соли

100 гр шећера

1 винобран

Краставце добро опрати грубом четкицом, одрезати им мало крајеве и осушити. Ставити их у велику пластичну посуду и посути винобраном. Све остале састојке  помијешати и прелити краставце (не кува се). Након 24 сата краставце поредати у тегле, залити овом течношћу, притиснути, поклопити тегле и оставити. Испадне много тегли (више од петнаест). Ко воли, може да дода бибер у зрну и мироџију. Одлично се чувају.

Добар  рецепт. Мада ми задњих  година  не  успевају  најбоље, па сам решила  да  их  ове године

пастеризујем у теглама.

Драга Мирођија, никада ми се ниједна тегла није покварила, иако их држим у стану, а будући да је централно гријање, не можеш се одбранити од топлоте ни у остави. Можда ставиш мање соли, винобрана или тако нешто. Ово је рецепт Витаминке и имају исти укус као и куповни, стварно су одлични. Размишљала сам да покушам и гљиве да оставим на овај начин. Наравно, пастеризацији нема мане.

Подели на овим сајтовима

Ја бих питао ал да се не љутите...  crutches (поготово не гребићка, она је вазда нешто надрндана) :)

Да ли вам остане и колико зимнице, након што дође на пролеће свеже...

Да ли некада бацате?

Да ли је свето правило за зимницу...рок трајања 1 год. и после се баца, појело се ил не?

За мене је неписано правило исто да свака српска кућа има ајвар и купус. У принципу не мора га имати, ипак немају сви простора за то...али га конзумира.

Све остало су кулинарске враголије.

Моја омиљена зимница је нека са шаргарепом.

Како сам помагао при припреми знам да се стави 3 кг шаргарепе и мало прокува да би се лакше млело, затим се стави сомборка паприка љута...мало зелени, белог лукца и ваљда је то то...Наравно оне киселине, со...и шта већ иде. Преноћи то све везано и ујутро се сипа у тегличке.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

потребно је :

*Сипурак

*сецер

припрема :

зависно од потребе за одредјену колицину пекмеза иде одредјена колицина сецера и сипурка. однос је на 1кг сипурка иде око 700гр сецера.од те колицине добија се 1,6кг пекмеза.

1.фаза брање

Постављена слика

2.фаза кување

Постављена слика

3.фаза млевење

Постављена слика

4.фаза испирање кроз пресу

Постављена слика

5.фаза испирање кроз густо сито

Постављена слика

6.кување пекмеза

Постављена слика

7.засладјивање по укусу

Постављена слика

8.испитивање укуваности

Постављена слика

веома је битно да се лепо укува јер у њга нема никакве хемикалије да га одрзава у јестивом стању

9.пекмез је скуван

Постављена слика

пекмез је спакован и спреман за испоруку купцима.Пријатно им било.

245jxa1.jpg
Подели на овим сајтовима

Ја бих питао ал да се не љутите...  crutches (поготово не гребићка, она је вазда нешто надрндана) :)

Да ли вам остане и колико зимнице, након што дође на пролеће свеже...

Да ли некада бацате?

Да ли је свето правило за зимницу...рок трајања 1 год. и после се баца, појело се ил не?

За мене је неписано правило исто да свака српска кућа има ајвар и купус. У принципу не мора га имати, ипак немају сви простора за то...али га конзумира.

Све остало су кулинарске враголије.

Моја омиљена зимница је нека са шаргарепом.

Како сам помагао при припреми знам да се стави 3 кг шаргарепе и мало прокува да би се лакше млело, затим се стави сомборка паприка љута...мало зелени, белог лукца и ваљда је то то...Наравно оне киселине, со...и шта већ иде. Преноћи то све везано и ујутро се сипа у тегличке.

ЉУТА САЛАТА ОД ШАРГАРЕПЕ

3 кг шаргарепе

1 везица першина + 1 везица целера

4-5 главица бијелог лука

100 гр љуте папричице

- све самљети или изрендати, па додати у то :

1/2 л уља

2 кашике (супене) шећера

1/2 мале шољице (за кафу) есенције

со (по укусу)

- све то измијешати добро неколико пута па ставити у тегле (око 5 тегли) - не знам за то да треба да преноћи прије остављања

Ово је стварно, ако си на ову салату мислио, изузетно освјежавајућаа салата, а може да се прави током цијеле године

Е, брате, гдје зимница да се не потроши? Све оде, а једино (моје искуство) претекне парадајз сос и краставци, пекмез и слатко, мада никада се не догоди да се то и поквари. Поједе се најприје то старо, па ново, а ајвара, колико год да га направим, никад доста. Додуше, ја парадајз-сос укувавам, без конзерванса (само со и шећер по укусу), сипам вруће у вруће флаше, па утоплим још декама. Када сам била у Србији (Шумадија, 1992-1994), видјела сам да се тамо другачије оставља, меље се сиров и додаје се салицил, не прокувава се. Можда и то зависи од краја до краја. Ипак ми је дражи овај укувани, а и мање посла с њим. Спасавао ме је у рату. Скувам макароне, па на мало уља продинстам црни и бијели лук и додам сос и оригано. Фантазија! Ако још има пармезана или неког другог сира, не треба ништа више. Брзо, јефтино и преукусно. Ау, и ово је неисцрпна тема.

Подели на овим сајтовима

Е видиш разлика је само што моји остављају уместо 100 гр. љуте паприке, једно 10так-20 великих сомборки-љутих. Зависи од количине шаргарепе.. Испеку их па ољуште и онда се оне самељу исто. Не стављамо љуту папричицу.

Мени остане увек зимница у којој има краставца (некако се то најмање једе) затим туршија...

...поједе се све то, али последње остане, чак се и купује ајвар у продавници...има га заиста доброг куповног...

Мени је само битно да паприка и парадајиз буду љути или благо заљућени и онда могу да једем теглицу у просеку. А иначе остало...залогај и доста.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Е видиш разлика је само што моји остављају уместо 100 гр. љуте паприке, једно 10так-20 великих сомборки-љутих. Зависи од количине шаргарепе.. Испеку их па ољуште и онда се оне самељу исто. Не стављамо љуту папричицу.

Мени остане увек зимница у којој има краставца (некако се то најмање једе) затим туршија...

...поједе се све то, али последње остане, чак се и купује ајвар у продавници...има га заиста доброг куповног...

Мени је само битно да паприка и парадајиз буду љути или благо заљућени и онда могу да једем теглицу у просеку. А иначе остало...залогај и доста.

Моји то не би преживјели. Једино муж, кад мало боље размислим. А што се краставчића тиче, гурајте свугдје, поготово онај фини сосић за рибу са посном мајонезом и бијелим луком (све то помијешаш у омјеру који ти одговара). А, и све оне разне варијанте руске салате, па којекакви слани ролати, ма има да га нема. Важно је, у сваком случају, да се не баца.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...