Драган Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Поента је у томе да је то једна теорија, претпоставка која се никад неће нити може доказати.То је један природнонаучни модел који који је поткрепљен доказима тако да је beyond reasonable doubt. А овом реченицом коју си ти употребио атеисти правдају своје неверовање. И још нешто болдовао реч сам теорија, јер ту желиш да ставиш реч хипотеза.Шта је човек? Живина! bendoff Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 @PetreM Hajde molim te gde je sv. Vasilije učio da Adam nije bio stvoren, ili bilo koji sveti Otac PC? Gde ima neko zvanični dokument PC da priznaje da je čovek postao od majmuna i da nije stvoren kao što svedoči Sveto Pismo? Gde ima da iko od Svetih Otaca sumnja da konkretnog Adama nikada nije ni bilo, što tvrdi Darwin (koji je i umirao u teškim mukama i pred smrt se pitao da nije možda u prelesti? Da da... maxwelle on ti je bio protestant, čak i bogoslov, čudno kako nisi to sam primetio.... Anglikanac čak). Ja govorim o hrišćanskoj antropologiji i dobro znam šta Crkva po tom pitanju uči. I naša i katolička. Nije valjda da je maxwell primetio nešto što oni nisu, eto već 2000 godina! Kraju krajeva mene može da bude briga, ima li Uran planet 7 ili 10 satelita... ali me nije briga kada govorimo o Adamovom padu, prvorodnom grehu i Mesiji koji je došao da podigne palog (i konkretnog) Adama iz pakla! Sva pravoslavna himnologija o tome govori i veruje u to! (Počni od običnog molitvenika, pa pređi na Oktoihe i Mineje... pa me ubedi u to što tvrdiš). To je Predanje Crkve, a to i Sveto Pismo govori na bezbroj mesta. Pa da...eto ti šta je drskost. Da si čitao knjigu Monah Kalist, pretpostavljam da nisi, video bi ko je bio Vladika Nikolaj... Ni do dna danova njegove pete nisi, a tvrdiš da je on bio u zabludi! Najveći posle Svetog Save, Zlatoust Srpski... eto, da nije bilo tebe, ne bih znao da je on bio u zabludi! Pa o čemu, junače on piše? O čemu? Sve jedno njegovo delo (vidi mu samo doktorat) praktično govori o tom Adamu, i njegovim potomcima, zaraženim prvorodnim grehom, koje je Gospod došao da spase i iskupi. Jesu li oni svi buncali? Zamisli da je nas Bog sve varao 2000 godina i manipulicao, a sada je došla na videlo prava istina, koja nije ni istina, već prosto ideologija, ako si pročitao onu knjigu što sam ti poslao. No, tvoj izbor. bendoff Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Нису можда него јесу свети. Значи 100%.To можда не значи да они нису свети, већ да иако су свети нису незаблудиви по било ком питању. Ок, али онда применимо тај критеријум и на научнике. Како неко може рећи и тврдити и тако посредно неког ко се не слаже са тим мнењем правити будалом на неки начин, да је 100% сигуран да зна шта се десило у току неких милијарду и пар стотина милиона година. Да ли су они свесни колики је то период аман? А кад кажеш да је нека теорија доказана, онда си рекао управо то. На страну `генијалност` те теорије која је по начелној идеји једноставна да је и деца могу разумети. Ако могу светитељи бити заблудиви, а ја не тврдим да не могу, шта да кажемо тек за грешне људе... Мислим, свака част, ова, она теорија, лепо је све то, тако наука и напредује, али ови стварно немају меру. Толики фанатизам чак и по православним форумима и толики недостатак критичког односа-јадно је то, знаш... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Поента је у томе да је то једна теорија, претпоставка која се никад неће нити може доказати.То је један природнонаучни модел који који је поткрепљен доказима тако да је beyond reasonable doubt. А овом реченицом коју си ти употребио атеисти правдају своје неверовање. И још нешто болдовао реч сам теорија, јер ту желиш да ставиш реч хипотеза.Шта је човек? Живина! bendoff Искрено, брига ме за те финесе теорија, хипотеза, пишем врло јасно и недвосмислено. За тебе је то beyond reasonable doubt јер си млад и мислиш да је злато све што сија, тј. примаш без много размишљања све оно што ти се сервира, али допусти другима који размишљају својом главом да то и раде. Ти климај главом и даље шта год прочиташ и чујеш, нико ти не брани. За мене је та теорија пуна рупа, цури на све стране, плитка је, површна, идејно једноставна до смеха, не може се никад доказати. И противна је православљу у самој сржи, више пута сам о томе писао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Мислим, свака част, ова, она теорија, лепо је све то, тако наука и напредује, али ови стварно немају меру. Толики фанатизам чак и по православним форумима и толики недостатак критичког односа-јадно је то, знаш... bendoff "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Какав бре фанатизам и не-критичко размишљање/односи. Чини ми се да си превише читао Докинса, па само његове реченице копираш и употребљаваш у другом контексту. ТЕ је "клана" уздуж и попреко и то све од cтране самих научника, који су увек и најскептичнији кадгод се појави нека нова хипотеза (што је својевремено ТЕ и била, а што данас више НИЈЕ). Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Ja sam pisao vise puta o ovome... Evo prekopiracu tekst ne bih li ustedeo energiju. U svakom slucaju je apsolutno najmanje bitno za evoluciju, kao i druge naucne teorije to kako se uklapaju u teoloske kalupe. Da se razumemo. Nije ovo period nikakvih inkvizicija ili dominacije teoloske sholastike [zapravo, ovo mozda i jeste, u nasoj puritanskoj sredini] i dobro je sto je tako. A nesto i ne vidim kako je evolucija kontradiktorna religiji osim ako ne shvatas Sveto Pismo kao nekakvu naucnu knjigu, neki izvor nekakvih saznanja o svetu oko nas sto ona zapravo nije. A ako to mislis, onda neka ti je sa srecom u diskusijama. Nisam teolog ali sam siguran da Sveto Pismo nije nikakva epistemoloska knjiga. Svaki nominalni Hriscanin koji je prihvatio evoluciju, sigurno da tako misli. Osim ako nije apologeta "religija je NADNAUCNA" ili "Bog je stvorio ljude EVOLUCIJOM" ili "Bog je uzeo dva hominida i od njih napravio Adama i Evu" [najkreativnije resenje je ovo poslednje, to be honest. bendoff ] ili tako nekih stvari. I stalno ispliva neko sa imenima i prezimenima "vodecih svetskih eksperata iz oblasti" kojima evolucija ovako ili onako smeta ili ima supljine. Ono sto je istina, je da se u ozbiljnim naucnim krugovima uopste i ne razmatra to da TE nije tacna. Ako svestenik moze da kaze da zna da Bog postoji jer je to doziveo, moze i biolog da zna da je evolucija potvrdjena zato sto vidi da jeste i zato sto je potvrdjeno, dokazano i apsolutno. I sto je bitno, dokazano je na vise nivoa, strukturni, anatomski, funkcionalni, mikrobioloski, molekularni, genetski, morfoloski i kako god pozelis. Kako god okrenes, vide ces istu stvar jer svi putevi doista vode u Rim. Da kazes da to nije tacno, to je kao kada bi rekao coveku na 150om spratu zgrade da NIJE TACNO da postoji lift u zgradi. Nauka se popela jako visoko u zgradi koristeci lift na kom pise EVOLUCIJA i mislim da se ona vise i ne razmatra. Ne sumnjam da neko misli suprotno, samo se nadam da jos uvek ne govore geografima da NIJE TACNO da je zemlja okrugla sto su katolici radili do 1913. (!). A sto se tice tih "nedostataka" i "ogromnih rupa" u TE... One zaista ne postoje. Postoje neki organizmi za koje naucnici ne mogu da otkriju nesto u vezi njih ili ima dvosmislenih stvari ili se ne moze napraviti konsenzus ili tako nesto. To niposto ne dovodi u pitanje TE kao sistematski opis razvoja zivota na Zemlji. Evo recimo, sa tog spiska, primer crvene pande (Ailurus fulgens) - jedina stvar oko koje se naucnici ne mogu sloziti je to da li ona pripada familiji medveda (Ursidae) ili rakuna (Procyonidae). Ali samo je pogledaj, na morfoloskom nivou ne verujem da bi iko mogao da kaze da li ona pripada medvedima ili rakunima, ja bar ne bih. A naucnike zbunjuje to sto ona ima odredjene karakteristike koje su karakteristicne medvedima i odredjene koje su karakteristicne rakunima. To je jedini problem sa crvenom pandom, ja mislim da to objektivno nije nikakva rupa u samoj teoriji, zasto bi bila? A to sto mislite da je povrsna, da se ne moze dokazati, da je puna nedostataka, ja mislim da to nije tacno. A da je u samoj srzi kontradiktorna Pravoslavlju, ima onih koji misle upravo suprotno. Svako dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Какав бре фанатизам и не-критичко размишљање/односи. Чини ми се да си превише читао Докинса, па само његове реченице копираш и употребљаваш у другом контексту. ТЕ је "клана" уздуж и попреко и то све од cтране самих научника, који су увек и најскептичнији кадгод се појави нека нова хипотеза (што је својевремено ТЕ и била, а што данас више НИЈЕ). POTPIS. bendoff Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 @PetreM Hajde molim te gde je sv. Vasilije učio da Adam nije bio stvoren, ili bilo koji sveti Otac PC? Nisam rekao da treba da prihvatimo njegovo mišljenje o stvaranju,već da treba da imamo isti odnos prema nauci kakav je on imao.A pošto je živeo pre 2000 godina,naravno da nije imao pojma o evoluciji.Gde ima neko zvanični dokument PC da priznaje da je čovek postao od majmuna i da nije stvoren kao što svedoči Sveto Pismo?TE ne kaže da je čovek nastao od majmuna.A čak i da hipotetički prihvatimo tu situaciju,pitanje za tebe:gde ima zvaničan dokument PC koji kaže da čovek nije nastao od majmuna?Dakle,Crkva nikada nije iznela svoj stav po tom pitanju. (koji je i umirao u teškim mukama i pred smrt se pitao da nije možda u prelesti?To je opet kreacionistička izmišljotina za koju ne postoji ni trunka dokaza.Ja govorim o hrišćanskoj antropologiji i dobro znam šta Crkva po tom pitanju uči. I naša i katolička. Nije valjda da je maxwell primetio nešto što oni nisu, eto već 2000 godina!Crkva nikada nije iznela svoj stav po ovom pitanju,tako da ne možeš znati šta Crkva uči.Kraju krajeva mene može da bude briga, ima li Uran planet 7 ili 10 satelita... ali me nije briga kada govorimo o Adamovom padu, prvorodnom grehu i Mesiji koji je došao da podigne palog (i konkretnog) Adama iz pakla!Pobrojano niko ne poriče,samo ne prihvatamo da zmija govori,da su životinje bile biljojedi...Pa da...eto ti šta je drskost. Da si čitao knjigu Monah Kalist, pretpostavljam da nisi, video bi ko je bio Vladika Nikolaj... Ni do dna danova njegove pete nisi, a tvrdiš da je on bio u zabludi! Najveći posle Svetog Save, Zlatoust Srpski... eto, da nije bilo tebe, ne bih znao da je on bio u zabludi!Pa da...eto ti šta je neznanje.Čitao sam.Tvrdim da je bio u zabludi,jer postoji hiljade dokaza za to.I time ni na koji način ne umanjujem njegovu svetost.Svetost je evharistijska kategorija i nema veze sa bezgrešnošću. Zamisli da je nas Bog sve varao 2000 godina i manipulicao, a sada je došla na videlo prava istina, koja nije ni istina, već prosto ideologija, ako si pročitao onu knjigu što sam ti poslao. No, tvoj izbor.Nije nas Bog varao.To što su oni imali Duha Svetoga ne znači da su autoriteti po naučnim pitanjima.Zapravo,strogo govoreći,nisu autoriteti ni po pitanjima vere.Nisi mi poslao nijednu knjigu.Verovatno si me pomešao sa nekim. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Нико не спори оне научне чињенице које је поменуо бл Августин, дакле ово је класично извртање теза. Ко спори орбите планета по Кеплеровим законима или раздаљину Земље од Сунца, све могуће карактеристике разних биљних и животињских врста итд., дакле све оно што се може недвосмислено утврдити и измерити. Овде се ради о једном псеудодогматизму ТЕ, о томе да се говори да је доказана једна теорија која никако и не може бити доказана. То је једноставно једна претпоставка и да научници заузимају имају одмереност и скромност према тако великим питањима они би у том смислу и наступали. Овако како наступају вршећи константну пропаганду без имало смисла за критицизам направила су једну зграду коју не сме нико да такне јер јелте `они немају ништа боље да понуде`. Па шта се то мене тиче да ли они имају или немају шта боље да понуде, то је једноставно њихов проблем? Зашто су изабрали натурализам као филозофску подлогу, а не рецимо неки агностицизам што делује опет колико толико фер.Poenta je u tome da su hrišćani kroz istoriju prihvatali naučna otkrića.Ne postoji nikakav dogmatizam TE.Radi se o tome da kreacionistički "dokazi" predstavljaju laži i poluistine.Izvinite oče,ali jedini koji nema smisla za kriticizam ste Vi. Поента је у томе да је то једна теорија, претпоставка која се никад неће нити може доказати.Već više puta je objašnjeno šta teorija u nauci predstavlja,tako da je bespotreno da ponavljam. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Izvinite oče,ali jedini koji nema smisla za kriticizam ste Vi. Mislim da si u pravu, Petre ali... Ja recimo nikada ne bih smeo da kazem tako nesto nekome sa foruma iako to zaista mislim zato sto bi onda taj neko poceo recenicu sa "E ti mali, i ja sam tvojih godina prihvatao zdravo za gotovo..." a zavrsio "bezobrazan si i sram te bilo" kao sto su clanovi foruma nebrojeno puta i radili. Onda bi mi administracija rekla da ne smem JA tako da pricam sa drugima. I da, jedino sto je dogmaticno ovde je kreacionizam, opravdan gomilom lazi, dezinformacija i pseudo-dokaza i jedini koji nemaju nikakav kriticizam i prihvataju sve zdravo za gotovo i dogmaticno su apologete kreacionizma. Pri tome su ideoloski obojeni i oni su zapravo ti koji primaju sve bez razmisljanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Izvinite oče,ali jedini koji nema smisla za kriticizam ste Vi. Mislim da si u pravu, Petre ali... Ja recimo nikada ne bih smeo da kazem tako nesto nekome sa foruma iako to zaista mislim zato sto bi onda taj neko poceo recenicu sa "E ti mali, i ja sam tvojih godina prihvatao zdravo za gotovo..." a zavrsio "bezobrazan si i sram te bilo" kao sto su clanovi foruma nebrojeno puta i radili. Onda bi mi administracija rekla da ne smem JA tako da pricam sa drugima. Nemam nameru nikoga da vredjam,ali isto tako ne želim da se pretvaram.A mislim da nije uvreda reći nekome da ne postupa kritički. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Izvinite oče,ali jedini koji nema smisla za kriticizam ste Vi. Mislim da si u pravu, Petre ali... Ja recimo nikada ne bih smeo da kazem tako nesto nekome sa foruma iako to zaista mislim zato sto bi onda taj neko poceo recenicu sa "E ti mali, i ja sam tvojih godina prihvatao zdravo za gotovo..." a zavrsio "bezobrazan si i sram te bilo" kao sto su clanovi foruma nebrojeno puta i radili. Onda bi mi administracija rekla da ne smem JA tako da pricam sa drugima. I da, jedino sto je dogmaticno ovde je kreacionizam, opravdan gomilom lazi, dezinformacija i pseudo-dokaza i jedini koji nemaju nikakav kriticizam i prihvataju sve zdravo za gotovo i dogmaticno su apologete kreacionizma. Pri tome su ideoloski obojeni i oni su zapravo ti koji primaju sve bez razmisljanja. Окани се "ревнитеља", причај слободно! 0110_hahaha Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Poenta je u tome da su hrišćani kroz istoriju prihvatali naučna otkrića. Поента је у томе да ви само климате главом и имате једва изражен критички однос према нечему, а који је само ваш. Постављаћу вам питања и питања, тек сам почео, па ћемо да видимо колико је ТЕ логична. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука