Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Без Човека нема историје. Тако да милиони година времена пре човека није историја.

Ako mozes obrazlozi ovo jer je skroz netacno i nelogicno.

Sa teoloske tacke gledista istorija je neeshatonski nacin postojanja coveka i kosmosa.

Sa naucne tacke gledista istorija je ceo skup dogadjaja koji je se odigrao u proslosi i koji

je dokumentovan na razne nacine. Nakon toga reporojektovan na osnovu dobijenih cinjenica.

Подели на овим сајтовима

Без Човека нема историје. Тако да милиони година времена пре човека није историја.

Sa teoloske tacke gledista istorija je neeshatonski nacin postojanja coveka i kosmosa.

Sa naucne tacke gledista istorija je ceo skup dogadjaja koji je se odigrao u proslosi i koji

je dokumentovan na razne nacine. Nakon toga reporojektovan na osnovu dobijenih cinjenica.

Па да. Не без човека.

Подели на овим сајтовима

Па говорим да се питање смрти односи на човека. Природни процеси су нешто друго, нећу да понављам речено. Могућност да се бесловесна бића размножавају, постају и нестају, постојала је од када постоји и свет (не видим каква је трагедија у томе? Па бог је све то и створио да користи цару који ће доћи, човеку). Тек у својој довршености, у обожењу, створена природа ће добити другачији вид постојања.

Хоћеш рећи да је живи свет умирао претпостављених милијарду еволуционих година?

Да су животиње биле бачене у смрт и пропадљивост као начин постојања?

Да се кроз патњу, болове и смрт, свет усавршавао?

Св.Симеон Нови Богослов јасно негира тако нешто...

Уосталом, Оби ти је већ поставио суштински исто питање...

Opet se psihologizmi projektuju na Boga.

Опет се Бог уклапа у калупе Окамовим бритвама
Ja uospte ne adresiram Boga u ovom problemu nego stanje tvorevine.

Stvarno je zamorno svaki put nalgasavati zamenu teza.

Подели на овим сајтовима

Па говорим да се питање смрти односи на човека. Природни процеси су нешто друго, нећу да понављам речено. Могућност да се бесловесна бића размножавају, постају и нестају, постојала је од када постоји и свет (не видим каква је трагедија у томе? Па бог је све то и створио да користи цару који ће доћи, човеку). Тек у својој довршености, у обожењу, створена природа ће добити другачији вид постојања.

A zasto bi onda Oci naglasavali da je KROZ coveka dosla smrt (i ostatku tvorevine, naravno, kome drugo)?

Па зато што је човек одбио да свему створеноме да коначно одређење - возглављење у Сину Божијем. Природа је зато остала у својој историјској димензији, у нужностима створености (Свети Атанасије: Све што има почетак, мора имати и крај). Природа постоји природно, што значи да постоји овако како постоји, зато што НИЈЕ ДОВЕДЕНА ДО СВОГ ЦИЉА, НИЈЕ ДОВРШЕНА, НИЈЕ САВРШЕНА. Зашто? Зато што је човековом вољом требао да се оствари план Божији, као циљ и смисао стварања света - ВОЗГЛАВЉЕЊЕ СВЕГА СТВОРЕНОГ У СИНУ БОЖИЈЕМ. Адам и Ева су одбили план Бога Оца, али ко је ту грешку, тај промашај ЦИЉА исправио? Нови Адам: Исус и Нова Ева: Богородица. Погледајте њихов слободан одговор Богу Оцу:

Пресвета Богородица (када добија Благовест): Ево слушкиње господње, нека ми буде по вољи твојој!

Господ (ка истинити човек, нови Адама): Оче, ако је могуће нека ме мимоиђе чаша ова (страдање и смрт - прирдно, сваки се човек боји смрти)! Али...НЕ КАКО ЈА ХОЋУ, НЕГО ВОЉА ТВОЈА ДА БУДЕ!

Ове реченице су довеле историју пред капију Есхатзона, пред Смисао, пред Циљ стварања света. Овде с остварује воља Бога Оца, Тајна Христа, да свет постоји у заједници са Богом Оцем, кроз Личност Сина Божијег (општење божанске и човечанске природе, несливено и нераздељиво, у Личности Сина Божијег). То је ЗАЛОГ И ПУТ да творевина превазиђе свој ПРИРОДНИ (аутономни, независни) начин постојања. Зато је Христос ПРВЕНАЦ из мртвих, први који је показао нашу ИСТИНУ постојања. Нико то пре Христа није ни окусио ни видео - НЕМА БЕСМРТНОСТИ У ИСТОРИЈИ ПРЕ ТАЈНЕ ХРИСТОВЕ.

Подели на овим сајтовима

Па да. Не без човека.

Sta, pa da?

Ti verovatno mislsi na praistoriju ali i ona je i dalje istorija. Dakle vremen je dovelo

do skupa dogadjaja to sto tada nije bilo ljudi da dokumentuju sta se desavalo ne znaci

da mi nemozes da izvrsimo reprojekciju tadasnjih dogadjaja.

Подели на овим сајтовима

Па да. Не без човека.

Sta, pa da?

Ti verovatno mislsi na praistoriju ali i ona je i dalje istorija. Dakle vremen je dovelo

do skupa dogadjaja to sto tada nije bilo ljudi da dokumentuju sta se desavalo ne znaci

da mi nemozes da izvrsimo reprojekciju tadasnjih dogadjaja.

Не време не мора да буде историја. Човек даје догађаје који нису само природни след. То није моја иѕмислјотина. Историја сама себе тако дефинисе. Е сад, не ѕнам ѕа науку. Ово сам написала не да истерујем дефиниције него да се објаснимо. Могло је бити догађања у природи пре стварања Човека као дела Божијег стварања у времену али са доласком Човека време се означава као почетак историје (на пример). Онако како си написао: Човек и космос.

На то сам мислила.

Наука истражује природу и пре човека. Ако може да досегне онда може. Нисмо се разумели.

Подели на овим сајтовима

@Velja

Adam bi svakako liturgisao da je krenuo putem poslusnosti Bozijoj volji,

tako da je ovde ova tvoja opaska sasvim suvisna...

Наравно, али он није кренуо тим путем приношења тј. евхаристије.

Naravno da nije, zato je i doslo do unosenja smrti u zivi svet...

@Alexandar

Ovo je vec po meni kalemljenje...

Pre svega, pozivati se na reci samo sv. Atanasija, a zanemariti ostali korpus Otaca je najmanje receno nedosledno...

Drugo, kad kazes dosla KROZ coveka, nadam se da logicki podrazumevas da je pre toga nije ni bilo... da jeste, kako bi onda dosla/usla u svet?

Trece, Hristos je na sebe uzeo nasu prirodu sa svim na njoj vec ostvarenim posledicama greha (racunajuci i  smrt) - sa izuzetkom samog greha - da bi je od greha i smrti (ovo dvoje uvek ide zajedno u teologiji Otaca, ocigledno) izbavio... osim toga, zar ne tuzi On (i svaki drugi covek) zbog smrti bas jer je ona protivprirodna?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Velja

Adam bi svakako liturgisao da je krenuo putem poslusnosti Bozijoj volji,

tako da je ovde ova tvoja opaska sasvim suvisna...

Наравно, али он није кренуо тим путем приношења тј. евхаристије.

Naravno da nije, zato je i doslo do unosenja smrti u zivi svet...

@Alexandar

Ovo je vec po meni kalemljenje...

Pre svega, pozivati se na reci samo sv. Atanasija, a zanemariti ostali korpus Otaca je najmanje receno nedosledno...

Drugo, kad kazes dosla KROZ coveka, nadam se da logicki podrazumevas da je pre toga nije ni bilo... da jeste, kako bi onda dosla/usla u svet?

Trece, Hristos je na sebe uzeo nasu prirodu sa svim na njoj vec ostvarenim posledicama greha (racunajuci i  smrt) - sa izuzetkom samog greha - da bi je od greha i smrti (ovo dvoje uvek ide zajedno u teologiji Otaca, ocigledno) izbavio... osim toga, zar ne tuzi On (i svaki drugi covek) zbog smrti bas jer je ona protivprirodna?

Од сутра после Литургије (око 11.00) , ако Бог да, почећу предавања у библиотеци парохијског дома при Храму Светога Саве на Врачару. Биће речи управо о овим питањима. Ко може, добро је дошао. Имам осећај да су многиим нашим верницима нејасна суштинска питања наше вере. Покушаћу на њих да одговорим. Наравно уз Свете Оце. Сутра носим Светог Атанасија, Светог Теофила Антиохијског, Светог Григорија Богослова, Светог Максима.

Подели на овим сајтовима

A dobro to je ok na sta ti mislis. Ali ovde kad se napise recimo "nije uslo u istoriju" to se misli

u teoloskom smislu dakle na ovakav nacin postojanja kosmosa.

Mislim da smo napravili fantasticnu zbrku od teme, i da bi trebalo da malo odmorimo... 4chsmu1

@Alexandar

Na zalost, nisam iz Bgda, a bas bi` voleo da dodjem da slusam...

Premda mi se cini da se vrtimo oko iste tacke, samo je gledamo sa razlicitih strana...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

^^

Svetog Grigorija Niskog koji kaze da je covek zivotinja pozvana na obozenje.

Код сваког источног оца се то може наћи, када се човек мало удуби. Не знам зашто, али код наших људи преовладава та нека "западна" свест - првородни грех као етички преступ, смрт као казна и сл. Онда је И Христос само јуридичка жртва која је морала да буде принешена како би се задовољила Божија праведност (Анселмо, кентрбериски бискуп).Ево, погледајте два дијаметрална става истока и запада, када је Христос, Тајна Христа, у питању:

Свети Августин: Да човек није сагрешио, Христос се не би оваплотио.

Свети Максим: И да човек није сагрешио, Христос би се опет јавио (оваплотио би се).

Подели на овим сајтовима

A dobro to je ok na sta ti mislis. Ali ovde kad se napise recimo "nije uslo u istoriju" to se misli

u teoloskom smislu dakle na ovakav nacin postojanja kosmosa.

Mislim da smo napravili fantasticnu zbrku od teme, i da bi trebalo da malo odmorimo... 4chsmu1

@Alexandar

Na zalost, nisam iz Bgda, a bas bi` voleo da dodjem da slusam...

Premda mi se cini da se vrtimo oko iste tacke, samo je gledamo sa razlicitih strana...

Говорио сам ја о "Тајни Христа" преко тајм спика. Има негде постављено то предавање па прогуглај.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...