Jump to content

MASOVNA GRADNJA DŽAMIJA U BOSNI

Оцени ову тему

Eniz

Препоручена порука

Ne želim ti da ikada doživiš tako nešto. Poznajem ljude koji su dovedeni do ludila zbog preljube, pa na kraju presudili i sebi i drugom.

A, lijepo je Allah, subhane we teala, rekao govoreći o zabrani bluda u Kur'anu :''Ne približavajte  se bludu, jer je to užasan grijeh i loš put'' (Prijevod značenja - El-Isra, 32.)

Preventiva je zakon, brate moj. Kad imaš primjer kasnije se razmišlja i promišlja milion puta.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 67
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Kada slušamo kako je negdje učinjena preljuba, potpuno se nonšalantno možemo ponijeti, jer se, kao, ne tiče nas, pa tada možemo govoriti zašto ovo ili ono. Ali, kada bi neko lično iskusio, ne daj Bože, preljubu, ne znam da li bi baš bio siguran u svoj negativan stav o kamenovanju.

Апсолутно сигуран брате. Грех се не решава другим грехом, прељуба се не решава убиством.

Ono što ne razumiješ jeste Zvonko da te kaznene mjere sa kojima se neslažeš, idu kao zadnja mjera kada više ni savjeti ni opomene niti duševni odgoj ne pomaže, onda radi sigurnosti zajednice i jačanja porodice idu takve mjere.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Све то одлично разумем, али се не слажем да такве "казнене мере" смеју да постоје у вери. Ништа породици не помаже ако убијемо прељубника. Хоће ли деца у тој породици бити срећнија ако им убијемо мајку или оца?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Све то одлично разумем, али се не слажем да такве "казнене мере" смеју да постоје у вери. Ништа породици не помаже ако убијемо прељубника. Хоће ли деца у тој породици бити срећнија ако им убијемо мајку или оца?

Odlično , brate.Kod nas u islamu je sigurnost zajednice a prije svega porodice preča od uživanja pojedinca.

Uprkos tvome neslaganju sa islamom što razumijem obzirom da nisi musliman možeš primjetiti da ipak islamske porodice su daleko najočuvanije.

Koliko  u Saudiji se izvrši godišnje takvih kazni , možeš ih prebrojati na prste , aali koliko s druge strane tamo ljudi imaju problema sa krizom morala, spolnim bolestima itd.Mislim da bi se tu trebao složiti sa mnom.Svako poštovanje od mene!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Odlično , brate.Kod nas u islamu je sigurnost zajednice a prije svega porodice preča od uživanja pojedinca.

Ниси био прецизан - код вас је заједница преча од живота појединца. Међутим, за Бога нема ништа важније од човека - као што кажу и Библија и Куран: један човек је Богу важан као цео свет. Проблем јесте што када прихватимо да је "заједница" важнија од живота појединца онда ми у ствари одобравамо насиље једних појединаца над другима у име наводне "заједнице". И тако у ствари оправдавамо зло. Сећаш се како је Христос одговорио када су довели жену блудницу да је каменују.

Uprkos tvome neslaganju sa islamom što razumijem obzirom da nisi musliman možeš primjetiti da ipak islamske porodice su daleko najočuvanije.

Питање је како дефинишеш "најочуваније"? Можемо рећи и да су затвореници у затвору "најочуванији", пошто су под стражом дан и ноћ. Међутим, ако људи читав живот проведу у страху од казне онда то није "очување" него управо супротно - "разарање" људског живота и слободе.

Koliko  u Saudiji se izvrši godišnje takvih kazni , možeš ih prebrojati na prste , aali koliko s druge strane tamo ljudi imaju problema sa krizom morala, spolnim bolestima itd.Mislim da bi se tu trebao složiti sa mnom.Svako poštovanje od mene!

То брате на први поглед звучи лепо док се човек не удуби о чему се заправо ради. Сви тоталитарни системи силом обезбеђују веће поштовање норми које заступају. На пример, комунистичке државе су биле изузетно безбедне - стопа криминала веома мала итд. Међутим, слобода појединца практично није постојала и ако се сукобиш са властима твој живот није вредео ни пет пара. Да ли смо ми као верници могли да прихватимо такву власт као "добру"? Наравно - не. Исто је са Саудијом и ја не могу да прихватим такво спровођење "морала".

Морал долази из слободе појединца који се одлучује на љубав према Богу, а не применом силе. Јер ако неко из страха не чини прељубу, а то жели да уради он је и даље неморалан. Христос у Библији каже - "сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме". Дакле, грех није само оно што урадимо, него је грех све оно лоше што желимо у свом срцу. А тај грех из срца не може да истера никаква казна, него само љубав Божија.

Све најбоље ти желим

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ниси био прецизан - код вас је заједница преча од живота појединца. Међутим, за Бога нема ништа важније од човека - као што кажу и Библија и Куран: један човек је Богу важан као цео свет. Проблем јесте што када прихватимо да је "заједница" важнија од живота појединца онда ми у ствари одобравамо насиље једних појединаца над другима у име наводне "заједнице". И тако у ствари оправдавамо зло. Сећаш се како је Христос одговорио када су довели жену блудницу да је каменују.

Da, preča je sigurnost zajednice od sigurnosti pojedinca.Jer ako i ode život pojedninca radi zajednice zajednica trpi gubitak ali ostaje u svome bivstvovanju.Ti znaš da društva u kojim aj ebio nemoral sva redom su propala, Perzija , Vizantija, pa i islamska država koju kada zahvatio nemoral, nakon što su se muslimani udaljli od islamskih načela.Ti znaš da je u Rimu bilo hljeba i igara i on je danas historija.Da jedan čovjek čiji život se spasi a on je normalan tj nije zločinac, njegov život je svet i njegov život je Bogu svetiji od Kaber ali onaj čovjek koji se ogreši o sebe kršeći islamske zakone djelom zbog kojeg se kažnjava on je sam sa svoga života skinuo svoju svetost.Pojedinci koji se vladaju zakonima islama nemogu u ime zajednice napravdi Boga da čine nasilje drugima.Za sve se moraju imati jasni dokazi koji su neoborivi a to je islam izuzrtno precizno odredio.

Питање је како дефинишеш "најочуваније"? Можемо рећи и да су затвореници у затвору "најочуванији", пошто су под стражом дан и ноћ. Међутим, ако људи читав живот проведу у страху од казне онда то није "очување" него управо супротно - "разарање" људског живота и слободе.

Kod nas u islamu slobode nisu ukinute.Islam zabranjuje čovjeku da čini ono što mu šteti i tu se ne govori o ukidanju sloboda nego se govori o sprečavanju čovjeka da čini štetu samom sebi pa i drugima.Ako ćemo nazvati ukidanje slobode čovjwka zbog toga što mu islam silom brani da ubija ljude jer će biti i on ubijen, pa neka , nazovimo to kako hoćemo bitno je da je zajednica sigurna od nasilnika.A onaj koji ne čini prestupe on nema nikakvog sstraha jer ga to ne kači

Koliko  u Saudiji se izvrši godišnje takvih kazni , možeš ih prebrojati na prste , aali koliko s druge strane tamo ljudi imaju problema sa krizom morala, spolnim bolestima itd.Mislim da bi se tu trebao složiti sa mnom.Svako poštovanje od mene!

То брате на први поглед звучи лепо док се човек не удуби о чему се заправо ради. Сви тоталитарни системи силом обезбеђују веће поштовање норми које заступају. На пример, комунистичке државе су биле изузетно безбедне - стопа криминала веома мала итд. Међутим, слобода појединца практично није постојала и ако се сукобиш са властима твој живот није вредео ни пет пара. Да ли смо ми као верници могли да прихватимо такву власт као "добру"? Наравно - не. Исто је са Саудијом и ја не могу да прихватим такво спровођење "морала".

ateistički i teistički sistem nikada ne možemo porediti,.Možemo li porediti crvene kmere koji ubijaše na stotine hiljada ljudi i sistema koji ako treba ubije nekada pojedinca zbog djela za koje se propisuje smrtna kazna.Nemožemo.ali sigurnost u tim državama je velika dok oto u državama u kojima toga nema nema je.

Морал долази из слободе појединца који се одлучује на љубав према Богу, а не применом силе. Јер ако неко из страха не чини прељубу, а то жели да уради он је и даље неморалан. Христос у Библији каже - "сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме". Дакле, грех није само оно што урадимо, него је грех све оно лоше што желимо у свом срцу. А тај грех из срца не може да истера никаква казна, него само љубав Божија.

Slažemo se sa takvima koji ljube Boga oni i u islamu se n trebaju bojati treba se bojati trebaju se bojati zločinci koji čine nasilje drugima.

Све најбоље ти желим

I ja tebi takođe.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Заједница постоји само као добровољан однос између појединаца (тј. личности), а не независно од њих. Зато је Бог створио човека као слободно биће које може и да се одвоји од Њега, што су Адам и Ева својим грехом и учинили. Опет, Бог није због тога уништио човека, нити га је присилио на покорност, него нас - и даље добровољно - позива назад у заједницу. Зато Црква није и не може да буде "институција". Она нема свој "устав" који постоји независно од нашег личног односа међусобно и са Богом, иначе би тај "устав" био важнији од појединца и ми не би били слободна бића него робови. Види о томе, на пример, посланицу апостола Павла Галатима, глава 3 и 4.

На основу тога наш однос према греху и грешнику може да буде само позив на покајање. Јер онај ко је сагрешио се у ствари већ сам одвојио из заједнице, он је за заједницу већ "умро" (смрт није ништа друго него "одвајање од Бога"). Зато је наша реакција да га позовемо назад, а то може да постигне само покајањем. Зато је главна мисија Цркве управо покајање, јер нама јесте најважнија заједница - али права заједница слободних личности, а не наметнут однос. Осим тога заједница није "власник" живота појединца, једини "власник" наших живота је Творац и само он има право да живот одузме. Зато ми хришћани то препуштамо Богу.

Неко од браће теолога би могао то пуно боље да објасни.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Сви тоталитарни системи силом обезбеђују веће поштовање норми које заступају. На пример, комунистичке државе су биле изузетно безбедне - стопа криминала веома мала итд. Међутим, слобода појединца практично није постојала и ако се сукобиш са властима твој живот није вредео ни пет пара. Да ли смо ми као верници могли да прихватимо такву власт као "добру"? Наравно - не. Исто је са Саудијом и ја не могу да прихватим такво спровођење "морала".

Друже...свака држава на свету у суштини силом обезбеђује све.Савремена геополитичко-економска слика света то одлично показује и доказује а и не разликује се много по том питању ни од једног периода историјског битисања држава.Да ли је она (сила) вулгарна и груба или у рукавицама и софистицираног карактера,то је друга прича и не много битна у сржи...сила увек стоји као позадина сваке државе.

Како идилично звучи  4chsmu1 та твоја прича која,чини ми се,нагиње ка апсолутном апострофирању појединца,за кога заборављаш да је и даље инфициран грехом и да је зато његова слобода равна "полуобневиделости" и као таква претежно усмерена ка "остварењу" без Бога,тј ка самопотврђивању...а до чега је претерани акценат на "слободи" довео човека и човечанство,то се види...до атеизма и безбожништва! То је управо обезличујућа и најслабија тачка у савременим постхришћанским државама и њиховим друштвеним системима који су,следујући ту врсту логике и релативизујући хришћанско схватање слободе и хришћанске заједнице у којој појединац не постоји као истински слободна личност без свеживотне уроњености у литургијску заједницу као матрицу и извор његовог оличностњења,управо учинили супротно...уништили слободу појединца која извире не само и превасходно из њега него из заједнице (Бог је Један само зато јер је примарно Тројица и то ваљда говори на шта од ова два би требало да се стави мало већи акценат!).

Системи који су као такви дефинисали,кодификовали и наметнули "апсолутну слободу" као неприкосновену свеживотну и тоталну произвољност,који су са своје стране,такви какви јесу,усавршили и скоро загарантовали сваку могућу пошаст,даровали јој законску снагу као потпору,који су учинили неприкосновеним доминацију мањине над већином у сваком сегменту друштвеног живота и тако апсолутно релативизовали осећај исправног,нормалног и богоподобног,у потпуности ратосиљали човека њега самог и свели га на бесмисао...толико ваљда знаш и тога си барем мало свестан.

Држава мора имати закон који је спреман и да адекватно казни (хришћанска или муслиманска држава,небитно!)а ти ако си хришћанин,где год живео,и евентуално по својој слабости учиниш нешто што јесте грех који је на само на личном већ и општем плану произвео зло,чега си свестан и чија тежина захтева својеврсну и одговарајућу сатисфакцију,ти ћеш,ако ниси изгубио оно хришћанско у себи,сам то осетити,сам захтевати да актуализујеш оно што ти хришћанска савест налаже а то је да будеш кажњен чак и од стране државе,па ако треба,због тежине злочина и да платиш животом...то је прави хришћански однос према овом проблему.

...све ово рекох незвисно од твог односа према Исламу и шарији,јер имам утисак да уопштено тежиш апсолутизацији нечега што не би требало баш да буде апсолутно у сваком свом сегементу.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Да друже, свакако - свака држава. Али не и вера. А ми овде разговарамо о вери.

...све ово рекох незвисно од твог односа према Исламу и шарији,јер имам утисак да уопштено тежиш апсолутизацији нечега што не би требало баш да буде апсолутно у сваком свом сегементу.

Објасни ми где сам погрешио, не разумем на шта мислиш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да друже, свакако - свака држава. Али не и вера. А ми овде разговарамо о вери.

Објасни ми где сам погрешио, не разумем на шта мислиш.

Онако уопштено...некако ми се на основу свих твојих постова које си написао до сада,а у којима се по мом мишљењу,директно или индиректно,провлачила она нит коју сам напоменуо у горњем посту,створила мисао да имаш у себи тај мало више наглашенији акценат на "појединцу". него што би требало..просто ми дошло да опишем оно што ми се чини да сам видео....ништа више.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...