чтец Филип Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Idem u manastri Bavaniste da se smirim malo.. E moj dobri Dimo.. 0104_cheesy videcemo se 2.avgusta.ja gotivim vladike tipa Atanasije J. Amfilohije a i Artemija i Milutina..znaci ja nikog ne mrzim. 0104_cheesy Samo iznosim cinjenice. Pozdrav i prastaj! Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Idem u manastri Bavaniste da se smirim malo.. E moj dobri Dimo.. 0104_cheesy videcemo se 2.avgusta.ja gotivim vladike tipa Atanasije J. Amfilohije a i Artemija i Milutina..znaci ja nikog ne mrzim. 0104_cheesy Samo iznosim cinjenice. Pozdrav i prastaj! kakve cinjenice dete, kakve cinjenice daj argumente za stav koji branis barem jedan radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 mi se ne pričešćujemo stvarnim telom i krvlju već Bošjim energijama-u suprotnom bi bili ljudožderi-v.Atanasije inače,još je Irinej lionski rekao i potvrdio da se ne mora služiti na isti način da bi se očuvala jednodušna vera,znači,varijacije postoje....a što se tiče komentara o služenju kao što je to činio sv.Sava navešću natpis iz jednog manastira-tradicija nije obožavanje pepela već održavanje vatre...mislim da je jasno na šta ciljam.... 0705_read Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 taj spisak je jedna notorna glupost radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o Goran P Написано Јул 24, 2009 Пријави Подели Написано Јул 24, 2009 Sta kazete na ovo: ???????? ????? ????????? ?? ???????????? ?????????: ?????????? ????????? ??????? ???? ??? ???????????, ??? ?? ???? ?????? ????????, ???? ??? ??? ???? ?????????? ? ??? ? ?????? ??? ??? ?????? ????,?? ?? ???????? ???? ??????? ?????? ???? ?? ?????? ??????????? ?? ??????? ???????????? ? ???????? ? ???? ???? ?? ??????????? ???????? ????? ????? ? ???????, ?? ????? ?????????? ???? ?? ?????? ????????? ? ????? ?? ??????? ???? ???????? ???? ????????? ???????? ??????? ??????? ?????????? ????????? ???????,???? ?? ?????????? ???????? ? ????? ?? ?? ???????? ???? ???????????? ???????????.? ? ???????????? ????? ??? ???????? ???? ?? ???? ???????? ?? ????????? ????????? ????????? ??? ?????? ??? ? ???? ???? ?? ???????? ?? ?????????? ? ?? ?? ????????? ?????????.???????? ???????????? ????????? ??????? ?? ?? ???? ?? ?????? ????????? ??????????? ?????????,?? ?? ?? ??? ???? ?????????? ?? ??? ??????? ??????? ????????? ??? ??? ?? ????? ????? ?? ???? ??? ?? ????? ?????? ???? ??????? ? ????? ??? ???? ????? ?????? ???????? ? ?????????? ????????? ?????????? ???????? ? ??????? ??????????? ???????? Bog vas blagoslovio - Ugrin Ja to shvatam ovako.,,Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove ?uvati. A zapovijedi njegove nisu teške. 1 Jov.5,3,,Ko ?uva zapovijedi njegove, u njemu ostaje, i On u njemu. I po ovom znamo da On ostaje u nama: po Duhu kojeg nam je dao1 Jov 3.24 Ispunjenje zapovesti su plod eshatološkog iskustva i neodvojivi su deo hriš?anske prakse.Po delima se poznaju Hristovi u?enici i ona su kriterijum po kome ?e nam se suditi. Ako volimo Boga drža?emo njegove zapovesti.Šta je prava i nelicemerna i ?ista pobožnost pred Bog ako ne obilaziti udovice siromašne bolesne one koji su u nemo?i i potrebi.Šta Gospod govori:Kad sam bio gladan nahraniste me , bolestan posetiste u tamnici bejah obi?oste me itd...Gospod nas poziva da verujemo u njega kao šti re?e Sveto Pismo.I Duh sveti koga je Bog poslao i koji ishodi od Oca podse?a nas na ono što nam je Hristos govorio i govori sada..Ja zaklju?ujem na osnovu re?enog da su i Gospod i apostoli imali negativanu dimenziju.Ne negiram Zizjulasa ali o?ekujem saglasije Duha Pisma sa pozitivnom dimenzijom.Zapovesti nisu cilj ali su od suviška srca, oblagoda?enog i preobraženog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 24, 2009 Пријави Подели Написано Јул 24, 2009 zapovest je upotrebljena u juridickom smislu...dakle,zar nisu 2 najvece zapovesti o ljubavi ka Bogu i bliznjem...a one su 2 strane iste medalje....kako se moze nekom zapovediti da voli?a verujem da je vladika mislio na zapovesti u smislu robovanja pravilima i formalizmu,tipa "100 raduj se marijo i greh ti je oprosten" ,sto neki i rade kod katolika...takvo postovanje zapovesti je zaista suvisno i nije cilj hriscanstva...na svojoj kozi sam to doziveo i zato sam protiv tog pristupa jer sam izgubio silno vreme a bio sam rob dok sam se takvih pravila drzao...a Gospod nas zeli slobodne.... 0442_feel Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o Goran P Написано Јул 24, 2009 Пријави Подели Написано Јул 24, 2009 zapovest je upotrebljena u juridickom smislu...dakle,zar nisu 2 najvece zapovesti o ljubavi ka Bogu i bliznjem...a one su 2 strane iste medalje....kako se moze nekom zapovediti da voli?a verujem da je vladika mislio na zapovesti u smislu robovanja pravilima i formalizmu,tipa "100 raduj se marijo i greh ti je oprosten" ,sto neki i rade kod katolika...takvo postovanje zapovesti je zaista suvisno i nije cilj hriscanstva...na svojoj kozi sam to doziveo i zato sam protiv tog pristupa jer sam izgubio silno vreme a bio sam rob dok sam se takvih pravila drzao...a Gospod nas zeli slobodne.... 319.gifHriš?ani se ne drže pravila, i zapovesti u smislu robovanja formalizmu.Oni su potpuno slobodni kao što i kažeš.Ali na?in zivota po Božijoj volji je nešto svojstveno , potpuno prirodno i spontano za pravoslavnog hriš?anina.Nema distance ,kao što je svojstveno vodi da te?e nizbrdo, tako nema ni jurudi?kog smisla koji stvara distancu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 24, 2009 Пријави Подели Написано Јул 24, 2009 znam da je glupo pisati o ovome ali je jos gluplje precutati-ne zelim da izrazavam procentima ali je ocigledno da u crkvama postoje ljudi koji formalno postuju Boga-nije moje da o tome komentarisem ali mislim da ih ima u broju koji ne treba zanemariti....bar u mojoj okolini 319.gif Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o Goran P Написано Јул 24, 2009 Пријави Подели Написано Јул 24, 2009 znam da je glupo pisati o ovome ali je jos gluplje precutati-ne zelim da izrazavam procentima ali je ocigledno da u crkvama postoje ljudi koji formalno postuju Boga-nije moje da o tome komentarisem ali mislim da ih ima u broju koji ne treba zanemariti....bar u mojoj okolini 319.gifDa,oduvek je bilo onih koji poštuju Boga na ,,usnama ali je srce njihovo daleko od njega,,.Me?u njima su oni koji su napravili distancu.Ali oni nisu smetnja iskustvu Božijeg svedo?anstva koje je u meni.Jednostavno Duh svedo?i da smo u Božijoj ljubavi.Sami sebe ispitajte da li ste u veri ,pa ?ete imati sami hvalu pred Bogom.Zar ne poznajemo da Hristos živi u nama, osim ako ne?emu nismo valjani.Onome kome je Gospod otvorio o?i te je ugledao u sebi lestvicu koja ga uzvodi u Bogu,saose?a ,ne osudjuje i sve pokriva ljubavlju.Kako bi smo se odnosili prema religioznom formalizmu onoga koga volimo , razume?emo Boga koji nas ljubi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Синђелић1809 Написано Јул 24, 2009 Пријави Подели Написано Јул 24, 2009 Свети Јустин Ћелијски Тако сви сачињавамо једну свесвету Богочовечанску заједницу – Цркву. У самој ствари, у Светој Евхаристији је сав Господ Христос, сва Црква Његова, и све њене тајне и њене светиње. У њој је сав Нови Завет, завет у свеживотворној крви Божјој. Богомудри Кавасила благовести: „Црква показује себе у светим тајнама тела и крви Христове (тј. у Св. Литургији), НЕ КАО У СИМВОЛИМА, него као удови у срцу, и као гране у корену дрвета, и, по речи Господњој, као лозе у чокоту (Јн. 15, 1–5). http://www.eparhija-prizren.com/default.asp Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 24, 2009 Пријави Подели Написано Јул 24, 2009 spasenje nase tj. nase duse to je jedno te isto jer jevrejsko"neveš" označava dušu a pri tom se misli na celokupne naše sile telesne i duhovne.....tj na čoveka samog....možda ovo spasenje naše zvuči i bolje jer ne naglašava aspekt duše onako kako ga neki doživljavaju-odvojeno od tela....meni je ok 319.gif 8084.gif Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 24, 2009 Пријави Подели Написано Јул 24, 2009 ali ja rekoh da je to isto po sustini i opet-irinej lionski i izjava da se može zajedničariti u majci crkvi i pored nekih razlika u načinju služenja......ja sam čitao da je liturgija sv. jovana zlatoustog trajala 15-20 min i ko može da tvrdi da je tekst današnje liturgije autentičan od reči do reči Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 25, 2009 Пријави Подели Написано Јул 25, 2009 Они што нападају богословље +Игнатија, обично су људи који нису прочитали више од две књиге у животу, а да не говоримо да су читали књиге и студије нашег епископа. То су чувени "ревнитељи", чије се богословско знање заснива на скупљању фрагмената по интернет форумима. Да би се о нечијем размишљању уопште расправљало потребно је да се тај "неко" добро проучи. Тзв. резиме предавања +Игнатија, са почетка ове теме, је обична подметачина и глупост. То тврдим као неко ко је био студент дотичног епископа и код истог полагао испит из догматике. Anette је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Јул 25, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 25, 2009 Ако Бог да, ускоро ћемо поставити предавања Еп. Игнатија, па они који желе да чују реч Епископа имаће ту прилику. После тога нека изнесу своје мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Август 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2009 http://www.4shared.com/account/dir/6064032/bacc4fa1/sharing.html?rnd=34 Овај линк смо више пута остављали. Ту можете преузети најновија предавања Владике Игнатија из Догматике. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука