Jump to content

Објективизам

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да, додао сам минут после првог дела, то је неки проблем?

То је један одломак из књиге "Врлина себичности" који се бави расизмом. Нисам нашао на нашем језику нешто више, али је добра илустрација. Књига је иначе преведена на српски, може да се набави овде: http://www.globalboo...s/ekonomija.htm

dobra ilustracija cega? sebicnosti....kakve veze ima nasa prica i ovaj video?

nije problem...samo kazem da si nepovezan.....da....mane brzog interneta...i gugl tagova... 0231_newspaper

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

dobra ilustracija cega? sebicnosti....kakve veze ima nasa prica i ovaj video?

Добра илустрација објективистичке логике на примеру расизма.

nije problem...samo kazem da si nepovezan.....da....mane brzog interneta...i gugl tagova...

Ма пусти те детињарије молим те... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

koji si ti genijalac...kad se sad nisam slogiro' .... :lala: 0513_music >:D thank_you777

smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif

301 ..saceka da nema struje, pa svi redom zaplaasuje....drakulaaaa..... dragisa draaaakuuuulaaaa... 301

Подели на овим сајтовима

http://www.metacafe.com/watch/4206932/the_passion_of_ayn_rand_movie_trailer/

Dobar film, u kome sam prvi put cula za nju. Ne znam da li su je ovde hteli ocrniti ili je upravo kroz njen lik gde su je prikazali kao jednu bezkrupuloznu i bezkompromisnu osobu , predstavljena njena fiozofija. U svakom slucaju film vredi pogledati..

Подели на овим сајтовима

Е, хвала! Нисам знао за тај филм. Она је било веома неуравнотежена и ирационална у приватном животу, супротно својој философији...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

...ajde mi navedi neki pasus njene knjige ili jos bolje jutube snimak (posto znas da ne citam) gde bi me ubedio da Any bas zagovara upravo takvog "sebicnog" coveka koji ce "сасвим рационално да закључи да је у његовом личном интересу да се бави, на пример, хуманитарним радом."

evo brat bi ti bio zahvalan kad bi mu razbio te predrasude utemeljene iskljucivo na neukosti i drskosti da komentarise not_i crvenilo poljupcic

:sherif:

Подели на овим сајтовима

Ево шта сам рекао:

Па није, себичан човек (у хришћанском смислу себичности - страсти) чини ирационалне ствари да би удовољио својој страсти. Насупрот томе, човек који рационално заступа свој интерес ("себичност" у објективистичком смислу) не удовољава својим страстима, већ се против њих бори. Он може сасвим рационално да закључи да је у његовом личном интересу да се бави, на пример, хуманитарним радом.

Дакле, она не "заговара" човека који би морао да се бави хуманитарним радом већ особу која рационално резонује о себи и свету око себе. Ако прочиташ Atlas Shrugged видећеш да се главни јунак (ког си поменуо - John Galt) управо бори и жртвује за - ма како то парадоксално звучало - добробит друштва.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

LaVeyan Satanism, often referred to simply as Satanism among most adherents, was founded in 1966 by Anton LaVey. Its teachings are based on individualism, self-control and "eye for an eye" morality. Drawing influences from the rituals and ceremonies of occultist Aleister Crowley and the philosophies of Friedrich Nietzsche and Ayn Rand.

http://en.wikipedia.org/wiki/LaVeyan_Satanism

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

LaVeyan Satanism, often referred to simply as Satanism among most adherents, was founded in 1966 by Anton LaVey. Its teachings are based on individualism, self-control and "eye for an eye" morality. Drawing influences from the rituals and ceremonies of occultist Aleister Crowley and the philosophies of Friedrich Nietzsche and Ayn Rand.

http://en.wikipedia....aVeyan_Satanism

Да ли то онда значи да је и Фридрих Ниче "сатаниста"?

То је позната логичка грешка - http://en.wikipedia.org/wiki/Association_fallacy. Као да Хришћанство критикујемо због неких лудака који су убијали у име вере. То само значи да о вери нису имали појма.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

nemo zvonko da te cuje...

ja sam takodje rekao da je njen pogled i pogled satanista, na svet, potpuno identican.

Па није идентичан. Сатанисти имају "ради шта хоћеш" у смислу да повлађујеш својим ирационалним инстиктима. Објективизам учи да је главна човекова особина разум, а не препуштање ирационалним осећањима. То су два, не идентична, него сасвим супротна погледа на свет.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...