Jump to content

Да ли сте се причестили?

Препоручена порука

ДА

... и радостан сам због тога... и нисам богослов са запада а ни наш стари

да цитирам једног паметног чо'ека  confused1

и ја да цитирам двојицу паметних људи 0110_hahaha

и био нам у гостима отац Герасим, из Сопоћана и Ђурђевих ступова, а сад је на Светој Гори...

klapklap

:)

confused

klapklap

klapklap

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Е што ме нервира што си увек у праву

klapklap klapklap klapklap

Да тачно, него смо причали о.Герасиму....

confused1 confused :)

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Е што ме нервира што си увек у праву

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Да тачно, него смо причали о.Герасиму....

zru dada dada

редовно ми то замерају  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

:drugarstvo: :drugarstvo: :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Некад су  наши стари ретко ишли на службу, па још ређе Причешћивали. И тако постали муслимани.

одличан коментар  :P :) smej.gif
Potpu

no pogresno,nasi stari su se pricescivali onda kad im je Sveti Sava rekao,za vreme postova(nisu sami izmisljali postove) i obavezno pred pricest 7 dana na vodi.Procitajte Zakonopravilo Svetog Save koje je priredio dr Miodrag Petrovic. E zato su nasi stari opstajali a kad su dosli ovi novi bogoslovi skolovani na zapadu ljudi se pricescuju svake nedelje,sacuvaj Boze.

Ево да видимо шта каже Свети Сава:

https://www.pouke.org/news.php?do=view&id=5345&cid=0

Извукао си само један део из контекста и то криво поставио и објаснио.Што ниси ставио цео Студенички типик па да видимо као нам је Свети Сава оставио да живимо,као је рекао да се молимо,да појемо Литургију,да читамо Псалтир,ДА СЕ ХРАНИМО.

Да, како да се хранимо,о том би требао да кажеш.

Свети Сава је прво написао Карејски типик,па Хиландарски типик и потом Студенички типик.

у Карејском типику је рекао за исхрану:"Понедељком, и средом, и петком-нити уља једи, нити вина пиј;а у уторак и у четвртак-уље једи и вино пиј.И у свих пет дана једанпут дневно да једеш. у суботу, пак, и у недељу- рибе, и сир, и све друго, и двапут дневно једе се.

А у пост велики, суботом и недељом једи уље и вино кушај; а у друге дане- ни вина , ни уља..."

Кад би се овако хранили,могли би се сваке недеље причестити, зар не? Али није све у храни за причест,рећи ћеш и у праву си,такође можеш да ми кажеш-"Па то је за монахе писано",тако је.

Познато је да је Хиландарски типик један од строжијих типика,корене вуче од Лавре Светог Саве Освећеног и студенички типик је извод од Хиландарског типика.

Ајд да видимо како је у Хиландарском типику речено за причест:

Слово 5

О СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ И ДА СЕ НИКО НЕ ПРИЧЕШЋУЈЕ БЕЗ ИГУМАНА, НИТИ ОПЕТ ДА НЕКО ОСТАЈЕ БЕЗ ПРИЧЕШЋА, СА ЊЕГОВИМ ЗНАЊЕМ

Треба казати и о божанственој литургији, која по дужности свгда треба да се врши у цркви. А на њој треба да чувате ви себе, браћо, чврсто, јер је свето и страшно што се на њој врши, и јер се на  њој више од других држи и врши страшна и превелика тајна  наше православне вере, то јест божанствена и најчаснија литургија пречаснога тела и крви Господа и Бога Спаса нашега Исуса Христа. На њој, као што је речено, треба ви себе тачно да чувате, што више, и треба да одгоните од од вас сваку кукољску и нечисту мисао недостојну ове страшне службе, и на сваки начин треба себе да чистите, потом се треба причешћивати божанственим светињама, пошто се од игумана примите проштење. Јер не приличи некоме од вас да се причешћује без бојазни и без суда , нити сваки пут. Хтели бисмо ово: много пута причешћивати се божанственим светињама, много пута је причешћивати се и живота, као што рече и сам Христос: „Који једе тело моје  и пије крв моју, у мени остаје и ја и у њему“. И опет: „Ако не једете тело моје и не пијете крв моју, немате живота у себи“. И божанствени апостол: „Који себе удаљује од тебе, погинуће“ – рече кротки Давид. Хтели бисмо, дакле, као што је ово и речено, али због људске немоћи и дела тешког не заповедамо, „јер који недостојно једе тело и пије крв Господњу, крив је телу и крви“, рече божанствени  и духоречити  и први међу апостолима Павле. Страшна је то реч, браћо моја, и указује да треба да дрхте од причешћа не само грешници као што сам ја, него и они који су много поузданији у себе. Јер они треба да се причешћују три пута недељно, колико знају себе да су се очистили од срамних мисли  и слагања са њима, од гнева и роптања, жалости и оговарања, лажи и непристојног смеха, и још злог мишљења, па чак и у јарости, срамног говора, и овом сличнога. А они који упадоше у речене страсти, нека се пожуре да исповешћу и покајањем одступе од овога, и једанпут, по игумановој одлуци, јер игумани треба да се брину о овом. А да неко без причешћа пребива без игуманова знања, није похвално, јер онај који тако чини биће осуђен као онај који испуњује своју вољу. [glow=red,2,300]Они који хоће  да се причесте треба да поју службу узакоњену за причешће и чинећи један другоме заједничко коленопоклоњење да дају опроштај, и тако потом са благодарношћу треба се причешћивати животарним светињама.[/glow] Нека вам буде и ово, имајући овај образац.

Е сад прочитајте цео типик и погледајте суштину и контекст причести.Па кад би ми сви овако живели светитељи би били.

Можеш опет рећи "Али то је за монахе!!!", и ја ћу ти рећи тако је,ТИПИК ЈЕ ПИСАН ЗА МОНАХЕ А ЗА НАС ЈЕ НАПИСАНА -Крмчија- и то је господин др Миодраг Петровић превео и издао под називом Законоправило Светог Саве,то што је др Миодраг урадио је један веома богоугодан труд.

Ја сам био на промоцији те књиге и били су наши свештеници који су углавном били погнуте главе,јер се скоро ништа неради онако како је Свети Сава рекао.

И зато из епархија где се људи ван поста,сваке недеље причешћују, све је више болесника и питајте по нашим манастирима колико им ти људи долазе са проблемима,главобољама,немогу да спавају,неки су и тумор добили и свашта још.

Молим верни народ да поштује 4 поста,да се за време поста причешћују,обавезно пре причести 7 дана на води,обавезно исповест код духовника-пароха и све по благослову његовом!

Грачанице, кад бар не би била од камена кад би се могла на небеса вазнети

Подели на овим сајтовима

сем тога што си буквалиста до бола, то су делови монашких типика који се не односе на мирјане већ на монахе, како си сам лепо запазио.

онај извучени и приложени део текста светог Саве се односи, према томе не видим у чему је проблем.

монашка правила не могу и не смеју се примењивати на мирјане, иначе се иде у манихејство или сродне јереси које захватају мирјане због таквих погрешних пракси.

Подели на овим сајтовима

монашка правила не могу и не смеју се примењивати на мирјане, иначе се иде у манихејство или сродне јереси које захватају мирјане због таквих погрешних пракси.

Dabome...rece strina    :291291291:

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

e,nisam jutros... punio sam akumulator ,.....    0205_whistling 0205_whistling dada :) 0110_hahaha 0110_hahaha

smešno mi što ovde dodju ljudi da kažu... jesam  0442_feel 0442_feel 0442_feel....

totalno ispadam iz koncepcije.....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...