Цвеле1993 Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Цвеле и Мартирије,наравно,да нисам мислила на њих,као ни на труднице,малу децу и сл. Па, ево сад сам и ја у питању. Дошао сам из болнице и рекли су ми да не могу пуно да постим због здравља. Пао ми је имунитет, и рекли су ми да једем јачу храну. И сад размишљам да ли да наставим да се причешћујем сваке недеље. Рекао ми духовник да могу да се причешћујем. Само да ми вечера пред причешћивање, буде посна. (не мора на води). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВладаВ Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Хвала брате Цвеле на исцрпном одговору али ја сам рекао да сам збуњен тиме да ми је духовник једном рекао да могу слободно да читам јутарње и вечерње правило, између (по неки) акатист и између тога Исусову молитву, да би то касније променио и рекао ми да су ми довољне само јутарње и вечерње молитве. Па сам тиме збуњен. Али се вероватно ради о мојој лошој комуникацији са духовником. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Хвала брате Цвеле на исцрпном одговору али ја сам рекао да сам збуњен тиме да ми је духовник једном рекао да могу слободно да читам јутарње и вечерње правило, између (по неки) акатист и између тога Исусову молитву, да би то касније променио и рекао ми да су ми довољне само јутарње и вечерње молитве. Па сам тиме збуњен. Али се вероватно ради о мојој лошој комуникацији са духовником. Па, не треба да будеш збуњен. Питај га због чега Ти је то рекао. Мора да постоји неки разлог. Кад Ти буде рекао због чега, то је први део решења Твог проблема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Хвала брате Цвеле на исцрпном одговору али ја сам рекао да сам збуњен тиме да ми је духовник једном рекао да могу слободно да читам јутарње и вечерње правило, између (по неки) акатист и између тога Исусову молитву, да би то касније променио и рекао ми да су ми довољне само јутарње и вечерње молитве. Па сам тиме збуњен. Али се вероватно ради о мојој лошој комуникацији са духовником. И лекар свом пацијејенту по потреби смањује или повећава дозу неког лека или му замени тај лек другим . ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Моја пријатељица се хтела причестити сад за Празник Рождества Пресвете Богородице и свештеник јој рекао да није баш најбоље постила постове тј. да је требало на води па да нема благослов да се причести, а овај Празник је Празник Саборне Цркве и Празник нашег града. Шта мислите о томе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Моја пријатељица се хтела причестити сад за Празник Рождества Пресвете Богородице и свештеник јој рекао да није баш најбоље постила постове тј. да је требало на води па да нема благослов да се причести, а овај Празник је Празник Саборне Цркве и Празник нашег града. Шта мислите о томе? Pitam se dali Vi imate bar malo vere u Gospoda koji vas priziva sa; Sa strahom Božijim i verom pristupite.Sveštenici bi trebalo da se rukovode rasudjivanjem po Pismu i poznavanjem liturgije i njene svrhe.Medjutim izgleda da mnogi sveštenici ni sami ne shvataju zašto služe evharistiju.Drugo je to kada si se brate nešto ogrešio pa te savest muči i nemaš mira, onda nemoj da se pričestiš dokle se ne ispovediš i Bogu pokajanje prineseš.Sveštenik treba da ima uvid u tvoj život ali ti si taj koji je odgovoran po Sv.pismu gre piše; Svako neka ispituje sebe pa neka pristupa.Nemožeš svaljivati odgovornost na sveštenika a i da se oslanjaš bez rasudjivanja na ono što je u njegovom savetu očigledno suprotno Sv.Pismu.Jer si i ti sveštenik,carsko sveštenstvo i nemaš izgovor za neznanje vere.Ne dozvolite da Vas vode koji ni sami nisu prosvećeni odozgo pa makar bili i episkopi.Sve treba u većini slučajeva proveravati Sv.Pismom,Kanonima Crkve, i učenjima Crkve. To što Vam je rekao taj sveštenik pokazuje njegovo neznanje.Nije stvar u tome kako ste postili već dali imate plodove posta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 E па то су аномалије на које сам указала у свом посту. Код неких свештеника се сваки разговор са паством свео на то да ли си постио на води и да издекламујеш своје "уобочајене" грехе на које се због честог исповедања али не и покајања навикаваш, па их само издекламујеш. Проблем је опет понављам што свештеник треба да буде и брижни и заинтересовани пастир, који упућује своје парохијане. па наравно да за неког ко је први пут у цркви треба да одвоји време и да објасни шта је то Свето Причешће. У почетку ти као детету треба већа помоћ и не можеш да проходаш без помоћи другога, али временом кад знаш већ да ходаш прави духовник те пушта омогућавајући ти да оствариш своју слободу. Наравно да слобода подразумва и велику одговорност, а злоупотреба исте и последице које треба да истрпиш. Тако иако се "недостојно"( Кад смо достојни?), причестиш трпиш последице непромишљености и недовољне самоиспитаности, ,па ти Господ из своје велике љубави шаље горак лек, који те опет враћа на прави пут покајања, и очишћења. Некоме је то зато што није постио утврђене постове , а неком зато што у срцу још носи трагове неког гнева или зависти. Све наравно зависи колико нам је дато и колико смо у знању па сходно томе нам се рачуна и одговорност и кршење исте. Причешћивање Светим Тајнама, је много комплексније од поста на води, и наравно да као што је рекао брат Адмирал подразумева стално покајање и осећање недостојности, али даје се "За опроштење грехова и за живот вечни". Тако да уједно треба имати и радости зато што смо удостојени такви никакви, да заједно предамо једни друге и сами себе Господу 0212_rolleyes. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВладаВ Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Па, не треба да будеш збуњен. Питај га због чега Ти је то рекао. Мора да постоји неки разлог. Кад Ти буде рекао због чега, то је први део решења Твог проблема. 777bakisin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВладаВ Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 И лекар свом пацијејенту по потреби смањује или повећава дозу неког лека или му замени тај лек другим. 777bakisin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Хвала вам на одговору. А да ли мислите да на исповедништво свештеници имају тапију? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Хвала вам на одговору. А да ли мислите да на исповедништво свештеници имају тапију? Sveštenici i Episkopi nemaju tapiju na ispovedništvo.Sveti Simeon Novi Bogoslov brani praksu ispovedanja grehova prostim monasima.Oproštaj i vezivanje grehova je vlast dana zajednici koja je nosilac Duha Svetoga.U prvo vreme nije bilo tajne ispovesti pred sveštenikom već pred zajednicom.Ap.Pavle moli zajednicu crkve u Korintu da oprosti grehe onome ko je zgrešio sa maćehom.Moli da mu oproste jer što oni oproste i Pavle prašta. Kruti jerarhiski sistem crkvene organizacije može da bude velika smetnja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 sta znaci tapija,tapiju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 sta znaci tapija,tapiju To znači da episkopi i sveštenici mogu mimo zajednice da opraštaju grehove.Pavle se povinjuje zajednici da oprosti jer što ona oprosti oprašta i Pavle.Nije ispovest neka magijska radnja za koju su ovlašćeni sveštenici da čine u ime zajednice.U ime zajednice da ali kroz javnu ispovest posebno kada su u pitanju gresi za koje zna zajednica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Тако и ја мислим и слажем се. Ја имам једног изузетног пријатеља да кажем с правом Брата у Христу и њему могу да кажем неке ствари што никоме не могу.речено је исповедајте се једни другима а не исповедајте се само свештеницима.Али то такође бити опасно ако кажеш некоме а он те искомпромитује. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Тако и ја мислим и слажем се. Ја имам једног изузетног пријатеља да кажем с правом Брата у Христу и њему могу да кажем неке ствари што никоме не могу.речено је исповедајте се једни другима а не исповедајте се само свештеницима.Али то такође бити опасно ако кажеш некоме а он те искомпромитује. Ovo pišem ne da se ti prestaneš ispovedati sveštenicima veš radi boljeg razumevanje onoga što se dešava i kakav stav treba zauzeti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука