Александар Милојков Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Oni i dalje zabranjuju, kaznjavaju, razmonasuju.... Dokle? Док се непослушни Цркви не дозову памети. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
prizrenac Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Oni i dalje zabranjuju, kaznjavaju, razmonasuju.... Dokle? Док се непослушни Цркви не дозову памети. Neposlusni Crkvi i izricu ove kazne , sto je najstrasnije! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Oni i dalje zabranjuju, kaznjavaju, razmonasuju.... Dokle? Док се непослушни Цркви не дозову памети. Neposlusni Crkvi i izricu ove kazne , sto je najstrasnije! А ко је непослушан? Сабор и Синод? Коме? Владици Артемију? Ти рече да си студирао теологију, па где научи овакву еклисиологију? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leo I Magnus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Oni i dalje zabranjuju, kaznjavaju, razmonasuju.... Dokle? Докле год буду без САБОРСКОГ диха доносили одлуке.. Heghlu'meH QaQ jajvam http://orthodoxbrotherhood.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Oni i dalje zabranjuju, kaznjavaju, razmonasuju.... Dokle? Докле год буду без САБОРСКОГ диха доносили одлуке.. А шта је то, по теби, "саборски дух"? Одлуке које се теби лично допадају? И васљенски сабори су ммного пута одлуке доносили ВЕЋИНОМ. Они који те одлуке нису прихватили, једноставно, нису били у једнодушију са Црквом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Морам да признам да се дивим свима вама који, вјерујем, осјећате дубок бол због раскола који предстоји. Бог да ми буде милостив, мене то нимало не боли... Мени смета то што велики број (да ли су у питању стотине или хиљаде људи, вријеме ће показати) оних који себе сматрају православним Србима пљују по Патријарху и Сабору, шире своје затуцано мрачњаштво и параноју и то представљају свијету као Православље! smej.gif Што се мене тиче - нека иду у раскол! Бар ће се Црква ослободити те рак ране на свом Тијелу и моћи ће да се окрене паметнијим стварима. Бар ће се знати ко је ко и неће им бити дозвољено да по храмовима и манастирима шире своје мрачњаштво. Кад прође и та фамозна 2013. година и кад народ види да се евентуалним доласком папе неће десити никакав спектакл (јер папа је посјетио и Грчку прије неколико година, па се ништа није десило, нит' су се поунијатили, нити им је небо пало на главу), онда ће их се већина вратити у СПЦ. А осталима се не може негирати њихова слободна воља! Опет кажем, Боже ми опрости, знам да би требало да ме ово боли, али не боли ме... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leo I Magnus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 А шта је то, по теби, "саборски дух"? Одлуке које се теби лично допадају? И васљенски сабори су ммного пута одлуке доносили ВЕЋИНОМ. Они који те одлуке нису прихватили, једноставно, нису били у једнодушију са Црквом.Сви Епископи једногласно донесу одлуку...овакве важности...Јер се очигледно дешава велика ствар... Heghlu'meH QaQ jajvam http://orthodoxbrotherhood.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leo I Magnus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Морам да признам да се дивим свима вама који, вјерујем, осјећате дубок бол због раскола који предстоји. Бог да ми буде милостив, мене то нимало не боли... Мени смета то што велики број (да ли су у питању стотине или хиљаде људи, вријеме ће показати) оних који себе сматрају православним Србима пљују по Патријарху и Сабору, шире своје затуцано мрачњаштво и параноју и то представљају свијету као Православље! smej.gif Што се мене тиче - нека иду у раскол! Бар ће се Црква ослободити те рак ране на свом Тијелу и моћи ће да се окрене паметнијим стварима. Бар ће се знати ко је ко и неће им бити дозвољено да по храмовима и манастирима шире своје мрачњаштво. Кад прође и та фамозна 2013. година и кад народ види да се евентуалним доласком папе неће десити никакав спектакл (јер папа је посјетио и Грчку прије неколико година, па се ништа није десило, нит' су се поунијатили, нити им је небо пало на главу), онда ће их се већина вратити у СПЦ. А осталима се не може негирати њихова слободна воља! Опет кажем, Боже ми опрости, знам да би требало да ме ово боли, али не боли ме... Кава љубав Хришћанска.... Ко си ти да говориш ко је рак рана? Ужас и срамота Heghlu'meH QaQ jajvam http://orthodoxbrotherhood.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Ако нам се одвоје верници,заједно са Еп.Артемијем и верним му монаштвом,заиста је велика трагедија.Прво,то говори колико смо сви у опасности да дођемо у прелест јер се везујемо за човека а не за Бога,друго,незрели смо јер уместо да смо се бавили кључним стварима ми смо своје животе везивали за неке тамо људе а не за Бога и све то под видом-послушање старцу као Богу а какав је старац....то смо потпуно пренебрегнули...не знам,једноставно нисмо зрели као хришћани,комунизам нас је много уназадио,ма почело је то много раније,никако да станемо на своје ноге,стално се везујемо за лик и дело човека а не БогоЧовека. Еп.Артемије је рекао у време Часнога Поста"Не дај Боже да цепам хитон СПЦ!" Искрено се надам да ће упркос сујети и прелести у којој се налази,смоћи снаге да се смири како му и приличи као Епископу у његовим годинама. Волела сам га пуно и поштовала...жао ми је због свега. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Лео и МАгнус, Ја сам слободан човјек који слободно износим своје мишљење. А ти си неко ко само износи оптужбе, а скоро ни на шта не одговара. А говорим ко је рак рана на основу посматрања какве духовне плодове нечије дјеловање доноси у народу! И на основу тога што нисмо ми Срби измислили свијет, него се понављају исте ствари које су се већ десиле у другим Црквама, нпр. у Грчкој! Или сам дрзак ако кажем да нпр. Есфигменци шире мрачњаштво? И да ти искрено кажем, досадан си већ поприлично са тим твојим инсистирањем да се саборска одлука мора донијети једногласно! Људи су ти већ небројено пута поновили да су чак и ВАСЕЉЕНСКИ САБОРИ много пута донијели одлуке ВЕЋИНОМ, а не једногласно, а ти и даље као покварена плоча понављаш да "мора једногласно, мора једногласно". По тој твојој фикс идеји, никада у историји Цркве не би могао да буде смијењен ни један једини епископ, јер се он, наравно, никада са тим неће сложити да га скину, значи - нема једногласности. Ето, кад се деси раскол и ти ћеш морати да се опредијелиш куда ћеш. И ако одеш са расколницима, нећеш моћи да наставиш да смараш са том причом на коју ти је већ милион пута одговорено, него ћеш лијепо бити банован. Бар се надам да ће управе и овог и сличних форума имати довољно одлучности да рашчисте са расколницима у својим редовима и да омогуће нормалну дискусију осталима. ИЗМЈЕНА: Ето, толико сам се изнервирао, да сам грешком умјесто твог инсистирања да мора једногласно, написао "мора већином". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Морам да признам да се дивим свима вама који, вјерујем, осјећате дубок бол због раскола који предстоји. Бог да ми буде милостив, мене то нимало не боли... Мени смета то што велики број (да ли су у питању стотине или хиљаде људи, вријеме ће показати) оних који себе сматрају православним Србима пљују по Патријарху и Сабору, шире своје затуцано мрачњаштво и параноју и то представљају свијету као Православље! Што се мене тиче - нека иду у раскол! Бар ће се Црква ослободити те рак ране на свом Тијелу и моћи ће да се окрене паметнијим стварима. Бар ће се знати ко је ко и неће им бити дозвољено да по храмовима и манастирима шире своје мрачњаштво. Кад прође и та фамозна 2013. година и кад народ види да се евентуалним доласком папе неће десити никакав спектакл (јер папа је посјетио и Грчку прије неколико година, па се ништа није десило, нит' су се поунијатили, нити им је небо пало на главу), онда ће их се већина вратити у СПЦ. А осталима се не може негирати њихова слободна воља! Опет кажем, Боже ми опрости, знам да би требало да ме ово боли, али не боли ме... algabacaju :cheesy2: 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Морам да признам да се дивим свима вама који, вјерујем, осјећате дубок бол због раскола који предстоји. Бог да ми буде милостив, мене то нимало не боли... Мени смета то што велики број (да ли су у питању стотине или хиљаде људи, вријеме ће показати) оних који себе сматрају православним Србима пљују по Патријарху и Сабору, шире своје затуцано мрачњаштво и параноју и то представљају свијету као Православље! Што се мене тиче - нека иду у раскол! Бар ће се Црква ослободити те рак ране на свом Тијелу и моћи ће да се окрене паметнијим стварима. Бар ће се знати ко је ко и неће им бити дозвољено да по храмовима и манастирима шире своје мрачњаштво. Кад прође и та фамозна 2013. година и кад народ види да се евентуалним доласком папе неће десити никакав спектакл (јер папа је посјетио и Грчку прије неколико година, па се ништа није десило, нит' су се поунијатили, нити им је небо пало на главу), онда ће их се већина вратити у СПЦ. А осталима се не може негирати њихова слободна воља! Опет кажем, Боже ми опрости, знам да би требало да ме ово боли, али не боли ме... Да је то тако никада оци Цркве не би спречавали расколе, нити би се трудили око расколника, нити би се сабори састајали да се расколници врате у Цркву. Раскол је болна ствар, и тешка ствар. Црква после раскола не може да се тек тако окрене неким другим стварима. Којим другим стварима? Зар се и дан данас црква не окреће расколу из 1054. А то је било пре иљаду година. Што се тиче мрачњака , њих је бивало увек и на свим странама. Ја знам мрачњаке и на једној и на другој страни, страна никада ни једна није имуна на мрачњаке. Значи шта? Црква се неће ослободити мрачњака, расколом. Неће се окренути неким "другим" или "важнијим" стварима после раскола, него ће и даље да се бави расколом, али под отежаним околностима, и мораће да улази у дијалог са расколницима као потпуно новом и аутономном целином, бавиће се као неким ко је ван заједнице а требало би да је у заједници. Ипак много је другачије када се Црква бави проблемима унутар себе. Поређења ради: Много је теже присајединити Косово Србији сада када је одцепљено и када су га многи признали, него што је то било када је било унутар Србије. То што смо ми као народ крајем 20 и почетком 21 века метиљави и нисмо за поредити се са нашим прецима , те нам је лакше све шутнути од себе само да се не "смарамо" , не значи и да је то правилно,а још мање значи да је тако Богу по вољи. Лењост нашу и неспособност нашу користе наши непријатељи да нас распарчају , како на државном тако и на Црквеном пољу. Где је ту наша воља да се боримо за оно што је наше. Не говорим ја ово само теби Немања, него пре свега нашим архијерејима и државницима. Бре , шта се толико килави са решењима? Где је ауторитет у Цркви? где је онај који ће се издићи изнад лармања масе , онај који ће својим ауторитетом свима ставити до знања да нема зезе? Истина је да смо данас сви метиљави и као у некој летаргији, сви до једног почевши од мене па до Тадића и свих наших попова и владика. Да не наводим пример Путина и чврсте руке. По овоме како се код нас ствари одвијају , јасно је колико нам недостаје та чврста рука и у држави и у Цркви . Или још једно поређење: Како се отац неће занимати за своје дете ако оно напусти родитељски дом , због неслагања , неспоразума, а и под утицајем комшија који су га хушкали против рођеног оца, а кад су видели да су успели , онда су и оцу преносили лажне вести о томе како син иде по кафанама и троши родитељске паре на коцку и курве.Нахушкали дете на родитеља и родитеља на дете, да се овај мали буни а да родитељ нема милости , и шта ови се посвађаше разиђоше а комшије ликују. Зар је то решење? Зар је син рак рана на телу свога родитеља ? Какве су то приче ? Јасно је наравно да мене неће чути ни "родитељ" ни "син" , али молим вас кад нешто говорите сагледајте тај проблем са свих страна. Немојте ићи линијом мањег отпора. Наравно уколико нема добре воље да се ове поделе превазиђу, уколико нема трунке смирења, и уколико неко неумитно жели тај раскол ...шта да се ради, ту као што се види ни Бог онда не помаже. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Септембар 17, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Neposlusni Crkvi i izricu ove kazne , sto je najstrasnije! Значи по теби је Црква = Артемије плус туце непослушних монаха? А ти "непослушни Цркви" су Патријарх и Сабор? Само да те питам шта је онда за тебе Црква пошто то СПЦ теби очигледно није? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tanja m. Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Pomaze Bog braco i sestre! Ono sto mi bode oci je to kako da "Blic" i njemu slicni uvek saznaju prvi odgovarajuca saopstenja Sinoda SPC?Dokle ce se svi ti vajnia naliticari pozivati na neimenovane izvore iz SPC kada su odgovarajuce insformacije u pitanju Zar nije za ocekivati da se saopstenja (pa cak i kada je +vladika Artemije u pitanju)objavljuju na zvanicnom sajtu SPC?Cudno je to. Zato,braco i sestre,pre nego sto ospemu paljbu po+vladici Artemiju,pomolimo se prvo Gospodu da nam da pameti i uzdrzanosti,a nas jezik da drzi podalje od klevete i ogovaranja.Jer,jedino zna pravu istinu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Морам да признам да се дивим свима вама који, вјерујем, осјећате дубок бол због раскола који предстоји. Бог да ми буде милостив, мене то нимало не боли... Мени смета то што велики број (да ли су у питању стотине или хиљаде људи, вријеме ће показати) оних који себе сматрају православним Србима пљују по Патријарху и Сабору, шире своје затуцано мрачњаштво и параноју и то представљају свијету као Православље! jahojao234 Што се мене тиче - нека иду у раскол! Бар ће се Црква ослободити те рак ране на свом Тијелу и моћи ће да се окрене паметнијим стварима. Бар ће се знати ко је ко и неће им бити дозвољено да по храмовима и манастирима шире своје мрачњаштво. Кад прође и та фамозна 2013. година и кад народ види да се евентуалним доласком папе неће десити никакав спектакл (јер папа је посјетио и Грчку прије неколико година, па се ништа није десило, нит' су се поунијатили, нити им је небо пало на главу), онда ће их се већина вратити у СПЦ. А осталима се не може негирати њихова слободна воља! Опет кажем, Боже ми опрости, знам да би требало да ме ово боли, али не боли ме... Да је то тако никада оци Цркве не би спречавали расколе, нити би се трудили око расколника, нити би се сабори састајали да се расколници врате у Цркву. Раскол је болна ствар, и тешка ствар. Црква после раскола не може да се тек тако окрене неким другим стварима. Којим другим стварима? Зар се и дан данас црква не окреће расколу из 1054. А то је било пре иљаду година. Што се тиче мрачњака , њих је бивало увек и на свим странама. Ја знам мрачњаке и на једној и на другој страни, страна никада ни једна није имуна на мрачњаке. Значи шта? Црква се неће ослободити мрачњака, расколом. Неће се окренути неким "другим" или "важнијим" стварима после раскола, него ће и даље да се бави расколом, али под отежаним околностима, и мораће да улази у дијалог са расколницима као потпуно новом и аутономном целином, бавиће се као неким ко је ван заједнице а требало би да је у заједници. Ипак много је другачије када се Црква бави проблемима унутар себе. Поређења ради: Много је теже присајединити Косово Србији сада када је одцепљено и када су га многи признали, него што је то било када је било унутар Србије. То што смо ми као народ крајем 20 и почетком 21 века метиљави и нисмо за поредити се са нашим прецима , те нам је лакше све шутнути од себе само да се не "смарамо" , не значи и да је то правилно,а још мање значи да је тако Богу по вољи. Лењост нашу и неспособност нашу користе наши непријатељи да нас распарчају , како на државном тако и на Црквеном пољу. Где је ту наша воља да се боримо за оно што је наше. Не говорим ја ово само теби Немања, него пре свега нашим архијерејима и државницима. Бре , шта се толико килави са решењима? Где је ауторитет у Цркви? где је онај који ће се издићи изнад лармања масе , онај који ће својим ауторитетом свима ставити до знања да нема зезе? Истина је да смо данас сви метиљави и као у некој летаргији, сви до једног почевши од мене па до Тадића и свих наших попова и владика. Да не наводим пример Путина и чврсте руке. По овоме како се код нас ствари одвијају , јасно је колико нам недостаје та чврста рука и у држави и у Цркви . Или још једно поређење: Како се отац неће занимати за своје дете ако оно напусти родитељски дом , због неслагања , неспоразума, а и под утицајем комшија који су га хушкали против рођеног оца, а кад су видели да су успели , онда су и оцу преносили лажне вести о томе како син иде по кафанама и троши родитељске паре на коцку и курве.Нахушкали дете на родитеља и родитеља на дете, да се овај мали буни а да родитељ нема милости , и шта ови се посвађаше разиђоше а комшије ликују. Зар је то решење? Зар је син рак рана на телу свога родитеља ? Какве су то приче ? Јасно је наравно да мене неће чути ни "родитељ" ни "син" , али молим вас кад нешто говорите сагледајте тај проблем са свих страна. Немојте ићи линијом мањег отпора. Наравно уколико нема добре воље да се ове поделе превазиђу, уколико нема трунке смирења, и уколико неко неумитно жели тај раскол ...шта да се ради, ту као што се види ни Бог онда не помаже. Брате, у неким стварима које говориш управо потврђујеш моје ставове. Рецимо да имам симпатија за твоју идеју о чврстој руци, али чврста рука је управо она која има само двије могућности: или да натјера непослушне да се повинују Цркви (што је немогуће) или да их спријечи да уносе пометњу у црквени живот - а то значи да потврди њихово одсијецање од Тијела Цркве. Ево, нађи ти мени у историји Цркве неки примјер када је убјеђивање непослушних, који су кренули путем раскола, имало за резултат њихово уразумљивање и смиривање у оквиру Цркве. А чак и да има таквих примјера, остаје чињеница да је Црква небројено пута током своје историје одлучивала јеретике и расколнике зато да не би наносили штету Тијелу Цркве, па ми није јасно због чега је то толики проблем данас? Елем, та твоја аналогија о родитељу и дјеци има смисла само до једне тачке. А послије тога је чињеница да постоје и многе пропале породице, да постоје лоши синови и кћери, да људи имају слободну вољу. А ови артемијевци НЕЋЕ да се покоре Цркви! Је ли то толико тешко за разумјети? Они НЕЋЕ то! НЕ ЖЕЛЕ; НЕ ПРИХВАТАЈУ; НЕЋЕ!!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука