Милан Ракић Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Pa bas mi i nisu to rekli, ali nema veze sada. Ja iskreno verujem vise alternativi nego regularnim. O farmaceutsoj mafiji ne zelim da govorim jer ce mnogi to pripisati fobiji ili tome slicno А ти си баштиник неких тајних знања, па су само теби рекли. Ок. Али ме чуди, зашто то, ако већ није тајна, зашто то не поделе јавно са свима нама. Нпр. препишу ти соду бикарбону, кад одеш код њих у ординацију за лек... Или лепо кажу, од данас КЦ Крагујевац лечи само алтернативном медицином и содом бикарбоном. Шалим се наравно. Људи, верујте у шта хоћете, радите како хоћете, само при томе не заборавите да верујете на првом месту у Бога и да Му се молите. То је најјачи лек. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Vidi Trifke, savresno je meni prihvatljivo da ljudi veruju i u jutarnju rosu, u trcanje, u vegan ishranu ( ne mesati sa vegetarijanstvom) u gledanje u jutarnje sunceve zrake i duboko disanje, ali mi nije OK da to nekome drugome, smrtno bolesnom coveku to kao izlaz i resenje njegovih boljki preproucuju. Ti si bio taj koji je ovde rekao da je EU otrov, satan ( mrzi me da citiram tvoj psot) navodfeci bas ovu sodu bikarbonu kao izlaz iz svake bolesti, ja sam lepo objasnila da je to sve ta EU ili USA, ti sada ovde pocinjes neke price o nekakvoj aroniji, a kamen u zeludcu ili bubregu samo se operacijom leci. Ne pomaze tu cak ni soda bikarbona. Tebi sam vec preporucio da me izbegavas to kao pod jedan Pod dva procitaj ono kome to pisem i zasto to pisem pa onda komentarisi.. Onome ko me je pitao o Evropi tome sam i objasnio. Ti mozes da verujes i neverujes usta hoces i to je tvoj problem. Slobodno pisi za sebe a meni se ne obracaj. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Tebi sam vec preporucio da me izbegavas to kao pod jedan Pod dva procitaj ono kome to pisem i zasto to pisem pa onda komentarisi.. Onome ko me je pitao o Evropi tome sam i objasnio. Ti mozes da verujes i neverujes usta hoces i to je tvoj problem. Slobodno pisi za sebe a meni se ne obracaj. Forum je ovo, znaci da svaki covek sme da pise, a ako nije tako onda zamoli administraciju da se tvoji postovi emituju na nekom mestu i delu foruma koji je zatvoren za normalnu publiku. Ja zaista pisem onako kako mislim, na pamet mi ne pada da gledam ko me voli , ne voli i po cijoj zelji i shvatanju ovde treba da iznosim svoje poglede na zivot i svet oko sebe. Otvori svoj forum za svoje istomisljenike pa se dopisujte tamo od nemila do nedraga, a mene preskaci, vja tebe necu, jer su mi forumi gde je meni dozvoljeno i prihvatljivo da se nekome (ne) obracam , cisto sviranje da ne kazem uz koji duvacki filharmonicki instrument. A uvek cu da ti se uredno i kultivisano obratim jer si ti neka vrsta ulicnog cirkuzanta a ja to bas volim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 А ти си баштиник неких тајних знања, па су само теби рекли. Ок. Али ме чуди, зашто то, ако већ није тајна, зашто то не поделе јавно са свима нама. Нпр. препишу ти соду бикарбону, кад одеш код њих у ординацију за лек... Или лепо кажу, од данас КЦ Крагујевац лечи само алтернативном медицином и содом бикарбоном. Шалим се наравно. Људи, верујте у шта хоћете, радите како хоћете, само при томе не заборавите да верујете на првом месту у Бога и да Му се молите. То је најјачи лек. Nisam bastinik tajnih znaja nego kao sto na pocetku naglasih dobih ovo od medicinskih radnika i reko da podelim sa nekim. Nekome ce mozda da posluzi. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Forum je ovo, znaci da svaki covek sme da pise, a ako nije tako onda zamoli administraciju da se tvoji postovi emituju na nekom mestu i delu foruma koji je zatvoren za normalnu publiku. Ja zaista pisem onako kako mislim, na pamet mi ne pada da gledam ko me voli , ne voli i po cijoj zelji i shvatanju ovde treba da iznosim svoje poglede na zivot i svet oko sebe. Otvori svoj forum za svoje istomisljenike pa se dopisujte tamo od nemila do nedraga, a mene preskaci,ja tebe necu, jer su mi forumi gde je meni dozvoljeno i prihvatljivo da se nekome (ne) obracam , cisto sviranje da ne kazem uz koji duvacki filharmonicki instrument. A uvek cu da ti se uredno i kultivisano obratim jer si ti neka vrsta ulicnog cirkuzanta a ja to bas volim. O tvojoj uljudnosti i kultivisanosti bi mogao da cika Frojd progovori.. Mozes da se obracas ali tako plitkim i povrsnim osobama ne odgovaram. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 a kamen u zeludcu ..... samo se operacijom leci. Не треба да си овако искључива, баш делује бзвз. а осим тога и неистинито је Иако су уснимили препуну жучну кесу и желудац са камењем,моју комшиницу доктори нису смели да оперишу због високог ризика (оболело срце). Пила је маслиново уље помешано са соком од лимуна и кориговала исхрану а после три месеца су се измрвили,раскишкавили, и "сами изишли"....што је такође усликавано по фазама (наравно у медицинској установи)..... Дуња је реаговао/ла на ово 1 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 @Трифке @Јустина Молио бих да у даљој комуникацији не користите личне увреде и да се не надгорњавате попут мале деце. Увек имате могућност да једно друго ставите на листу игнорисаних форумаша, тако да једно друго нећете уопште "видети" овде на Форуму. Уколико будете наставили, примениће се уобичајене санкције. Хвала. Justina and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Pa jedna je gospodja ovde pomenula da joj se koza najezi kada govorimo protiv EU zato sto se tamo vrse neki pregledi. Ako hoces naci cu citat. Inace jutros posle liturgije nekoliko ljudi i to zdravstveni radnici su mi pricali o sodi bikarboni kao leku. Pa jedna je gospodja ovde pomenula da joj se koza najezi kada govorimo protiv EU zato sto se tamo vrse neki pregledi. Ako hoces naci cu citat. Inace jutros posle liturgije nekoliko ljudi i to zdravstveni radnici su mi pricali o sodi bikarboni kao lek. Трифке, мени је жао што је тако, али неке јако важне анализе се раде само у ЕУ и Америци. Ако земља као наша није члан ЕУ,онда је јако тешко то извести. Ми још увек имамо дивних лекара који својим залагањем и личним пријатељским везама са сличним научницима широм света, успевају да помогну својим пацијентима. Тако су и мом мужу рађене анализе на нови лек који се појавио негде у Америци, а користи се за лечење метастаза. Међутим утврђено је да он нема генетску малформацију, (генетску склоност ка тој врсти канцера да лаички објасним, јер сам и сама лаик). И тај лек није могао у случају мог мужа да буде употребљен. Да је лек могао да буде примењен, а да смо ми чланица ЕУ, мој муж и други људи би могли преко здравственог осигурања остваре право да га не плаћају. Овако, да је неки случајем могло да дође до употребе тог лека, били бисмо принуђени да лек набављамо из иностранства или преко интернета од разних превараната по папреним ценама у оба случаја. Потпуно сам свесна да је ЕУ у многим слојевима постала чудновата најблаже речено, али је у још више слојева корисна.Ако ме разумеш, а сигурна сам да ме разумеш. Причам значи само о здравим и хуманим тековинама ЕУ. Сигурно да нисам присталица ничег лошег па ма одакле да долази. Нажалост и на истоку има много и лепог и ружног.За сада више ружног. То је моје мишљење. Наравно да уважам свачије мишљење и лично искуство које је различито од мојега. Рекла бих још нешто о мом искуству са доктором Тодором Јовановићем-Тодоксином. Његова терапија је заиста одлична. И као примарна и као пратећа уз операције и хемо и радио терапије. Али када се не закасни. И уз велику посвећеност Богу, молитви, светој тајни исповести и причешћа. Јер и сам доктор Тодоксин је верујући човек, који много зна и уме. Видим да је наша Нана, са форума користила његове производе. Упознала сам и човека из мог града који је био оболео пре више година од исте болести као и мој муж. Али њему је прва операција урађена одлично, а онда је дошао до Тодоксина и послушао његове савете.А то је да је постио 40 дана на води и користио Тодоксинове препарате и пио његове чајеве. Након 40 дана је прешао на исхрану по рецептурама из Тодоксинове књиге рецепата исхране, и наставио да пије разне чајеве.Углавном свакога дана пије по 2-3 литра чајева.Коприва, камилица,нана, кантарион,...и још увек и тодоксинов чај. Човек је жив и здрав. Ради нормално, живи нормално, редовно се контролише. Слава Богу. А сваки онколог че вам речи да користите све за шта чујете да помаже. Сода бикарбона сигурно не може никоме да одмогне. Извињавам се унапред ако неко мисли да нешто лично неком солим памет. Само причам своје искуство. Добро би било да се што више људи укључи са личним искуствима. Можда ће некоме бити нешто на корист да сазна о некој терапији. Ако је воља Божија све ће бити у реду. Милан Ракић, Данче* and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Осим што говори о јединству вере и медицине, документарни филм „Бог има задњу реч", садржи и сведочанства о чудесним исцелењима пацијената, које је савремена медицина, немоћна да их излечи, прогласила неизлечивим. Износе их лекари који су их лечили, потврђујући да је, као и у свему другом, БОГ ЈЕ ТАЈ КОЈИ ИМА ЗАДЊУ РЕЧ. Sanja Т., Милан Ракић and мирођија је реаговао/ла на ово 3 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Трифке, мени је жао што је тако, али неке јако важне анализе се раде само у ЕУ и Америци. Ако земља као наша није члан ЕУ,онда је јако тешко то извести. Ми још увек имамо дивних лекара који својим залагањем и личним пријатељским везама са сличним научницима широм света, успевају да помогну својим пацијентима. Тако су и мом мужу рађене анализе на нови лек који се појавио негде у Америци, а користи се за лечење метастаза. Међутим утврђено је да он нема генетску малформацију, (генетску склоност ка тој врсти канцера да лаички објасним, јер сам и сама лаик). И тај лек није могао у случају мог мужа да буде употребљен. Да је лек могао да буде примењен, а да смо ми чланица ЕУ, мој муж и други људи би могли преко здравственог осигурања остваре право да га не плаћају. Овако, да је неки случајем могло да дође до употребе тог лека, били бисмо принуђени да лек набављамо из иностранства или преко интернета од разних превараната по папреним ценама у оба случаја. Потпуно сам свесна да је ЕУ у многим слојевима постала чудновата најблаже речено, али је у још више слојева корисна.Ако ме разумеш, а сигурна сам да ме разумеш. Причам значи само о здравим и хуманим тековинама ЕУ. Сигурно да нисам присталица ничег лошег па ма одакле да долази. Нажалост и на истоку има много и лепог и ружног.За сада више ружног. То је моје мишљење. Наравно да уважам свачије мишљење и лично искуство које је различито од мојега. Рекла бих још нешто о мом искуству са доктором Тодором Јовановићем-Тодоксином. Његова терапија је заиста одлична. И као примарна и као пратећа уз операције и хемо и радио терапије. Али када се не закасни. И уз велику посвећеност Богу, молитви, светој тајни исповести и причешћа. Јер и сам доктор Тодоксин је верујући човек, који много зна и уме. Видим да је наша Нана, са форума користила његове производе. Упознала сам и човека из мог града који је био оболео пре више година од исте болести као и мој муж. Али њему је прва операција урађена одлично, а онда је дошао до Тодоксина и послушао његове савете.А то је да је постио 40 дана на води и користио Тодоксинове препарате и пио његове чајеве. Након 40 дана је прешао на исхрану по рецептурама из Тодоксинове књиге рецепата исхране, и наставио да пије разне чајеве.Углавном свакога дана пије по 2-3 литра чајева.Коприва, камилица,нана, кантарион,...и још увек и тодоксинов чај. Човек је жив и здрав. Ради нормално, живи нормално, редовно се контролише. Слава Богу. Razumem ja tebe odlicno i razumem to sto kazes jer imam a i imao sam teske bolesnike u porodici a neki vise nisu ni zivi. Znam da je to o cemu ti govoris dobro za mnoge, samo sto bih ja radije izabrao bilo sta samo da ne udjemo u Evropu ali to nije ovde tema. Svaka cas tom doktoru koga si navela i njegovom nacinu lecenja. To sto on radi je slicno Brojsovoj metodi. Znam ljude kojima je to pomoglo a znam i kojima nije. Kod bolesti nesmemo zaboraviti da je sve u Bozjim rukama. Ako Bog nekoga hoce da pozove onda ni jedna metoda nece pomoci a ako je u slavu Bozju onda ce i pljuvacka sa malo zemlje tj. blata da izleci slepilo. Trebamo pokusati sta mozemo i uciniti sta mozemo a Bog je taj koji odredjuje koliko i dokle na ovoj zemlji. Opet napominjem ja sam radije za alternativu. A sta ako je ovaj italijanski lekar u pravu? Kao sto rekoh ovo sam dobio od onih koji se bave zdravljem. мирођија је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Razumem ja tebe odlicno i razumem to sto kazes jer imam a i imao sam teske bolesnike u porodici a neki vise nisu ni zivi. Znam da je to o cemu ti govoris dobro za mnoge, samo sto bih ja radije izabrao bilo sta samo da ne udjemo u Evropu ali to nije ovde tema. Svaka cas tom doktoru koga si navela i njegovom nacinu lecenja. To sto on radi je slicno Brojsovoj metodi. Znam ljude kojima je to pomoglo a znam i kojima nije. Kod bolesti nesmemo zaboraviti da je sve u Bozjim rukama. Ako Bog nekoga hoce da pozove onda ni jedna metoda nece pomoci a ako je u slavu Bozju onda ce i pljuvacka sa malo zemlje tj. blata da izleci slepilo. Trebamo pokusati sta mozemo i uciniti sta mozemo a Bog je taj koji odredjuje koliko i dokle na ovoj zemlji. Opet napominjem ja sam radije za alternativu. A sta ako je ovaj italijanski lekar u pravu? Kao sto rekoh ovo sam dobio od onih koji se bave zdravljem. А сваки онколог ће вам рећи да користите све за шта чујете да помаже. Сода бикарбона сигурно не може никоме да одмогне. Треба све покушати. Извињавам се унапред ако неко мисли да нешто лично неком солим памет. Само причам своје искуство. Добро би било да се што више људи укључи са личним искуствима. Можда ће некоме бити нешто на корист да сазна о некој терапији. Ако је воља Божија све ће бити у реду. nana, Trifke and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Миле64 Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Ја би ове што пишу овакве текстове, који откривају људима "чудотворне" лекове, као и целу фармацеутку мафију, послао на једну дужу физичку активност 300 м под земљом, да мало размисле о поступцима. Да ли неко зна да се неко излечио содом бикарбоном и осталим глупостима који се свакодневно појављују на интернету, као чудотворни лекови који су свима доступни? Ја не знам никога. Али знам људе који су користили та разноразна )"=)#"=), стављали у себе та г.... и са пуно оптимизма и наде чекали излечење, које на крају није дошло. А разочарење које су доживели када су схватили да им нема помоћи је више него тужно. Ја разумем те људе, јер се хватају за било шта, само да се излече, али не схватам људе који их обмањују, чак ми се и гаде. Не знам људе који су се тако излечили, али знам људе који су оперисани и уз помоћ медицинске терапије победили рак. Да постоји тако неки чудотворни лек, сви би га користили и не би било рака уопште. Ово није упућено теби Трифке, јер верујем да си добронамерно поставио овај текст, али зато треба сви да размисле о тим стварима које се појављују. Једне недеље је сода бикарбона чудесан лек, друге петролеј, треће лимун... Да неко из сопственог искуства постави овде шта му је помогло то би било и више него пожељно и лепо, али овакве ствари по мени нису добре да се постављају, пошто овај форум посећује велики број људи, а ово је и више него озбиљна тема да би стављали којекакве ствари. Рак није предвиђен од Животодавца и Творца Свега видљивога и невидљивога,рак је последица накарадног живота којега смо прихватили,у овоме времену којега називају ново доба,модерном времену,времену технике и тзв напредка човечанства.. поготову у великим градовима у којима се рак нуди у кафићима, маркетима, ресторанима од којих је најчувенији мек доналдс.. Творац није предвидео да се човек разбољева, Господ је створио човека и дао му законе по којима треба да се влада,својих 10 заповести, а погледајмо колико се данас људи придржава тога закона..да скоро не можемо да нађемо једнога човека који се држи закона Божијег,па чак и међу онима који су се рукоположили и определили да живе у Господу, који су се одрекли овоземаљскога света...скоро сви па и они прихватили су примамљиву понуду нечастивога, који има једини циљ да уништи Божију творевину,а то је душа човекова. Даклем РАК није болест човека која му је стварањем додељена, рак је последица човековога избора живота и никакви лекови не могу помоћи, сем једнога, а то је Давалац живота и Творац Света..који помаже и у ситуацијама када човек својим греховним животом задобије ову назови опаку болест..А излечење је само ако од тога тренутка човек истински батали наопаки живот и окрене се Богу, молитвама и поштовању закона Божијега у животу..Другачије не бива. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Rak se najbolje leci kada se uopste ne leci ...ode kao rukom odnesen ...samo ga treba ignorisati ... Дуња је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 рак је последица накарадног живота којега смо прихватили,у овоме времену којега називају ново доба,модерном времену,времену технике и тзв напредка човечанства.. поготову у великим градовима у којима се рак нуди у кафићима, маркетима, ресторанима од којих је најчувенији мек доналдс.. Ljudi, molim vas ne pišite gluposti na ovako ozbiljnoj temi! Prvi zabeležen slučaj raka je bio pre 3500 godina u Starom Egiptu. Stari Grci su znali za rak, od Hipokrata i potiče prvi naziv za ovu bolest (karkinos). Rak je bio poznat tokom cele ljudske istorije, nema nikakve veze sa modernim dobom. nana, DankaM, Јефимија Крунић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 А сваки онколог ће вам рећи да користите све за шта чујете да помаже. То је тачно а такође негде постоје и саветовалишта при онколошким амбулантама,..... имају брошуре са списком хране : -која се не сме -(нпр.печено ил пржено месо,масно месо,шећер,месне прерађевине,мајонезе и остале сосове и зачне,..) -која се не препоручује или је треба строго ограничити-(јаја,млеко,млечни производи, мед,шећер,со, хлеб од белог брашна,....) -и која се баш препоручује (пресно или барено поврће-купусњаче,воће без изузетка,одређени чајеви,нехлорисана вода,наклијало семење житарица итд....а на сваких 24 обавезно десет сати сна -такође и савете о фискултури тј. вежбама које помажу да се подржи опоравак одређеног дела тела који је био подвргнут операцији Осим Б17 -језгро кајсија,марела,лешник,бадем,орах(минимум три дневно од сваке), важне су и семенке из јабуке ако нађете од полудивљих или бар непрсканих,сусам,сунцокрет,семенке тикве,семе детелине,суво грожђе, зрнца семена из грожђа,...итд. Као дневну дозу треба користити обавезно и витамин Ц-1000мг. Ја користим и рецепте из књиге Тодора Јовановића и то ми је већ дуги низ година нормална,свакодневнља храна, врло се ретко деси да одступим. мирођија, Милан Ракић and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука