Тавита Написано Јануар 8, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2010 Kao prava riznica mudrosti ova knjiga obradjuje teme koje se ticu sudbine svakog ljudskog bica: rad i igra, posedovanje i sloboda, dobro i zlo, ljubav i smrt. Ilustrovana je nadahnutim autorovim crtezima koji se s razlogom mogu uporediti sa crtezima Vilijema Blejka. Razmisljanja o prirodi, mudrosti, vremenu, samoci i Bogu saopstena su jedinstvenim stilom, dok se na svakoj stranici knjige oseca plemeniti duh... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јануар 8, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2010 Ove sentence Dzubran je prvobitno belezio na arapskom u vise navrata, a kasnije ih je sakupio, uoblicio i preneo na engleski jezik. Iako su "Pesak i pena" sentence, one se po mnogo cemu nadovezuju na kazivanja iz "Proroka". "Pesak i penu" Dzubran je pisao u svojoj najzrelijoj fazi, a pisac i ovde zadrzava profetski diskurs, podsticuci citaoca da svet opaza i promislja na nov, drugaciji nacin. Recenice iz "Peska i pene" kao da kazuje mudrac, a u njima se cesto sjedinjuju lepota i istina, filozofski i religijski pogled na zivot, ljude, ljubav, nadu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јануар 8, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2010 Neposredno pred smrt, 10. aprila 1931. godine, Halil Dzubran je dovrsio ovu knjigu. U ovim predivnim parabolama i crtezima iskristalisala se poruka citavog njegovog zivota - poruka koja je od svog objavljivanja donela utehu i nadahnuce hiljadama citalaca... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јануар 8, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2010 "Ludak" je prva knjiga Halila Dzubrana na engleskom jeziku, nastala zbog Dzubranove potrebe da americkom citaocu priblizi svoja pesnicka dela. Neke od tema koje se javljaju u ovim parabolama jesu odnos coveka prema Bogu, odnos prema drugim ljudima, problemi vezani za covekovu srecu i unutrasnje nespokojstvo. Moze se posmatrati kao uvod u izgradnju neobicnog spoja poezije, proze i filosofije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јануар 15, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2010 Jesi li ti onaj koji se rodio u zibanju gora, koji je rastao u narucju nesrece i u kuci ugnjetavanja?Jedes li suhu koru namocenu u suze? Pijes li mutnu vodu punu krvi i suza?Jesi li vojnik kojeg su kruti zakoni covjecji primorali da zaboravi na zenu i djecu i ode na bojno polje POHLEPE, koji su tvoji nadredjeni krivo nazvali DUZNOSCU?Jesi li pjesnik, zadovoljan mrvicama zivota i sretan da ima papir i tintu te se u svojoj zemlji cuti poput tudjinca, kojeg njegovi bliznji ne poznaju?Jesi li zatocenik kojeg su bacili u tamni zatvor zbog neznatnog prekrsaja i osudili oni koji bi covjeka mijenjali tako da ga kvare?Jesi li mlado djevojce, koje je Bog obdario ljepotom da bi postalo zrtvom niske pohote bogatasa, koji je prevario i kupio njeno tijelo, no ne i njezino srce te je osudio na cemer i jad.Jesi li koji od onih koji su zrtve ljudskih zakona.Tada si nesretnik i tvoja je nesreca plod nepravicnosti mocnika i pakosti tiranina, brutalnost bogatoga te sebicnost razuzdanog i pohotnog.Smirite se, o vi slabi, jer iza svijeta tvari lezi velika snaga, snaga koja je cista Pravednost, Milost, Samilost i Ljubav.Vi ste poput ruza, koje rastu u sjeni. Zapuhat ce blagi vjetar i vase sjeme ponijeti u sunce, gdje cete iznova zivjeti u ljepoti.Vi ste poput golog drveta koje se povija pod tezinom snjega. Doci ce proljece i obuci vasu svoju zelenu odjecu.Istina ce rastrgati veo od suza koji zakriva vas osmjeh.Braco moja patnicka, prihvacam vas sve, ljubim vas i prezirem one koji vas ugnjetavaju.Kahlil Gibran - "Glas ucitelja" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Naiđoh na ovaj klip danas - i zaista popravi mi dan, nadam se da će i vaš: Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 A ja vam kažem da je život mrak, osim kad postoji žar, a svaki je žar slep, osim kad postoji znanje, a svako znanje je uzaludno, osim kad postoji rad, a svaki je rad prazan, ako nema ljubavi, a kad sa ljubavlju radite, tek onda se spajate sa drugima, sa sobom i sa Bogom. Halil Džubran JESSY and Јелина је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 Otkrio sam tajnu mora, razmisljajuci o rosi.Gde mogu da nadjem coveka kojim upravlja razum umesto navika i nagona.Vise volim da sam sanjar medju najskromnijima sa vizijama na ostvarenje,nego vlastelin medju onima koji nemaju ni snova ni zelja.Od dve glavne vrednosti zivota, lepote i istine.Prvu nalazim u srcu koje voli, drugu u ruci koja dela.Video sam ih kako jedu i ocenio ko su.Sta da kazem coveku koji me samara dok ga ljubim u licei koji ljubi moja stopala dok ga ja samaram.Neki misle da na njih namigujemkad zatvorim oci da ih ne bix video.Kazu da cutanje obitava u zadovoljstvu,ali ja vam kazem da bunt, opiranje i prezir obitavaju u cutanju.Ambicija je neka vrsta rada.Podela izmedju mudraca i budale je mnogo tananija nego paukova mreza.Ne treba da zaboravimo da jos uvek ima onih koji zive u pecinama;pecine su nasa srca.Mi se mozda menjamo sa godisnjim dobima,ali godisnja doba nas nece promeniti.Ako biras jedno do dva zla,bolje da tvoj izbor padne na vodljivo nego na skriveno,iako se ono prvo cini vecim.Da li pesma mora zavrsava na obali ili u srcima onih koji slusaju.Vecina od nas lebdi sumnjicavo izmedju cutljivog bunta i brbljive pokornosti.Nejvisi stepen duse je poslusati cak i ono cemu se um protivi.A najnizi stepen uma je protiviti se onome cemu se dusa pokorava.O, srce, ako ti neznalica kaze da dusa propadakao telo, reci mu da cvet propada ali seme ostaje.Ako zelis da vidis dolinu, popni se na rh planine;ako zelis da vidis vrh planine, podigni se na oblak;ali ako tezis da razuems oblak, zatvpri oci i razmisljaj.Zivot nas ljubi u oba obrazaDanju i jutrom,Ali se smeje nasim delimaNocu i vecerom.Slusaj zenu kada te gleda, a ne kada ti govori.Ko danas slusa himnu potoka kad bura govori. Данче* је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 Mozete li reci kakav je ukus vina gledajuci na krcag vina?Skrhano srce od ljubavi peva,tuga znanja govori,Ali ima jedna tuga, dublja od ljubavi, uzvisenjija od znanja, jaca od zelje i gorca od siromastva.Ona je nema i nema glasa; njene oci blistaju kao zvezde.Ljubav je treperava sreca.Ako u nesreci trazis sazaljenje od suseda,dajes mu deo svog srca.Ako je on meka srca, bice ti zahvalan;ako je tvrdog srca on ce te prezreti.Neznost i ljubaznost nisu znaci slabosti i ocajanja,vec znaci snage i odlucnosti.Kada sam posejao bol na polje strpljenja, ubrao sam plodove srece.Odusevljenje je vulkan na cijem vrhunikada ne raste trava oklevanja.Vodenicki kamen moze da padne,ali ce reka nastavitisvoj tok ka moru.Lepota u srcu koje zudi za njom, uzvisenija je od one koja se vidi u ocima.Nepravilnost dolazi ili od ludila ili od genijalnosti.Zena je delo Boga.Secanje je kamen spoticanjana putu nade.Umetnost Rusa je u setnosti.Najkorisniji medju ljudima je onaj koji je daleko od ljudi.Kada bih znao uzrok svog neznanja - bio bih mudrac.Jaki rastu u samoci, dok slabi venu.Ljubav ne zna svoju sudbinudok ne dodje cas rastanka.Cednost tela moze biti siromastvo duha.Tvoje poverenje u ljude i sumnja u njih tesno su povezani sa tvojim samopouzdanjem i tvojom sumnjom u sebe.Sloga i tolerantnostidu zajedno.Ljubav i praznina u nama, kao plima i oseka.Najcvrsci kamen gradjevine je koj ise nalazi duboko u njenom temelju.Mrtvi drhte pred burom, a zivi koracaju sa njom.Mnogi govore kao more, ali su njihovi zivoti ustajale bare.Kako sam daleko od ljudi kad sam sa njima i kako sma im blizi kad su oni daleko. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 Tad Almitra progovori ponovo, te kaza:A sta je sa Brakom, ucitelju?A on odgovori ovim recima:Rodjeni ste zajedno i zajedno cete biti za sva vremena.Bicete zajedno kada vam bela krila smrti rasprse dane.Da, bicete zajedno cak i u nemom pamcenju Bozijem.Ali, neka u vasem zajednistvu bude prostora.I neka vetrovi nebeski igraju medju vama.Volite se, ali ne namicite okov ljubavi:Nek' ona radije bude more sto se talasa medj' obalama vasih dusa.Punite case jedno drugome, ali nemojte piti iz jedne case.Podajte jedno drugome hleba, ali ne jedite od istog somuna.Pevajte i igrajte zajedno i radujte se, ali neka svako od vas bude za sebe,Kao sto su strune leutove za sebe, iako trepte muzikom istom.Dajte svoja srca, ali ne jedno drugom u vlasnistvo.Jer, samo ruka Zivota moze da drzi vasa srca.I budite zajedno, ali ne odvec blizu:Jer, i stubovi u hramu razdvojeni stoje,A hrast i cempres ne rastu jedan drugom u senci. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 ....da si sapat vetra,da me drazis tvojim dahom,kad pozelis da me nosisu daljine,jednim mahom...Da si Sunca zrak,da si tu - da je svetlo,kad te nema da je mrak,Da te vidim,da si pored,i priznam da postojis.Da te osetim bar jednomi pustim da me osvojis..Da si ziva,topla,meka daha koji stvaravulkan osecaja,smesten u tvom srcu,...u tvojoj dusi..Voleo bih da te milujem..pogledom..recima..dahom..voleo bih..da tvoj pogled otapa led i cemer koji steze moju dusu.. Данче* је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 ZBOG ONOGA STO JESI"Kada tvoj prijatelj kaze sto misli,neces se bojati onoga"ne" u svom duhu,niti ces suzdrzati "da".A kada suti tvoje srce i daljeslusa njegovo srce;Jer u prijateljstvu bez rijeci radaju sei dijele sve misli, sve zudnje i sva ocekivanja,uz nepriznatu radost.A kada se rastejete od prijatelja,ne tugujte;Jer ono sto u njemu najvise volitemozda ce biti jasnije kad bude daleko,kao sto penjac jasnije vidiplaninu iz doline." Дијана. and Јелина је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 MIRISNI PLODOVI DUSEDuso da ne stremim Vjecnosti ne bih cuomelodiju koju samo Vrijeme pjevaVec bih zivot prekratio i od tijela naciniotajnu koju groblje skrivaKad se ne bih duso kupao suzamai bolom ukrasavao ociZivio bih slijep, sa noktima u ocimai gledao samo u lik tamiSto je zivot duso nego noc u pohodua ipak je smjenjuje zora koja trajeTako mene zed u srcu upucuje rajskom vrelui gutljaju smrti milosrdneAko duso neznalica kaze da i dusa i tijelo nestajuda se ne vraca ono sto nestaneReci mu da cvijet nestaje ali ima sjemenkukoja ostaje i tajnu vjecnosti krijeDuso da ne stremim Vjecnosti ne bih cuomelodiju koju samo Vrijeme pjevaVec bih zivot prekratio i od tijela naciniotajnu koju groblje skrivaKad se ne bih duso kupao suzamai bolom ukrasavao ociZivio bih slijep, sa noktima u ocimai gledao samo u lik tamiSto je zivot duso nego noc u pohodua ipak je smjenjuje zora koja trajeTako mene zed u srcu upucuje rajskom vrelui gutljaju smrti milosrdneAko duso neznalica kaze da i dusa i tijelo nestajuda se ne vraca ono sto nestaneReci mu da cvijet nestaje ali ima sjemenkukoja ostaje i tajnu vjecnosti krije... Данче* and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 ZOV LJUBAVNIKAGdje si voljena moja?Da li si u svom malenom Rajskom vrtu,polijevas cvjetove koji promatraju tekao sto djeca promatraju majcine grudi?Ili si u svojim odajama gdje oltarkreposti postavljen je u tvoju cast, a tina njemu zrtvujes moje srce i dusuIli si medu knjigama,sakupljas ljudsko znanjea prepuna si nebeske mudrosti?O, pratiljo moje duse, gdje li si?Da li u hramu molis?Ili zazivas Prirodu u polju, utocistu tvojih snova?Jesi li u kolibama siromasnih,tjesis slomljena srca slatkocom svoje duse iispunjas njihove ruke svojim darovima?Ti Bozji si duh svuda oko nas,ti jaca si od vremenaSjecas li se dana kada se sretosmo, kada aureolaTvoje duse okruzila nas je, i Andeli ljubavilebdjese oko nas, pjevajuci pohvalnicu srcima?Spominjes li se kada sjeli smo u sjeni krosanja,skrivajuci se od covjecanstva, kao sto zenestite nebesku tajnu svog srca?Pamtis li staze i sume kojima smo krocili,ruku isprepletenih i glava naslonjenih jedne na drugukao da skrivali smo se unutar sebe samih?Sjecas li se trenutaka kada pozeljeh ti zbogomi moje usne poljubise tvoje?Taj poljubac otkrio mi je da spajanje usana u Ljubaviobjavljuje bozansku tajnu koju jezik izrevi ne moze!Taj poljubac prethodio je dubokom uzdahupoput onog kojim je Svemoguvi u zemljuUdahnuo zivot vovjevjiTaj uzdah vodio me u svijet duhanavjesvujuvi ljepotu moje duse, i tamoce trajati dok ponovo ne sretnemo se.Sjecam se kada si me ljubila i ljubila,obraza zalivenih suzama, i rekla si:"Zemaljska tijela cestomoraju se rastati zbog zemaljske svrhe,I moraju zivjeti odvojenojer svjetovne nakane na to ih tjeraju.Ali dusa ostaje zasticena u rukama Ljubavi,sve dok smrt ne dodei odvede sjedinjene duse k BoguIdi, voljeni moj,Ljubav te odabrala za svog izaslanika,pokori joj se, jer ona je Ljepota koja nudasvom sljedbeniku vrc slatkog zivotaI premda te moje ruke nece grliti,tvoja ljubav ce ostati moj utjesni mladozenja,tvoje sjecanje, moj Vjecni svadbeni pir.Gdje si sada, ti koja si dio mene?Jesi li budna u tisini noci?Daj da vjetar prenese tisvaki otkucaj i naklonost mog srca.Milujes li moje lice u mislima?Ta slika meni vise ne pripada,jer tuga nadvila je svoju sjenu nad moju sretnu proslost.Jecaji isusili su moje ocikoje odrazavahu tvoju ljepotuI usahnuli usne koje si ti sladila poljupcimaGdje si voljena moja?Cujes li moj plac tamo preko oceana?Razumijes li moju potrebu?Uvidas li velicinu moje strpljivosti?Postoji li koja dusa voljna da preneseti dasak ove umiruce mladosti?Postoji li kakva tajna povezanostmedu andelima koji ce ti prenijeti moju prituzbu?Gdje si, moja predivna zvijezdo?zivotna tmina privila me na svoje grudi,zalost me osvojila.Posalji svoj smijesak u nebo,neka me dosegne i ozivi!Izdahni svoj miomiris u nebo,neka me odrzi na zivotu!Gdje si, voljena moja?O, kako golema je LjubavI kako malen ja sam ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 Najdraza !Velika istina koja nadilazi prirodu ne moze se izreci uobicajenim ljudskim jezikom...Ali, ona tishinu bira da dodje do dushe...Osecam da tishina ove noci trazi put do dusha noseci poruku nezniju od one koju ispisuje povetarac na mirnoj povrshini vode,citajuci poruku nasih srca na njima samima. Ali kao sto je Bog hteo da dusha bude u ropstvu tela,ljubav je htela biti zarobljenik govora...Kazu, voljena moja, da se srce kada je odvojeno pretvara u prozdrljivu vatru. Mislim da trenutak rastanka nije u stanju da razdvoji nashe duhovne svetove. Isto tako pri prvom susretu znao sam da te dusha odavno poznaje, i da prvi pogled,u stvari nije prvi...Voljena moja, onaj trenutak koji je spojio nasha srca izgnana iz nebeskog sveta ,predstavlja one retke prilike koje me ucvrscuju u uverenju da je dusa vecna. U takvim trenucima priroda skida koprenu sa lica svoje ogranicene pravde- onoga sto nepravdom zovu.Preda mnom je, voljena moja, zivot koji zelim da bude velicanstven i lep. Zivot koji druguje se pomenom coveka koji ce doci,i poziva na postovanje i ljubav prema njemu.Zivot koji je poceo kada sam te sreo,uveren u njegovo vecno trajanje,znajuci da imas moc da pokazesh onu silu koju mi je Bog podario za velike reci i dela, kao sto sunce daje zivot mirisljavom cvecu u polju.Tako ce moja ljubav preziveti.Nece biti samo moja, jer treba drugima da pripadne, niti ce biti svacija,jer ce tebi biti namenjena.Oprosti sto ti govorim u drugom licu, jer ti si onaj lepshi deo mene,koji sam izgubio kada nas je u jednom trenu napustila Bozija ruka.Voljena moja....oprosti ! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука