Гости Guest о. Агапије Написано Септембар 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 3, 2010 ....и како дефинишу ове појмове ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2010 U duse ne, a ovo ostalo da - mada ti pojmovi nisu po meni stvar vere. A kako ateisti definisu to - tu tesko da ces dobiti konzistentan odgovor, posto ateizam jel, nije nikakva filozofija. Mada ne vidim zasto bi se nasi odgovori na to puno razlikovali od vasih. Kad budem imao vremena dacu svoje definicije, sad sam na poslu zurim - slava3. Poz The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Септембар 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 3, 2010 U duse ne, a ovo ostalo da - mada ti pojmovi nisu po meni stvar vere. A kako ateisti definisu to - tu tesko da ces dobiti konzistentan odgovor, posto ateizam jel, nije nikakva filozofija. Mada ne vidim zasto bi se nasi odgovori na to puno razlikovali od vasih. Kad budem imao vremena dacu svoje definicije, sad sam na poslu zurim - slava3. Poz Окс, хвала и на овом одговору... То сам хтео да чујем да ли се појмови доводе у везу са науком (биологија, хемија , физика) и љиховим рекациамо када говоримо о свести, уму, љубави итд или некако се другачије све ово дефинише. Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Септембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2010 ''Да ли атеисти верују у постојање душе, ума, свести, љубави''.... ako pod recju ''ateista'' podrazumevamo samo ljude koji ne veruju u Boga i ljude koji zive van crkvene evharistijske zajednice, a pravih prirodnih ateista znamo da nema, jer bi to bili ljudi koji nikada nisu culi za rec Bog, a takvih nema...Meni su ''ateisti'' prvi iz mog opisa, znaci ljudi koji ne veruju i ne idu u Crkvi, takodje jako zanimljivi kao ljudi i licnosti...iako su na neki nacin daleko od crkve, po meni ne znaci da su daleko od Boga koji jeste ljubav, jer su SRCA tih i takvih ljudi jako cesto ispunjena takvom dobrotom da nas to zapanji, pa se mozemo pitati kakvi bi to tek bili ljudi kada bi se i ockrovili...Ima ih koji veruju u postoajnje duse, a koji su sa druge strane sami prave dobre duse i dusice...Ima ih i savesnih...Ima ih i jako umnih...Svi oni veruju u nesto...Na primer...vecina ''ateista''' veruje u nepostojanje Boga i u to kako Boga nema, kako On ne postoji'''....Sve se zasniva i sve pociva na nekoj vrsti vere i verovanja....Samo sto nije svako verovanje ispravno...Tu medju njima bio bi i veliki Nice, koji nije rekao da Bog ne postoji i da ga nema, vec je rekao ono svoje cuveno ''bog je mrtav'''...sto samo govori da je Boga bilo do nekog odredjenog trenutka, a onda se izgubio, nestao, za niceovce ''umro''...Sve su to ''ateisticki''' licni dozivljaji Boga pa im ne treba mnogo zameriti...Nisu svi izgubljeni...Za sve, ap i z anjih je otvoren put povratka u ocev zagrljaj - u zagrljaj Boga Trojicnog koji je Ljubav... ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Душа: Не. Ако се при том подразумева део људске личности и свести који може да функционише независно од физичких процеса у мозгу, на пример после смрти, онда не, атеисти не верују у душу (овде мислим на атеисте у ''ужем смислу речи'', тј. рационалне/метафизичке натуралисте). Ум: Да. Скуп физичких процеса у мозгу. Свест: Да. Скуп физичких процеса у мозгу који дају уму могућност спознавања околине и реаговања на њу на сложеном нивоу који се не заснива на чистом инстинкту. Поседовање (додуше несавршеног и нужно некомплетног) модела универзума у сопственом уму. Врло битан вид свести је САМОсвест, поседовање модела самог себе у свом уму. Љубав: Да. Интензивно позитивно осећање према другим људима, најчешће у контексту одгајања деце или према партнеру (романтична љубав). Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Септембар 5, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Душа: Не. Ако се при том подразумева део људске личности и свести који може да функционише независно од физичких процеса у мозгу, на пример после смрти, онда не, атеисти не верују у душу (овде мислим на атеисте у ''ужем смислу речи'', тј. рационалне/метафизичке натуралисте). Ум: Да. Скуп физичких процеса у мозгу. Свест: Да. Скуп физичких процеса у мозгу који дају уму могућност спознавања околине и реаговања на њу на сложеном нивоу који се не заснива на чистом инстинкту. Поседовање (додуше несавршеног и нужно некомплетног) модела универзума у сопственом уму. Врло битан вид свести је САМОсвест, поседовање модела самог себе у свом уму. Љубав: Да. Интензивно позитивно осећање према другим људима, најчешће у контексту одгајања деце или према партнеру (романтична љубав). Хвала Ксио, лепе дефиниције на једном месту али по мени ипак мало хладне и сурове јер заиста феномен живота и постојања не могу просто да сведем само на математику, физику и биологију и законе који су сами од себе настали .... Једно конкретно питање: да ли си гледао филм "Еквилибријум" или у слабијем случају "1984" ? Шта мислиш да ли би екстремни атеизам, какав се често јавља у последње време, и његове вредности, могао да доведеде друштвеног уређења каквог смо видели управо у првом неведенем филму ? 8086.gif Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Ljubav - da. Duša - apsolutno DA. Duh - ne. Um - da. Svest - da. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Хвала Ксио, лепе дефиниције на једном месту али по мени ипак мало хладне и сурове јер заиста феномен живота и постојања не могу просто да сведем само на математику, физику и биологију и законе који су сами од себе настали .... Nauka moze da nas informise o ovim pojavama, ali tesko da moze da utice na nase subjektivan dozivljaj istih. Једно конкретно питање: да ли си гледао филм "Еквилибријум" или у слабијем случају "1984" ? И шта мислиш да ли би екстремни атеизам, какав се често јавља у последње време, и његове вредности, могао да доведеде друштвеног уређења каквог смо видели управо у првом неведенем филму ? 8086.gif Atesticka je i totalitarna Severna Koreja i sekularno humanicticka Svedska. Te velike razlike su moguce upravo zato sto ateizam nije filozofija, ne nudi nikakve odgovore, niti bilo sta propisuje.A te distopijske vizije, slicno kao i one utopijske, su po meni neostvarljive, a pokusaj nametanja istih se uvek svodi na torturu neke vrste i nikad ne moze biti stabilno. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Duša - apsolutno DA. S tim sto bi trebao da naglasis da se tvoja definicija duse razlikuje od hriscanske dualisticke definicije. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 A na fenomen genijalnosti? Kako na to gledaju ateisti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 A na fenomen genijalnosti? Kako na to gledaju ateisti?Mozes malo da razvijes pojam, jel ja ne vidim gde je problem? The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Duša - apsolutno DA. S tim sto bi trebao da naglasis da se tvoja definicija duse razlikuje od hriscanske dualisticke definicije. 0442_feel Hrišćanska je trokomponentna. :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Drago mi je zbog velikog broja ateista na forumu! 0442_feel Keep talking. :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Duša - apsolutno DA. S tim sto bi trebao da naglasis da se tvoja definicija duse razlikuje od hriscanske dualisticke definicije. 0442_feel Hrišćanska je trokomponentna. :P Jos gore slava3 . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 A na fenomen genijalnosti? Kako na to gledaju ateisti?Mozes malo da razvijes pojam, jel ja ne vidim gde je problem? Geniji su skoro uvek autodidakti, njihovi uzimi, pronalasci, umeticka zdanja medjutima nadilaze sve sto se je do tada kognitivnom metodologijom ostvareno i do cega se time nije moglo doci. Geniji su svesni svoje genijalnosti ali u momentu izliva svog genija u stvaralastvo oni nemogu to da svrstaju u produkt njihove slobode psiholoske vrste hocu-necu nego sami opisuju kao budjenje njihove prave metafizicke volje. Upravo je zato ceo njihv genij van njihove kontrole. Otud kod genija po ovim kreterijumima genijalnosti nema nereligioznih (religioznost shvatiti u najsisrem mogucem smislu). Skoro uvek nakon sto nemaju vise sta da ostvare u svojoj delatnosti kolabiraju u psihoze, neruoze ili se povalce u sebe i provode vreme u meditaciji. Ovo je jedan od faktora po kome ce kognitivne nauke pre ili kasnije slomiti svoje jos uvek mlecne zube. Zato i beze od teorijske razrade ovakvog tipa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука