Jump to content

hej, muslimani poste Ramazan!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Unaprijed se izvinjavam zbog svog nepoznavanja Islama, i zato ne čudite se ako su pitanja plitka. Koliko ukupno postova u toku godine imaju ljudi muslimanske vjeroispovjesti? I da li postoji razlika u tome kako se posti? Ja sam čula da se post sastoji u tome da se ne jede dok padne mrak, a da ograničenje u vrsti hrane ne postoji, nego samo u tome da se ne jede dok je dan - griješim li? Kakva je duhovna strana posta?

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Unaprijed se izvinjavam zbog svog nepoznavanja Islama, i zato ne čudite se ako su pitanja plitka. Koliko ukupno postova u toku godine imaju ljudi muslimanske vjeroispovjesti? I da li postoji razlika u tome kako se posti? Ja sam čula da se post sastoji u tome da se ne jede dok padne mrak, a da ograničenje u vrsti hrane ne postoji, nego samo u tome da se ne jede dok je dan - griješim li? Kakva je duhovna strana posta?

Hvala na pitanju , ja mnoge stvari sam od vas naučio o vašoj vjeri i to je ok.

Muslimani imaju nekoliko vrsta posta, neki od njih su:

Obavezni post(post ramazana)

dobrovoljni post(postenje središnjih dana svakog mjeseca, post četvrtkom i ponedjeljkom, Davudov post, to je post svaki drugi dan tokom godine)

Post za iskupljenje od zakletve tri dana(on je obavezan)

Postiti znači ustegnuti se od jela pića i tjelesnih uživanja od zore pa do zalaska sunca.

Neke duhovne koristi posta su:

Pokornost Bogu(odazivajući se naredbi posta)

2)Zdravlje(izgladnjivanje tjela je jedan od načina poboljšanja zdravstvene slike)

3Samokontrola(čovjek kada gospodari svojim prohtjevima odgaja sebe i svoju dušu i svoje tjelo i razumom ga kontroliše)

4)solidarnost sa gladnima(kada smo gladni i žedni češće nam naum padnu oni koji su potrebni što podstiče čovjeka da pomaže)Itd...

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

E sad sam davež, ali sam si kriv kad si otvorio temu  greengrin, šta podrazumijevaš pod ovim "Post za iskupljenje od zakletve tri dana(on je obavezan)" na kakvu zakletvu se ovdje misli? I ako bi mi mogao objasniti ovo oko mjesečevog brojanja mjeseca - pošto ja to ič ne kontam  isus-sinai

Hvala za ove prethodne odgovore, zaista nisam znala ništa od ovoga.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

E sad sam davež, ali sam si kriv kad si otvorio temu  greengrin, šta podrazumijevaš pod ovim "Post za iskupljenje od zakletve tri dana(on je obavezan)" na kakvu zakletvu se ovdje misli? I ako bi mi mogao objasniti ovo oko mjesečevog brojanja mjeseca - pošto ja to ič ne kontam  isus-sinai

Po mjesečevom brojanju broj dana u mjesecu je ili 29 ili 30.

I godina biva kraća nego po sunčevom sistemu kada se računa.

Kaže Allahov poslanik ko se zavjetuje na nešto  a vidi nešto hairnije od onoga na što se zavjetovao neka prekine zavjet i neka izvrši nadoknadu za zavjet a to je između ostalog post određenog brpja dana tako isto i za zakletvu.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ovde kod mene u gradu ima puno muslimana koji poste.

Svaki dan nejedu nista sem kada sunce zadje pa sve dok mesec ne izgreje (to je negde oko 6 i nesto po pola 7, 8) i uvece kada mesec zadje (znaci oko pola 3 do 4 negde, e sad mislim da se pomera svaki dan za nekoliko minuta).

Celi taj dan se nepije ni voda, posle se konzumira sve.

Na jelo se poziva udaranjem u bubanj (onaj sto se nosi preko ramena) i to se zove iftar.

Ja toliko znam, nadam se da nizam nista pogresio Brate Enize, ako sam pogresio povtori.

Hocu da Vas pitam u vezi ovog

Obavezni post(post ramazana), Post za iskupljenje od zakletve tri dana(on je obavezan)

Posto znam muslimana koji neposte. Sta kaze islam za njih t.j jel imaju neke kazne za njih ?

Obavezni post(post ramazana),

Jel se 2 puta u godini ovaj post posti ?

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Ovde kod mene u gradu ima puno muslimana koji poste.

Svaki dan nejedu nista sem kada sunce zadje pa sve dok mesec ne izgreje (to je negde oko 6 i nesto po pola 7, 8) i uvece kada mesec zadje (znaci oko pola 3 do 4 negde, e sad mislim da se pomera svaki dan za nekoliko minuta).

Celi taj dan se nepije ni voda, posle se konzumira sve.

Na jelo se poziva udaranjem u bubanj (onaj sto se nosi preko ramena) i to se zove iftar.

Ja toliko znam, nadam se da nizam nista pogresio Brate Enize, ako sam pogresio povtori.

Hocu da Vas pitam u vezi ovog

Obavezni post(post ramazana), Post za iskupljenje od zakletve tri dana(on je obavezan)

Posto znam muslimana koji neposte. Sta kaze islam za njih t.j jel imaju neke kazne za njih ?

Obavezni post(post ramazana),

Jel se 2 puta u godini ovaj post posti ?

Što se tiče bubnjara, to je običaj koji datira iz prošlih vremena a to je Svako jutro  i veće(negdje) a negdje samo veće pred prekid posta a u jutro kada hoda on bubnjem budi postaće da jedu(sehure).

To je običaj i ništa više.

Da postoji određen broj neprakticirajućih muslimana.

Oni čine grijeh nepostenjem ali nemaju neku kaznu zbog toga na ovm svijetu.

Nažalost danas su muslimani dobrim djelom kontraporuka islamu kao što su takođe i sami kršćani.

Nama muslimanima je Bog dao uputu a dobar dio nas je ne slijedi.

Nažalost to su dobrim djelom tragovi onoga sistema koji je bio skoro pa zatro ono vjersko u ljudima.

Da tokom posta mi ne jedemo i i nepijemo niti koristimo duhan niti tjelesna uživanja imamo.

Obavezni post je jednom u godini.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Кад се пада Рамазан, и да ли је сваке године истог датума?

Svake godine deset dana se unapred pomjera.Kod nas su mjeseci po mjesečevom brojanju.
А када је ове године, ког датума? Мислим да знамо да Вам честитамо... а можда Вам и приредимо богат културно уметнички програм dada

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

E sad sam davež, ali sam si kriv kad si otvorio temu  greengrin, šta podrazumijevaš pod ovim "Post za iskupljenje od zakletve tri dana(on je obavezan)" na kakvu zakletvu se ovdje misli? I ako bi mi mogao objasniti ovo oko mjesečevog brojanja mjeseca - pošto ja to ič ne kontam  dada

post za iskupljenje se odnosi za slucaj da ako se covek zakune da ce nesto uraditi,pa ne uradi,onda tri dana mora da posti.sto se tice racunanja vremena,prosto je.u islamu je ostao lunarni kalendar.sledeci dan ti pocinje zalaskom Sunca.a meseci se racunaju od pojave mladjka,mladog meseca....i prati se....
Подели на овим сајтовима

Кад се пада Рамазан, и да ли је сваке године истог датума?

Svake godine deset dana se unapred pomjera.Kod nas su mjeseci po mjesečevom brojanju.
А када је ове године, ког датума? Мислим да знамо да Вам честитамо... а можда Вам и приредимо богат културно уметнички програм dada
da si mi zivko i zdravko...post uveliko,hvala Bogu.09.09 je prvi dan Bajrama....
Подели на овим сајтовима

u vremenu meseca Ramazana,i Objava je krenula...odatle i obaveza posta za taj mesec.Ramazan u prevodu odprilike znaci-sprzena zemlja

Како беше 27. ноћи? или сам ја нешто помешао... dada

Подели на овим сајтовима

Него ово ме занима....

Пошто код муслимана време молитве се разликује у зависности на коме месту на земљи се налази...(исправите ме ако грешим)... Да ли се и датум Рамазана разликује или је за све исти?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...