Jump to content

Религија и Наука

Оцени ову тему

flint

Препоручена порука

Ово је текст који је на једном форуму изазвао бурну расправу, и на крају довео до закључавања теме. Ја нисам био банован као постављач ове теме, мада сам после извршио виртуелно самоубиство тако што сам по целом форуму писао да је Косово Србија, и онда су ме коначно откачили са форума... што сам и желео , да погинем као Синђелић код Ниша. :) :) :)

Писан је латиницом, на чему се извињавам унапред, па...прочитајте...

Kakav je odnos nauke i religije?

Mnogi naucnici, primera radi, negiraju samo postojanje Boga, dok mnogi u Njega veruju.

Mnogi pak imaju pogresne predstave o Bogu, i traze dokaze za to da On postoji.

Neki pak, nisu ni sami sigurni...

Gde je onda istina.

Izneo bih nekoliko cinjenica.

1. prvo, nauka izucava pojave koje su uglavnom materijalne priode, pojave sa veoma cvrstim dokazima. Samo jedan mali deo nauke, se bavi izucavanjem uma, i duha. Sa te strane nauka nije kompetentna da potvrdjuje niti da negira postojanje Boga,

2. drugo, cinjenica da je covek i u kosmos poleteo jeste cinjenica da ga taj isti kosmos u stvari nije ni okrznuo, niti malo zagrebao.

previse bi smela izjava bila da na osnovu nasih malih saznanja nesto kategoricki tvrdimo. Uostalom Gagarin i njegovi sledbenici nisu imali zadatak da idu gore da bi se uverili u postojanje ili nepostojanje necega. Njihova misija je bila sasvim drugacija.

3. trece, koja to nauka moze izricito sa sigurnoscu da tvrdi da nema Boga, jeli to matematika, fizika, hemija, ili astronomija mozda.

da li je uopste neka nauka dala jasan dokaz o nepostojanju. Dokaz kakve daje za sve ostale pojave.

4. cetvrto, predstave o Bogu, vecinom su pogresne, jer oni koji u Njega ne veruju uglavnom misle da je On cikica sa bradom koji sedi negde gore....  Sto je pogresna predstava.

5. peto, covek, bez obzira na svu svoju inteligenciju i potencijale, nesposoban je da objasni jednu pojavu nad pojavama. Ipak smo mi mala i pre svega ogranicena bica. Ograniceni u okvirima nasih mogucnosti i cinjenica.

6. sesto, dokazati da Bog postoji, onda to nebi bilo verovanje vec znanje,

7. sedam, ja mislim da nijedan naucnik nije rekao izricito da Bog ne postoji, bar ne oni vidjeniji, sa druge strane veliki je spisak naucnika koji su Njegovo postojanje potvrdjivali u svojim izjavama.

Naveo bih dve cinjenice, koje bi mogle da budu dokaz nevernima, a to su

I  prva:  teorija o velikom prasku, koja ustvari potvrdjuje postojanje Boga.

II druga: cinjenica koju nijedna nauka nije ni pokusala da ospori a to je paljenje vatre svakog Vaskrsa u Jerusalemu.  Vatra koja se pali sama od sebe, za vreme molitve koju izvode iskljucivo Pravoslavni, uglavnom Grcki, svestenici, Na hiljade ljudi i kamera su svake godine svedoci ovog dogadjaja, za koji nauka nema objasnjenje.

Nauka, koju izuzetno cenim, jer i sam malo neskromno sebe mogu da nazovem covekom od nauke, ona ipak nema mogucnosti niti da dokazuje niti da negira postojanje Boga, jer ovde nije vise rec samo o Bogu, vec i o duhovnom svetu, a nauka je tu bespomocna.

Naravno, posebno naglasavam da ovo ne znaci da su naucna saznanja netacna, naprotiv vise su nego tacna, samo su nedovoljna i ogranicena nasim mogucnostima,

I najneupuceniji u astronomiju znaju da kosmos nema kraj, ako pak neko misli da ima, neka obrazlozi sta je posle tog kraja, mada o ovom pitanju mislim da se ne treba sporiti, dakle ako je kosmos beskrajan, kako covek, koji isti nije ni ogrebao, moze sa toliko sigurnosti da tvrdi nesto samo zato sto ta cinjenica nije dokazana matematicki ili na neki drugi nacin.

Nauka prakticno i nema adekvatnu disciplinu koja bi se sa ovim pitanjem uhvatila u kostac, pa je i nemocna da na ova pitanja da odgovore.

Religija, prevazilazi nauku, a zapravo moje misljenje jeste da Religija i Nauka zapravo uopste ne mogu da se uporede.

O tome da je covek religiozno bice... po samoj prirodi... drugi put. Nije tema za astronomiju, vise za psihologiju.

Mozda je astronomija najbolji pokazatelj postojanja Boga, jer taj Nebeski svod upravo pokazuje Njegova dela.

Boga cemo najbolje upoznati preko dela Njegovih, kada uzmete teleskop u ruke sledeci put, zapitajte se ko je tvorac onoga sto vidite.

Подели на овим сајтовима

нема везе којим је писмом, док год има ко да га чита.

до 5. се потпуно слажем, али са 5, 6 и 7 делимично.

и мислим да две наведене чињенице не морају бити мерило вере.

елем, ако ова тема крене као дијалог атеиста и верника, биће пребачена у одговарајући подфорум, а ти flintе онда затражи дозволу неког од админа да ти омогући приступ у тај део форума ...

Подели на овим сајтовима

елем, ако ова тема крене као дијалог атеиста и верника, биће пребачена у одговарајући подфорум, а ти flintе онда затражи дозволу неког од админа да ти омогући приступ у тај део форума ...

оћу, све ћу да се поломим.  :nene:

Подели на овим сајтовима

Dobrodošao na Dijaloge!  Ja sam Darko i ja ću te zlostavljati.

Šalim se. hfvguio  Izuj se i daj mi kaput.

Дарко, да ли корен тог имена потиче од дарк мен....

Ne znati ja.

Дамјан је име које постоји у Србији и на Јамајци, један од синова Боба Марлија се зове Дамиан, ....

Сигурно се питаш има ли неког Дарка на Јамајци..... могуће је, кажу да је Боб имао пуно деце... са различитим женама...

Подели на овим сајтовима

Dobrodošao na Dijaloge!  Ja sam Darko i ja ću te zlostavljati.

Šalim se. hfvguio  Izuj se i daj mi kaput.

Дарко, да ли корен тог имена потиче од дарк мен....

Ne znati ja.

Дамјан је име које постоји у Србији и на Јамајци, један од синова Боба Марлија се зове Дамиан, ....

Сигурно се питаш има ли неког Дарка на Јамајци..... могуће је, кажу да је Боб имао пуно деце... са различитим женама...

Ne želim nikakvu travu da pušim, o čemu se radi?

Подели на овим сајтовима

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Prvi link je na stranicu ubacio sektaske tekstove, nazalost uredjene od strane pravolsavnog svestenika.

Drugi link pak direktno vodi na sektaski sajt.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...