Огњен Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 У данашњем читању из јеванђеља по Марку помиње се један https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6608.new.html#new а у Пету недељу по Духовдану, када се чита из јеванђеља по Матеју, помињу се двојица. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6477.msg178385.html#msg178385 У вријеме оно, дође Исус преко мора у земљу Гадаринску. 2. И кад изиђе из лађе, одмах га срете из гробова човјек с духом нечистим, 3. који борављаше у гробовима и нико га не могаше свезати ни веригама; У време оно, кад дође Исус на ону страну у земљу гергесинску, сретоше га два бјесомучника, излазећи из гробова, тако опака да не могаше нико проћи путем оним. 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 За поенту је довољан један. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Август 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2010 За поенту је довољан један. А мислиш ли да то што су на једном месту наведена два а на другом један нема поенту? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 И у Лк 8, 26-40; помиње се један бјесомучник! Мт 8, 28; У време оно, кад дође Исус на ону страну у земљу гергесинску, сретоше га два бјесомучника, излазећи из гробова, тако опака да не могаше нико проћи путем оним Лк 8, 27; 27 A kad iziđe On na zemlju, srete Ga jedan čovek iz grada u kome behu đavoli od mnogo godina, i u haljine ne oblačaše se, i ne življaše u kući, nego u grobovima. 29 Jer Isus zapovedi duhu nečistom da iziđe iz čoveka: jer ga mučaše odavno, i metahu ga u verige i u puta da ga čuvaju, i iskida sveze, i teraše ga đavo po pustinji. Мк 3 Koji življaše u grobovima i niko ga ne mogaše svezati ni verigama; 4 Jer je mnogo puta bio metnut u puta i u verige, pa je iskidao verige i puta izlomio; i niko ga ne mogaše ukrotiti. 5 I jednako dan i noć bavljaše se u grobovima i u gorama vičući i bijući se kamenjem. У Мк и Лк где се наводи један бјесомучник легион мучише само њега, туко се камењем у главу, није се дао укротити, нечисти дух је наносио зло ономе у коме је пребивао... у Јевањђељу по Мт где се помињу двојица бјесомучника они беху тако опаки да ником не даваху да тим путем прођу... Не знам да ли могу да искажем што мислим, али као да говори да опседнути може бити или сам, који ће притом себе мучити или ако је ко год са њим може бити само као он, јер би у супротном побегао или би ако није исти настрадао, јер се с њим не може изборити! smiley-dance007 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Август 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Била су двојица. Има у Омилију светог владике Николаја. Ово је за мене било једно од оних места где се срећемо са недостацима свог ума, док нисам прочитао тумачење. Била су двојица али је један био много познатији. Као када би заробили сада Бин Ладена и онда Б92 објавио: "Ухапшен Бин Ладена" а РТС: "Ухапшен комплетни штаб Алкаиде на челу са Бин Ладеном". Изгледа да је Господ том познатијем рекао да иде кући, а како се онај други не помиње по том питању, можда се деси да је кренуо са Христом даље? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Била су двојица. Има у Омилију светог владике Николаја. Ово је за мене било једно од оних места где се срећемо са недостацима свог ума, док нисам прочитао тумачење. Била су двојица али је један био много познатији. Као када би заробили сада Бин Ладена и онда Б92 објавио: "Ухапшен Бин Ладена" а РТС: "Ухапшен комплетни штаб Алкаиде на челу са Бин Ладеном". Изгледа да је Господ том познатијем рекао да иде кући, а како се онај други не помиње по том питању, можда се деси да је кренуо са Христом даље? па помислила сам на Јуду?, као други који је кренуо даље са Христом, али он је пошао још пре... Али у сваком случају ако је пао Бин Ладен, Алкаида је изгубила вођу, те наста пометња...други мора имат исту снагу јер би у супротном сви пали... А шта ти ја знам... 0110_hahaha Чула сам причу о једном свецу коме је додијао ђаво у келији, па решио да изађе одатле не би ли се ослободио напасти! Али док је обувао ципеле, виде ђавола крај себе како се и он обува, па га пита: ''а шта радиш то?'', а ђаво му рече: ''па идем с тобом, где ти ту и ја...'' Само Господ може отерати ђавола, својом вољом му не можемо умаћи...Реч и глас Господа... ко чува реч његову, смрти не ће окусити... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Август 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Била су двојица. Има у Омилију светог владике Николаја. Ово је за мене било једно од оних места где се срећемо са недостацима свог ума, док нисам прочитао тумачење. Била су двојица али је један био много познатији. Као када би заробили сада Бин Ладена и онда Б92 објавио: "Ухапшен Бин Ладена" а РТС: "Ухапшен комплетни штаб Алкаиде на челу са Бин Ладеном". Изгледа да је Господ том познатијем рекао да иде кући, а како се онај други не помиње по том питању, можда се деси да је кренуо са Христом даље? па помислила сам на Јуду?, Не знам да ли је кренуо, чисто размишљам наглас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Да, и ја наглас рекох што прво помислих, да тај други није он, али у Лк 22, 3 A sotona uđe u Judu, koji se zvaše Iskariot, i koji beše jedan od dvanaestorice. Сотона уђе пред пасху! Јован 13, 2 I po večeri, kad već đavo beše metnuo u srce Judi Simonovu Iskariotskom da Ga izda, ђаво уђе пред пасху! Исус је могао истерати ђавола, али Божја воља се морала испунити... ја Јуди не налазим кривице!!! 0110_hahaha не разумем... 89898989898989 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Исус је могао истерати ђавола, али Божја воља се морала испунити... ја Јуди не налазим кривице!!! 0110_hahaha не разумем... 89898989898989па он да је хтео да оздрави или се покаје, зар не мислиш да би га Господ услишио?али пошто није хтео, нити имао намеру ка томе, Господ је Јуду пустио да изврши пророковање. а о Суду не знамо шта ће бити, а Јуда не може да се пере као Адам што је покушао да је крива Ева коју је Господ дао и тиме Њега да окриви за своје дело клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Исус је могао истерати ђавола, али Божја воља се морала испунити... ја Јуди не налазим кривице!!! не разумем... 89898989898989па он да је хтео да оздрави или се покаје, зар не мислиш да би га Господ услишио?али пошто није хтео, нити имао намеру ка томе, Господ је Јуду пустио да изврши пророковање. а о Суду не знамо шта ће бити, а Јуда не може да се пере као Адам што је покушао да је крива Ева коју је Господ дао и тиме Њега да окриви за своје дело Ma не разумем... Ови демони су молили Господа да их не мучи више, својом појавом, присуством...??? Претпостављам... Мк 19, 6. А кад видје Исуса издалека, потрча и поклони му се. 7. И повикавши из свег гласа рече: Шта хоћеш од мене, Исусе Сине Бога Вишњега? Заклињем те Богом, не мучи ме! Ђаво је лукав, па не даде Јуди да моли!!! Не могу више да упамти ко је шта рекао, али ми паде на памет реч неког Свеца који каже, да не треба судити човеку, веч грех треба осуђивати, или како је Господ рекао, да се не бојимо оних који тело погубљују, већ оног који и душу и тело може погубити у подземљу. Не знам... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 да, ал човек и демон није исто, нити истим очима гледају Господа. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Мени је Христово милосрђе према Легиону демона увек било најфасцинантнији део ове приче. Наиме, послушао је молбу Легиона да га протера у крдо свиња, које су се сјуриле у провалију. Тиме је крвна жртва ипак учињена, тако да Легион није претрпео казну од виших демонских хијерархија, која би га да није било какве-такве крвне жртве сигурно задесила. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 нисам баш укапирао ово твоје објашњење ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Август 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Да, и ја наглас рекох што прво помислих, да тај други није он, али у Лк 22, 3 A sotona uđe u Judu, koji se zvaše Iskariot, i koji beše jedan od dvanaestorice. Сотона уђе пред пасху! Јован 13, 2 I po večeri, kad već đavo beše metnuo u srce Judi Simonovu Iskariotskom da Ga izda, ђаво уђе пред пасху! Исус је могао истерати ђавола, али Божја воља се морала испунити... ја Јуди не налазим кривице!!! не разумем... 89898989898989 Нису сви који су кренули за Христом ушли у круг Дванаесторице. Помиње се на пример, да су она два слепца који су викали "помилуј нас сине Давидов!" такође кренули за Њим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Ђакон Огњен ми узе реч из уста. Дакле, Свети Владика Николај у књизи Омилије, говори и слави чињеницу да се Свети Апостоли, сваки говорећи истинито и мало различито, савршено допоњују. Било их је двоје, али је један био познатији (да ли што је дуже био мучен или је јаче мучен, не знам). А ако се сећам, Бог је допустио да "они" оду у крдо свиња да покаже како воле нечистоћу, и како гледају како могу да напакосте људима, те их потапају у воду. Али, авај, народу је милије крдо свиња него ли две исцељене душе... Ту су свештеници и ђакони, нека ме исправе ако сам нешто погрешио. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука