Дејан Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Sada pitanje:Da li će svaki od ovih pravaca ući u raj ili su oni heretici ako se ne slažu sa vašim pravcem?he he he,pitanje sa stotinu odgovora Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Sada pitanje:Da li će svaki od ovih pravaca ući u raj ili su oni heretici ako se ne slažu sa vašim pravcem?he he he,pitanje sa stotinu odgovora klapklapPričajte nam o vašoj vjeri, onako kako mi vama pričamo o našoj! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Kajo odličan podatak.Samo da te pitam da li ove grupe koje si svrstala ispod rimokatolika su nastale cjepanjem od njih a ove ispod pravoslavnih cjepanjem od njih? Ne...Cek,malo da i drugi nesto napisu.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Koji je glavni razlog zbog kojeg zagovornici ekumenizma još nisu ostvarili svoj cilj? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Sada pitanje:Da li će svaki od ovih pravaca ući u raj ili su oni heretici ako se ne slažu sa vašim pravcem? Црква је једна. Да ли ће неко ко није у њој бити спашен питање је за Бога а не за хришћане. Хришћани верују даје Црква гарант спасења и да је ван ње трагање за спасењем велика авантура. Ипак, како ће Бог коме пресудити, није наше да знамо. Јер, само Бог познаје срца људска. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Sada pitanje:Da li će svaki od ovih pravaca ući u raj ili su oni heretici ako se ne slažu sa vašim pravcem?he he he,pitanje sa stotinu odgovora dada dadaPričajte nam o vašoj vjeri, onako kako mi vama pričamo o našoj! da ti kažem onako kako ja mislim!Bog je jedan pa je samo jedna vera istinita ,bez obzira na religiju ili pravac religije! za mene je sve van Pravoslavne Crkve jeres,ali se molim Bogu i nadam se u njegovo milosrđe da će se svi dobri ljudi spasiti bez obzira! treba stvari sagledati realno,ako je neko rođen u Engleskoj ,a porodica ga je naučila da je on anglikanac protestant ,nije on birao gde će se roditi! Vladika Nikolaj Velimirović je rekao :Lako će biti na strašnom sudu onima koji ne znaše pa ne ispuniše a teško nama koji znamo a ne činimo! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Koji je glavni razlog zbog kojeg zagovornici ekumenizma još nisu ostvarili svoj cilj? Прави екменизам и уједињење разједињених хришћана могућ је само у истини. Не може бти много цркава и много различитих вероисповедања, па да се тако ујединимо. Потребно је исправљање оних који су од изворне Цркве по било чему одступили, а највише у својим учењима (догматима). За сада, како ствари стоје, има смисла разговарати једино са Римокатолицима (по мом мишљењ). Протестнтски свет не само да се не приближава Православљу, већ се све више и више удаљава (да поменем: женско свештенство, венчавање хомосексуалаца, итд.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Koji je glavni razlog zbog kojeg zagovornici ekumenizma još nisu ostvarili svoj cilj?ekumenizam se ne ostvaruje po svaku cenu,već kroz istinu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Sada pitanje:Da li će svaki od ovih pravaca ući u raj ili su oni heretici ako se ne slažu sa vašim pravcem?he he he,pitanje sa stotinu odgovora dada dadaPričajte nam o vašoj vjeri, onako kako mi vama pričamo o našoj! Katkad se prigovara kršćanstvu da nije ispunilo svog povijesnog zadatka tijekom dvaju tisućljeća. Navode se činjenice iz povijesti Crkve koje mogu lako smutiti one koji su slabi u vjeri. Tom ozbiljnom teškoćom pozabavio se ruski filozof N. A. Berdjajev. Sam prožet kršćanstvom nije mogao ostati ravnodušan na izazov modernog vremena u kojem se šire ideologije koje se ne samo kritički nego gdjekad i neprijateljski suprotstavljaju kršćanstvu. U ovoj knjižici Berdjajev nastoji na zanimljiv i lak način odgovoriti na te prigovore i osvijetliti suštinu kršćanstva i Crkve. Sadržaj: 1. Uvod 2. Kršćani kao sablazan 3. Prijelom povijesnog kršćanstva 4. Božansko biće Crkve 5. Pitanje odgovornosti i krivnje 6. Crkva i grešnici 7. Novo vrijeme 8. Novo kršćanstvo Uvod Kršćanstvo u svojoj povijesti nije, nažalost, uvijek pokazivalo evanđeoskih uspjeha. I danas kada se kršćanstvo prosuđuje kroz ljude, kršćane može štošta zapinjati da se vidi pravi smisao kršćanske nauke i kršćanskog poslanja. To naglašuje Berdjajev uz napomenu da je kršćanstvo ipak daleko najidealnije od svih drugih religija, koje je lakše proživljavati i izvršavati od kršćanstva. Pa i onda kada se ljudima obećava bolji život i ,,raj na zemlji’’, sigurno je kršćanstvo sa svojom zahtjevnošću daleko iznad svih ljudskih pokreta i nastojanja. Kod ocjene kršćanstva pa i kršćana morali bismo uvijek razlikovati poziv na dublji duhovni život od onih koji stvari ne promatraju tako. Kršćanin je pozvan sa čitavom zemaljskom prirodom na preokret u božanski život. A to je ono na što se često ne pomišlja i što se često ne otkriva, već se samo naglašava ono u čemu kršćani griješe. Kršćanstvo ne želi sile, već slobodu čovjeka, koja će se naći u silnicama Božje milosti, Božje pomoći, koja će preokrenuti ,,tvrdošijatu’’ ljudsku narav u božanski sadržaj. Kršćanstvo se napada i pritom se zaboravlja da su glavni napadači oni koji su iskrivili kršćanstvo u samima sebi; oni koji su ga se odrekli i napokon ti isti koji su ga počeli proklinjati, jer nije ostvarilo idealni svijet. Ovi zaboravljaju da su upravo oni ti izdajnici kršćanstva. Prije svega svi oni nisu evanđeoski živjeli, nisu nastojali svoj naravni život prožeti milošću Evanđelja. Živjeli su po ,,svojoj pravdi’’, a ne po pravdi Evanđelja. koja stoji u zapovijedi ljubavi. Povijesni nedostaci kršćanstva koji su u povijesti jasni ne mogu se opravdati, ali se mogu potpunije gledati: kršćanstvo je moralo preokretati ljudsku oporu narav pa su kršćani - osobito povijesni nosioci kršćanstva - u tom griješili. No, to nije bilo ništa bitno kršćansko, bitno evanđeosko, već sasvim nešto drugo i za to su odgovorni ljudi koji sami nisu bili dovoljno kršćani, već je njihovo djelovanje poprimalo samo kršćansku etiketu Svakako to nije bilo dobro, veli Berdjajev. No valja nam znati da je kršćanstvo poslano radi bolesnih, radi grješnika da ih evanđeoski preporodi i uvede u Kraljevstvo Božje. I u tom smislu svima nam je dužnost prihvaćati Duh Evanđelja, s njime živjeti i drugima ga davati. Samo ćemo u tom smislu biti prenosioci Kristove istine i njegovog zakona Ljubavi. katolik.hr Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 25, 2010 Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Treba poći od reči hrišćanin, naziv hrišćanin je upotrebljena prvi put u Antiohiji za one učenike koji su prihvatili učenje apostola. Ako bi smo produbljivali smisao reči hrišćanin, onda bi taj izraz postao vrlo brzo beskorisna reč. Prvo sami hrišćani ne bi mogli ni na koga da ga primene. Nije na nijednom od nas da kaže ko je blizak duhu Hristovom a ko nije, mi ne možemo da sudimo - to nam je čak i zabranjeno, bilo bi degutantno da mi prosuđujemo ko jeste a ko nije hrišćanin u profinjenom smislu. Tu se ne radi ni o bogoslovlju ni o moralu. Radi se samo o korišćenju reči koje nam omogućava da razumemo o čemu se govori. Hrišćanstvo je nalik hodniku iz koga se ulazi u više sobe. Ako dovedemo nekog u predvorje već je uspeh, ali klopa, tv, komp se nalaze u sobama. U hodniku se ne živi, pa je i najgora soba opet bolja nego čekati u hodniku. Ima koji odmah znaju u koju sobu da uđu a ima i ko dugo čeka. Odakle je to ne znam ali sam siguran da Bog ne ostavlja nikoga da čeka ukoliko ne vidi da je to dobro za njega. Ali kad uđete u svoju sobu shvatite da je i to čekanje bilo dobro, naravno i u hodniku mora da se poštuje kućni red. Pre svega u hodniku tražiti koja su vrata za vas ona prava, odnosno ne treba gledati koje bogosluženje vam se najviše sviđa, već jesu li doktrine istinite i da li me na to upućuje moja savest. Kad se uđe u svoju sobu treba biti ljubazan prema onima koji su izabrali druga vrata i onima koji su još u hodniku, ako su pogrešili tim pre su im potrebne naše molitve a ako su neprijatelji, onda je data zapovest da se za njih molimo. To su pravila koja važe za celu kuću. Prema tome hrišćanstvo je jako komplikovano i svako ko ga uprošćuje i misli da je to neka moralna ili zakonska kategorija , strašno se vara. Kao što ni Pismo nije neki kodifikovan zakon ili izvor zakona, kao što ja doživljavam Kuran ili jevrejsko učenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2010 Takve vas volim.Na ozbiljna pitanja ozbiljni odgovori! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Koji je glavni razlog zbog kojeg zagovornici ekumenizma još nisu ostvarili svoj cilj? cilj ekumenizma nije naprosto dijalogiziranje radi dijalogiziranja, nego putem dijaloga i argumenata privuci ljude obracenju i povratku u (?) crkvu, koja je jedina istinska Crkva. Za sada svi mi mislimo da "njegova vjera" jedina istinska..i da ce drugi preci u (?) njegovu...,jer inace nema jedinstva.. Za sada je dosta toga pomaknuto s mrtve tacke,ali ima dosta nejasnoca i neznanja,pa i to koci dosta... No.svi se nadamo da smo na dobrom putu,da moramo biti strpljivi,a najprije pokazti ljubav kako bi dosli do istine...a to mozemo samo sa zdravim dijalogom.. Prvo se moramo prihvatiti u nasoj razlicitosti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 главни разлог је тврдоћа срца, нема другог. иначе бисмо сви били свети и не би нам био проблем ни овај ни онај, ни ово ни оно. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Kakav je stav ovih pravaca u hrišćanstvu jednih prema drugim? Od početka je Krist svojoj Crkvi podario jedinstvo, koje kako vjerujemo, "neizgubivo postoji u ( svatko od nas smatra u njegovoj) Crkvi i nadamo se da će danomice rasti sve do svršetka svijeta". Krist daje uvijek Crkvi dar jedinstva, ali Crkva mora uvijek moliti i raditi da bi sačuvala, učvrstila i usavršila jedinstvo koje joj Krist želi. Za to je sâm Krist u času svoje muke molio i ne prestaje moliti za jedinstvo svojih učenika: "(...) da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu jedno, da svijet uzvjeruje da si me ti poslao" (Iv 17,21). Želja da ponovno dođe do jedinstva svih kršćana Kristov je dar i poziv Duha Svetoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 главни разлог је тврдоћа срца, нема другог. иначе бисмо сви били свети и не би нам био проблем ни овај ни онај, ни ово ни оно. klapklap..Tako je,kratko,jasno i istinito.. !Srce je uvjek u zivotu ,koje donosi odluku..a odluka pokazuje da li smo spremni prastati i ljubiti.. :group111: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука