XIO Написано Септембар 5, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 0442_feel slava3 ljut Nevjerovatna priča, i zaista uzaludno trošenje vremena kao što reče Meda. Otkud ti znaš o čemu vjernici razmišljaju kad već nisi vjernik? Zašto ti smatraš da će Bog bilo kome dati nešto, ako ga moli za nešto što može da nanese zlo nekome drugom? Meni je tako zvučala ova tvoja rečenica - kao vjerni mole Boga za nešto što za posledicu ima zlo koje se ostvaruje nad drugima. Ili možda griješim i pogrešno tumačim ove tvoje riječi? :P Dobro nam došao XIO! Прво, ја сам овде већ неко време, али нема везе, хвала. Друго, више него довољно интерагујем и причам са верницима да нисам баш лаик по том питању. Ја често и на нека најосновнија питаља добијем ''бланк старе''. Треће, лоше си протумачила моје речи, ја нисам ни причао о злу него о божијој вољи, тј. и код ствари где ти ником не наносиш зло својом жељом. На пример, (хипотетички) мајка ти болује од рака и ти желиш и молиш бога се да ти се мајка излечи од рака. Шта ако је божија воља да ти мајка умре од рака? Конташ. Шта год се од та два десило то је божија воља јер да је бог више желео ону другу варијанту он би се као бесконачно моћно биће свакако постарао да до ње дође. Четврто, ако имаш критику у вези приче слободно је напиши. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 @XIO Hiljaditi put se pokazalo da savremeni ateisti kad vode dijalog sa pravoslavnim pred sobom vide protestanta koji cita Bibliju onako kako tamo pise. Jos doticni prostestant nezna dase postanje vuce od Eridu Sumer i Gebi Nut i da samo po sebi moze zaista da se tumaci ko kako hoce. Mi se i ne oslanjamo na Bibliju po pitanju ontologije odnosa Covek Bog nego na ucenja svetih otaca, ucitelja Crkve. A oni kazu da je covek svojom odlukom odbioda uvede svet u zajednicu sa Bogom i da zato svet lezi na nuznosti sopstvene prirode sto pre ili kasnije rezultuje holokaustima i ostalim grozotama. Po genezisu to je moglo da se izbegne da je Adam hteo da postane Bog kroz zajednicu a ne sam po sebi. Zato je odgovornost na njemu, coveku, sto nije odabrao da ostvari svoju slobodu kroz i za zajednicu pa je sveto ostao da stoji na sovjoj nuznosti. O i tek kako je demonstrirao da ima Lajbnicove naocare i to sa debelom dioptrijom ''Ја сам мислио да интервенишем,'' рекао је први полицајац, ''али ми је пало на памет да је боље да пустим силеџију да има своју слодобну вољу него да буде ограничена. Дубоко ми је жао избора који је направио, али то је цена живота у свету где има слободе деловања. Јел' би ти радије да смо сви роботи? Избори силеџије свакако нису били у мојој контроли тако да не могу бити одговоран за његове поступке.' Nije Bog stvorio svet da bude ovakav nego je svet ovakav jer se oslanja na nuznost spostvenih mehanizama. Bog zeli da ovaj svet bude sasvim drugaciji ali to ne zeli izvesti tako sto ce se on nametnuti svetu nego sto ce dozvoliti coveku do svojom slobodnom odlukom izabere da li ce svet uvesti u zajednucu sa Bogom i tako prevazici uzase koji se u njemu desavaju. Kad bi Bog sveti i coveka stvorio u idelanom stanju covek nikad nebi samom sebi mogao da potvrdi da je slobodona, da je on u to tanje dospeo svojom odlukom i teznjom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 Aтеистима је главнa препрека да разумеју да је Бог у кога верујемо Добри, Добри пастир, углавном старозаветне представе, нпр: Bog rece: ,,Idi, pobij Amalika! Zatri kao prokleto sve sto god ima. Nemoj to da zalis! Pobij sve: i muskarce i zene, decu i odojcad, i volove i ovce i kamile i magarce." ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Септембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2010 :huh: Nevjerovatna priča, i zaista uzaludno trošenje vremena kao što reče Meda. Otkud ti znaš o čemu vjernici razmišljaju kad već nisi vjernik? Zašto ti smatraš da će Bog bilo kome dati nešto, ako ga moli za nešto što može da nanese zlo nekome drugom? Meni je tako zvučala ova tvoja rečenica - kao vjerni mole Boga za nešto što za posledicu ima zlo koje se ostvaruje nad drugima. Ili možda griješim i pogrešno tumačim ove tvoje riječi? Dobro nam došao XIO! Прво, ја сам овде већ неко време, али нема везе, хвала. Друго, више него довољно интерагујем и причам са верницима да нисам баш лаик по том питању. Ја често и на нека најосновнија питаља добијем ''бланк старе''. Треће, лоше си протумачила моје речи, ја нисам ни причао о злу него о божијој вољи, тј. и код ствари где ти ником не наносиш зло својом жељом. На пример, (хипотетички) мајка ти болује од рака и ти желиш и молиш бога се да ти се мајка излечи од рака. Шта ако је божија воља да ти мајка умре од рака? Конташ. Шта год се од та два десило то је божија воља јер да је бог више желео ону другу варијанту он би се као бесконачно моћно биће свакако постарао да до ње дође. Четврто, ако имаш критику у вези приче слободно је напиши. Oprosti što te nisam primjetila ranije - a pravo da ti kažem nisam dobro vidjela broj poruka - od srca ti se izvinjavam. Kad je u pitanju ovo tvoje hipotetičko pitanje oko majke - pa Bog nije sila koja funkcioniše na dugme, ja poželim i dobijem, drugo - ne mora značiti da ako sam ja "dobra" i vjerujem i trudim se i šta sve ne, da neću trpiti iskušenja, treće - svi umiru pa će tako i moja majka, šta ja tu mogu? Osim da se nadam da ćemo se vidjeti ponovo u raju, da li će umrijeti sad, ili za 20, 30 godina nije moje da odlučujem. Normalno nikome nije lako da podnosi gubitak voljene osobe, ali od rođenja smo svjesni da je to prirodni tok stvari i da smrt nije moguće izbjeći. Je li to razlog da budem kivna na Boga? Šta je meni Bog tu kriv? Ja smatram da Bog NIKADA I NIKOME ne čini ništa loše, Bog ne iskušava nego dozvoljava iskušenja. Otkud onda toliko zlo pitaćeš? Naravno da ne od Boga - nego od nas samih. Ne misliš li da bi svijet bio bez tuge, bola i žalosti kada bi mu se mi potpuno predali i kada bi živjeli onako kako propovijeda Jevanđelje? Ni jedna riječ tamo ne propagira nasilje, nanošenje bola, terorisanje, itd.Što se tiče same priče - mislim da je ona prikaz površnog gledanja na Boga. Dosta toga je izvučeno iz konteksta onoga što Pravoslavlje propagira, i protumačeno na sasvim pogrešan način. Misliš li da kada roditelj pusti svoje dijete da ono radi šta mu volja da će od njega da se formira pošten čovjek ili anarhista kome će samo biti važno svoje ja? Pa kad roditelj ruži svoje dijete, kako onda naš zajednički Roditelj da ne kritikuje svoju djecu? Zar je ikome stalo do nas samih koliko je Njemu? Nemoj da se vrijeđaš, možda zvučim oštro, ali me baš interesuje tvoje mišljenje, a ne znam kako drugačije da objasnim i pitam ono što sam pitala. Svako dobro. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука