Jump to content

Квантна теорија гравитације

Оцени ову тему

Milan Nikolic

Препоручена порука

• 1 year later...

Ова питања су апсолутна бесмислица. У физици се под појмом класична физика подразумева све што је урађено пре 20. века, дакле све што НЕ укључује две најбитније теорије од почетка 20. века а то су: Ајнштајнова теорија релативистике и квантна механика. Дакле ако је теорија класична она НИЈЕ релативистичка, ако је релативистичка она НИЈЕ класична. (...)

У вези са терминима, мислим да није неумесна следећа напомена.

Физика (мислим на механику) се сасвим уопштено може поделити по два критеријума:

I. на класичну и квантну 

II. на релативистичку и нерелативистичку

дакле, постоји четири механике:

1. Класична нерелативистичка механика (Њутн, Лагранж, Хамилтон...)

2. Класична релативистичка механика (Ајнштајн)

3. Квантна нерелативистичка механика (... Шредингер, Хајзенберг, Дирак)

4. Квантна релативистичка механика (Дирак)

(Сећам се да је на Физичком факултету Универзитета у Београду професор Јарослав Лабат предавања из Физичке механике управо и започињао шематским приказом механике као правоугаоника који се састоји из четири поља...)

Веза између импулса и енергије (слободне честице) различита је за нерелативистичку и релативистичку физику:

E = P2/m 

E2 = P2 + m2 , (C=1)

и ова чињеница се провлачи и кроз класичну и кроз квантну механику.

Подели на овим сајтовима

Добро, то је сад само терминологија. И ја сам навикао као и XIO да класичном називам све оно што није квантно И није релативистичко. Тако да би у тој подели само 1. било класично, док би 2. било контрадикторно. Али не мислим да је та класификација коју си ти навео погрешна. То је све ствар конвенције, само је јако битно да на почетку приче јасно дефинишемо своје термине.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...