Jump to content

Kako glase imena apostola na aramejskom-hebrejskom......

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављена слика

Постављена слика

Ovo me oduvek zanimalo.... znamo za apostola Petra koga su zvali i Simon da mu je aramejsko ime bilo Kifa....
za ostalo sam malo guglao...ovo sam našao a vi me ispravite ako grešim

hebrejski nije bio govorni jezik u Judeji u vreme Hristovo.govorni jezik je bio aramejski.možemo pokušati da iz grčkog,koji je jezik Novog zaveta pratimo imena unazad do aramejskog ili hebrejskog.Apostola Tomu srećemo i u aramejskom i u grčkom obliku imena.Ne zna se da li je Toma i na aramejskom značilo-blizanac.Toma je poznat i po imenu Didimus što je takodje grčka reč i označava blizanca.Njegovo tačno ime se ne zna ni na kojem jeziku.

Petar i Kifa su anglikazirani oblici imena koje je Isus dao Simonu ili Šimonu.

Sve u svemu,imena apostola su grčkog,aramejskog i hebrejskogg porekla.

Shim'on = Simon Petar ---- hebrejsko

Y'hochanan = Jovan  --- hebrejsko

Mattithyahu = Matej,Mateja --- hebrejsko

Ya'aqov = Jakov ili engleski oblik James -kao njihov golman koga je PES upropastio--- hebrejsko (Jakob)

Bar-Tôlmay = Bartolomej,Vartolomej u narodu negde poznat i kao  0122_tuk vratolom i tog dana se ne radi jer može da se slomi vrat...pri tom se ne misli na gitaru. aramejsko ime

Judah = Juda-sveti Juda,nije Juda Iskariot koji je izdao Isusa---hebrejsko

Yehuda = Juda Iskariot...pretpostavlja se da je bio iz grada Kariota ili Keriota pa su ga zato zvali Iskariot.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kerioth

Cephas / Kephas = Petar --- hebrejskog i aramejskog porekla a znači-stena ili kamen.

Tau'ma = Toma --- aramejsko

Andrew = Andrej,grčko.znači muževan ili hrabar.Bio je Petrov brat.

Phillip = Filip --- grčko,koji voli konje,Konjoljub

primećujete da ima 11 imena jer su se dva apostola zvala Ya'aqov ......

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Имена су много важнија, него што се ми тога сећамо  ekstra klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap :drugarstvo:

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• 5 years later...

U ono vreme staro-jevrejski imalo je ulogu kao kod nas nekad crkvenoslovenski jezik, dok se kao narodni jezik upotrebljavao aramejski, inače srodan sa staro-jevrejskim.

Isus - jevrejski Jehošua, Ješua, Ješu, Jošua, aramejski Esa, Isa; znači Bog (Jahve) je spasenje.

Hristos - jevrejski Mašijah, srpski Mesija, tj. pomazanik, grčki Hristos.

Apostol Petar - jevrejski Šimon, Šim'on, srpski Simon, Simun, Simeon, znači onaj kuje čuje, sluša, razume; nadimak Kefa, srpski Kifa, što znači stena, grčki petros.

Apostol Andrija - ime je grčkog porekla, od andreja, andrejos, što znači hrabar, vredan, muškast; verovatno je nadimak koji je dobio, a ovo bi opet značilo da mu jevrejsko ime danas ne poznajemo.

Apostol Jakov - jevrejski Jakov, Ja'akov, Ja'akvov, znači Bog brani. Ima se dva apostola Jakova: Jakov sin Zevedejin (Jakov Zevedejin), brat apostola Jovana, i Jakov Mlađi ili Jakov sin Alfejev (Jakov Alfejev).

Apostol Jovan - jevrejski Johanan, znači Bog je milostiv, Bog je pomilovao.

Apostol Filip - grčki Filipos, znači prijatelj konja (od filos hipos). Možda nadimak kao kod Andrije.

Apostol Vartolomej - jevrejski Bar-Tolmaj; verovatno apostol Natanailo, a puno ime bi mu bilo Natanailo Vartolomej, jevrejski Natanael Bar-Tolmaj, srpski Natanailo sin Tolmaja ili jednostavno Natanailo Tolmajić ili Natanailo Tolmajev itd.

Apostol Natanailo - vidi gore; jevrejski Natanael, Bog je dao, dar Božiji, srpski Božidar.

Apostol Toma - pravo ime Juda; Toma, jevrejski Teoma, Te'oma ili isto Toma, je nadimak koji je dobio i znači blizanac.

Apostol Matej - jevrejski Matitjahu, znači dar Božiji, srpski Božidar.

Apostol Tadija - pravo ime Juda sin Jakova (Juda Jakovljević, Juda Jakovljev); Tadija, grčki Tadajos, je nadimak. Ne zna se šta naziv tačno znači, ali se pretpostavlja da je isto kao Teodor, dakle zlatni dar, Zlatan.

Apostol Simon Zilot - Simon kao kod apostola Petra; Zilot, srpski revnitelj, od grčkog zelotes, jevrejski kanaj, aramejski kananeju.

I najzad..

Juda Iskariotski - jevrejski Jehuda Iš Keriot ili Jehuda Iš Kveriot, tj. Juda čovek iz (mesta) Keriota.

Među dvanaestorici bilo je tri Jude: Juda apostol Toma, Juda apostol Tadija, i Juda Iskariotski. Juda, jevrejski Jehuda, Jehudi, Juda, Judan, znači slaviti/hvaliti Boga (JHVH - Bog, hdh - slaviti, hvaliti). Ime je četvrtog sina praoca Jakova i time rodonačelnika plemena Jude, po kojem je nazvana i zemlja Juda ili Judeja.

Zatim..

Apostol Matija - isto kao Matej.

Apostol i jevanđelist Marko - pravo ime Jovan, vidi gore; Marko je nadimak i od latinskog (rimskog) Markos, od Mart kos, posvećen bogu Marsu, dalje izvedeno kao borben, ratoboran.

Apostol i jevanđelist Luka - ime je ili rimskog (Lukan, onaj poreklom iz zemlje Lukanije u južnoj Italiji, dakle Lukanijanac) ili grčkog (leukos, svetlujući, beli) porekla.

Apostol Varnava - pravo ime Josif, jevrejski Josef, Bog dodaje; Varnava je verovatno nadimak, od aramejskog Bar Nabija, sin utehe ili sin proroka.

Apostol Pavle - latinski (rimski) mali, onaj koji je mali, grčki Paulos. Pravo ili prvobitno ime Savle, jevrejski Šaul ili Ša'ul, uzvišen, dostojanstven.

Ovoliko od mene.. 8086.gif

Није тачно. Марко је србско име и не води порекло од било каквог, исто важи и за Павле, и за Јован, и за Петар, и за Вартоломеј (вратолом). Исто важи и за Андрија и Тома. Срби су били најјачи и највећи народ, свету су дали реч и слово. И грчки је настао позајмицама из србског, и римски (латински).

Друго шта пада у очи јесте претерана глорификација и уздизање народа израиљског и јеврејског што је подметачина. Издајници су они.

Нас Србе веже са Јеврејима старост, и близу смо по календарима с тим што је наш забрањен (уништен од цркве ватиканске) јер су они мали и ништавни, а наш календар каже да је сада година 7523.

Подели на овим сајтовима

Није тачно. Марко је србско име и не води порекло од било каквог, исто важи и за Павле, и за Јован, и за Петар, и за Вартоломеј (вратолом). Исто важи и за Андрија и Тома. Срби су били најјачи и највећи народ, свету су дали реч и слово. И грчки је настао позајмицама из србског, и римски (латински).

Друго шта пада у очи јесте претерана глорификација и уздизање народа израиљског и јеврејског што је подметачина. Издајници су они.

Нас Србе веже са Јеврејима старост, и близу смо по календарима с тим што је наш забрањен (уништен од цркве ватиканске) јер су они мали и ништавни, а наш календар каже да је сада година 7523.

Брате знам и ја за то, али овде никад нисам писао о томе јер људи на форуму нису спремни да прихвате историју каква је заиста била. Боље да идеш постепено са неоспорним чињеницама и доказима (а не овако с неба па у ребра, саблазниш неуке). Молим те настави да износиш податке на овој теми, а остале молим да се убацују једино ако су спремни АРГУМЕНТИМА да оспоре ово што је Анадир написао.

Анадире брате настави..

едит

једино ми није најјасније, или нисам довољно упознат, ово за Јевреје да су издајници... па ако можеш да појасниш. 

Подели на овим сајтовима

Није тачно. Марко је србско име и не води порекло од било каквог, исто важи и за Павле, и за Јован, и за Петар, и за Вартоломеј (вратолом). Исто важи и за Андрија и Тома. Срби су били најјачи и највећи народ, свету су дали реч и слово. И грчки је настао позајмицама из србског, и римски (латински).   Друго шта пада у очи јесте претерана глорификација и уздизање народа израиљског и јеврејског што је подметачина. Издајници су они. Нас Србе веже са Јеврејима старост, и близу смо по календарима с тим што је наш забрањен (уништен од цркве ватиканске) јер су они мали и ништавни, а наш календар каже да је сада година 7523.

Нови члан (потпуно анониман) који се појави и први пост му буде оваква глупост (осим ако нисам препознао иронију, а чини ми се да је озбиљан) мислим да заслужује пријавиу, па сам то и урадио. Уколико је иста неоснована, јавно се извињавам.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

спремни АРГУМЕНТИМА да оспоре ово што је Анадир написао.

Не, него он треба АРГУМЕНТИМА да докаже то што тврди. Осим ако и ти ниси био ироничан, па се и теби извињавам :)  

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Не, него он треба АРГУМЕНТИМА да докаже то што тврди. Осим ако и ти ниси био ироничан, па се и теби извињавам :)

Каква иронија? Човек је лепо објаснио своје тврдње, не сумњам да ће наставити са изношењем чињеница. Шта мислиш како је мени, да константно убеђујем људе да је моје име Фидерислав старо србско име које се спомиње у неким списима чак и 2000 п.н.е., на просторима данашњег Берлина и Копенхагена (који су били србски у то време)?! Невероватно ми је да се људи бусају у србство а да нису чули за то име, које се најчешће давало племићима који рођењем наслеђују 400 робова (без жена и деце) и 200 динама земље (динам је древна србска мера за земљу, то је отприлике 1,843 данашњих хектара).

Подели на овим сајтовима

deretic.jpg
Подели на овим сајтовима

Неко је јутрос пио чај од бунике

Što odmah bunike. Evo dokaza.

Starosrpsku elegiju na starosrpskom jeziku izvode Sorbische mladenci iz Tantowa

Tamo je to pogrešno napisano da je to navodno nekakva jidiš muzika, to nije tačno,

to je zlonamjerna masonska i iluminatska zavjera i izvrtanje očiglednih činjenica:

https://youtu.be/NC4bij9OVTQ?t=4m45s

Ovdje možete vidjet tipičnu starosrpsku pravoslavnu arhitekturu:

https://youtu.be/eggtvA0tSQg

https://youtu.be/bvarIT8G1B4

A ovdje imate toga više:

https://youtu.be/Pz0NaWLBbQM

https://youtu.be/GbdlsywG_v0

https://youtu.be/vIwLMOGUMy8

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...